Фаталният 16 юни
- Green Light
Фаталният 16 юни
Колко са ми широки интересите, а?
Винаги съм смятал, че вероломните ни съседи, които ни нападат в Балканската война все трябва да са имали нещичко, като "причина". Тва долу верно ли е бе, рагаци?
http://news.ibox.bg/news/id_2088271213
„Престъпно безумие"
С тези думи на Иван Ев. Гешов 16 юни влиза в историята ни. На този ден, без да уведоми правителството, Фердинанд заповядва на ген. Савов две армии да нападнат довчерашните съюзници. Без обявяване на война, целта е само да бъдат сплашени.
Твърде дръзко. И безразсъдно.
На следващия ден по нареждане на кабинета Втора и Четвърта армии са върнати в изходни позиции.
Но вече е късно. Сърбия и Гърция са готови за война и очакват само подходящия момент.
Винаги съм смятал, че вероломните ни съседи, които ни нападат в Балканската война все трябва да са имали нещичко, като "причина". Тва долу верно ли е бе, рагаци?
„Престъпно безумие"
С тези думи на Иван Ев. Гешов 16 юни влиза в историята ни. На този ден, без да уведоми правителството, Фердинанд заповядва на ген. Савов две армии да нападнат довчерашните съюзници. Без обявяване на война, целта е само да бъдат сплашени.
На следващия ден по нареждане на кабинета Втора и Четвърта армии са върнати в изходни позиции.
Но вече е късно. Сърбия и Гърция са готови за война и очакват само подходящия момент.
- Green Light
- Green Light
Не си прав. Ако пристрастните нямат право на коментар, става скука. Пък питай, когото искаш, най- голямото престъпление на тоя свят, след глупостта е да си скучен.Set написа:Green Light написа:Ми възниква въпроса кой е по- тъп. Фердинанд, че заповядва да нападнем или кабинета, че заповядва да се върнем?Set написа:Да.
Тъй като при мен мъжката рода по майчина линия е отвяна точно тогава нямам право на коментар, щото съм пристрастен.
Тъпи сме ние.
Напоследък съм се отпуснал да говоря и псувам много. Дела са нужни.Green Light написа:Не си прав. Ако пристрастните нямат право на коментар, става скука. Пък питай, когото искаш, най- голямото престъпление на тоя свят, след глупостта е да си скучен.Set написа:Green Light написа:Ми възниква въпроса кой е по- тъп. Фердинанд, че заповядва да нападнем или кабинета, че заповядва да се върнем?Set написа:Да.
Тъй като при мен мъжката рода по майчина линия е отвяна точно тогава нямам право на коментар, щото съм пристрастен.
Тъпи сме ние.
Memento mori.
- Глас в пустиня
И аз съм пристрастен, ама много пристрастен, затова ще се въздържам от коментари.
Само ще кажа - лесно е да се съди и джафка от позиция на времето.

Никой не е забравен и нищо не е простено!
Всеки ще си получи заслуженото грък, сърбин, румънец или пък турк.
Ще настане плач и скърцане със зъби - живите ще завиждат на умрелите и ще проклинат часа в който са се родили.
Само ще кажа - лесно е да се съди и джафка от позиция на времето.

Никой не е забравен и нищо не е простено!
Всеки ще си получи заслуженото грък, сърбин, румънец или пък турк.
Ще настане плач и скърцане със зъби - живите ще завиждат на умрелите и ще проклинат часа в който са се родили.
Re: Фаталният 16 юни
това са глупости. Фердинанд не дава тези заповеди, а Савов решава да го стори. Именно армиите под командване на Савов нападат. ако Фердинанд бе издал заповедите, всички бг армия щяха да атакуват (а не само 2). Освен това на следващия ден правителството издава заповед за спиране на огъня. И т.н. и т.н.Green Light написа:Колко са ми широки интересите, а?
„Престъпно безумие"
Освен другите глупости по тази тема, забравено е да се каже, че Сърбия е имала напечатан манифест за започване на война с България. Той е бил без дата, като описаното в него не споменава бг нападението (т.е. подготвен е преди 16 юни).
