Българските символи

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Remmivs написа:не знам къде съм
но снопът стрели ме кефи
дуло
Сноп стрели са носили и римляните, а след това и националсоциалистите на Хитлер.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
аз не знам дали е "наша" или "тяхна" - според мен това е добруджанска традиция и е била разпространена в региона. Обаче някой етнолог да си каже... Мнемо може би би могла да промърмори нещо по темата?
Ами виж сега, можем да си поспорим ей така за спорта.
До осмонското нашестивие румънска държава няма - има няколко влашки деспотства. Румънската държава започва да се фэормира в края на 17-ти, началото на 18-ти век. Нали не искаш да кажеш, че мартеницата датира от тогавна и е успяла да залее цялата територия населена с българи на юг от дунава. Всъщност мартеници има в южната част на румъния, но не и на север - как си го обяснаваш това?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Сноп стрели са носили и римляните, а след това и националсоциалистите на Хитлер.
Е, и? Римляните също са били и с по два крака и две ръце. Както и Хитлер. Символиката затова е символика, защото е на друго ниво. Персонално и дълбоко. Един разбира едно, друг - друго.
Аватар
Глас в пустиня

БоЕВ написа:
ELBI написа:
аз не знам дали е "наша" или "тяхна" - според мен това е добруджанска традиция и е била разпространена в региона. Обаче някой етнолог да си каже... Мнемо може би би могла да промърмори нещо по темата?
До осмонското нашестивие румънска държава няма - има няколко влашки деспотства. Румънската държава започва да се фэормира в края на 17-ти, началото на 18-ти век. Нали не искаш да кажеш, че мартеницата датира от тогавна и е успяла да залее цялата територия населена с българи на юг от дунава. Всъщност мартеници има в южната част на румъния, но не и на север - как си го обяснаваш това?
Всъщност, не си спомням в момента точно до кога, но в Румъния е използвана официално кирилицата - дали и кирилицата не е румънски продукт?:cool:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:
не споря за спорта, когато нямам нищо в бекграунд. Защото знам, че темата е доста конкретна и специфична.

А от обща култура - имало си е власи и нищо не им пречи да са имали традиции с мартеници. Не е сериозно да обвързваш подобни традиции с наличието или не на държава. Това етнографски, а не политически елемент.

А отново от обща култура в тон с твоя аргумент - мартеници има само в северна България - това е неизвестно в Македония/Южна България.

Определено предпочитам някой, който се занимава с етнография или познава такива хора да напише нещо сериозно по въпроса, щото с тебе единствено си чешем езиците :)

Не че е неприятно :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

А - и на някои места Петър и Асен са отбелязани като царе на власи и българи!!! Та - някои румънски историци ги имат за техни владетели. Няма майтап, а и това, че са царе на власи и българи си е записано черно на бяло :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
holi_day

Re: Българските символи

Мнение от holi_day »

Green Light написа:кои са за вас? Лично за вас. Нещо като да те пресрещне старата на прага и сложил чело на безсилно рамо, да чезнеш в нейната усмивка. Или лъвовете пред съдебната палата, или пък връщането на сестрите от Либия. Имате ли такива? Ама хубави де.

Иначе мадарския конник май ще бъде. Аз бях за розата.
Лично... Ако е роза, да е от градинката на майка ми, която тя е посадила и се грижи за нея.
Изображение

А за национален символ - някак го свързвам с фолклорните традиции.
Шевица, черга, менче или китка билки/здравец
някакво такова:
ИзображениеИзображениеИзображение
или хорото или ръченицата
ИзображениеИзображениеИзображение
Много трудно е едно събирателно...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
БоЕВ написа:
ELBI написа:
Всъщност, не си спомням в момента точно до кога, но в Румъния е използвана официално кирилицата - дали и кирилицата не е румънски продукт?:cool:
аре сега...

наистина малко известен факт е, че Румъния/Влахия е използвала кирилицата като официална азбука до средата на 19 век!!! Сещам се, че кореспонденцията (ако се не лъжа) на граф Дракула и видни северни съседи е на кирилица!

Не знам точно защо я заменят - вероятно да са по-близо до запада. То и кирилицата по първоначален замисъл не е българска. 2-ма византийци, дето хукнали да я прилагат в словашко ... по политически съображения на Византия :)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: А от обща култура - имало си е власи и нищо не им пречи да са имали традиции с мартеници. Не е сериозно да обвързваш подобни традиции с наличието или не на държава. Това етнографски, а не политически елемент.

А отново от обща култура в тон с твоя аргумент - мартеници има само в северна България - това е неизвестно в Македония/Южна България.

Определено предпочитам някой, който се занимава с етнография или познава такива хора да напише нещо сериозно по въпроса, щото с тебе единствено си чешем езиците :)

За това, че трябва да се прави разлика между етнографски и политически елементи в символиката, си прав.
Тук на балканите националните символи не могат да бъдат етнографски. Нито бива, нито е коректно.
Това е един от най-завързаните въпроси днес и доста хора си блъскат главите с него, за добро или за зло.

