За лека нощ и добро утро :)
За лека нощ и добро утро :)
Нов ден, но не начало
автор: holi_day
След ден -
съвсем обикновен,
настъпва нощ
и в нея плам.
След ден,
във който чувстваш се
напълно похабен,
се вкопчваш в нощната тъма,
без мисълта за утрото
да те тревожи.
Опиянен,
изгубил дневната си суета
улавяш всяко призрачно дихание.
Вглъбен не сещаш
как сенките,
танцувайки във мрака,
избледняват,
размити в делничната сивота.
Нов ден, но не начало...
* * *
След ден -
съвсем обикновен,
настъпва нощ
и в нея плам.
След ден,
във който чувстваш се
напълно похабен,
се вкопчваш в нощната тъма,
без мисълта за утрото
да те тревожи.
Опиянен,
изгубил дневната си суета
улавяш всяко призрачно дихание.
Вглъбен не сещаш
как сенките,
танцувайки във мрака,
избледняват,
размити в делничната сивота.
Нов ден, но не начало...
* * *
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
Re: За лека нощ и добро утро :)
много е силно, Холиholi_day написа:Нов ден, но не начало
* * *
винаги може да има ново начало, ако кажеш сбогом на нещо в теб или около теб
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
-
Дядо Капинчо
Re: За лека нощ и добро утро :)
Само да ти кажа, че е хубаво!holi_day написа:Нов ден, но не начало
банални рими казват не на баналностите а на тези с многото отворени гласниRemmivs написа:на мен пък ми хареса и звукаshshtt написа:бих го озаглавила "сиво"
посланието ми хареса
но дразни звука - много са отворените гласни
както и баналните рими
хареса ми като опит за поглед отгоре към настоящето
и ме зареди позитивно някакси:-)
и не мисля че римите са банални
банални рими е баналност
не, просто аз оставам с впечатление, че това е областта, в която си компетентна, дай нещо твое или което на теб ти харесва, аз лично искам да видя и твоя поглед, да науча нещо...shshtt написа:хахах, разбира се, че е така
гледката е в очите на гледащия или нещо от тоя сорт
това виждам - това казвам
и не разбирам защо трябва да ми вменяваш "политически коректен" изказ на видяното
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
всъщност наистина съм компетентнаlatrevw написа:не, просто аз оставам с впечатление, че това е областта, в която си компетентна, дай нещо твое или което на теб ти харесва, аз лично искам да видя и твоя поглед, да науча нещо...shshtt написа:хахах, разбира се, че е така
гледката е в очите на гледащия или нещо от тоя сорт
това виждам - това казвам
и не разбирам защо трябва да ми вменяваш "политически коректен" изказ на видяното
купи си книгата ми и виж
стихчета от типа на холи имам сигурно над петстотин, но това е път по който трябва да се мине
то е като нотната грамотност за свирача
има хора които пишат прекрасно в рима, други в свободен стих, трети в бял, четвърти в неопределим
но за всички е типично едно - интересно е и се кефиш че са се сетили така да го направят
давам веднага едно стихче което ме изкефи днес на една изключително противна персона - Мария Донева:
Тези възрастни хора
Тези възрастни хора
се държат за ръка
и е мило и странно,
че ги виждам така -
тя с домашно елече
посред градската жега,
той – прилично облечен,
тя – опряна на него.
Той - почти беззащитен
с тези ключици тънки.
Тя за всичко го пита.
Тя го води навънка.
И несигурна, мека
се огъва земята.
Те напредват полека.
Те си плащат водата.
Малки дядо и баба,
уморени от път.
Плащат тока. И хляба.
И каквото дължат.
Те не са ми познати,
аз за пръв път ги виждам.
Но се плаша, когато
видя, че им завиждам.
Мое мило, любимо,
аз като остарея,
ти дали ще ме имаш,
както той има нея?
shshtt написа:тц! да докажа колко мога е по-малко важно от това да съм невдима:-)latrevw написа:даааа, благодаря ти, това също много ми хареса, много
а коя е твоята книга? аз загубих представа коя си, нов ник, стар ник, или ако си дала линк, съм пропуснала
добре, нямам нищо против, просто няма как да си купя книгата ти в такъв случай
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Няма анонимност, нямааааshshtt написа:тц! да докажа колко мога е по-малко важно от това да съм невдима:-)latrevw написа:даааа, благодаря ти, това също много ми хареса, много
а коя е твоята книга? аз загубих представа коя си, нов ник, стар ник, или ако си дала линк, съм пропуснала
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
- Dark Angel
Какво точно значи компетентност в изкуството? Това ми е малко чудно. Нищо лично. Аз съм некомпетентен. Нямам и стотина стиха сигурно. Но ми харесват всичките до един. И не съм написал книга.shshtt написа: всъщност наистина съм компетентна
купи си книгата ми и виж
стихчета от типа на холи имам сигурно над петстотин, но това е път по който трябва да се мине
има хора които пишат прекрасно в рима, други в свободен стих, трети в бял, четвърти в неопределим
но за всички е типично едно - интересно е и се кефиш че са се сетили така да го направят
- Dark Angel
Наиш ли? И аз, като Рем, не щъ да съм компетентна. Имам няколко писаници, които са спонтанни. Не ми е необходимоshshtt написа:
да са перфектни като изказ, а да отразят чувствителността ми в определен момент. Искам да си останат такива искрени и неподправени, както са ми хрумвали, така както в яда си някой изприказва куп неща, които ако ги обмисли, не биха звучали така. Аналогично, когато е в еуфория... Искам писанията ми да отразяват вътрешния ми свят и да са близки до неподправената ми същност.
