За Тъмраш

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

За Тъмраш

Мнение от Kent »

и нееднозначната ни история. На който му е интересно де:shy: Щото виждам и по-интересни дискусии мазно текат...
линк Тъмраш

после ще видя и аз какво мога да намеря:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
ELBI

Re: За Тъмраш

Мнение от ELBI »

Кент написа:и нееднозначната ни история. На който му е интересно де:shy: Щото виждам и по-интересни дискусии мазно текат...
линк Тъмраш

после ще видя и аз какво мога да намеря:-)
Не е само Търмаш. По време и след/в края на руско-турската т.нар "освободителна" война има не малко други подпалени и унищожени турски и помашки села. Според различни оценки изселелите се от българска територия турци са между 250 и 500 хиляди. Разбира се, голямата част от тези оценки са "на око", но е истина, че много българи закупуват земи от бягащи турци на безценица или просто ги завземат (това е отразено и в нашата литература тук-там и в различни наши документи). Съвсем друг е въпросът кога и защо тези турци се заселват на наши територи...

Историята ни, разбира се не е еднозначна, но за наша радост или нещастие, поради фактът че от 1878 насам сме се борили винаги за една кауза, която включва освобождение на българи от чуждо господство (а не за завоюване на територии, исторически наши в миналото, но без български етнос), в повечето случаи "правдата" (ако има такава) е била на наша страна.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:Ахмед аа Тъмрашлията
от Уики, де
подобен модел (на мини държавици) е добре известен по времето на Отоманската империя. Най-типични примери (за мен - не познавам в големи детайли всичко и може да има и по-добри примери) за това са Видин и Янина, където султанът изпраща редовна войска на Империята да разбие създадените "държави" (и не винаги е успявал, защото местното население си е подкрепяло Осман Пазвантоглу и Али Паша.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Е и!?
Паметник ли да им сторим - що ли?
Кой каквото е търсил, това е намерил!:cool:
Извинявай, но чесането на езици(като в посочената от теб тема) си е чисто словоблудство, а "достоверни факти" от рода на "разказа ми една жена на 80+" просто нямат никаква стойност, освен да насаждат нихилизъм, смут и объркани чувства.
Не напразно съществува карнегиевата анкета, там ясно, черно на бяло е описано кой какво, и запалването(бастисването) на едно изоставено село е прашинка в окото.
От друга страна събитията от освобождението до обединението са много изкъсо наблюдавани от англия. Тя, англията е основен кредитор на империята и интересите й са да си събира главниците и лихвите, а това няма как да стане без трудолюбието на хората и плодородието на имотите отсам босфора - та всяко едно изселване и "завземане" на имоти се е гледало под лупа и уредените имотни взаимоотношения са били издържани чрез договори за покупко-продажби, нещо което не става в одринска тракия непосредствено след балканската война, турция дължи доста пари на бежанците от тоя район. А защо бежанци - отговори си сам. И тогава заповядай пак да лееш горчиви сълзи за Тъмраш.
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:Ахмед аа Тъмрашлията
от Уики, де
И пак ще кажа - е,и?!

Има толкова много примери и светли личности които по една или друга причина не се споменават и ден днешен:
Въ специаленъ докладъ до Тодора, обърнахъ му внимание, че се налагатъ бързи действия за разбирател-

ство съ Младотурский Комитетъ въ Цариградъ, който тогава имаше пълната власть въ Турция. Направихме временно споразумение, което се оказа много полезно. Младотурцитѣ образуваха въ Цариградъ отдѣленъ Комитетъ, на чело съ Арифъ-Таксимъ-бей, отъ Гюмурджина. Турцитѣ изпратиха веднага петь малки четици, които, придружавани и упѫтвани отъ наши чети и куриери, минаха въ Радовишко, Щипско, Тиквешко и Дойранско.

Успѣхътъ на общата акция бѣ грамаденъ. Турцитѣ се отказаха да служатъ на сръбската кауза, нѣщо повече, въ тѣхнитѣ села намираха приемъ и нашитѣ чети и бѣжанци; така сѫщо много турци емигрираха при насъ и се записаха въ нашата нелегална организация. Така, не само отстранихме единъ противникъ, но го спечелихме и за сътрудникъ. По-късно, заедно съ четници-турци, извършихме прочутия Валандовски атентатъ.

Първитѣ месеци на 1915-та година минаха въ истинска предвоенна трѣска. Настѫпи време за по-голѣми действия. На 16/29 мартъ, срещу Велики петъкъ, ние извършихме голѣмия Валандовски атентатъ, който повдигна много шумъ, тъй като сърбитѣ дадоха тежки жертви. Акцията бѣ добре подготвена. Въ нея взеха участие 1500 души четници, българи и турци. Главенъ обектъ бѣ бомбардирането на моста подъ гара Удово. Тогава водихме борба две нощи и единъ день съ сръбската войска и милиция, въ цѣлата Валандовска долина, като предварително бѣха отнети два сръбски топа, насочени срещу самата граница. Само въ Валандово паднаха убити 150 сръбски подофицери и войници, съ единъ майоръ и нѣколко други офицери. За Сърбия това бѣ голѣмъ ударъ, който, при това, показа силата на ВМРО. Разбира се, рускиятъ пълномощенъ министъръ въ София, Савински, направилъ протестъ предъ министъръ-председателя Д-ръ Радославовъ, та той ме извика на личенъ докладъ. Моитѣ обяснения бѣха подкрепени отъ Баучеръ и отъ братя Бъкстонъ, които бѣха идвали въ Струмица, кѫдето видѣха съ очитѣ си трогателни картини на измѫчени старци, жени и деца, прогонени отъ сръбския тероръ, и то повечето отъ Валандовската долина.
От ТУК>>>, ако ти се чете за истински неправди и издевателства, старателно укривани и днес. А не някакви измишльотини и сантименти по несъществуващи християно-мюсолмански регионални конфликти.
Аватар
Set
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Set »

Четъ аз, четъ.

Ама нали пикантното :cool:

Историята е на историците. Като точна наука. За нас са само политическите спекулации.
Memento mori.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

е, де БоЕВ... не видях в Кента ( а знаеш колко съм спорил с него ) нещо друго, освен споменаване и на обратната страна на някои неща (макар и в не големи мащаби).

Както писах в отговора си - българите имат много повече факти от гл.т. на несправедливости и жестокости към тях - не защото говорим за нас ( и това е удобно и това го правят всички), а защото е имало съвсем конкретната ситуация - много земи заселени с етнически българи под чуждо владичество). Обаче е истина, че когато наши войници са нахлували в чужди села (основно населени с турци - почти нямаме нахлувания в гръцки и сръбски села ... добре де ... Мелникон и Яне са известни кланета...) - не са били майки терези... Определено го има и този момент.

Като обобщение много добре цитираш Карнегиевата анкета (а тя не спестява и безобразията на българските войници/войска), защото в нейният внимателен прочит човек може да види, че е имало и наши безчинства, но размерите/мащабите сравнени с тези извършвани срещу българите са несъразмерими.

Има данни и за изстъпления срещу евреи у нас - да не вадя сега, но и те са капка в общата много толерантна тенденция на цялото ни общество през вековете. Да - имало е и изстъпления срещу турци и помаци. Но това не променя цялостната картина на геноцида на българите върху територия от над 100 000 кв. км. , които територии не са попаднали в границите на Княжеството/Царството през периода 1878-1950 ... Историята не е чисто черно-бяла.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Set написа:Четъ аз, четъ.

Ама нали пикантното :cool:

Историята е на историците. Като точна наука. За нас са само политическите спекулации.
от историята следват доста неща за съвсем конкретното ни съвремие като:

честване на национални празници
изграждане и почитане на национални паметници
политически линии и приятелства/враждебност
оформяне на категории като национална гордост и национално самосъзнание

тези - горните (и още) са директно и неразривно свързани с историята, която се учи в училищата и се пропагандира от политиците.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:е, де БоЕВ... не видях в Кента ( а знаеш колко съм спорил с него ) нещо друго, освен споменаване и на обратната страна на някои неща (макар и в не големи мащаби).
Е точно тия "споменавания" от обратната страна на нещата и точно в тоя аспект, меко казано ме дразни, защото са базирани на легенди и слухове и се гледа крайният резултата без да се взема предвид първопричината колкото и да е субективна.

