Апартамент

Все същите
Аватар
Dark Angel

Апартамент

Мнение от Dark Angel »

размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок

след години ще има десетки, стотици семейства и наследници с право на строеж и една ненам си колко миниатюрна част в стотни от земята под рухналия/или съборен като опасен/ блок/сграда

смисъла и стремлението за придобиване на заветното жилище.....

дали няма да се дигнат небостъргачи/жилища и човешкия мравуняк да тръгне нагоре
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Апартамент

Мнение от сър Айвънхоу »

Dark написа:размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок

след години ще има десетки, стотици семейства и наследници с право на строеж и една ненам си колко миниатюрна част в стотни от земята под рухналия/или съборен като опасен/ блок/сграда

Може и да вдигнат... ама дано не е в България! Че като гледам как строят...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

сър Айвънхоу написа:
едни строят как си трябва, дрги строят да те втресе от ужас
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Dark написа:
сър Айвънхоу написа:
едни строят как си трябва, дрги строят да те втресе от ужас
За съжаление вторите преобладават...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

сър Айвънхоу написа:
а контрол има направо да изтръпнеш - всичко се контролира /уж/ и пак е трагедия

сякаш някои стандарти се разтягат като ластик /ведно с моралните устои на проверяващите/ :evil:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Dark написа:
сър Айвънхоу написа:
а контрол има направо да изтръпнеш - всичко се контролира /уж/ и пак е трагедия

сякаш някои стандарти се разтягат като ластик /ведно с моралните устои на проверяващите/ :evil:
Хората са казали: Който дава парата, той поръчва музиката!
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Dark написа:размисли от Странниче и темата и за 2-та дни в България и жилището в рушащ се панелен блок

Земята, в/у която са построени панелните сгради е държавна собственост. Все още.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Mila написа:
Земята, в/у която са построени панелните сгради е държавна собственост. Все още.
т.е. ти си имат само право на строеж върху съществуващата сграда?

т.е. нямат нищо после - тъй ли е или аз бъркам нещо :huhthink:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Dark написа:
Mila написа:

Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Green Light написа: Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)
не мисля, че важи за бъдещи сгради - затова питам

все пак всички строителни книжа се издават за конкретна сграда

чекаме спецовете да се изкажат
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Dark написа:
Mila написа:

Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.

Абе то има време - докато започнат да се рушат - все някакво решение ще има, но най-много тази земя да се окаже собственост на някой политик, или на негов близък роднина.:wink:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Mila написа: Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.

Абе то има време - докато започнат да се рушат - все някакво решение ще има, но най-много тази земя да се окаже собственост на някой политик, или на негов близък роднина.:wink:
това ми изглежда толкова нечестно спрямо хората :?

така, да не забравям какво повтарям редовно на децата - Няма честност на тоя свят
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа: Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)
Грийни, не мисля, че си прав съвсем. Ние, примерно, притежаваме "въздуха" над нашата кооперация, което значи, че имаме право да надстроим два етажа, докато се достигне етажността, одобрена за квартала (уффф, кво дълго изречение:lol:)

А иначе, да, в кварталите земята е държавна собственост, май..
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

4avdar4e написа:
Грийни, не мисля, че си прав съвсем. Ние, примерно, притежаваме "въздуха" над нашата кооперация, което значи, че имаме право да надстроим два етажа, докато се достигне етажността, одобрена за квартала (уффф, кво дълго изречение:lol:)

А иначе, да, в кварталите земята е държавна собственост, май..
аз може ли да надстроя над Вашата кооперация? м?
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Dark написа:

това ми изглежда толкова нечестно спрямо хората :?

така, да не забравям какво повтарям редовно на децата - Няма честност на тоя свят

Или ако въобще съществува някаква справедливост, тя е доста извън нашите представи, мерки и теглилки.:?
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Dark написа: аз може ли да надстроя над Вашата кооперация? м?
Стига да имаш кинти, кайне проблеме :lol:

Ние отдавна си точим зъбите да разширим тавана и да го направим мезонет, ама...:cry:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

4avdar4e написа:
Dark написа: аз може ли да надстроя над Вашата кооперация? м?
Стига да имаш кинти, кайне проблеме :lol:

Ние отдавна си точим зъбите да разширим тавана и да го направим мезонет, ама...:cry:
начи като се подкваси морето ида с парите :lol:

ние искаме над нашия блок, но това премного народ /а наследниците, мале мила.....брой нямат/ и събиране на съгласие на толкова ного ми се струва умряла работа
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Mila написа:
Или ако въобще съществува някаква справедливост, тя е доста извън нашите представи, мерки и теглилки.:?
Ананке
І

Мнение от І »

Mila написа:
Точно тъй е зажаление. Погледнете в нотариалният акт на родителите или на някой познат...
"дъра бъра, 88 квадрата на матчупикчуукукурузу..., строен върху държавна земя."

-Ма кво ше права с апартамента?!
-Ми взимай си кутийката и си я носи некъде...ние тук ще правим МОЛ/Дисниленд/Хотел/Сметище...квот се сетите.. :lol:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

МЪЖжжж написа:
Mila написа:
Точно тъй е зажаление. Погледнете в нотариалният акт на родителите или на някой познат...
"дъра бъра, 88 квадрата на матчупикчуукукурузу..., строен върху държавна земя."

-Ма кво ше права с апартамента?!
-Ми взимай си кутийката и си я носи некъде...ние тук ще правим МОЛ/Дисниленд/Хотел/Сметище...квот се сетите.. :lol:
ne zadyljitelno.
ako koooperaciata e postroena na mqstoto na nechia kyshta....
kakto w po starite kwartali na Sofia...
i si zakupil apartament w tazi kooperacia...togawa nqma takuv moment,nali?
ili gresha?
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

doktorka написа: ne zadyljitelno.
ako koooperaciata e postroena na mqstoto na nechia kyshta....
kakto w po starite kwartali na Sofia...
i si zakupil apartament w tazi kooperacia...togawa nqma takuv moment,nali?
ili gresha?
Няма, ама е толкова рядко срещано, че няма на къде.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
БОЙКО БОРИСОВ

Мнение от БОЙКО БОРИСОВ »

не е нужно да тръгва нагоре мравуняка, достатъчно е да можеш да си позволиш да плащаш за мобилността не повече отколкот за сигурността.
да се построят нормални и качествени сгради,а не коптори да се продават или дават под наем
щото са в центъра па макар и да паднат на главата ти след 5 години
нека се срутят панелките и неподдържаните сгради мамка му!
купуващите за да живеят там за мен са малоумни
за радост дори и бързооборотните инвестиции замряха
надявам се цоцащите реститути да се сетят че имота им не е рента а имот и иска поддръжка и инвестиции
никой нормален не притиснат човек няма да плати цените които им искаха преди - безумие
подат, нека падат - кефя се
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Green Light написа:
Не бъркаш. Собствениците на жилища в комплексите не притежават земята. Ъъъ но може да притежават правото на строеж върху съществуващата И ВЪРХУ БЪДЕЩИ сгради на това място. Или както много сполучливо е добило гражданственост "притежават въздуха" (в който е имота им)
Цъ! При учредено право на строеж, собственикът на земята остава с пръст в устата, притежава само един лист хартия оформен като НА и нищо повече. Правото на строеж е възмездна сделка и се договаря, важи единствено и само за договорената сграда, при погиване на сградата правото остава, единственото условие е, до петата година от подписване на договора, сградата да е изкарана на груб строеж и сложена под покрив, иначе правото се губи и собствиника може да договори с друг. Напоследък много хора луднаха да купуват на "тънки" цени от общината и държавата земята върху която са построени жилищата им, става въпрос за някакви мижави квадрати които реално никога няма да притежават и видят, но по лична моя преценка това е много тънка уловка, защото при това положение грижата за околоблоковото пространство е грижа на собствениците, включително и "събарянето" на негодните за обитаване сгради.8)
Аватар
Глас в пустиня

Mila написа:
Ами да, в момента е така. Доколкото знам, обсъждат се някакви идеи сградите, чиито собственици съумеят да се обединят в нещо като кооперация, направят общо саниране (на цялата сграда) и получат сертификат - ще получат и собствеността поне в/у застроената площ. Но доколкото познавам манталитета български - таково обединение е малко вероятно да се получи. Мда - който има панел да му мисли.

Няма идеи - има "решение" и фиксирани срокове! До 2015г. паспортизация и саниране/обновяване на сградите общинска и държавна собственост(болници, училища, административни сгради...), до 2020г. всички панелни, а за тухлените срокът в момента ми убягва. Няма мърдане, това е изискване на европартньорите, енергоносителите са кът и никой няма право да ги пилее, да топли атмосферата. Паспортизацията и обновлението(изолация, подмяна на дограма, ВиК и Ел минимум) са задължителни и това, че не се говори и не се прави си е типично нашенска черта, ще действаме в последния момент и в безумно къси срокове. Още от сега ми става мъчно за правителството което ще трябва да приведе в изпълнение тия договорки.8) А па какъв майтап ще настане с "новото" строителство, направо не е истина! 8)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

БоЕВ написа:
Mila написа:

Няма идеи - има "решение" и фиксирани срокове! До 2015г. паспортизация и саниране/обновяване на сградите общинска и държавна собственост(болници, училища, административни сгради...), до 2020г. всички панелни, а за тухлените срокът в момента ми убягва. Няма мърдане, това е изискване на европартньорите, енергоносителите са кът и никой няма право да ги пилее, да топли атмосферата. Паспортизацията и обновлението(изолация, подмяна на дограма, ВиК и Ел минимум) са задължителни и това, че не се говори и не се прави си е типично нашенска черта, ще действаме в последния момент и в безумно къси срокове. Още от сега ми става мъчно за правителството което ще трябва да приведе в изпълнение тия договорки.8) А па какъв майтап ще настане с "новото" строителство, направо не е истина! 8)
Благодаря за инфото!
Как пък въобще не си знаем законите, пък и не знаем какво подписват за нас. :shock:
Аватар
Глас в пустиня

Stranniche написа:
Благодаря за инфото!
Как пък въобще не си знаем законите, пък и не знаем какво подписват за нас. :shock:
Моля!
Надявам се да не ми е много стара информацията. Такава е тенденцията просто навсякъде, дава се приоритет на енергийната ефективност. Преди време с кеф четях в един дир-ски клуб, коментари "като как няма да стане тая работа" и винаги се сещам за вица в които българинът изял боя, солта и накрая си платил.:-)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

zlatokoska написа:

Когато родителите ми са купили панелното "жилище", за което писах, не са имали друга възможност - така беше при социализъмъ. Дори и за това панелно кътче на последния етаж са чакали много години.

Мамка му, многоумно ли е да съдиш толкова лесно и да се кефиш?
Аватар
Глас в пустиня

Stranniche написа:
zlatokoska написа:

Когато родителите ми са купили панелното "жилище", за което писах, не са имали друга възможност - така беше при социализъмъ. Дори и за това панелно кътче на последния етаж са чакали много години.

А ти не се ядосвай!
Много хора бързат да отпишат панелките, но нищо не се знае.8) Както казах и по-горе, купонът ще е при новото строителство (където холът е колкото банята на панелен тристаен :twisted:), много от сградите няма да бъдат паспортизирани и ще се наложат допълнителни "инвестиции".
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Mila написа:
Dark написа:
Mila написа:

Семейството на баба ми е имало голяма къща с двор в центъра Бургас, която е отчуждена, съборена и на нейно място е построен голям хотел. Когато почнаха да "овъзмездяват", отидох да видя дали няма нещо да получим, и ми предложиха "компенсация" - земя в квартал "Меден рудник". Не знам имало ли е блокове на тая земя, дали е било паркинг, междублоково пространство, или цигански колиби - дори не отидох да видя квартала - стори ми се безсмислено и твърде нервоемко и се отказах.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

БоЕВ написа:
Stranniche написа:
zlatokoska написа:

А ти не се ядосвай!
Много хора бързат да отпишат панелките, но нищо не се знае.8) Както казах и по-горе, купонът ще е при новото строителство (където холът е колкото банята на панелен тристаен :twisted:), много от сградите няма да бъдат паспортизирани и ще се наложат допълнителни "инвестиции".
Да сме живи и здрави, пък за другите работи се надявам да се намерят решения. :o
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

т.Семейството на баба ми е имало голяма къща с двор в центъра Бургас, която е отчуждена, съборена и на нейно място е построен голям хотел.

хехехех...
ма "баш" Бургазлийка...
ако баба ти е имала къща с двор в центъра си бургазлийка със "синя кръв"...
ти затуй си толко готина..;)

ми тъй кажи!...
не си странниче тиии..не сииии...;)
esti

Мнение от esti »

doktorka написа:т.Семейството на баба ми е имало голяма къща с двор в центъра Бургас, която е отчуждена, съборена и на нейно място е построен голям хотел.

хехехех...
ма "баш" Бургазлийка...
ако баба ти е имала къща с двор в центъра си бургазлийка със "синя кръв"...
ти затуй си толко готина..;)

ми тъй кажи!...
не си странниче тиии..не сииии...;)
Хе, начи и аз съм синьокръвна:D
Сега на мястото, където беше къщата е новата поща. Отсреща е университета и църквата, сещаш се....
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

esti написа: Хе, начи и аз съм синьокръвна:D
Сега на мястото, където беше къщата е новата поща. Отсреща е университета и църквата, сещаш се....
ахъм, вампир със синя кръв :lol:

ПП / Нищо лично, пиша си. Стил както какзва Сет.
Аватар
Set
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Set »

Dark написа:
esti написа: Хе, начи и аз съм синьокръвна:D
ахъм, вампир със синя кръв :lol:

ПП / Нищо лично, пиша си. Стил както какзва Сет.
Дааааам. Но и липсата на красноречие е стил:wink:
Memento mori.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Set написа: Дааааам. Но и липсата на красноречие е стил:wink:
това би могло да бъде наречена стилова особеност :lol:

премного красноречие в горния пост и ще мине голямата гума :lol:
esti

Мнение от esti »

Dark написа:
Set написа: Дааааам. Но и липсата на красноречие е стил:wink:
това би могло да бъде наречена стилова особеност :lol:

премного красноречие в горния пост и ще мине голямата гума :lol:
Тази гума ти е последния дерт.
По-добре помисли за оная с която сама триеш по себе си.:wink:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мен ме притеснява един друг момент. Промяната в закона за банките. Там решиха, че след третата просрочена вноска, целия кредит става изискуем!

Твърде прозрачно е, защо го правят - целта е да могат бързо и ефикасно да се изкупят на безценица жилищата от по-голям процент от населението.

Доста голям "трън" сме в очите на западняците. Там процента на собствените жилища е прекалено малък в сравнение с нас.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

сър Айвънхоу написа: Мен ме притеснява един друг момент. Промяната в закона за банките. Там решиха, че след третата просрочена вноска, целия кредит става изискуем!

Твърде прозрачно е, защо го правят - целта е да могат бързо и ефикасно да се изкупят на безценица жилищата от по-голям процент от населението.

Доста голям "трън" сме в очите на западняците. Там процента на собствените жилища е прекалено малък в сравнение с нас.
  • Като се прие, мен направо ме втресе - щото това си е тесла гранде за семействата нагърбили се кредит
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Dark написа:
сър Айвънхоу написа: Мен ме притеснява един друг момент. Промяната в закона за банките. Там решиха, че след третата просрочена вноска, целия кредит става изискуем!

• Като се прие, мен направо ме втресе - щото това си е тесла гранде за семействата нагърбили се кредит
Това са май около 60-70% от младите хора!!!!
А да не говорим, че ни готвят тесли, за да ни принудят да си продадем имотите!!! Данъчни, ценови и тям подобни!!!

Само като факт: английските инвеститори са обявили България и Румъния за най-перспективния пазар на ипотеки!!!!
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

сър Айвънхоу написа:...

Само като факт: английските инвеститори са обявили България и Румъния за най-перспективния пазар на ипотеки!!!!
да, четох аз - и се стягат, и специалисти търсят....мале мила

мои приятели купиха малко ателие с кредит. почерпихме се, те щастливи, пък аз си мисля след 25 години я камилата, я камиларя :?

моята наздравица беше "Бъдете здрави"

а на англичаните които идват да живеят тук /поне тез с които съм говорила/ тук им се струва земен рай
Публикувай отговор