Спите ли? :-)
Спите ли? :-)
На мен щото ми пуши главата, та рекох и на вас да ви дам нещо за следобедната дрямка. Ето:
Доста простичка задача, но с нея могат да се справят едва 30% от средношколците от горните класове, 20% от студентите във ВУЗ, 10% от служителите в банки, финансови и кредитни учреждения:
Продавач продава шапка за 10рубли. В магазина влиза момче, мери шапката и решава да я купи, но има цяла банкнота от 25 рубли.
Продавача отива да развали парите на съседния щанд и се завръща с три банкноти: 10+10+5 рубли. Търговецът дава на момчето шапката и ресто от 15 рубли.
След известно време собственика на съседния щанд, където продавача на шапката е направил размяната на банкнотите влита в магазина и казва, че банкнотата от 25 рубли е фалшива и си иска обратно парите. Продавача на шапката бърка в чекмеджето, изважда 25 рубли и въпроса приключва.
Пита се: с колко пари точно е излъган продавача на шапката.
Доста простичка задача, но с нея могат да се справят едва 30% от средношколците от горните класове, 20% от студентите във ВУЗ, 10% от служителите в банки, финансови и кредитни учреждения:
Продавач продава шапка за 10рубли. В магазина влиза момче, мери шапката и решава да я купи, но има цяла банкнота от 25 рубли.
Продавача отива да развали парите на съседния щанд и се завръща с три банкноти: 10+10+5 рубли. Търговецът дава на момчето шапката и ресто от 15 рубли.
След известно време собственика на съседния щанд, където продавача на шапката е направил размяната на банкнотите влита в магазина и казва, че банкнотата от 25 рубли е фалшива и си иска обратно парите. Продавача на шапката бърка в чекмеджето, изважда 25 рубли и въпроса приключва.
Пита се: с колко пари точно е излъган продавача на шапката.
- Света вода ненапита
виж кво, трябва да излизам, дай бързо отговора, че ще се блъсна някъде сега като ми е влязло това в главатаRemmivs написа:тц
тц
тц
според мен де
да видим финансистите
PS
Някой да иска да се главоблъска с асет интелиджънс също?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
точно 25 рубли
понеже той 10те за шапката си ги прибира - те са си истински
опаа нее 25 +15те рестоо - това ще да е 40
понеже той 10те за шапката си ги прибира - те са си истински
опаа нее 25 +15те рестоо - това ще да е 40
Последно промяна от bibilyana на 02.07.08, 15:23, променено общо 2 пъти.
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
40
Последно промяна от Пенчо Заека на 02.07.08, 14:26, променено общо 1 път.
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
- Света вода ненапита
така мисля и азvyara написа:От друга страна пък, ако сметнем печалбите на другите двама - другия продавач нито е спечелил, нито загубил, а момчето от нищо си е спечелило шапка и ресто, то излиза, че е само 25 рубли загубата....
Айде, че ме мързи, няма ли отговор.
гледама чекмеджето на продавача
1. + 10 р
2. - 25 р
3. = - 15 р
4. - 1 шапка от 10 р нереализирана печалба, защото липсва и защото парите са универсална стока
5. общо - 25 р
- Света вода ненапита
Не разбрах.Remmivs написа:така мисля и азvyara написа:От друга страна пък, ако сметнем печалбите на другите двама - другия продавач нито е спечелил, нито загубил, а момчето от нищо си е спечелило шапка и ресто, то излиза, че е само 25 рубли загубата....
Айде, че ме мързи, няма ли отговор.
гледама чекмеджето на продавача
1. + 10 р
2. - 25 р
3. = - 15 р
4. - 1 шапка от 10 р нереализирана печалба, защото липсва и защото парите са универсална стока
5. общо - 25 р
Той така или иначе дава първо 15 на момчето и си прибира 10, а после дава 25 на другия продавач.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
- Света вода ненапита
първо ще си платиш и по после евентуално ще познавам:blum:Метаморф написа:познай!Quid написа:ти на кво е са се смееш аМетаморф написа:Quid написа:у рубли ми е трудно да смятам
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
как ти е кеф такаМнемозина написа:У куидове.Quid написа:е у кво да го обърнаRemmivs написа:обърни ги по курса
аз моя курс го обръщам пак към дълбокото уф
то става баси и сложното
Или куиди.
Как ти е множественото число?
няма значение думата
важното е цифрата
произношението по после
Quasi Universal Intergalactic Denomination
- Света вода ненапита
Re: Спите ли? :-)
Правилния отговор:
25 рубли!
човека е дал шапка за 10 рубли и 15 рубли "ресто" = 25 рубли
"операцията" по взимане и връщане на 25 рубли от "комшията" е с краен резултат 0. тов е и уловката на задачата...
25 рубли!
"операцията" по взимане и връщане на 25 рубли от "комшията" е с краен резултат 0. тов е и уловката на задачата...
Виж подводницата!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ако и да е такаМетаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
оубаче шапката ЗА продавача не струва 10 рубли:winkw:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Света вода ненапита
не е зададена покупната цена на шапката. по тази логика трябва да се сметнат и търговските разходи на търговеца, разпределени върху шапката.frisky lioness написа:Ако и да е такаМетаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
по тази причина се смята, че търговеца реално губи и потенциалната печалба, кояот е калкулирана в шапката...
Виж подводницата!
- Глас в пустиня
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Защото съм така скарана с математиката, както и със счетоводството и финансите,Метаморф написа:не е зададена покупната цена на шапката. по тази логика трябва да се сметнат и търговските разходи на търговеца, разпределени върху шапката.frisky lioness написа:Ако и да е такаМетаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
по тази причина се смята, че търговеца реално губи и потенциалната печалба, кояот е калкулирана в шапката...
съм склонна безрезервно да ти се доверя:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Глас в пустиня
15!Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
шапката е платена с редовни, от нея нищо не губи, губи само рестото.
- Green Light
Аха, сега разбрах.Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
Абе изводът от задачата е, че финансистите все нещо ни премятат.
Panta rhei...
- Green Light
Той като ти каже и разбираш, пък аз като ти кажа - не! Така ли?Мнемозина написа:Аха, сега разбрах.Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
Абе изводът от задачата е, че финансистите все нещо ни премятат.
Групички, разбираш ли!
- Света вода ненапита
ох... Боев, поне ти приложи счетоводен подход и си направи една т-образна статия и виж кое как е...БоЕВ написа:15!Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
шапката е платена с редовни, от нея нищо не губи, губи само рестото.
джокер - не бъркай паричен поток с разходи...
Виж подводницата!