Апартамент
- Dark Angel
Апартамент
размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок
след години ще има десетки, стотици семейства и наследници с право на строеж и една ненам си колко миниатюрна част в стотни от земята под рухналия/или съборен като опасен/ блок/сграда
смисъла и стремлението за придобиване на заветното жилище.....
дали няма да се дигнат небостъргачи/жилища и човешкия мравуняк да тръгне нагоре
след години ще има десетки, стотици семейства и наследници с право на строеж и една ненам си колко миниатюрна част в стотни от земята под рухналия/или съборен като опасен/ блок/сграда
- сър Айвънхоу
Re: Апартамент
Може и да вдигнат... ама дано не е в България! Че като гледам как строят...Dark написа:размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок
- Dark Angel
едни строят как си трябва, дрги строят да те втресе от ужассър Айвънхоу написа:
Може и да вдигнат... ама дано не е в България! Че като гледам как строят...
- сър Айвънхоу
За съжаление вторите преобладават...Dark написа:едни строят как си трябва, дрги строят да те втресе от ужассър Айвънхоу написа:
Може и да вдигнат... ама дано не е в България! Че като гледам как строят...
- Dark Angel
а контрол има направо да изтръпнеш - всичко се контролира /уж/ и пак е трагедиясър Айвънхоу написа:
За съжаление вторите преобладават...
сякаш някои стандарти се разтягат като ластик /ведно с моралните устои на проверяващите/
- сър Айвънхоу
Хората са казали: Който дава парата, той поръчва музиката!Dark написа:а контрол има направо да изтръпнеш - всичко се контролира /уж/ и пак е трагедиясър Айвънхоу написа:
За съжаление вторите преобладават...
сякаш някои стандарти се разтягат като ластик /ведно с моралните устои на проверяващите/
Земята, в/у която са построени панелните сгради е държавна собственост. Все още.Dark написа:размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок
- Dark Angel
т.е. ти си имат само право на строеж върху съществуващата сграда?Mila написа:
Земята, в/у която са построени панелните сгради е държавна собственост. Все още.
т.е. нямат нищо после - тъй ли е или аз бъркам нещо
- Green Light
Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)Dark написа:т.е. ти си имат само право на строеж върху съществуващата сграда?Mila написа:
Земята, в/у която са построени панелните сгради е държавна собственост. Все още.
- Dark Angel
не мисля, че важи за бъдещи сгради - затова питамGreen Light написа: Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)
все пак всички строителни книжа се издават за конкретна сграда
чекаме спецовете да се изкажат
Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.Dark написа:т.е. ти си имат само право на строеж върху съществуващата сграда?Mila написа:
Абе то има време - докато започнат да се рушат - все някакво решение ще има, но най-много тази земя да се окаже собственост на някой политик, или на негов близък роднина.
- Dark Angel
това ми изглежда толкова нечестно спрямо хоратаMila написа: Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.
Абе то има време - докато започнат да се рушат - все някакво решение ще има, но най-много тази земя да се окаже собственост на някой политик, или на негов близък роднина.
така, да не забравям какво повтарям редовно на децата - Няма честност на тоя свят
Грийни, не мисля, че си прав съвсем. Ние, примерно, притежаваме "въздуха" над нашата кооперация, което значи, че имаме право да надстроим два етажа, докато се достигне етажността, одобрена за квартала (уффф, кво дълго изречение:lol:)Green Light написа: Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)
А иначе, да, в кварталите земята е държавна собственост, май..
- Dark Angel
аз може ли да надстроя над Вашата кооперация? м?4avdar4e написа:
Грийни, не мисля, че си прав съвсем. Ние, примерно, притежаваме "въздуха" над нашата кооперация, което значи, че имаме право да надстроим два етажа, докато се достигне етажността, одобрена за квартала (уффф, кво дълго изречение:lol:)
А иначе, да, в кварталите земята е държавна собственост, май..
Dark написа:
това ми изглежда толкова нечестно спрямо хората
така, да не забравям какво повтарям редовно на децата - Няма честност на тоя свят
Или ако въобще съществува някаква справедливост, тя е доста извън нашите представи, мерки и теглилки.
