Глупава тема.

Все същите
Аватар
Мнемозина

Глупава тема.

Мнение от Мнемозина »

Дали човек търси това, което намира, или намира това, което търси.

Цяла сутрин ми се върти ей това в главата даже не като мисъл, ами като натрапчивост някаква.
Дори не мога да осъзная има ли някакъв смисъл вътре.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Нещата са като онази двойна спирала дето я имало и във всяка наша клетка, а май и в астрофизични мащаби. Едно. :cool:

PS
Темата не е глупава.
esti

Re: Глупава тема.

Мнение от esti »

Ако има отговор на този въпрос и аз искам да го разбера.
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Мнемозина написа:Дали човек търси това, което намира, или намира това, което търси.

Цяла сутрин ми се върти ей това в главата даже не като мисъл, ами като натрапчивост някаква.
а може да е и: каквото го търси, го намира... :blum:
Виж подводницата!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

А бихте ли ме светнали какво значение има?
Ако си намерил това, което търсиш е ОК, нали?
А ако си търсил това, което си намерил също е ОК, нали?
Та къде е проблемацията? И що си трошите глъвити с тъкиви мисли, наместо да се замислите за наистина важните въпроси като например:
1. КЪДЕ ще обядвам?
2. КАКВО ще обядвам?
(ебентуално) 3. С КОГО ще обядвам?
и 4. ще има ли СЛАДОЛЕД?

:grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Света вода ненапита

Gaspode написа:и 4. ще има ли СЛАДОЛЕД?

тов примамка да се поЯви инж ли е? :rotfl24:
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Има смисъл въпроса.
Защо сега например мене ме боли глава? От една страна аз тоя главобол не съм го търсил. Въобще не съм. Да ми беше казал някой - ти главобол търсиш ли бе? И веднага бих скочил като ранена в сърцето пантера. Не, не и не, честно!
От друга страна обаче, кой ме накара да ги жула тия Бургас 63 вчера? Ако има такъв, аз не си го спомням. Тоест искам да кажа че като извиках сервитьора с меката китка третия път, директно съм се натресал на главоболието. Все едно с фенерче съм го потърсил ела че ми трябваш. Та така че въпроса си е смислен. Отговор, обаче нет!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:Има смисъл въпроса.
Защо сега например мене ме боли глава? От една страна аз тоя главобол не съм го търсил. Въобще не съм. Да ми беше казал някой - ти главобол търсиш ли бе? И веднага бих скочил като ранена в сърцето пантера. Не, не и не, честно!
От друга страна обаче, кой ме накара да ги жула тия Бургас 63 вчера? Ако има такъв, аз не си го спомням. Тоест искам да кажа че като извиках сервитьора с меката китка третия път, директно съм се натресал на главоболието. Все едно с фенерче съм го потърсил ела че ми трябваш. Та така че въпроса си е смислен. Отговор, обаче нет!
Проблема ти идва от мешането на питиетата. Хубу си беше почнал с големи ракийки, за кво ти трябваше накрая да мешаш с една малка? М?

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

в най-общият случай човек търси (известно, дълго) време различни неща по различни поводи. Породено е от мечти, амбиции, липси и т.н. Когато има време (и търпение) той/тя намира. Освен ако не е куцузлия. А междувременно, намира редица неща, които ... не е точно търсил, но ги нагажда към някои свои желания или пък в него светва мисълта, че И това, дето го е намерил всъщност го е търсил. Вероятно завоалирано или просто ... новоизникнало желание, мечта и т.н.

Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Света вода ненапита

ELBI написа:в най-общият случай човек търси (известно, дълго) време различни неща по различни поводи. Породено е от мечти, амбиции, липси и т.н. Когато има време (и търпение) той/тя намира. Освен ако не е куцузлия. А междувременно, намира редица неща, които ... не е точно търсил, но ги нагажда към някои свои желания или пък в него светва мисълта, че И това, дето го е намерил всъщност го е търсил. Вероятно завоалирано или просто ... новоизникнало желание, мечта и т.н.

Такива ми ти работи.
Примерно? :blum:
Виж подводницата!
esti

Мнение от esti »

В тази връзка....
Откъде идва "от каквото бягаш, на такова налиташ"?
Вярно ли е това?
Или се оказва, че само си мисли човек, че бяга, а всъщност го търси....
Сложно ми идва.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Нещата са като онази двойна спирала дето я имало и във всяка наша клетка, а май и в астрофизични мащаби. Едно. :cool:

PS
Темата не е глупава.
Брех, значи и в глупаво състояние мога да пускам теми? :blink:
В обобщителен план е така, да, едно е, обаче като започне човек да се лута из конкретностите... :?
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа:Дали човек търси това, което намира, или намира това, което търси.

