Нашата грешка е в това,
Нашата грешка е в това,
че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
-- Сенека
Re: Нашата грешка е в това,
Сенека да си гледа работата
Семирамис
Ще се обоснова така
Човекът живее със стремеж към покой. Това му желание постепено се изпълнява. Накрая настъпва вечен покой. Стремежът към покой е равен на мързел /не, Чаве, не се отнася за нас/
принципно.
или така
По-голяма част от смъртта ни вече е настъпила, но не заради времето, което е изтекло, а заради пораженията, които е нанесло върху гъвкавостта/мързела на ума/интуицията/т.н.
но не е прав, де 
Семирамис
Ще се обоснова така
Човекът живее със стремеж към покой. Това му желание постепено се изпълнява. Накрая настъпва вечен покой. Стремежът към покой е равен на мързел /не, Чаве, не се отнася за нас/
или така
По-голяма част от смъртта ни вече е настъпила, но не заради времето, което е изтекло, а заради пораженията, които е нанесло върху гъвкавостта/мързела на ума/интуицията/т.н.
Простете, Сър, чия беше теорията за качествената тежест и количественото проявление на времето?Remmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
В случай че е Ваша, бихте ли оборили Сенека с нея?
-
Дядо Капинчо
Мога ли да внеса предложение такива теми да не се пускат в неделя вечер. И без това ми е достатъчно гнусно, че утре съм пак на работа.Remmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
Тълкуванията за мързела на многоуважаваната от мен Семирамида също не ми допадат.
Я някой бързичко да 3о4овизира темата.
Давам жокер. Смърт, контрапункт - зачеване.
Айде, и по-бързичко моля.
мммм не съм сигурен, че помня такава теория, но може дори и да е моя
ние, гениите, знаете
мисълта ми хареса, лично на мен
бях си я записал даже, конзолата ме поздрави с нея преди време
и я записах, за да я споделя
сега и дойде реда
а ми хареса защото някак си резонира с онази моя тема за един кадър от нищото
ние, гениите, знаете
сега и дойде реда
нещо за баламатума ли ти се ще, ми пълно е наоколо, сигурно и тук ще се напълниКапинчо написа:Мога ли да внеса предложение такива теми да не се пускат в неделя вечер. И без това ми е достатъчно гнусно, че утре съм пак на работа.
Тълкуванията за мързела на многоуважаваната от мен Семирамида също не ми допадат.
принципно сме много потентни и още повече плодовити тук
но на мен понякога ми се иска да погледам чернотата на небето и иглите на ядрените пламъчета там
и да помълча мислейки
и да записвам мислите си
най-вече тук
защото тук също има хора, които се взират в мрака с трепет
и желание да го познаят, като част от тях
-
Дядо Капинчо
Бе и аз изпадам в такива промишления, ама в неделя вечер ...Remmivs написа: но на мен понякога ми се иска да погледам чернотата на небето и иглите на ядрените пламъчета там
и да помълча мислейки
и да записвам мислите си
най-вече тук
защото тук също има хора, които се взират в мрака с трепет
и желание да го познаят, като част от тях
Нищо, като си я подхванал, карай. Тя ще се избистри.
ПП А не може така. Неуважително е някак си. Трябва все пак нещичко по темата да ти напиша.
Колкото по нагоре отивам, толкова по-често се сещам (ме подсещат за смъртта). Като бях по-млад, не ме беше страх от смъртта, а от умирането (тези последни минути, дай Боже да са минути). Сега вече започва да ме хваща шубето и за смъртта. Не ме е (все още, за по-натътък не знам) страх от това след нея, щото мисля, че няма след нея, но някак си започва да ми става тъжно и страшно, че няма да мога да довърша живота си. От друга страна мисля, че човек трябва задължително да умре ПРЕДИ да е завършил живота си, иначе е много страшно. Бе както и да го увъртам, аритметиката вече не е в моя полза. По-рано си казвах остават ми 40-45години (статистически). Ми това е повече отколкото см живял, пък то не е малко. Сега ми остават 20-25. Това не стига, че е два пъти по-малко отколкото съм живял, ами и това дето съм го живял вече не ми изглежда толкова много. А в неделя вечер ми е най-крив живота, та затова. Ама вий си пишщете, пишете си.
Съгласна съм, аз вече съм мъртва...Remmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
Днес е някак напрегнато в клубчето, Милорд, и красотата на това твърдение май трудно ще бъде усетена.Remmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
А то просто показва един начин да приемеш смъртта. Защото така тя наистина е миналото, а не бъдещето. И вървейки към нея, се доближаваш до собственото си минало, до началото.
Вървиш напред, завръщайки се.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Аз не го приемам така. Точно защото, макар никога да не ми е хрумвало, изводът на Рем ми изглежда страшно логичен. Но това не ме успокоява, а ме плаши. Плаши ме, защото смъртта не е там далече, незнайно зад кой ъгъл, а е вече в мен. Отдавна. Значи това, което наричам живот е само една дълга агония. Точно, защото напоследък го чувствам така, не ми беше нужно Рем да ми го формулира в една стройна мисъл.Мнемозина написа: А то просто показва един начин да приемеш смъртта. Защото така тя наистина е миналото, а не бъдещето. И вървейки към нея, се доближаваш до собственото си минало, до началото.
Но това не е Рем, а Сенека.Капинчо написа:Аз не го приемам така. Точно защото, макар никога да не ми е хрумвало, изводът на Рем ми изглежда страшно логичен. Но това не ме успокоява, а ме плаши. Плаши ме, защото смъртта не е там далече, незнайно зад кой ъгъл, а е вече в мен. Отдавна. Значи това, което наричам живот е само една дълга агония. Точно, защото напоследък го чувствам така, не ми беше нужно Рем да ми го формулира в една стройна мисъл.Мнемозина написа: А то просто показва един начин да приемеш смъртта. Защото така тя наистина е миналото, а не бъдещето. И вървейки към нея, се доближаваш до собственото си минало, до началото.
Не знам, аз напоследък си давам сметка, че и в мен е, и че отдавна е там. И това някак ме успокои.
Не го очаквах, но така се получи.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Не знам. Аз вече някъде писах, че съм полуинтелигент. Чел съм много, но практически никой от сорта на Сенека.Мнемозина написа:
Но това не е Рем, а Сенека.
Това е, защото си добра. а аз съм зъл към себе си и все повече към околните.Не знам, аз напоследък си давам сметка, че и в мен е, и че отдавна е там. И това някак ме успокои.
е това е велик напредък, а никога няма да успея, горя от желание за още и още, от всичко - това дърво, аспуха на тази кола, близването на кучето, смеха на децата, сълзите от болка... тая пуста смърт не мога да я приемаМнемозина написа: Не знам, аз напоследък си давам сметка, че и в мен е, и че отдавна е там. И това някак ме успокои.
но и аз вече не я чувствам като бъдеще, а като нещо, което се случва сега, с всяко погребение, в мен остава забит по един от нейните ножове, не мога да гледам философски на смъртта...
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Не виждам нищо, свързано с добрина или злина тук. Да не говорим, че и двете са доста относителни.Капинчо написа:Това е, защото си добра. а аз съм зъл към себе си и все повече към околните.Не знам, аз напоследък си давам сметка, че и в мен е, и че отдавна е там. И това някак ме успокои.
Panta rhei...
Има нещо такова. За неделите. Но от друга страна в час пик спамът е ултра.Капинчо написа:Мога ли да внеса предложение такива теми да не се пускат в неделя вечер. И без това ми е достатъчно гнусно, че утре съм пак на работа.Remmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
Движение на мисълта. Примерно.
-
Дядо Капинчо
Именно. Напоследък при възмоожност спя по 12-14 часа и върша само това, което е задължително и неизбежно.Semiramis написа:
Това с мързела е обърнатото на "движението е живот". Тоест същото.
умната теория, имам опасения, че може и на Елби да беше ...Remmivs написа:мммм не съм сигурен, че помня такава теория, но може дори и да е моя
ние, гениите, знаете
сега и дойде реда
просто няма начин да я е измислил някой по-световно известен от пишещите тук...
та теорията е, че при количествено натрупване /на вдишвания/ нараства качеството на усещането .. май не е на Елби, щото щеше да е че с годините жените са по-скъпи, а виното е по-червено....
много се надявам да се сетиш за какво говоря, понеже си се дразня като не мога да го изразя.
ПП
Хм.... за онази тема.
-
Дядо Капинчо
Успокоението срещу страха и озлоблението.Мнемозина написа:
Не виждам нищо, свързано с добрина или злина тук. Да не говорим, че и двете са доста относителни.
ми...Капинчо написа:Именно. Напоследък при възмоожност спя по 12-14 часа и върша само това, което е задължително и неизбежно.Semiramis написа:
Това с мързела е обърнатото на "движението е живот". Тоест същото.
сутрин как ти е индикатора за здраве?
работи ли си?
да?
няма страшно тогава.
синусоида.
пет вълни нагоре и три корективни.
те затова умните хора са умни хора...Remmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
съгласна съм...
обач една друга мисъл ме вълнува.
защо в една паралелна Вселена не остаряват и не се разболяват и са все красиви и силни?
нима това не е една от нашите земни отрцателни черти-да се стремим да сме млади и красиви?
защо тази отрицателна черта е пренесена там?
м?
п.с. Въпросът е към Сър Рем.
готино и до някъде вярно. Готино, защото те подсеща, че нейното владение е частично. Останалото е твое/мое :)Remmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Красота и наслада! Благодаря Ви, Лейди Мнемозина!Мнемозина написа:А то просто показва един начин да приемеш смъртта. Защото така тя наистина е миналото, а не бъдещето. И вървейки към нея, се доближаваш до собственото си минало, до началото.
Прощавай, не съм знаел, още по-малко пък искал да ти причиня подобен дискомфорт (еле па в неделя вечер). Според мен е хубаво човек да не обръща гръб на това, което го плаши. Не и да го превръща в модус вивенди (хех, готино звучи в този контекст, нали), разбира се, но не и да го елиминира, т.е. да се прави, че то не съществува. Полезно е, а и здравословната реакция е при постоянно, но не и критично, дразнение силата на сигнала да отслабва. Нещо като обезвкусяването на дъвките. Всъщност те не губят аромата си 10 минути след като ги лапнем. Не. Просто мозъкът ни отсява фоновия сигнал на вкуса им и по този начин ни оставя възприемчиви към промяна. Не знам в каква връзка наистина го казах пък това тук. Просто скок, както и да е.Капинчо написа:Аз не го приемам така. Точно защото, макар никога да не ми е хрумвало, изводът на Рем ми изглежда страшно логичен. Но това не ме успокоява, а ме плаши. Плаши ме, защото смъртта не е там далече, незнайно зад кой ъгъл, а е вече в мен. Отдавна. Значи това, което наричам живот е само една дълга агония. Точно, защото напоследък го чувствам така, не ми беше нужно Рем да ми го формулира в една стройна мисъл.
няма смърт наистинаlatrevw написа:е това е велик напредък, а никога няма да успея, горя от желание за още и още, от всичко - това дърво, аспуха на тази кола, близването на кучето, смеха на децата, сълзите от болка... тая пуста смърт не мога да я приема
но и аз вече не я чувствам като бъдеще, а като нещо, което се случва сега, с всяко погребение, в мен остава забит по един от нейните ножове, не мога да гледам философски на смъртта...
всичко е едно
сигурен съм в това
Semiramis написа:умната теория, имам опасения, че може и на Елби да беше .....след като ние с теб не помним..
просто няма начин да я е измислил някой по-световно известен от пишещите тук...
та теорията е, че при количествено натрупване /на вдишвания/ нараства качеството на усещането .. май не е на Елби, щото щеше да е че с годините жените са по-скъпи, а виното е по-червено....
както и да е...
много се надявам да се сетиш за какво говоря, понеже си се дразня като не мога да го изразя.
ПП
Хм.... за онази тема.
GMTA M?
Съжалявам, но наистина не мога да светна в момента, но не се дразни. На мен също ми се случва да се опитвам да си спомня нещо и да не успявам в момента. Преди ми лазеше по нервите, защото е ей тук, ама го няма, но сега просто спокойно чакам да дойде само, или пък да не дойде. И бавно пасейки слизам надолу по-склона...
PS
Бива си я, нали! Oh, Lord...
В това да има преход (всъщност, поне два са известните на нас - раждане и преминаване отвъд - може да има и повече, това не знаем (още)) има някакъв смисъл. Защото те кара да обичаш и цениш момента. Въпреки всички страсти и неволи. И благодарение на тях. Може и да не се разболяват, но преминават и това ги кара да обичат живота дори още по-силно, защото могат да му се наслаждават още по-дълго. А това вече е положителна човешка черта. Или поне за мен е.doktorka написа:те затова умните хора са умни хора...
съгласна съм...
обач една друга мисъл ме вълнува.
защо в една паралелна Вселена не остаряват и не се разболяват и са все красиви и силни?
нима това не е една от нашите земни отрцателни черти-да се стремим да сме млади и красиви?
защо тази отрицателна черта е пренесена там?
м?
п.с. Въпросът е към Сър Рем.
- Глас в пустиня
Баси - да няма някаква радиация из въздуха, че сте се вторачили така в смъртта?!:shocked:
Вчера и днес врътнах на 700км и в това което видях нямаше и нотка от и за смъртта - млади, добре облечени, буйни и надъхани млади хора - абитуренти. Безсмъртни малките братчета на Дънкан Макклауд са завладели републиканската пътна мрежа...
пп Миналото не е мъртво - миналото е спомен, спомен който може да топли и да образува емоции.
Вчера и днес врътнах на 700км и в това което видях нямаше и нотка от и за смъртта - млади, добре облечени, буйни и надъхани млади хора - абитуренти. Безсмъртни малките братчета на Дънкан Макклауд са завладели републиканската пътна мрежа...
пп Миналото не е мъртво - миналото е спомен, спомен който може да топли и да образува емоции.
не, не мисля, че просто си е бъркал в носаesti написа:просто сенека е умирал от скука и е решил да напише нещо за смъртта.
а ние можем да виждаме, каквото си искаме в думите му.
той е един умен мъж, наистина
т.е. дори и да си е бъркал в носа пак е щяло да бъде не по-малко умно
да, така си е, ама това всъщност е много хубаво като се замислиш, не е ли
всеки вижда нещо различно от едното
което е инверсия доказваща отново единствеността
на брат му на сенека, който може би си е бъркал на друго място докато го е мислил това
PS
Лека нощ, банда!
ЧувствУвала ли си опустошена?? Сигурна съм, че си. И оптимизма ти е резултат на минали погребения...latrevw написа: е това е велик напредък, а никога няма да успея, горя от желание за още и още, от всичко - това дърво, аспуха на тази кола, близването на кучето, смеха на децата, сълзите от болка... тая пуста смърт не мога да я приема
Едва ли има някой да не се е чувствал така.4avdar4e написа: ЧувствУвала ли си опустошена?? Сигурна съм, че си. И оптимизма ти е резултат на минали погребения...
Убеден съм, че го знаеш.
Една прегръдка от приятел.
Ако искаш и снимка...

Вчера бях на гости на едни мои моделистчета и се "осветкахме" яко.
Та тая въпросна рошава муцуна си мехареса още от влизането и почти цяла вечер не можех да се докопам до чашата си от него
- сър Айвънхоу
Ами, усетило добичето кой е най-готиния в компанията. Животните и децата ВИНАГИ разбират!МЪЖжжж написа: Та тая въпросна рошава муцуна си мехареса още от влизането и почти цяла вечер не можех да се докопам до чашата си от негоНосеше ми играчките си да си играеме..
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Сега ще ме разфасоват, но жените не бяха ли животинки и те?Марвин написа:Ами, усетило добичето кой е най-готиния в компанията. Животните и децата ВИНАГИ разбират!![]()
![]()
-
Дядо Капинчо
Тц. Те са птици. Едни такива големи, бели. Ама не лебеди.Remmivs написа:
Сега ще ме разфасоват, но жените не бяха ли животинки и те?
- сър Айвънхоу
Remmivs написа:Сега ще ме разфасоват, но жените не бяха ли животинки и те?Марвин написа:Ами, усетило добичето кой е най-готиния в компанията. Животните и децата ВИНАГИ разбират!![]()
![]()
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Стигате вече с тая смърт и старостRemmivs написа:че гледаме на смъртта като на бъдещо събитие. По-голямата част от смъртта вече е настъпила: времето, което е изминало, е нейно владение.
-- Сенека
и без друго ме е страх
аз затова ли влизам тук да ме разстройвате, а:(:crying:
Чакай да си помисля нещо позитивно....
След 3 седмици улитам

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.