Тия писаници са просто спонтанност. Нищо повече.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
В една книжка бях прочела нещо, което е в унисон с това мнение. Та там се казваше, че действително трябва да излееш емоцията си такава, каквато е (за поезия именно ставаше въпрос, като част от себеопознаването и себеприемането именно на жената). После, дори нещо да не ти е съвсем по вкуса, просто трябва да го приемеш и да го харесаш такова каквото е.holi_day написа: Наиш ли? И аз, като Рем, не щъ да съм компетентна. Имам няколко писаници, които са спонтанни. Не ми е необходимо
да са перфектни като изказ, а да отразят чувствителността ми в определен момент. Искам да си останат такива искрени и неподправени, както са ми хрумвали, така както в яда си някой изприказва куп неща, които ако ги обмисли, не биха звучали така. Аналогично, когато е в еуфория... Искам писанията ми да отразяват вътрешния ми свят и да са близки до неподправената ми същност.
Тия писаници са просто спонтанност. Нищо повече.
компетентност в изкуството = чувствителност + вкус + информираност с години(непрекъснато четене слушане/рисуване и пр.) + личен опит в кухнята на нещата.Remmivs написа:Какво точно значи компетентност в изкуството? Това ми е малко чудно. Нищо лично. Аз съм некомпетентен. Нямам и стотина стиха сигурно. Но ми харесват всичките до един. И не съм написал книга.shshtt написа: всъщност наистина съм компетентна
купи си книгата ми и виж
както обикновено ме разбираш погрешно или умишлено ми извърташ думите и смислите - все тая.
книга се издава, когато човек се почувства компетентен, а не когато другите го смятат за такъв.
така че - бъдещето е пред теб:-)
П.П. Просто не разбирам защо толкова издразних аудиторията с 5-те думи под това стихче
При това отзива ми беше положителен!:eek:
аз се издразних, защото прозвуча малко грубо, а това са съкровени неща и наистина си заслужава повече да ги почувствашshshtt написа: компетентност в изкуството = чувствителност + вкус + информираност с години(непрекъснато четене слушане/рисуване и пр.) + личен опит в кухнята на нещата.
както обикновено ме разбираш погрешно или умишлено ми извърташ думите и смислите - все тая.
книга се издава, когато човек се почувства компетентен, а не когато другите го смятат за такъв.
така че - бъдещето е пред теб:-)
П.П. Просто не разбирам защо толкова издразних аудиторията с 5-те думи под това стихче
от друга страна съм съгласна с това, което казваш и съм склонна да приема "компетентността" ти, обаче не фона на думите ти, не е честно да не пускаш нещо твое да прочетем
Мен не си ме подразнила, ку си останала с това впечатление, нека да е ясно.shshtt написа:П.П. Просто не разбирам защо толкова издразних аудиторията с 5-те думи под това стихче
Дори и да е отрицателно мнението ти, не вярвай, че може да бъде по-отрицателно от моето. Достатъчно известен критикар съм.
Но и друго - каза, че пишеш. Нека видим. Няма да изплагиятстваме с твоите неща.
Или друго - редактирай написаното от мен. Ще ми е интересно.
>>> Виж как преди време изкритикувах чуждо произведение - преложих му редакция.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Green Light
И мен не си, и аз го разбрах, като положителен отзив.holi_day написа:Мен не си ме подразнила, ку си останала с това впечатление, нека да е ясно.shshtt написа:П.П. Просто не разбирам защо толкова издразних аудиторията с 5-те думи под това стихче
Дори и да е отрицателно мнението ти, не вярвай, че може да бъде по-отрицателно от моето. Достатъчно известен критикар съм.
Но и друго - каза, че пишеш. Нека видим. Няма да изплагиятстваме с твоите неща.
Или друго - редактирай написаното от мен. Ще ми е интересно.
>>> Виж как преди време изкритикувах чуждо произведение - преложих му редакция.
Холи, страхотно е, яката работа, копирам си го! Дай още! Шът, ти па дай още такива дядовски!
озадачаващо разказчеGreen Light написа: Холи, страхотно е, яката работа, копирам си го! Дай още!
кратко някакво неопределено
посветено на мъжа ми
ей така съ обяснявам в любов, да си знае, че ногу искам - и лека закачка е
отломки от спомени
Откъснати страници - пусках го някога в дира
Това е. Няма други. Освен едно, дето се мота в... чантата ми. Може и да го изгубя него... И няколко в един бележник.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Green Light
Откъснатите страници и посветено на мъжа ми прочетох. Бе тва поетите сте откачени. Какво ли е чувството? Сигурно, като да си непрекъснато пиян.holi_day написа:озадачаващо разказчеGreen Light написа: Холи, страхотно е, яката работа, копирам си го! Дай още!
кратко някакво неопределено
посветено на мъжа ми
ей така съ обяснявам в любов, да си знае, че ногу искам - и лека закачка е
отломки от спомени
Откъснати страници - пусках го някога в дира
Това е. Няма други. Освен едно, дето се мота в... чантата ми. Може и да го изгубя него... И няколко в един бележник.
Green Light написа:Откъснатите страници и посветено на мъжа ми прочетох. Бе тва поетите сте откачени. Какво ли е чувството? Сигурно, като да си непрекъснато пиян.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Някак ми се струва, че в тая тема вяра пропуска да се обади. и на Даркита разказчетата чакат. Мъ те сигурно шъ си отворят отделни теми. Щото, ку пак напишат, че ги е срам, аз ногу безсрамна шъ изляза. Не е лошо да ме спасят от тази конфузна ситуация.4avdar4e написа:
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- snowprincess