Eньовден - викам будните да вървим за билки
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
- Dark Angel
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
За Еньовден по-подробно ми се наложи миналата година да четъ разни изследвания, заради разработването на един сценарий за представяне с частично пресъздаване на ритуала.Пенчо Заека написа:
Та освен известните неща, че е "женски" празник, за брането на билки и наричане на пръстени, за минаването за здраве под венец от билки - четох и за (копвам го от текста...):
...характерно „грабенето“ или краденето и „маменето“ на плодородието от нивите и добитъка. Казват, че жени – баятелки и магьосници, отиват на чужда нива. Извършват различни ритуали. Накрая стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който й е поръчал „краденето“. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. За предпазване от такова „открадване“, срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече „обрана“. Затова на този ден не позволяват на бабичките магьосници да излизат извън селото
Та тия ритуали ногу странни бяха. Та чак не ми се споменават.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Брей, образовах се! Мерси!holi_day написа:За Еньовден по-подробно ми се наложи миналата година да четъ разни изследвания, заради разработването на един сценарий за представяне с частично пресъздаване на ритуала.Пенчо Заека написа:
Та освен известните неща, че е "женски" празник, за брането на билки и наричане на пръстени, за минаването за здраве под венец от билки - четох и за (копвам го от текста...):
...характерно „грабенето“ или краденето и „маменето“ на плодородието от нивите и добитъка. Казват, че жени – баятелки и магьосници, отиват на чужда нива. Извършват различни ритуали. Накрая стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който й е поръчал „краденето“. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. За предпазване от такова „открадване“, срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече „обрана“. Затова на този ден не позволяват на бабичките магьосници да излизат извън селото
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
А, ей това беше за вещиците!holi_day написа:За Еньовден по-подробно ми се наложи миналата година да четъ разни изследвания, заради разработването на един сценарий за представяне с частично пресъздаване на ритуала.Пенчо Заека написа:
За да можеш да го направиш това - да откраднеш максула - трябва да си вещица.
А вещица се става, като носиш под мишницата си яйце от кокошка и го измътиш.
И после тия ритуали май трябваше да ги правиш гола или по риза.
Panta rhei...
Ок. Доразкажи ги.Мнемозина написа:А, ей това беше за вещиците!
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Е забравила съм ги вече, ама трябва да си видя в книжката.holi_day написа:Ок. Доразкажи ги.Мнемозина написа:А, ей това беше за вещиците!
Panta rhei...
е, не завиждай, една вечер и аз да си бия камшика, т.е. метлата... иначе все около казаните, бел ден не съм видела, млада съм, а младост не помня!Амаранта написа:А аз се чудя къде изчезна снощи.bead_ написа:дрън-дрън. някои си се раждаме така!Мнемозина написа: вещица се става, като носиш под мишницата си яйце от кокошка и го измътиш.
just perfect
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Браво бе, все пилешки обръщения.....кво да кажа аз, като му викам тюленчето, прасенцето, камилчето и прочее гальовности.4avdar4e написа:Аз на малкото му викам "патенцето на мама"holi_day написа:Може би оттам е останало обръщението към дете: пиленцето на мама.vyara написа:Тайните да си издаваме сега...
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Да, ама свинете ги хапваме по-често от патките, поне в БГ. Кофти работа.4avdar4e написа:Ми ти си по-добре от нас, значи, друго е да живееш със самосъзнание на свиня, друго - на паткаПенчо Заека написа: Браво бе, все пилешки обръщения.....кво да кажа аз, като му викам тюленчето, прасенцето, камилчето и прочее гальовности.
абе, едно е ясно - не сме вегетарианткиПенчо Заека написа:Браво бе, все пилешки обръщения.....кво да кажа аз, като му викам тюленчето, прасенцето, камилчето и прочее гальовности.4avdar4e написа:Аз на малкото му викам "патенцето на мама"holi_day написа:Може би оттам е останало обръщението към дете: пиленцето на мама.vyara написа:Тайните да си издаваме сега...
just perfect