Може и да си прав.поручик Ржевски написа:Тук съм на друго мнение. Избиването на болярските родове бележи началото на края на българската дъжава. Така, че нито е нещо добро, нито е довело до прогрес. Дори може да се екстраполира в бъдещето като една от причините за падането на България под турско. Ебати селекцията и подбора - да убиеш цвета на нацията. Казвам цвета, защото точно тези, които са се противопоставяли са имали "дупе" да се противопоставят. Другите явно са си повтаряли приказката за преклонената главица.[unknown] написа:Точно в това е огромната разлика!БоЕВ-ски написа:40!Мнемозина написа:Като трябва да му обясниш защо при приемането на християнството в България са били избити забравихколко болярски рода с все жените и бебетата им - в името на Бога и християнството, кой ще е долният тогава?Dark написа: написах за гърците, защото тогава ни стана смешно
беше прочел една книга "Червеният Орм" и го бе стреснало рязането на езици, уши и изваждането на очи от гърците в името на Господ
Ослепяването на Расате какво е?
Историята е пълна с ужасии, не само междуетническата.
Ето ти отново двойнственост, може да се разглежда като варварски акт, а може и да се тълкува напредничаво! Борис прави това което другите евро народи постигат в края на 17-ти век - един език, една религия, един народ.
Насилие, естествено! Грозно, нечовешко... но водещо до нещо добро, до прогрес...
А турците като са ни секли главите до какво е довело това?
До селекция! До подбор! Но не природен, а техен си- турски. Всичко що е читаво и си надига главата- под ножа! Това са пет века. Стотици поколения. Хиляди родове... не 40...
Борис за мен е една слаба душица, която много е искала да го признаят другите европейски владетели (нещо да ви напомня това?) и точно заради това въвежда християнството. Е, и заради властта, която дава религията, но той си я е имал и в старата.
Но представи си, че те са си гледали собствените интереси, което е логично. Доволни са били от живота очевидно. Богати са били, всичко им е било осигурено и не са искали да го променят. А смяната на религия си е една доста голяма промяна. Плюс това много рискована. Така че тук се преплитат смелост и страх от промяна. Дали е било едното или другото...Кое ли е надделяло...
А "боляри=цвят на нацията" ми звучи малко като "сегашните управници=цвят на нацията". И какъв цвят е това? Вярно- цвят, ама л****н... Може и без такъв цвят.