щот съм по рАзбран, за туй!Green Light написа:Той като ти каже и разбираш, пък аз като ти кажа - не! Така ли?Мнемозина написа:Аха, сега разбрах.Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
човека е дал шапка за 10 рубли и 15 рубли "ресто" = 25 рубли
"операцията" по взимане и връщане на 25 рубли от "комшията" е с краен резултат 0. тов е и уловката на задачата...
Абе изводът от задачата е, че финансистите все нещо ни премятат.
Групички, разбираш ли!
Спите ли? :-)
- Света вода ненапита
Re: Спите ли? :-)
Виж подводницата!
Че ти къде си ми казал?Green Light написа:
Той като ти каже и разбираш, пък аз като ти кажа - не! Така ли?
Групички, разбираш ли!
Чакай, че се притесних сега...
Panta rhei...
- Green Light
Ми то тва е целта.Мнемозина написа:Че ти къде си ми казал?Green Light написа:
Групички, разбираш ли!
Не, бе и аз се светнах от Метаморф. Протестира ми се, просто.
Аааа, ми така кажи.Green Light написа:Ми то тва е целта.Мнемозина написа:Че ти къде си ми казал?Green Light написа:
Групички, разбираш ли!
Не, бе и аз се светнах от Метаморф. Протестира ми се, просто.
Давай да протестираме заедно.
Panta rhei...
Сър, таз сметка същата на мен ми излиза -40Remmivs написа:така мисля и азvyara написа:От друга страна пък, ако сметнем печалбите на другите двама - другия продавач нито е спечелил, нито загубил, а момчето от нищо си е спечелило шапка и ресто, то излиза, че е само 25 рубли загубата....
Айде, че ме мързи, няма ли отговор.
гледама чекмеджето на продавача
1. + 10 р
2. - 25 р
3. = - 15 р
4. - 1 шапка от 10 р нереализирана печалба, защото липсва и защото парите са универсална стока
5. общо - 25 р
- Глас в пустиня
Ха! Прав си - да се таковаме у специалистите!:lol:Метаморф написа:ох... Боев, поне ти приложи счетоводен подход и си направи една т-образна статия и виж кое как е...БоЕВ написа:15!Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
"операцията" по взимане и връщане на 25 рубли от "комшията" е с краен резултат 0. тов е и уловката на задачата...
шапката е платена с редовни, от нея нищо не губи, губи само рестото.
джокер - не бъркай паричен поток с разходи...
Операция - 1 +25(получава ги ей така от нищо - приход)
Операция - 2 +10(плащане на шапката)
Операция - 3 (ресто) - 15
Операция - 4 (обратна) -25
----------------------------------------
-40 + 35
Кво излезе?
- Света вода ненапита
ей, заядливкоооооо!БоЕВ написа:Ха! Прав си - да се таковаме у специалистите!:lol:Метаморф написа:ох... Боев, поне ти приложи счетоводен подход и си направи една т-образна статия и виж кое как е...БоЕВ написа:15!Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
-40 + 35
Кво излезе?- 5
Виж подводницата!
- Green Light
- Глас в пустиня
Грешка!БоЕВ написа:Ха! Прав си - да се таковаме у специалистите!:lol:Метаморф написа:ох... Боев, поне ти приложи счетоводен подход и си направи една т-образна статия и виж кое как е...БоЕВ написа:15!Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
-40 + 35
Кво излезе?- 5
Операция - 2 се сторнира и нещата си идват на място - 15
- Green Light
The proposed current conversion rate is 6.25 British Pounds per one Quid, or about 12.77 USDGreen Light написа:Абе, а какъв е курса на Куида?Quid написа:ще обърнете ли нещата у евро преди манифестациите и протестите:rotfl24:
търся сега в гугъл
100 руски рубли са 5,28 лева =>
25 рубли са 1,32 лева или 1,04 долара или 0,67 евро или 0,08 куида
-
Дядо Капинчо
- Света вода ненапита
айде сега калкулирай в загубата и дадената шапка...БоЕВ написа:Грешка!БоЕВ написа:Ха! Прав си - да се таковаме у специалистите!:lol:Метаморф написа:ох... Боев, поне ти приложи счетоводен подход и си направи една т-образна статия и виж кое как е...БоЕВ написа:15!Метаморф написа:Правилния отговор:
25 рубли!