Викаш наще са вършили "зверства" в гръчко! А, аз казвам - това е наказателна акция с цел предотвратяване на по-брутални събития. В анкетата се споменаваше за едно село в което БА е избила N- на брой цивилни барабар с попа - ОК - обаче преди това тия цивилни нападат изтеглящата се от фронта колана с ранени, избиват малобройната охрана и медицинският персонал и подлагат ранениете на скверни действия, като им режат езиците, ушите, вадят им очите...е, какво е трябвало да направи армията при тая гледка?

Подобно е и положението с Тъмраш - не били взели участие в потушаване на възстанието в Батак, ама били участвали в други села, единият син не допуснал башибозука до планината, ама другия събрал шайките в друга част...не били виновни, ама избягали, сякаш в цялата планина помашките села са горели...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

тц. Казах за нашите, че имат малко в гръцко (там имаме много малко, щото просто има много български села и малко гръцки). Имат (нашите) повече (золуми) в Одринска Тракия. не си ме разбрал нещо.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

БоЕВ написа:
ELBI написа:е, де БоЕВ... не видях в Кента ( а знаеш колко съм спорил с него ) нещо друго, освен споменаване и на обратната страна на някои неща (макар и в не големи мащаби).
Е точно тия "споменавания" от обратната страна на нещата и точно в тоя аспект, меко казано ме дразни, защото са базирани на легенди и слухове и се гледа крайният резултата без да се взема предвид първопричината колкото и да е субективна.

Викаш наще са вършили "зверства" в гръчко! А, аз казвам - това е наказателна акция с цел предотвратяване на по-брутални събития. В анкетата се споменаваше за едно село в което БА е избила N- на брой цивилни барабар с попа - ОК - обаче преди това тия цивилни нападат изтеглящата се от фронта колана с ранени, избиват малобройната охрана и медицинският персонал и подлагат ранениете на скверни действия, като им режат езиците, ушите, вадят им очите...е, какво е трябвало да направи армията при тая гледка?

Подобно е и положението с Тъмраш - не били взели участие в потушаване на възстанието в Батак, ама били участвали в други села, единият син не допуснал башибозука до планината, ама другия събрал шайките в друга част...не били виновни, ама избягали, сякаш в цялата планина помашките села са горели...
аз казах нееднозначна
за никва обратна страна
не съм споменавал
ма то и аз съм параноик:blum:
но за друге по земни неща
примерно че
ще отнема на някой предимството
или ше замижам на стопа:rotfl24:
а ти Боев що се нервиш
темите дето се размазват
биологични екскрети
по ли те кефят:cool:
само кажи и повече няма тъй:shy:
ако ти стиска да те водя на есен во Родопи
на мои разноски
хем да питаш
и за Хайтов и съавтори може да научиш нещо ново:winkw:
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:тц. Казах за нашите, че имат малко в гръцко (там имаме много малко, щото просто има много български села и малко гръцки). Имат (нашите) повече (золуми) в Одринска Тракия. не си ме разбрал нещо.
Важното друже е, че нашите и преди близо сто години, не са направили това което братя сърби направиха преди десет. Анклава сребреница - 8 000 старци, мъже, момченца избити от сръбската армия и това през 1995-та. Вълкът козината си мени, но нрава не. Макар че, тук е по-добре да говорим за нещо като койот, хиена или неква друга долна твар...не е хубаво да обиждаме вълците незаслужено.
Аватар
Set
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Set »

БоЕВ написа:
ELBI написа:тц. Казах за нашите, че имат малко в гръцко (там имаме много малко, щото просто има много български села и малко гръцки). Имат (нашите) повече (золуми) в Одринска Тракия. не си ме разбрал нещо.
Важното друже е, че нашите и преди близо сто години, не са направили това което братя сърби направиха преди десет. Анклава сребреница - 8 000 старци, мъже, момченца избити от сръбската армия и това през 1995-та. Вълкът козината си мени, но нрава не. Макар че, тук е по-добре да говорим за нещо като койот, хиена или неква друга долна твар...не е хубаво да обиждаме вълците незаслужено.
Войната Боев навсякъде е война.

Без значение дали загиват само войници или и цивилни.

Ние тук не го осъзнаваме, щото от 60 г. не е имало. И дано да не се случва.
Memento mori.
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа: аз казах нееднозначна
за никва обратна страна
не съм споменавал
ма то и аз съм параноик:blum:
но за друге по земни неща
примерно че
ще отнема на някой предимството
или ше замижам на стопа:rotfl24:
а ти Боев що се нервиш
темите дето се размазват
биологични екскрети
по ли те кефят:cool:
само кажи и повече няма тъй:shy:
ако ти стиска да те водя на есен во Родопи
на мои разноски
хем да питаш
и за Хайтов и съавтори може да научиш нещо ново:winkw:
Не бе друже, не се нервя, подържам си имиджа просто:winkw: И се надявам да предизвикаме разгорещен спор/дискусия, та да се дръпне 3о4о населението малко от помийната яма.:grin:

пп Не съм ходил в родопите и това ми е мечта, но имам много добри познати/приятели от Златоград, Смолян, райна на Сатовча...помаци, готини момчета борбаджийчета, дружно се размазвахме на алая, а в свободното време вършихме глупости.
Аватар
Глас в пустиня

Set написа:
БоЕВ написа:
Войната Боев навсякъде е война.

Без значение дали загиват само войници или и цивилни.

Ние тук не го осъзнаваме, щото от 60 г. не е имало. И дано да не се случва.
И точно затова ни е отслабнал имунитета като народ и държава!
Тънката ми мисъл е, че БА е достойна за уважение и слава, защото въпреки всичко се е проявявала като армия на достоен и цивилизован европейски народ, а не като някаква орда.
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

БоЕВ написа:Ние тук не го осъзнаваме, щото от 60 г. не е имало. И дано да не се случва.
.[/quote]

прочети пак какво написа?!
истина ли го мислиш?:?
Аватар
Глас в пустиня

doktorka написа:
БоЕВ написа:Ние тук не го осъзнаваме, щото от 60 г. не е имало. И дано да не се случва.
.

истина ли го мислиш?:?[/quote]

Да!
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

БоЕВ написа:
doktorka написа:
.

истина ли го мислиш?:?
Да![/quote]

ашколсун аферим машалла!

кво друго мога да кажа!:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аватар
Глас в пустиня

doktorka написа:
ашколсун аферим машалла!

Пробвай с едно благодаря или побългареното мерси.:lol:
Може и тенкс, ку ти е по насърце.:grin:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

БоЕВ написа:
doktorka написа:
ашколсун аферим машалла!

веднага!
благодаря ,че са ме опазили без война през последните 60 години....
Аватар
Set
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Set »

Ще ви прекъсна:shy:

Мисля че е крайно време България и Българите да помислят какво ги чака напред.

Обединена Европа не е фикция.

Както и не е панацея всъщност.
Memento mori.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:
doktorka написа:
ашколсун аферим машалла!

хахахаха! Да, ама тя ти каза ашколсум! Кво праим?
Аватар
Глас в пустиня

doktorka написа:
БоЕВ написа:
doktorka написа:
ашколсун аферим машалла!

веднага!
Тва за отсам или оттам големата льочка?:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
БоЕВ написа:
doktorka написа:
ашколсун аферим машалла!

Държим се културно и отговаряме в бонтон - тешакюр.:cool:
Аватар
Глас в пустиня

Set написа:
Е за тва вече никой не мисли!:(
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Green Light написа:
БоЕВ написа:
doktorka написа:
ашколсун аферим машалла!

ще ходя да спя...:winkw:
време е
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Set написа:Ще ви прекъсна:shy:

Много специални поздравления за това мнение. С което, всъщност, многословно казвам че и аз така мисля. Трябва да спем и да помислим за това, че може би Обединена Европа е добра идея, която включва и нас.
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

БоЕВ написа:
doktorka написа:
БоЕВ написа:
doktorka написа:
ашколсун аферим машалла!

