Един скучен, но твърде важен за мен въпрос!

Все същите
Аватар
bibilyana

Един скучен, но твърде важен за мен въпрос!

Мнение от bibilyana »

Моля Ви за помощ отново мили другарчета, Ако може някой по-имоторазбиращ от мен
ако някой знае или има поне някаква идея,
как може да се провери един имот, преди да тръгнеш да подписваш и да плащаш за да го купуваш
Като проверка май има три неща да се проверяват
1. Тежести - това май при нотариуса става
2. Това ми е най-мътно как става и къде - стари собственици, които могат да цъфнат един ден..... имота е бил по постановление, след, което е купен от сегашния собственик
3. за това взе да ми светва-понеже жиците били откраднати, дали енергото ще се навие да ги прекара наново ида възстанови затворената партида за ток.

Та въпроса ми е по т.2 най-вече
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

в нотариата, служба по вписвания с ЕГН на последни собственици ще извадите за 10 години |май беше| какви вписвания са правени

и сутринта преди сделката отново проверка за вписвания \тежести\

енергото ще прокара нови, ще Ви открие нова партида
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

Dark Angel написа:в нотариата, служба по вписвания с ЕГН на последни собственици ще извадите за 10 години |май беше| какви вписвания са правени

:kiss::kiss:
мерси Дарки,

а значи аз сега имам всички данни на настоящия собственик с тях трябва да отида в службата по вписванията, така ли?

извинявам се предварително,че питам поняколко пъти...
Аватар
4avdar4e

Re: Един скучен, но твърде важен за мен въпрос!

Мнение от 4avdar4e »

bibilyana написа:Моля Ви за помощ отново мили другарчета, Ако може някой по-имоторазбиращ от мен
ако някой знае или има поне някаква идея,
как може да се провери един имот, преди да тръгнеш да подписваш и да плащаш за да го купуваш
Като проверка май има три неща да се проверяват
1. Тежести - това май при нотариуса става
2. Това ми е най-мътно как става и къде - стари собственици, които могат да цъфнат един ден..... имота е бил по постановление, след, което е купен от сегашния собственик
3. за това взе да ми светва-понеже жиците били откраднати, дали енергото ще се навие да ги прекара наново ида възстанови затворената партида за ток.

Та въпроса ми е по т.2 най-вече
Агенция по вписванията, там се проверява. http://www.registryagency.bg/bg/ Принципно, ако е през фирма, тя е длъжна да го направи, но нотариусът също проверява преди да подпише нотариалния акт (около 3 дни е процедурата). А за тоците не би трябвало да откажат..
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Първо в съда - агенцията по вписвания, трябва ти копие от НА или най-малкото номер и година на издаване. Устната справка е около два лева.
Второ, ако става въпрос за къща или селски имот(което и предполагам) в общината, техническа служба, там имат едни дебели тефнери с парцелите, необходим ти е номер на парцела и ще ти кажат назад всеки един собственик и измененя, сервитути и тупици също се проверяват тук.
Успех!
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

с данните на последния собственик, да

и както Боев е казал - с номера на парцела в техническата
да се не окаже, че утре магистралата ще мине през лехата с марули
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

БоЕВ написа:Първо в съда - агенцията по вписвания, трябва ти копие от НА или най-малкото номер и година на издаване. Устната справка е около два лева.
Второ, ако става въпрос за къща или селски имот(което и предполагам) в общината, техническа служба, там имат едни дебели тефнери с парцелите, необходим ти е номер на парцела и ще ти кажат назад всеки един собственик и измененя, сервитути и тупици също се проверяват тук.
Успех!
Да бе - селищно образувание - тъй се води, към едно село...имам копие от актуална скица - нотариален акт нямам, но мога да поискам от брокерката, тя няма да ми откаже

а за магистрала - много се съмнявам, ама знам ли ги общинските гении, все пак...
Аватар
Глас в пустиня

bibilyana написа:
БоЕВ написа:Първо в съда - агенцията по вписвания, трябва ти копие от НА или най-малкото номер и година на издаване. Устната справка е около два лева.
Успех!
Да бе - селищно образувание - тъй се води, към едно село...имам копие от актуална скица - нотариален акт нямам, но мога да поискам от брокерката, тя няма да ми откаже

а за магистрала - много се съмнявам, ама знам ли ги общинските гении, все пак...
Какво е пък това селищно образувание!? - да не е нещо незаконно?:roll:
Доколкото си спомням делението/наименованието е - градове, села, махали(колиби и кошари - отпадат).
В ТС питай и за кадастралният план, какво се предвижда да става в района близките десетина години.
Ако става въпрос за починал човек, искай да видиш и удостоверение за наследници издадено пак от общината, там фигурират всичките.:cool:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

нямаш ли приятели адвокати и нотариуси, отивай при тях
и аз с това се занимавам в момента, следващата седмица може и да се похваля
Изображение
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

snowprincess написа:нямаш ли приятели адвокати и нотариуси, отивай при тях
лошото е,че мислих, мислих и нищо не измислих като приятели от тоз сорт
дай да обменяме опит....моляя
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

bibilyana написа:
Dark Angel написа:в нотариата, служба по вписвания с ЕГН на последни собственици ще извадите за 10 години |май беше| какви вписвания са правени

мерси Дарки,

а значи аз сега имам всички данни на настоящия собственик с тях трябва да отида в службата по вписванията, така ли?

Няма защо да ходиш в агенцията по вписвания. По- добре да провериш в интернет за липса на тежести при самия нотариус. Той ще ти изкара справка, която ще е актуална към момента. Иначе, ако правиш справка в агенцията, а после отивате при нотариус, в този промеждутък имота може да се продаде (теоретично). Плюс това никой нотариус няма да си сложи главата в торбата, ако той удостоверява липсата на тежести.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

[unknown] написа:
bibilyana написа:

мерси Дарки,

Няма защо да ходиш в агенцията по вписвания. По- добре да провериш в интернет за липса на тежести при самия нотариус. Той ще ти изкара справка, която ще е актуална към момента. Иначе, ако правиш справка в агенцията, а после отивате при нотариус, в този промеждутък имота може да се продаде (теоретично). Плюс това никой нотариус няма да си сложи главата в торбата, ако той удостоверява липсата на тежести.
До колкото разбрах Бибиту го прави това за собствено успокоение - работи с брокер. А, доколкото знам нотариусът няма право да дава инфо относно сделките и документите по тях. Нещо повече, няма закон който да ги задължава(нотариусите) да пазят документите по дадена сделка и да ги предоставят при поискване - затова и цъфтят далаверите, трудно се доказват после.
С ходене до агенцията по вписвания и устна справка ще мине метър и по-тънко, защото писмената/компютърна справка струва по-скъпо, а и езадължителна при изповядване на сделката независимо кой движи документите - самият нотариус, адвокат, брокер или самото лице. Няма сми да се набълбуква допълнително.
Устната справка в съда е в рамките на няколко левчета(с банковият превод), докато при нот. е в пъти повече и пак от същото място се взема.
Не е сложно и за неюрист да подготви док. трябва само да е запознат със СК, закон за наследството и още дузина кодекси и закончета, пък ако има и "матрицата" за изготвяне на НА е направо шукер.:grin:
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

БоЕВ написа: Няма защо да ходиш в агенцията по вписвания. По- добре да провериш в интернет за липса на тежести при самия нотариус. Той ще ти изкара справка, която ще е актуална към момента. Иначе, ако правиш справка в агенцията, а после отивате при нотариус, в този промеждутък имота може да се продаде (теоретично). Плюс това никой нотариус няма да си сложи главата в торбата, ако той удостоверява липсата на тежести.
До колкото разбрах Бибиту го прави това за собствено успокоение - работи с брокер. А, доколкото знам нотариусът няма право да дава инфо относно сделките и документите по тях. Нещо повече, няма закон който да ги задължава(нотариусите) да пазят документите по дадена сделка и да ги предоставят при поискване - затова и цъфтят далаверите, трудно се доказват после.
С ходене до агенцията по вписвания и устна справка ще мине метър и по-тънко, защото писмената/компютърна справка струва по-скъпо, а и езадължителна при изповядване на сделката независимо кой движи документите - самият нотариус, адвокат, брокер или самото лице. Няма сми да се набълбуква допълнително.
Устната справка в съда е в рамките на няколко левчета(с банковият превод), докато при нот. е в пъти повече и пак от същото място се взема.
Не е сложно и за неюрист да подготви док. трябва само да е запознат със СК, закон за наследството и още дузина кодекси и закончета, пък ако има и "матрицата" за изготвяне на НА е направо шукер.:grin:[/quote]

Да действително - прав си

мен сега ме е срам ама аз преди няколко години го работех това - и нотариални актове и справки и чудесии съм правила, ама виж като маймуните колко бързо съм забравила :shy:

Сега ако намеря и читава банка дето да отпусне една малка част от сумата, супер ще се наредят нещата...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
Не е сложно и за неюрист да подготви док. трябва само да е запознат със СК, закон за наследството и още дузина кодекси и закончета, пък ако има и "матрицата" за изготвяне на НА е направо шукер.:grin:
Така е. Обаче имот веднъж се купува, е поне при мен е така, тъй че може да дадеш малко повече пари, но да си спокоен. Да се види, че при самото изповядване на сделката- няма тежести. Щото пак казвам- чисто теоретично в интервала между ходенето в агенцията и нотариуса- имота може да се продаде.

Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

snowprincess написа:нямаш ли приятели адвокати и нотариуси, отивай при тях
браво - най- добрия съвет. бибиляна, плати си на адвокат. големи търгаши са, но ето за такъв случай вършата работа. по- късно ще ти напиш какво се е случило на един образ, който проверил всичко сам.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Някакъв тежкар, значи решил да си купи земя за строеж. Каквото всички, така и той, нали. Изпада му яко предложение. Комуникативно място, голямо, не знам примерно 70-80 декара, собствеността е наред, всичко е ток. Кеф ти паркинг, кеф ти сграда с реторанти, фонтани, бариери охрани, кеф. Човека не е вчерашен ходи насам натам, нотариат, съд, всичко е ок, няма ипотека, не е продаван, не е прехвърлян, собственика не е в развод не е в ликвидация, бе казвам ти няма грешка имота. Човека тегли един ли два ли милиона евро и прави удара! Естествено първа крачка е да го вкара това в регулация и още тука удря на камък. Бе как така, отляво има строежи, отдясно тоя е в регулация, в града, разбираш ли едва ли не е мястото, пък не може?! Наема си той адвокати, пуска връзки и тръгва по мъките. Мъките не са ден и два, но в края на краищата се оказва, че под това място минават секретни комуникации на МО, БТК + 10кV далекопровод. Не знам дали знаете, но 10кV върви в бетонен тунел и трудно завива. Понеже направо гърми, като бомба. Адвоката на човека пуснал още по- най- супер яките адвокатски връзки и му позволили да строи в единия ъгъл. До 2 етажа и да не е монолитна. Помолили БТК да разрешат да се премести трасето мъничко, та да му стигне за нещо по- сериозно. И БТК веднага услужливо: - Пич, за тебе няма никакъв проблем. 600 000€ и ни местиш. Та така. Наел си адвокати, но след, а не преди. Мръсни гадчета са, въпроса е да знаеш кога ти помагат. Като си купуваш имот, например помагат.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:
Баси.... :shocked:

Аз като си купувах кабинета, ми разясниха, че могат винаги да ме прецакат, стига да искат и съм изгорял отма, ама успокоителното беше- Абе, кой ще се занимава с твойто кабинетче...

Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

bibilyana написа: Да действително - прав си

мен сега ме е срам ама аз преди няколко години го работех това - и нотариални актове и справки и чудесии съм правила, ама виж като маймуните колко бързо съм забравила :shy:

Сега ако намеря и читава банка дето да отпусне една малка част от сумата, супер ще се наредят нещата...
в завод дружба, където беше магазина е агенцията по вписванията
за устна справка ти трябва ЕГН на собственика

експресбанк има промоционални условия по жилищни кредити
ако си подадеш до края на месеца документите и парите са усвоени до 29.08.2008
- лихвата е 6, 69%
- само 1% за отпускане на кредита
- без годишни такси за обслужване
- без такса за предсрочно погасяване със собствени средства
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

bibilyana написа: 3. за това взе да ми светва-понеже жиците били откраднати, дали енергото ще се навие да ги прекара наново ида възстанови затворената партида за ток.
за тежести ще проверите, но нещо ми се въртеше в главата и не ми даваше мира, да не земете да се набутате със земя, която после да не можете да ползвате
ако са откраднати (свалени) жиците, да не би да са се опитвали да строят и да не са получили разрешение

виж какво намерих, разгледайте сайта

http://www.geocities.com/arh_art/uc10.html

има ли разрешение за строеж? нали то служи да се открие финансирането на строежа при използване на банков кредит
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:Някакъв тежкар, значи решил да си купи земя за строеж. Каквото всички, така и той, нали. Изпада му яко предложение. Комуникативно място, голямо, не знам примерно 70-80 декара, собствеността е наред, всичко е ток. Кеф ти паркинг, кеф ти сграда с реторанти, фонтани, бариери охрани, кеф. Човека не е вчерашен ходи насам натам, нотариат, съд, всичко е ок, няма ипотека, не е продаван, не е прехвърлян, собственика не е в развод не е в ликвидация, бе казвам ти няма грешка имота. Човека тегли един ли два ли милиона евро и прави удара! Естествено първа крачка е да го вкара това в регулация и още тука удря на камък. Бе как така, отляво има строежи, отдясно тоя е в регулация, в града, разбираш ли едва ли не е мястото, пък не може?! Наема си той адвокати, пуска връзки и тръгва по мъките. Мъките не са ден и два, но в края на краищата се оказва, че под това място минават секретни комуникации на МО, БТК + 10кV далекопровод. Не знам дали знаете, но 10кV върви в бетонен тунел и трудно завива. Понеже направо гърми, като бомба. Адвоката на човека пуснал още по- най- супер яките адвокатски връзки и му позволили да строи в единия ъгъл. До 2 етажа и да не е монолитна. Помолили БТК да разрешат да се премести трасето мъничко, та да му стигне за нещо по- сериозно. И БТК веднага услужливо: - Пич, за тебе няма никакъв проблем. 600 000€ и ни местиш. Та така. Наел си адвокати, но след, а не преди. Мръсни гадчета са, въпроса е да знаеш кога ти помагат. Като си купуваш имот, например помагат.
Чукча писател - А?!:rotfl24::rotfl24:
Аватар
Глас в пустиня

[unknown] написа:
Green Light написа:
Баси.... :shocked:

Аз като си купувах кабинета, ми разясниха, че могат винаги да ме прецакат, стига да искат и съм изгорял отма, ама успокоителното беше- Абе, кой ще се занимава с твойто кабинетче...
Имаш ли представа колко се киха за да станеш нотариус?:-):-)
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Green Light написа:Някакъв тежкар, значи решил да си купи земя за строеж. Каквото всички, така и той, нали. Изпада му яко предложение. Комуникативно място, голямо, не знам примерно 70-80 декара, собствеността е наред, всичко е ток. Кеф ти паркинг, кеф ти сграда с реторанти, фонтани, бариери охрани, кеф. Човека не е вчерашен ходи насам натам, нотариат, съд, всичко е ок, няма ипотека, не е продаван, не е прехвърлян, собственика не е в развод не е в ликвидация, бе казвам ти няма грешка имота. Човека тегли един ли два ли милиона евро и прави удара! Естествено първа крачка е да го вкара това в регулация и още тука удря на камък. Бе как така, отляво има строежи, отдясно тоя е в регулация, в града, разбираш ли едва ли не е мястото, пък не може?! Наема си той адвокати, пуска връзки и тръгва по мъките. Мъките не са ден и два, но в края на краищата се оказва, че под това място минават секретни комуникации на МО, БТК + 10кV далекопровод. Не знам дали знаете, но 10кV върви в бетонен тунел и трудно завива. Понеже направо гърми, като бомба. Адвоката на човека пуснал още по- най- супер яките адвокатски връзки и му позволили да строи в единия ъгъл. До 2 етажа и да не е монолитна. Помолили БТК да разрешат да се премести трасето мъничко, та да му стигне за нещо по- сериозно. И БТК веднага услужливо: - Пич, за тебе няма никакъв проблем. 600 000€ и ни местиш. Та така. Наел си адвокати, но след, а не преди. Мръсни гадчета са, въпроса е да знаеш кога ти помагат. Като си купуваш имот, например помагат.
първо писах и след това видях твоят пост, но няма да трия
Изображение
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

snowprincess написа: в завод дружба, където беше магазина е агенцията по вписванията
за устна справка ти трябва ЕГН на собственика

експресбанк има промоционални условия по жилищни кредити
ако си подадеш до края на месеца документите и парите са усвоени до 29.08.2008
- лихвата е 6, 69%
- само 1% за отпускане на кредита
- без годишни такси за обслужване
- без такса за предсрочно погасяване със собствени средства
Това всичко звучи перфектно само дето няма да ми свърши работа за съжаление, когато купуваш място, номера с жилищния кредит не върви
минавам на вариянт потребителски с лихва от порядъка на 15тина % :crying:

А що се отнася до тока - те тез жици не са минавали ПРЕЗ мястото а са стигали до него, изчетох на ЕОН информацията и за сега всичко ми се струва нормално, но ще отида да попитам
Публикувай отговор