-40 + 35
Кво излезе?- 5
Операция - 2 се сторнира и нещата си идват на място - 15
щото имаш "плащане" ама не си калкулирал даването
Виж подводницата!
ми даКапинчо написа:продавачът на шапката е взел 25 читави рубли от другия търговец и после му ги е върнал - значи нищо.
Продавачът на шапката е взел от купувача 25 фалшиви рубли, демек нищо и му е дал шапка за 10 рубли, плюс 15 рубли ресто, демек е загубил 25 рубли.
Тов в куиди по днешния кур прави 500 евра.
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
- Света вода ненапита
дай да та цуна! абсолютно правилна логика!Капинчо написа:продавачът на шапката е взел 25 читави рубли от другия търговец и после му ги е върнал - значи нищо.
Продавачът на шапката е взел от купувача 25 фалшиви рубли, демек нищо и му е дал шапка за 10 рубли, плюс 15 рубли ресто, демек е загубил 25 рубли.
Виж подводницата!
-
Дядо Капинчо
- Глас в пустиня
Е точно тук е уловката - докато фалшивите рубли са у съседа операцията по покупко-продажба се извършва с редовни пари. Сиреч, продавача задържа 10 рубли читави пари за продадената шапка(нищо не губи) и връща 15(загуба).Капинчо написа:продавачът на шапката е взел 25 читави рубли от другия търговец и после му ги е върнал - значи нищо.
- Глас в пустиня
Няма загуба, плащането е с редовни пари, а не с фалшиви - 10р са си 10рМетаморф написа:
айде сега калкулирай в загубата и дадената шапка...
щото имаш "плащане" ама не си калкулирал даването
-
Дядо Капинчо
Ти ми кажи кое от съжденията ми е грешно.БоЕВ написа:Е точно тук е уловката - докато фалшивите рубли са у съседа операцията по покупко-продажба се извършва с редовни пари. Сиреч, продавача задържа 10 рубли читави пари за продадената шапка(нищо не губи) и връща 15(загуба).Капинчо написа:продавачът на шапката е взел 25 читави рубли от другия търговец и после му ги е върнал - значи нищо.
Щото не може нещо да ти дойде от никъде (пирамидите).
1. Търговецът дава 25 и получава 25 - значи е жус
2. Купувачът - дава 25 фалшиви, демек нищо и получава 15 рубли плюс шапка за 10 - той е на кяр 25 рубли.
3. Загубата на продавача може да дойде само от 2, щото 1 е жус, т.е. 15 рубли от рестото, плюс капелата за 10 рубли =25
- Света вода ненапита
- Stranniche
- Обратна връзка:
15 рубли загуба, ако шапката е истинска.Remmivs написа:На мен щото ми пуши главата, та рекох и на вас да ви дам нещо за следобедната дрямка. Ето:
Доста простичка задача, но с нея могат да се справят едва 30% от средношколците от горните класове, 20% от студентите във ВУЗ, 10% от служителите в банки, финансови и кредитни учреждения:
Продавач продава шапка за 10рубли. В магазина влиза момче, мери шапката и решава да я купи, но има цяла банкнота от 25 рубли.
Продавача отива да развали парите на съседния щанд и се завръща с три банкноти: 10+10+5 рубли. Търговецът дава на момчето шапката и ресто от 15 рубли.
След известно време собственика на съседния щанд, където продавача на шапката е направил размяната на банкнотите влита в магазина и казва, че банкнотата от 25 рубли е фалшива и си иска обратно парите. Продавача на шапката бърка в чекмеджето, изважда 25 рубли и въпроса приключва.
Пита се: с колко пари точно е излъган продавача на шапката.
- Глас в пустиня
Иска ми се да се съглася с теб, по принцип си(сте) прави, но в условието на задачата става въпрос за пари, а не за стойност.Капинчо написа: Ти ми кажи кое от съжденията ми е грешно.
Щото не може нещо да ти дойде от никъде (пирамидите).
1. Търговецът дава 25 и получава 25 - значи е жус
2. Купувачът - дава 25 фалшиви, демек нищо и получава 15 рубли плюс шапка за 10 - той е на кяр 25 рубли.
3. Загубата на продавача може да дойде само от 2, щото 1 е жус, т.е. 15 рубли от рестото, плюс капелата за 10 рубли =25
Както и да е, ще изчакам решението.