Стига да имаш кинти, кайне проблемеDark написа: аз може ли да надстроя над Вашата кооперация? м?
Ние отдавна си точим зъбите да разширим тавана и да го направим мезонет, ама...
- Dark Angel
начи като се подкваси морето ида с парите4avdar4e написа:Стига да имаш кинти, кайне проблемеDark написа: аз може ли да надстроя над Вашата кооперация? м?
Ние отдавна си точим зъбите да разширим тавана и да го направим мезонет, ама...
ние искаме над нашия блок, но това премного народ /а наследниците, мале мила.....брой нямат/ и събиране на съгласие на толкова ного ми се струва умряла работа
- Dark Angel
АнанкеMila написа:
Или ако въобще съществува някаква справедливост, тя е доста извън нашите представи, мерки и теглилки.
Точно тъй е зажаление. Погледнете в нотариалният акт на родителите или на някой познат...Mila написа:
"дъра бъра, 88 квадрата на матчупикчуукукурузу..., строен върху държавна земя."
-Ма кво ше права с апартамента?!
-Ми взимай си кутийката и си я носи некъде...ние тук ще правим МОЛ/Дисниленд/Хотел/Сметище...квот се сетите..
ne zadyljitelno.МЪЖжжж написа:Точно тъй е зажаление. Погледнете в нотариалният акт на родителите или на някой познат...Mila написа:
"дъра бъра, 88 квадрата на матчупикчуукукурузу..., строен върху държавна земя."
-Ма кво ше права с апартамента?!
-Ми взимай си кутийката и си я носи некъде...ние тук ще правим МОЛ/Дисниленд/Хотел/Сметище...квот се сетите..
ako koooperaciata e postroena na mqstoto na nechia kyshta....
kakto w po starite kwartali na Sofia...
i si zakupil apartament w tazi kooperacia...togawa nqma takuv moment,nali?
ili gresha?
Няма, ама е толкова рядко срещано, че няма на къде.doktorka написа: ne zadyljitelno.
ako koooperaciata e postroena na mqstoto na nechia kyshta....
kakto w po starite kwartali na Sofia...
i si zakupil apartament w tazi kooperacia...togawa nqma takuv moment,nali?
ili gresha?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- БОЙКО БОРИСОВ
Dark написа:размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок
не е нужно да тръгва нагоре мравуняка, достатъчно е да можеш да си позволиш да плащаш за мобилността не повече отколкот за сигурността.
да се построят нормални и качествени сгради,а не коптори да се продават или дават под наем
щото са в центъра па макар и да паднат на главата ти след 5 години
нека се срутят панелките и неподдържаните сгради мамка му!
купуващите за да живеят там за мен са малоумни
за радост дори и бързооборотните инвестиции замряха
надявам се цоцащите реститути да се сетят че имота им не е рента а имот и иска поддръжка и инвестиции
никой нормален не притиснат човек няма да плати цените които им искаха преди - безумие
подат, нека падат - кефя се
- Глас в пустиня
Цъ! При учредено право на строеж, собственикът на земята остава с пръст в устата, притежава само един лист хартия оформен като НА и нищо повече. Правото на строеж е възмездна сделка и се договаря, важи единствено и само за договорената сграда, при погиване на сградата правото остава, единственото условие е, до петата година от подписване на договора, сградата да е изкарана на груб строеж и сложена под покрив, иначе правото се губи и собствиника може да договори с друг. Напоследък много хора луднаха да купуват на "тънки" цени от общината и държавата земята върху която са построени жилищата им, става въпрос за някакви мижави квадрати които реално никога няма да притежават и видят, но по лична моя преценка това е много тънка уловка, защото при това положение грижата за околоблоковото пространство е грижа на собствениците, включително и "събарянето" на негодните за обитаване сгради.8)Green Light написа:
Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)
- Глас в пустиня
Няма идеи - има "решение" и фиксирани срокове! До 2015г. паспортизация и саниране/обновяване на сградите общинска и държавна собственост(болници, училища, административни сгради...), до 2020г. всички панелни, а за тухлените срокът в момента ми убягва. Няма мърдане, това е изискване на европартньорите, енергоносителите са кът и никой няма право да ги пилее, да топли атмосферата. Паспортизацията и обновлението(изолация, подмяна на дограма, ВиК и Ел минимум) са задължителни и това, че не се говори и не се прави си е типично нашенска черта, ще действаме в последния момент и в безумно къси срокове. Още от сега ми става мъчно за правителството което ще трябва да приведе в изпълнение тия договорки.8) А па какъв майтап ще настане с "новото" строителство, направо не е истина! 8)Mila написа:
Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Благодаря за инфото!БоЕВ написа:Няма идеи - има "решение" и фиксирани срокове! До 2015г. паспортизация и саниране/обновяване на сградите общинска и държавна собственост(болници, училища, административни сгради...), до 2020г. всички панелни, а за тухлените срокът в момента ми убягва. Няма мърдане, това е изискване на европартньорите, енергоносителите са кът и никой няма право да ги пилее, да топли атмосферата. Паспортизацията и обновлението(изолация, подмяна на дограма, ВиК и Ел минимум) са задължителни и това, че не се говори и не се прави си е типично нашенска черта, ще действаме в последния момент и в безумно къси срокове. Още от сега ми става мъчно за правителството което ще трябва да приведе в изпълнение тия договорки.8) А па какъв майтап ще настане с "новото" строителство, направо не е истина! 8)Mila написа:
Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.
Как пък въобще не си знаем законите, пък и не знаем какво подписват за нас.
- Глас в пустиня
Моля!Stranniche написа:
Благодаря за инфото!
Как пък въобще не си знаем законите, пък и не знаем какво подписват за нас.
Надявам се да не ми е много стара информацията. Такава е тенденцията просто навсякъде, дава се приоритет на енергийната ефективност. Преди време с кеф четях в един дир-ски клуб, коментари "като как няма да стане тая работа" и винаги се сещам за вица в които българинът изял боя, солта и накрая си платил.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Когато родителите ми са купили панелното "жилище", за което писах, не са имали друга възможност - така беше при социализъмъ. Дори и за това панелно кътче на последния етаж са чакали много години.zlatokoska написа:
Мамка му, многоумно ли е да съдиш толкова лесно и да се кефиш?
- Глас в пустиня
А ти не се ядосвай!Stranniche написа:Когато родителите ми са купили панелното "жилище", за което писах, не са имали друга възможност - така беше при социализъмъ. Дори и за това панелно кътче на последния етаж са чакали много години.zlatokoska написа:
Много хора бързат да отпишат панелките, но нищо не се знае.8) Както казах и по-горе, купонът ще е при новото строителство (където холът е колкото банята на панелен тристаен
- Stranniche
- Обратна връзка:
Семейството на баба ми е имало голяма къща с двор в центъра Бургас, която е отчуждена, съборена и на нейно място е построен голям хотел. Когато почнаха да "овъзмездяват", отидох да видя дали няма нещо да получим, и ми предложиха "компенсация" - земя в квартал "Меден рудник". Не знам имало ли е блокове на тая земя, дали е било паркинг, междублоково пространство, или цигански колиби - дори не отидох да видя квартала - стори ми се безсмислено и твърде нервоемко и се отказах.Mila написа:Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.Dark написа:т.е. ти си имат само право на строеж върху съществуващата сграда?Mila написа:
- Stranniche
- Обратна връзка:
Да сме живи и здрави, пък за другите работи се надявам да се намерят решения.БоЕВ написа:А ти не се ядосвай!Stranniche написа:Когато родителите ми са купили панелното "жилище", за което писах, не са имали друга възможност - така беше при социализъмъ. Дори и за това панелно кътче на последния етаж са чакали много години.zlatokoska написа:
Много хора бързат да отпишат панелките, но нищо не се знае.8) Както казах и по-горе, купонът ще е при новото строителство (където холът е колкото банята на панелен тристаен), много от сградите няма да бъдат паспортизирани и ще се наложат допълнителни "инвестиции".
т.Семейството на баба ми е имало голяма къща с двор в центъра Бургас, която е отчуждена, съборена и на нейно място е построен голям хотел.
хехехех...
ма "баш" Бургазлийка...
ако баба ти е имала къща с двор в центъра си бургазлийка със "синя кръв"...
ти затуй си толко готина..;)
ми тъй кажи!...
не си странниче тиии..не сииии...;)
хехехех...
ма "баш" Бургазлийка...
ми тъй кажи!...
Хе, начи и аз съм синьокръвна:Ddoktorka написа:т.Семейството на баба ми е имало голяма къща с двор в центъра Бургас, която е отчуждена, съборена и на нейно място е построен голям хотел.
хехехех...
ма "баш" Бургазлийка...
ми тъй кажи!...
Сега на мястото, където беше къщата е новата поща. Отсреща е университета и църквата, сещаш се....
- Dark Angel
ахъм, вампир със синя кръвesti написа: Хе, начи и аз съм синьокръвна:D
Сега на мястото, където беше къщата е новата поща. Отсреща е университета и църквата, сещаш се....
ПП / Нищо лично, пиша си. Стил както какзва Сет.
Дааааам. Но и липсата на красноречие е стилDark написа:ахъм, вампир със синя кръвesti написа: Хе, начи и аз съм синьокръвна:D
ПП / Нищо лично, пиша си. Стил както какзва Сет.
Memento mori.
- Dark Angel
това би могло да бъде наречена стилова особеностSet написа: Дааааам. Но и липсата на красноречие е стил
премного красноречие в горния пост и ще мине голямата гума
Тази гума ти е последния дерт.Dark написа:това би могло да бъде наречена стилова особеностSet написа: Дааааам. Но и липсата на красноречие е стил
премного красноречие в горния пост и ще мине голямата гума
По-добре помисли за оная с която сама триеш по себе си.
- сър Айвънхоу
Мен ме притеснява един друг момент. Промяната в закона за банките. Там решиха, че след третата просрочена вноска, целия кредит става изискуем!Dark написа:размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок
Твърде прозрачно е, защо го правят - целта е да могат бързо и ефикасно да се изкупят на безценица жилищата от по-голям процент от населението.
Доста голям "трън" сме в очите на западняците. Там процента на собствените жилища е прекалено малък в сравнение с нас.
- Dark Angel
сър Айвънхоу написа: Мен ме притеснява един друг момент. Промяната в закона за банките. Там решиха, че след третата просрочена вноска, целия кредит става изискуем!
Твърде прозрачно е, защо го правят - целта е да могат бързо и ефикасно да се изкупят на безценица жилищата от по-голям процент от населението.
Доста голям "трън" сме в очите на западняците. Там процента на собствените жилища е прекалено малък в сравнение с нас.
- Като се прие, мен направо ме втресе - щото това си е тесла гранде за семействата нагърбили се кредит
- сър Айвънхоу
Това са май около 60-70% от младите хора!!!!Dark написа:сър Айвънхоу написа: Мен ме притеснява един друг момент. Промяната в закона за банките. Там решиха, че след третата просрочена вноска, целия кредит става изискуем!
- Като се прие, мен направо ме втресе - щото това си е тесла гранде за семействата нагърбили се кредит
А да не говорим, че ни готвят тесли, за да ни принудят да си продадем имотите!!! Данъчни, ценови и тям подобни!!!
Само като факт: английските инвеститори са обявили България и Румъния за най-перспективния пазар на ипотеки!!!!
- Dark Angel
да, четох аз - и се стягат, и специалисти търсят....мале миласър Айвънхоу написа:...
Само като факт: английските инвеститори са обявили България и Румъния за най-перспективния пазар на ипотеки!!!!
мои приятели купиха малко ателие с кредит. почерпихме се, те щастливи, пък аз си мисля след 25 години я камилата, я камиларя
моята наздравица беше "Бъдете здрави"
а на англичаните които идват да живеят тук /поне тез с които съм говорила/ тук им се струва земен рай