.
в случая - игра с думите
действително - не
представи си да си търся ключовете от колата рано сутринта и да намеря неплатена квитанция за ток... гаднооо
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Метаморф написа:

а може да е и: каквото го търси, го намира... :blum:
Да, всъщност и това го има.
Дали ние търсим - или сме търсени.
Субект или обект.
Panta rhei...
Аватар
Света вода ненапита

Мнемозина написа:Дали ние търсим - или сме търсени.
Субект или обект.
демек, всичко е едно! :rotfl24:
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Проблема ти идва от мешането на питиетата. Хубу си беше почнал с големи ракийки, за кво ти трябваше накрая да мешаш с една малка? М?
И това е верно и отговора май е там. Ако бях действал според засилката, сигурно чак сега щях да се излюпя и щях да съм си в къщи, в банята. Мда!
А теб не те ли боли нещо? Мъничко поне?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:А бихте ли ме светнали какво значение има?
Ако си намерил това, което търсиш е ОК, нали?
А ако си търсил това, което си намерил също е ОК, нали?
Та къде е проблемацията? И що си трошите глъвити с тъкиви мисли, наместо да се замислите за наистина важните въпроси като например:
1. КЪДЕ ще обядвам?
2. КАКВО ще обядвам?
(ебентуално) 3. С КОГО ще обядвам?
и 4. ще има ли СЛАДОЛЕД?

Има, разбира се.
Когато не осъзнаваш какво всъщност си търсил. Или че си търсил точно това.

Добре, де, дай отговорите тогава:
1. КЪДЕ обядва?
2. КАКВО обядва?
3. С КОГО обядва? (освен ако втори и трети въпрос не са едно като всичко)
и 4. Как беше СЛАДОЛЕДЪТ? :blum:

Поне ще имаме нещо конкретно в темата. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ами ти го даде май. :-)
Слушай Гаспода и си взимай поука за следващия път. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:в най-общият случай човек търси (известно, дълго) време различни неща по различни поводи. Породено е от мечти, амбиции, липси и т.н. Когато има време (и търпение) той/тя намира. Освен ако не е куцузлия. А междувременно, намира редица неща, които ... не е точно търсил, но ги нагажда към някои свои желания или пък в него светва мисълта, че И това, дето го е намерил всъщност го е търсил. Вероятно завоалирано или просто ... новоизникнало желание, мечта и т.н.

Такива ми ти работи.
Да, разликата между осъзнатите цели и неосъзнатите стремежи. При теб звучи като нещо естествено, но не знам дали всички я правим.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:В тази връзка....
Откъде идва "от каквото бягаш, на такова налиташ"?
Вярно ли е това?
Или се оказва, че само си мисли човек, че бяга, а всъщност го търси....
Сложно ми идва.
Ами сигурно зависи как бягаш от него.
Сложно е, разбира се.
Може би трябва да не бягаш от нищо, знам ли? :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Метаморф написа:
Мнемозина написа:Дали ние търсим - или сме търсени.
Субект или обект.
демек, всичко е едно! :rotfl24:
Щом имаш "или", чисто логически не би трябвало да е едно.
Пък може би най-хубаво е да е. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: И това е верно и отговора май е там. Ако бях действал според засилката, сигурно чак сега щях да се излюпя и щях да съм си в къщи, в банята. Мда!
А теб не те ли боли нещо? Мъничко поне?
бОли ме мен... :blum:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Добре, де, дай отговорите тогава:

Поне ще имаме нещо конкретно в темата. :grin:
Ми не съм сколасал още :(
И както върви няма и да сколасам
Обаче като нищо ще скокна да си зема от оня сладолеТ на Милка... Лат, четеш ли? :blum:

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:

Такива ми ти работи.
Да, разликата между осъзнатите цели и неосъзнатите стремежи. При теб звучи като нещо естествено, но не знам дали всички я правим.
не знам как звучи от страни. В мене си звучи ОК. Нещата са подредени, защото исках да си ги подредя и да намеря отговори. Не са супер сложни. Доста са, но си го поглеждаш всяко нещо, питаш и си отговаряш. Е - ако се излъжеш - вместо отговор получаваш друг въпрос. Ерго - не бачка. И ... разбира се - даваш пространство на други светове - даваш място на това, че може да не разбереш човек/процес, че друг човек може да не те разбере. И не правиш трагедия от това. Нито се вманиачаваш и пристрастяваш. Както за успехи, така и за неуспехи. Нещо като игра на снукър - знаеш какво ще правиш, кои топки и къде да вкарваш, не се гръмваш като не уцелиш - пробваш пак и ... в един момент успяваш. Или губиш. И почва нова игра. Която печелиш ;)

Примерно.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
annonymus

Мнение от annonymus »

Ох. Аз никога не смогвам да намеря това, което търся.
Тоест - все се оказва, че не е ТОЧНО това.
Много тъпа работа, ще знаете...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: не знам как звучи от страни. В мене си звучи ОК. Нещата са подредени, защото исках да си ги подредя и да намеря отговори. Не са супер сложни. Доста са, но си го поглеждаш всяко нещо, питаш и си отговаряш. Е - ако се излъжеш - вместо отговор получаваш друг въпрос. Ерго - не бачка. И ... разбира се - даваш пространство на други светове - даваш място на това, че може да не разбереш човек/процес, че друг човек може да не те разбере. И не правиш трагедия от това. Нито се вманиачаваш и пристрастяваш. Както за успехи, така и за неуспехи. Нещо като игра на снукър - знаеш какво ще правиш, кои топки и къде да вкарваш, не се гръмваш като не уцелиш - пробваш пак и ... в един момент успяваш. Или губиш. И почва нова игра. Която печелиш ;)

Примерно.
Еее, не може всичко да е лесно и просто, сложи и малко емоции в картинката! Трагедии може и да не правиш, но все пак - удивление, раз- или очарование, гняв или радост... Може и да бъде хубаво да постигнеш нещо, което всъщност не си целял.

А може би номерът е да подхождаш като в афоризма на Йежи-Лец:
"Ударил съм встрани? Точно там беше целта ми." :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:Ох. Аз никога не смогвам да намеря това, което търся.
О, това е класическа ситуация май.
Как беше за постигнатите мечти... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Някак си тук му е мястото да повторя, ъ-ъ Рузвелт ли беше, който е казал - Планът е нищо! Планирането е всичко!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа: не знам как звучи от страни. В мене си звучи ОК. Нещата са подредени, защото исках да си ги подредя и да намеря отговори. Не са супер сложни. Доста са, но си го поглеждаш всяко нещо, питаш и си отговаряш. Е - ако се излъжеш - вместо отговор получаваш друг въпрос. Ерго - не бачка. И ... разбира се - даваш пространство на други светове - даваш място на това, че може да не разбереш човек/процес, че друг човек може да не те разбере. И не правиш трагедия от това. Нито се вманиачаваш и пристрастяваш. Както за успехи, така и за неуспехи. Нещо като игра на снукър - знаеш какво ще правиш, кои топки и къде да вкарваш, не се гръмваш като не уцелиш - пробваш пак и ... в един момент успяваш. Или губиш. И почва нова игра. Която печелиш ;)

Примерно.
Еее, не може всичко да е лесно и просто, сложи и малко емоции в картинката! Трагедии може и да не правиш, но все пак - удивление, раз- или очарование, гняв или радост... Може и да бъде хубаво да постигнеш нещо, което всъщност не си целял.

А може би номерът е да подхождаш като в афоризма на Йежи-Лец:
"Ударил съм встрани? Точно там беше целта ми." :lol:
никъде не съм ги изключвал. Просто говорехме за най-горното ниво. Уцелваш топка ... емоция - радост, подскоци,... не уцелваш - хващаш се за главата, пиеш 2 бири ...

А това дали е хубаво, като постигнеш нещо, което не си целял си зависи от теб. От твоята настройка към живота. Ако си вечно врънкащ и недоволен - йок. Ала ако умееш да се радваш на хубавите неща - ще се зарадваш на постигнатото. Даже така откриваш радости и на други места. Много е интересно. Тези (неочаквани) постигнати хубавинки са и подправките на живота - иначе не може и всичко да е супер програмирано. От към действия. Не от към мисли и усещания. (опит за вариация на тема Йежи-Лец).
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:Ох. Аз никога не смогвам да намеря това, което търся.
Ми аз какво викам от самото начало...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Gaspode написа: Обаче като нищо ще скокна да си зема от оня сладолеТ на Милка... Лат, четеш ли? :blum:
Ето за това ми е думата:

Изображение

Иначе по темата - аз съм май малко от хората, дето понеже не знаят къде отиват, винаги стигат някъде другаде :grin: Но пък и там винаги намирам нещо интересно и приятно. Та в крайна сметка може пък там да съм искал да отида, знам ли?
Човек трябва да може да се радва на всяка малка радост в живота си :grin:

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

ако се замени търся с мисля за
и твоят въпрос и на Ести ще се облекчат значително
ми се струва
:lol:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
esti

Мнение от esti »

Semiramis написа:
ми се струва
Аз съм се уверила в нищожната слабост на моята мисъл, така че....:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:

ми се струва

Ама аз говорех за несъзнателно търсене.
Да спрем да търсим и да почнем да мислим? :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
Света вода ненапита

Мнемозина написа:Да спрем да търсим и да почнем да мислим? :huhthink:
стига, бе! знаеш ли колко скучен ще стане живота? :blum:
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

искам да ви пусна една песен на Depeche

Precious

Precious and fragile things
Need special handling
My God what have we done to You?

We always try to share
The tenderest of care
Now look what we have put You through...

Things get damaged
Things get broken
I thought we'd manage
But words left unspoken
Left us so brittle
There was so little left to give

Angels with silver wings
Shouldn't know suffering
I wish I could take the pain for You

If God has a master plan
That only He understands
I hope it's Your eyes He's seeing through

Things get damaged
Things get broken
I thought we'd manage
But words left unspoken
Left us so brittle

I pray You learn to trust
Have faith in both of us
And keep room in Your heart for two

Things get damaged
Things get broken
I thought we'd manage
But words left unspoken
Left us so brittle
Последно промяна от Remmivs на 30.06.08, 12:44, променено общо 1 път.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:
Semiramis написа:

ми се струва

Ама аз говорех за несъзнателно търсене.
Да спрем да търсим и да почнем да мислим? :huhthink:

:lol: този път Ести първа ме разбра :blum:

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

esti написа:
Semiramis написа:
ми се струва
Аз съм се уверила в нищожната слабост на моята мисъл, така че....:lol:
:lol: да, чела съм те
в смисъл - бях засякла преди, че така мислиш, но ...все си мисля, че е въпрос на подбор на примери.
идва ти до главата това, от което се страхуваш или което осъждаш = не ти харесва, но си го мислил, за да разбереш, че ти не си такъв примерно и не искаш такива хода да срещаш.
и на другата везна - постигаш си целите /кои повече, кои по-малко/ ...

все ми се иска да се държа за това, че мисълта е достатъчно силна, даже страшно силна понякога :shy:

esti

Мнение от esti »

Semiramis написа:
:lol: да, чела съм те
в смисъл - бях засякла преди, че така мислиш, но ...все си мисля, че е въпрос на подбор на примери.
идва ти до главата това, от което се страхуваш или което осъждаш = не ти харесва, но си го мислил, за да разбереш, че ти не си такъв примерно и не искаш такива хода да срещаш.
и на другата везна - постигаш си целите /кои повече, кои по-малко/ ...

все ми се иска да се държа за това, че мисълта е достатъчно силна, даже страшно силна понякога :shy:
Аз мисля, че силата на мисълта влияе само на вътрешните ни съответно комфорт или дискомфорт в зависимост позитивно или негативно мислим.
Което никак не е малко.
Но това, дето мисълта може да предизвиква събития не го вярвам.
Или поне, че само на едната мисъл можем да разчитаме.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

esti написа: Но това, дето мисълта може да предизвиква събития не го вярвам.
Или поне, че само на едната мисъл можем да разчитаме.
аз вявам, но в нещо, което е с ужасно много подусловия и за да се каже трябва много дълга дума с тиреца
примерно нещо такова:
мисълта е ужасно сила и чрез нея могат да се предизвикват събития, ако са в рамките на макро-рамката, отпусната ти от Оня Горе, и ако следваш знаците /пак Негови/ и ако воля-душа-разум са синхронизирани и т.н...и ако са чисти и ненараняващи другите .. и ..има още много...
а за гадостите - зависи дали осъждаш от душа или само имаш логорея ...

простият извод е И КАКВО ОТ ТОВА когат не може да го ползва човек - съгласна. :lol:
но не пречи да се учим, нали?

Публикувай отговор