Междусъюзническата е била НЕИЗБЕЖНА. Проблемът е, че чисто формално, бг я почва, с което има черна политическа точка. Заслугата е изцяло на ген. Савов. Иначе Фердинанд разчита на един договор с Русия, която се задължава да възпре Румъния. Това не става и БГ губи войната. Иначе няма съмнение, че без Румъния, България разбира Гърция и Сърбия взети заедно. Това де факто става в края на войната и само Букурещ предотвратява колапса и резила на Сърбия и Гърция.
от пропагандна гл. точка, обаче тази истина по-горе се крие. Но документите от онова време са добре запазени и много, та за всеки по-съвсестен човек, запознал се с тях нещата са повече от ясни.
Проблемът, Грийн е в лошата подготовка на договорите преди войната и в липсата на подлост на бг (можеше да задържим 50К армия на сърбите у нас или да атакуваме гърците по-рано).
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Фердинанд не заповядва. Така твърди след време Савов, но това явно не е вярно. Кабинетът (ако Ф. беше заповядал, защо на следващата сутрин си е сменил мнението?) също действа тъпо. Но нищо от това не е най-важно. Както писах - войната е договорена между сърби и гърци и румънци и резултатът щеше да е същият (освен ако Русия не бе възприела Румъния, за което наистина можеше да говорим за нея като за освободителка - иначе ще ви пусна какво пишат В. Коларов и Г. Димитров за т.нар. освободителка - трудно ще ги причислите към анти-руснаци точно тях двамата - нали?). Въпреки всичко, бг побеждава 2-те югозападни наши съседки на бойното поле. Румъния и Русия са причината за загубата на Македония и Тракия.Green Light написа:Ми възниква въпроса кой е по- тъп. Фердинанд, че заповядва да нападнем или кабинета, че заповядва да се върнем?Set написа:Да.
Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Това не подлежи на съмнение.ELBI написа:Фердинанд не заповядва. Така твърди след време Савов, но това явно не е вярно. Кабинетът (ако Ф. беше заповядал, защо на следващата сутрин си е сменил мнението?) също действа тъпо. Но нищо от това не е най-важно. Както писах - войната е договорена между сърби и гърци и румънци и резултатът щеше да е същият (освен ако Русия не бе възприела Румъния, за което наистина можеше да говорим за нея като за освободителка - иначе ще ви пусна какво пишат В. Коларов и Г. Димитров за т.нар. освободителка - трудно ще ги причислите към анти-руснаци точно тях двамата - нали?). Въпреки всичко, бг побеждава 2-те югозападни наши съседки на бойното поле. Румъния и Русия са причината за загубата на Македония и Тракия.Green Light написа:Ми възниква въпроса кой е по- тъп. Фердинанд, че заповядва да нападнем или кабинета, че заповядва да се върнем?Set написа:Да.
Такива ми ти работи.
И след Втората световна война също.
Memento mori.
- Green Light
Тенкс! Интересна история.ELBI написа:това са глупости. Фердинанд не дава тези заповеди, а Савов решава да го стори. Именно армиите под командване на Савов нападат. ако Фердинанд бе издал заповедите, всички бг армия щяха да атакуват (а не само 2). Освен това на следващия ден правителството издава заповед за спиране на огъня. И т.н. и т.н.Green Light написа:Колко са ми широки интересите, а?
„Престъпно безумие"
Освен другите глупости по тази тема, забравено е да се каже, че Сърбия е имала напечатан манифест за започване на война с България. Той е бил без дата, като описаното в него не споменава бг нападението (т.е. подготвен е преди 16 юни).
Междусъюзническата е била НЕИЗБЕЖНА. Проблемът е, че чисто формално, бг я почва, с което има черна политическа точка. Заслугата е изцяло на ген. Савов. Иначе Фердинанд разчита на един договор с Русия, която се задължава да възпре Румъния. Това не става и БГ губи войната. Иначе няма съмнение, че без Румъния, България разбира Гърция и Сърбия взети заедно. Това де факто става в края на войната и само Букурещ предотвратява колапса и резила на Сърбия и Гърция.
от пропагандна гл. точка, обаче тази истина по-горе се крие. Но документите от онова време са добре запазени и много, та за всеки по-съвсестен човек, запознал се с тях нещата са повече от ясни.
Проблемът, Грийн е в лошата подготовка на договорите преди войната и в липсата на подлост на бг (можеше да задържим 50К армия на сърбите у нас или да атакуваме гърците по-рано).
- Глас в пустиня
Историята е интересна.Green Light написа:
Интересна история.