Сложните на пръв поглед неща излизат невероятно прости, пък и в природата нищо не се губи.
- Stranniche
- Обратна връзка:
На второ четене - и като прегледах споровете тук... може би 25.Stranniche написа:
15 рубли загуба, ако шапката е истинска.
Вярно, че 10 рубли истински остават у продавача, след като е дал на момчето шапката + 15 рубли. И после връща 25-те на колегата си. Тъй че първо и аз си помислих 25 - 10 /останалата в чекмеджето му истинска банкнота/ = 15.
Но тези останали у него 10 рубли са всъщност стойността на шапката, която момчето е отнесло със себе си. А продавачът е останал без стоката си.
Следователно загубата е 25 р. и Къпинчо е прав според мен.
Green Light написа:Абе, а какъв е курса на Куида?Quid написа:ще обърнете ли нещата у евро преди манифестациите и протестите:rotfl24:
търся сега в гугъл
растящ, предполагам
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
-
Дядо Капинчо
Капинчо написа:продавачът на шапката е взел 25 читави рубли от другия търговец и после му ги е върнал - значи нищо.
колко разсъждения за нищо
щом 25 са фалшиви значи са го минали с 25. с шапка или без шапка - все тая.
точка
-
Дядо Капинчо
нтцКапинчо написа:Момински мечти.Semiramis написа:
:lol::lol:
растящ, предполагам
В най-добрия случай, като всеки курс, ту расте, ту пада.
следим курсовете, просто
първо беше едно тънко 200 евро, после стана 500 .. сега сме в мъглата - даже не е обявена тарифа в куид-и - разбирай Куида с всеки ден все по-наплюс се планира
дори да не е оповестена официално, инфлацията си я има
има и съвсем умрели валути ... това по офф-топика
Капинчо написа:Еваларката!Semiramis написа:
:lol::lol:
колко разсъждения за нищо
щом 25 са фалшиви значи са го минали с 25. с шапка или без шапка - все тая.
точка
Ма така си е то, вие жените по разбирате кога и как някой е минат.
ПП
Капинчо ... хелп евентуално, щото си тук - кой беше адресът на "стария" форум
http://p4.forumforfree.com/3040.htmlSemiramis написа:
ПП
Капинчо ... хелп евентуално, щото си тук - кой беше адресът на "стария" форумили къде да го видя
Panta rhei...
Мнемозина написа:
-
Дядо Капинчо
Бе стига с тоя Къпин бе. 
Лейди Вяра първа позна правилния отговор. Вярно, че с няколко последователни приближения, но първа.
За мен остава моралното удовлетворение, че го реших сам, монументално и вярно. И насладата да видя как не само математици се объркват (имаше какви ли не версии в офиса), а и наистина ъ-ъ специалисти.
Нищо лично, де. Не съм в Русия, но това е смешка.
От друга страна, това е елементарна аритметика. Не ми се помисля, ако някой ми забие в момента частно диференциално. Примерно.
Лейди Вяра първа позна правилния отговор. Вярно, че с няколко последователни приближения, но първа.
За мен остава моралното удовлетворение, че го реших сам, монументално и вярно. И насладата да видя как не само математици се объркват (имаше какви ли не версии в офиса), а и наистина ъ-ъ специалисти.
От друга страна, това е елементарна аритметика. Не ми се помисля, ако някой ми забие в момента частно диференциално. Примерно.
Бибито го позна първа, толкова категорично го заяви, че аз веднага й повярвахRemmivs написа:Бе стига с тоя Къпин бе.
Лейди Вяра първа позна правилния отговор.
хубаво е, че такива задачи все повече започват да решават в училищата, според мен развиват по-нестандартното мислене на децата; аз цял живот една логическа задача не съм познала и сега където отида на изпит и се излагам
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
да тъкмо реших да я поздравя и като казах куот и видях, че се е отреклаlatrevw написа:Бибито го позна първа, толкова категорично го заяви, че аз веднага й повярвах
хубаво е, че такива задачи все повече започват да решават в училищата, според мен развиват по-нестандартното мислене на децата; аз цял живот една логическа задача не съм познала и сега където отида на изпит и се излагам
така, че е Вяра
иначе да
готино е и помага срещу алцхаймер казват
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо