неееее, да не съм изверг?! само права, с вдигнати ръце - това за задължителните книжки за училище, виж, ако вече иска да чете нещо по свой избор и инициатива... тогава може и грах да ръсна...Мнемозина написа:
А тя всъщност как го чете, върху грахови зрънца?
Ще го набия бе!
Докато не си изгуби избирателно челото, няма страшно.Пенчо Заека написа:Бе, ще го преживеем тоз пубертет, но трудно ще е...... Моя вчера ми сервира, че си бил загубил учебниците по химия, биология, психология и история, пък днеска щели да го изпитват. Много избирателно ги губи, некак си. И ми вика "Бе, не мое ли да изкарам тройки?". Пък аз му викам - НЕ! И ся кво ше го правя, като ми донесе двойки? Да го набия - не мога. Вече е по-височък и бая якичък. Да го хокам мога, ма на него му не пука. Да му спра джобните - пак не става, щото вече сам си изкарва мангиз. Да му резна компа - пак не става, щото наскоро си взе айпод тъч, и си рови в нета когат си иска. Направо пълно безсилие. Освен да го бъзикам за мадамите - адско се дразни. Ужас.
Panta rhei...
- snowprincess
тя е самостоятелна, изпълнителна и се справя с всичко, наказания е нямало досегаМетаморф написа:ако си постоянно до нея, кога ще й остане време да се научи да е самостоятелна???snowprincess написа:трябва ли да съм до нея, за да превеждам всяко изречение или ще се справи сама?
действаш по следния принцип: поставяш задачи, като добавяш награди за изпълнение и наказание за неизпълнение...
явно, мен повече ме плаши "под игото" и затуй задавам този въпрос, едно време с голяма мъка го прочетох

- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
То и тва стана веднъж. Беше си го забравил в училището. Ама тогава как се паникьоса....Мнемозина написа:Докато не си изгуби избирателно челото, няма страшно.Пенчо Заека написа:Бе, ще го преживеем тоз пубертет, но трудно ще е...... Моя вчера ми сервира, че си бил загубил учебниците по химия, биология, психология и история, пък днеска щели да го изпитват. Много избирателно ги губи, некак си. И ми вика "Бе, не мое ли да изкарам тройки?". Пък аз му викам - НЕ! И ся кво ше го правя, като ми донесе двойки? Да го набия - не мога. Вече е по-височък и бая якичък. Да го хокам мога, ма на него му не пука. Да му спра джобните - пак не става, щото вече сам си изкарва мангиз. Да му резна компа - пак не става, щото наскоро си взе айпод тъч, и си рови в нета когат си иска. Направо пълно безсилие. Освен да го бъзикам за мадамите - адско се дразни. Ужас.
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
Вероятно щото е било задължително, както аз се мъчих с "Мъртви души", като не беше вече задължително да се чете, ногу интересна книга се окадза. хехе Чак и я препрочетох лесно.snowprincess написа:едно време с голяма мъка го прочетох
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- snowprincess
за малкото казвам: дано Господ го опази, щото аз не могаbead_ написа:щом е такава безизходица.... свиркай си!Пенчо Заека написа: Ужас.
към днешния момент, на днешното местообитание многото четене, учене и шестици не са помогнали на никого. важно е малко да знае, но да умеее да го осребри.
аз моята девойкя я опъвам да зубка щот ме е страх, че като не е заета със спорт, четене и чистене на къщата ще й щукнат некви глупости в кратунката. освен тва поддава на манипулации и слуша. има деца опаки, не мож на глава да излезнеш с тях... абе господ на всеки дава дете дет може да отгледа, нема страшно. щом си родила такъв син ще успееш и да го отчуваш дето има една дума!
откак се е родило все спори с мен, не ще да слуша и изпълнява

- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Кви родители сме, начи! Хич и не допускаме някое свръхученолюбиво детенце да ги е откраднало. Тц тцПенчо Заека написа:Моя вчера ми сервира, че си бил загубил учебниците по химия, биология, психология и история, пък днеска щели да го изпитват.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
не виждам проблема... просто постави задачата тогава...snowprincess написа:тя е самостоятелна, изпълнителна и се справя с всичко, наказания е нямало досега
явно, мен повече ме плаши "под игото" и затуй задавам този въпрос, едно време с голяма мъка го прочетох
висенето на главата е най-лошото нещо...
може да "коментирате" какво е прочела, но да седиш и да й превеждаш...
Виж подводницата!
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Може, може...holi_day написа:Кви родители сме, начи! Хич и не допускаме някое свръхученолюбиво детенце да ги е откраднало. Тц тцПенчо Заека написа:Моя вчера ми сервира, че си бил загубил учебниците по химия, биология, психология и история, пък днеска щели да го изпитват.
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
- Света вода ненапита
Да земем да допуснем, че става въпрос за не едно детенце.Метаморф написа:snowprincess написа:откак се е родило все спори с мен, не ще да слуша и изпълняваа сега, мола ти се взЕми и кажи кое излъга и кое не?
щото аз все пак чета какво си отговаряла и на другите
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
явно така излизаholi_day написа:Да земем да допуснем, че става въпрос за не едно детенце.Метаморф написа:snowprincess написа:откак се е родило все спори с мен, не ще да слуша и изпълняваа сега, мола ти се взЕми и кажи кое излъга и кое не?
щото аз все пак чета какво си отговаряла и на другите
Виж подводницата!
Хахаха, а аз имах един съученик, чиито родители му криеха учебниците да не учи прекалено много,holi_day написа:Кви родители сме, начи! Хич и не допускаме някое свръхученолюбиво детенце да ги е откраднало. Тц тцПенчо Заека написа:Моя вчера ми сервира, че си бил загубил учебниците по химия, биология, психология и история, пък днеска щели да го изпитват.
то той ги изчакваше да заспят и си ги "открадваше" за през нощта. После рано сутрин ги връщаше обратно и така...
Накрая стана митничар.
Еее, това вече ми идва в повече!bead_ написа:неееее, да не съм изверг?! само права, с вдигнати ръце - това за задължителните книжки за училище, виж, ако вече иска да чете нещо по свой избор и инициатива... тогава може и грах да ръсна...Мнемозина написа:
А тя всъщност как го чете, върху грахови зрънца?
Като е с вдигнати ръце, трябва да й обръщаш страниците! Имай милост към себе си!
Panta rhei...
Познавам и аз едно такова момче, пъ ти остави другото ми чете и се стреми да запоВня разни факти наизуст! Нооо не е мойто дете. И не съжалявам. Квото такова. Секи със стремежите си.Амаранта написа:Хахаха, а аз имах един съученик, чиито родители му криеха учебниците да не учи прекалено много,
то той ги изчакваше да заспят и си ги "открадваше" за през нощта. После рано сутрин ги връщаше обратно и така...
Накрая стана митничар.
Мъ ти чела ли си Приключенията на Нилс Холгерсон с фенер под юргана, щот аз съм.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- snowprincess
спомням си, веднъж мъж ми наказа голямата така, беше в първи или втори клас, трябвало и нещо за сутринта за училище, а беше неделя вечерта около 10ч.bead_ написа:само права, с вдигнати ръце
той излезе да търси от де да го купи, а малката (3-4 годишна тогава) чувам да я успокоява:
"Инка, мама няма тебе стреля"

- Stranniche
- Обратна връзка:
Re: Ще го набия бе!
Умно детето! На мама се е метнало!Мнемозина написа:- Оправи си стаята най-после!
Казвам го полувъзмутено, полуиронично, както подобава на разумна майка на син в раннопубертетна възраст. И още по-иронично добавям: Вече трети ден е така!
Отговорът?
- А ще има ли торта за юбилея?
- Stranniche
- Обратна връзка:
На моя съученичка в гимназията сестра й, 7-8 години по-малка, за отмъщение й викаше в трамвая "мамо"...Метаморф написа: нещо по този случай:
- Мамо, купи ми шоколад.
- Няма да ти купя, защото си непослушна!
- Като се качим в трамвая, аз пък ще ти викам бабо...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Право пита Метаморф за самостоятелността. Не е хубаво да се свикват децата да разчитат някой да мисли заедно с тях.Метаморф написа:ако си постоянно до нея, кога ще й остане време да се научи да е самостоятелна???snowprincess написа:трябва ли да съм до нея, за да превеждам всяко изречение или ще се справи сама?
действаш по следния принцип: поставяш задачи, като добавяш награди за изпълнение и наказание за неизпълнение...
Впрочем не си спомням някой да ми е висял на главата докато уча, пък не съм пропаднала...
За наградите и наказанията обаче не съм съгласна.
Колкото до "Под игото" - какво му е трудното? Може да се приеме за увлекателно четиво. Всичко зависи от подхода.
По любовта към реда или по любовта към тортичките?Stranniche написа:Умно детето! На мама се е метнало!Мнемозина написа:- Оправи си стаята най-после!
Казвам го полувъзмутено, полуиронично, както подобава на разумна майка на син в раннопубертетна възраст. И още по-иронично добавям: Вече трети ден е така!
Отговорът?
- А ще има ли торта за юбилея?
Panta rhei...
- Света вода ненапита
Специално на теб ще ти разкажа една историйка... истинска е...Stranniche написа: За наградите и наказанията обаче не съм съгласна.
Живяло едно момче в една вълшебна страна... Тази вълшебна страна нямала точно определено място в пространството и времето. Била изцяло в погледа на момчето.
Инак момчето си било момче - най-обикновено - със своите си проблеми, любими и мразени неща, такива, каквито само малките момчета и момичета могат да имат.
Това момче имало една основна страст - четяло. Но за жалост не четяло уроците си, а книги... Обичало да влиза в света, който описвали книгите и да го вмъква в своя вълшебен свят.
По тази причина бащата на момчето сериозно се чудел как да го накара да чете и уроците си, защото все пак искал от сина си да стане един умен и начетен, а следователно и уважаван от всички човек, както бил и сами я баща.
Един ден извикал сина си и му казал:
- Не ме интересува бележника ти. Не ме интересува как ще учиш и какви бележки ще изкарваш през годината. Майка ти да ти подписва бележника през годината. Искам само едно - да подпиша бележника ти в края на годината. Ако ми харесат оценките в бележника ти, ще отидеш на море. Но ако не ми харесат, ще купя 10 врачански кози и ще те пратя на село, на връх планината, за да ги пасеш, защото явно няма да ставаш за нищо друго.
Момчето сериозно се замислило. Знаело нрава на баща си и било сигурно, че ще направи, каквото е обещал и се е заканил. Било е виждало кози от врачанската порода и знаело колко наелити са тези добичета.
Така момчето, без да излиза за дълго от вълшебния свят, започнало да отделя време и за уроците си. В края на годината показало на баща си бележника, който бил пълен с високи оценки. А баща му изпълнил обещанието си. Пратил го на море. Но и още много други неочаквани награди дал на сина си.
Този своеобразен договор останал дълго време. И е бил спазван стриктно и от двете страни, защото и двамата прекрасно разбирали, че, ако някой го наруши, другия ще изпълни наказателните норми с абсолютна сигурност...
Незнам защо така го написах... Явно ме е ударила някоя муза по кратуната.
Искрено се надявам да си разбрала поуката...
Виж подводницата!
обичам като мина последна да чета отзад напред
лош навик, а знам, че ефектът е ..съмнителен.. шансът за разбиране - също
философския край го видях /Айвън
/ ама да питам
набихте ли някой в крайна сметка?!
философския край го видях /Айвън
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
- snowprincess
- Света вода ненапита
- Света вода ненапита
Semiramis написа:ама да питам
Чак сега се замислих каква беше темата и се сетих, че мен питате.МЪЖжжж написа:добре де...и аз т`ва да питам
Претрепахте ли от бой некого, или оставихте за следващия път с възпитателна мярка "предупреждение"
Бе аз що ли питам..С`я и некой мен да ме баталдиса
Още не. Но ще.
Добро утро!
Panta rhei...
Добро да е!Мнемозина написа:Semiramis написа:ама да питам
Чак сега се замислих каква беше темата и се сетих, че мен питате.МЪЖжжж написа:добре де...и аз т`ва да питам
Претрепахте ли от бой некого, или оставихте за следващия път с възпитателна мярка "предупреждение"
Бе аз що ли питам..С`я и некой мен да ме баталдиса
Още не. Но ще.
Добро утро!
Последно писалите снощи пак сме първи
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
-
Дядо Капинчо
- Piqndurnik