веднага!
Тва за отсам или оттам големата льочка?:lol:
ти мислиш ли че трябва да знам и американската история?
Бъди Американец,господине!...
аз за туй не я знам ...
І

Мнение от І »

doktorka написа:]

време е
С кого? :roll:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

МЪЖжжж написа:
doktorka написа:]

време е
С кого? :roll:
ако съм с някой..НЕМА да спя...:blum:
сега ще спя.
не ме занимавайте.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Green Light написа:

Много специални поздравления за това мнение. С което, всъщност, многословно казвам че и аз така мисля. Трябва да спем и да помислим за това, че може би Обединена Европа е добра идея, която включва и нас.
Кефи ме примерът на Франция и Германия: традиционните врагове след втората световна развиват целенасочено приятелски отношения. Днес спокойно може да се каже че томахавките са заровени. Никой не забравя историята. Просто на миналото мястото му е в миналото. Пито - платено.
И друго правят: побратимяване на села и си ходят на гости. Опознаване му е майката. Като опознаеш другия, виждаш че е досущ като теб.
Наздраве :cool:
Аватар
Глас в пустиня

Piqndurnik написа:
Кефи ме примерът на Франция и Германия: традиционните врагове след втората световна развиват целенасочено приятелски отношения. Днес спокойно може да се каже че томахавките са заровени. Никой не забравя историята. Просто на миналото мястото му е в миналото. Пито - платено.
И друго правят: побратимяване на села и си ходят на гости. Опознаване му е майката. Като опознаеш другия, виждаш че е досущ като теб.
Анджък! :good:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

doktorka написа:
.

истина ли го мислиш?:?[/quote]

Боев поддържа огъня бе
нали каза по горе ти кво се връзваш:grin:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Чака ни светлото бъдеще
светлото бъдеще се гради от светли личности
когато станеме мнозинство
и битието ще просветлее
аз примерно се чувствам светъл има ли и други:winkw:
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа: аз примерно се чувствам светъл има ли и други:winkw:
И аз така - тва чувство ми остана още след чернобил.:rotfl24:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Piqndurnik написа:
Green Light написа:

ми те хората отдавна са го измислили
за блогодарност после куршум в гърба
от благолюбезните съотечественици
Ботев Христо

ако се отхвърли идеологията, ако я има изобщо де:winkw:
Аватар
Set
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Set »

Дайте да ви питам.

Кво искате?

България,

Европейска България,

Княжество България,

Велика България,

или Вулгарис.

Това като реплика на всички
Memento mori.
Аватар
Глас в пустиня

Set написа:Дайте да ви питам.

Кво искате?

България,

Европейска България,

Княжество България,

Велика България,

или Вулгарис.

Това като реплика на всички
Първо Българин в България, после България в Европа и накрая Велика България в световен мащаб с делата и човешкият си капитал.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ЦИТАТ от Бойна Слава
за покръстването на агаряните
от тука до никаде не се стига:shy:

Покръстването се извършва главно със средствата и методите на принудата, често и на откровеното насилие. За това категорично свидетелстват дори и документи, публикувани в сборника на проф. В. Георгиев и доц. Ст. Трифонов. Той дава добра представа за средствата, методите и етапите на покръстителната акция, което прави излишно нейното подробно описване тук. Въпреки преобладаващия приподвигнат тон, част от документите разкриват истината, която понякога е твърде нелицеприятна. Например, оказва се, че в повечето случаи покръстването е недействително от гледна точка на каноните на православната църква, защото е извършено не чрез потапяне, а чрез обливане. Години по-късно това ще стане тема на разгорещени богословски спорове в Синода. Всъщност то е недействително, защото се извършва с насилие и против волята на покръстваните. Особено болезнен проблем и за потърпевшите, и за изпълнителите е въпросът с многоженството. Постановената от Синода практика е, меко казано, абсурдна - за законни бракове се считат тези, които са били "на лице" при покръстването на страните; другите се смятат за невалидни, а разпределението на родените от тях деца става "по споразумение".

Смята се, че около 200 000 души са били обърнати в християнството. Непосредствените изпълнители на терена и върховната църковна управа в София са абсолютно убедени, че това е станало доброволно, без каквото и да е насилие...

Не стига покръстването, а и местното население постепенно започва да страда в пълна степен от хаоса на войната. Подробна и живописна картина на положението в Родопите в края на 1912 - началото на 1913 г. е направил в своята служебна кореспонденция Стою Н. Шишков, най-добрият изследовател и познавач на района, тогава комендант в Устово. Първата си докладна записка по въпроса той изпраща на началника на 2-а пех. Тракийска дивизия на 2 декември 1912 г. С нея Ст. Шишков алармира военните власти, че в Родопите цари "пълно безвластие". Селата са охожарени, добитъка, храните и покъщнината са разграбени, шири се небивало разбойничество и грабеж, идващата зима заплашва с болести и смърт. "И днес - съобщава той - след преминаването на нашите войски през тези краища и отиването им далеч към Деде-агач и Узун-кюпрю, маса алчни елементи, за жалост и самото местно българско население, се предадоха безразборно на грабеж из помашките села, от които немалко се и опожариха с всичката им покъщнина. Сега стотици помашки семейства стоят без покрив, без покъщнина, без храна и без всякакви средства за живеене и при настъпването на лютата дълга планинска зима те са изложени на явна смърт. И когато един ден техните мъже, сега пленници, а други още скитающи се из планините под влиянието на страхът, се завърнат в домовете си и намерят огнищата си опожарени, покъщнината и добитъците им и челядта им покосена от мизерия, болести и смърт, у тях сигурно ще заговори гласът на озлоблението и отчаянието, а резултатите от всичко това Вам е известно какви могат да бъдат".

При това положение да се твърди, че покръстването на българите мюсюлмани било "спонтанен процес", "доброволно движение", "свободно волеизлияние" и пр. и пр. не е нищо друго, освен откровена фалшификация и груб цинизъм. Документите категорично говорят, че покръстителната акция е родена в насилие, развива се с насилие и довежда до насилие.

В крайна сметка акцията на БПЦ рухва за броени дни и седмици след началото на Междусъюзническата война (16 юни 1913). Светослав Елдъров пише как съпротивата, която съществува срещу покръстването от самото му начало, прераства в спонтанно връщане към исляма още в първите дни на войната, при това със същите средства, с които е извършено. Реакцията на "новопросветените", според терминологията на БПЦ, е толкова крайна, че ги нарежда на страната на противника, срещу когото българската армия трябва да воюва в краткотрайната Междусъюзническа война. Първото известие за този обрат датира от 30 юни 1913 г., когато една рота от 1-и пех. Софийски полк, изпратена в Неврокоп за прикритие срещу гърците, се натъква на въстанало мюсюлманско население в района. "В завързалите се боеве - докладва командирът на ротата поручик Т. Панов - с цел да се сломи упорството на възстаналото население бидоха опожарени отчасти случайно селата Кюстенджик, Триград, Иланджово (Иланджик) и Касик (Балък-Касик)".

Междувременно, докато в Родопите се разиграват тези събития, в Източна Тракия и Беломорието българското население е подложено на най-жестоки изстъпления. Те са описани с всички ужасяващи подробности от проф. Любомир Милетич, който в края на 1913 - началото на 1914 г. пропътува през тези райони и анкетира налесението и бежанците. Без да го е подчертавал изрично, проф. Л. Милетич дава да се разбере, че едни от най-ревностните в насилията са били кръщаваните българомохамедани. Най-големите подвизи в сферата на жестокостта извършват покръстените във военнопленническите лагери, които българското командване, под натиска на БПЦ, има неблагоразумието да разпусне по родните им места. То обаче не прави същото с мобилизираните в армията българохристияни от този край, въпреки тяхното желание да се върнат и да защитават семействата си. Малко по-късно, непосредствено преди реокупацията на Родопите и Беломорието през октомври 1913 г., десетки хиляди българомохамедани се изселват завинаги и се разтварят безследно сред турците в Мала Азия. Скъпа, твърде скъпа беше цената, която българите - християни и мюсюлмани - трябваше да платят на авторите и изпълнителите на безумната идея за покръстването.
Публикувай отговор