За мартениците в Македония обаче не си прав, което потвърждава горното, дето го написах. Примерно:
http://www.ohridnews.net/index.php?mod= ... d=4072&s=1
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Remmivs написа:те са в шатрата
вързани? :winkw::lol:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Dark Angel написа:
с мартеници
just perfect
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

bead_ написа: с мартеници
ъхъм. на ръцете

я как се разбрахме от една дума :lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа: А от обща култура - имало си е власи и нищо не им пречи да са имали традиции с мартеници. Не е сериозно да обвързваш подобни традиции с наличието или не на държава. Това етнографски, а не политически елемент.

За това, че трябва да се прави разлика между етнографски и политически елементи в символиката, си прав.
Тук на балканите националните символи не могат да бъдат етнографски. Нито бива, нито е коректно.
Това е един от най-завързаните въпроси днес и доста хора си блъскат главите с него, за добро или за зло.

За мартениците в Македония обаче не си прав, което потвърждава горното, дето го написах. Примерно:
http://www.ohridnews.net/index.php?mod= ... d=4072&s=1
интересно... щото знам от доста хора от Вардарско, че им е непознат като обичай.

може пък да е изкоренен по време на сръбската власт там от 1913-та...

това, което съм чел по етнографските книги сочи за доста различни обичаи в различните региони. все пак различните ни етнографски области се считат за подмножество на български - и от там тясната връзка с иредентизмът, който май се промъква често и в съвременния български национализъм.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:
bead_ написа: с мартеници
ъхъм. на ръцете

я как се разбрахме от една дума :lol:
може да са с покрити някои части на тялото с мартеници :rotfl24:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

ELBI написа: може да са с покрити някои части на тялото с мартеници :rotfl24:
аз пък се сетих къде може да се вържат две мартенички
и то симетрично
ахъм
абе я да вървя да хапна :lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

на следващата сбирка да покажеш на живо!
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа:на следващата сбирка да покажеш на живо!
ма чак март ли ще е следващата сбирка?!?!?!?!!!!!
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
може пък да не е видяла още щъркел!
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа:
bead_ написа:
може пък да не е видяла още щъркел!
а, дано :winkw:
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

шъ го разберем като си хапне :)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:
Dark Angel написа:
с мартеници
почти :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: интересно... щото знам от доста хора от Вардарско, че им е непознат като обичай.

това, което съм чел по етнографските книги сочи за доста различни обичаи в различните региони. все пак различните ни етнографски области се считат за подмножество на български - и от там тясната връзка с иредентизмът, който май се промъква често и в съвременния български национализъм.
Различните НИ етнографски области се считат за подмножество на българския етнос, защото първоначално поставената граница на разглеждане е политическа (българската държава). Оттам и объркването.

Етнографията в произхода си е етноцентрираща, то си й е генетичен белег. Това също е въпрос, по който предпочитам да си поговорим на маса.
Както и ирелевантността на иредентизма в райони, в които еднонационалността на държавите е доста подозрителна. :blum:
Panta rhei...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Мнемозина написа:акто и ирелевантността на иредентизма в райони, в които еднонационалността на държавите е доста подозрителна. :blum:

:pray:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа:
Мнемозина написа:акто и ирелевантността на иредентизма в райони, в които еднонационалността на държавите е доста подозрителна. :blum:

Не съм аз виновна, Елби ме накара! :crying:
А сега кой знае колко тояги ще отнеса... по всички параграфи. :blink:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

latrevw написа: :pray:
Бе остави я. Садистка! :mad:
Изображение
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа: интересно... щото знам от доста хора от Вардарско, че им е непознат като обичай.

Различните НИ етнографски области се считат за подмножество на българския етнос, защото първоначално поставената граница на разглеждане е политическа (българската държава). Оттам и объркването.

Етнографията в произхода си е етноцентрираща, то си й е генетичен белег. Това също е въпрос, по който предпочитам да си поговорим на маса.
Както и ирелевантността на иредентизма в райони, в които еднонационалността на държавите е доста подозрителна. :blum:
Хм. Наистина може да поспорим. През 18 век никой не поставя "първоначално" политическа граница на българите. Истината е, че поставената граница на българите е лингвистична (въпреки многото и много различните диалекти). Именно и на тази база са най-големите критики на гърци и сърби (и доказват, че това са бивши гърци, говорещи български - имаше термин даже - бугарофони, ако се не лъжа).

Еднонационалността ако се не лъжа е от 18-19 век в цяла Европа, не само на Балканите ;) Изобщо...

бе може и на маса ;)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
latrevw написа:

Не съм аз виновна, Елби ме накара! :crying:
А сега кой знае колко тояги ще отнеса... по всички параграфи. :blink:
бе не знам защо твърдиш, че е ирелевантна- иредентизмът си е не само, но много типичен балкански :) Всеки вади бившите си територии като залози на покер ;)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

30 хиляди
или по-малко
сме били по едно време
на границата на изчезването
и после
се делим
първобитните хора са били повече хора от нас
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Хм. Наистина може да поспорим. През 18 век никой не поставя "първоначално" политическа граница на българите. Истината е, че поставената граница на българите е лингвистична (въпреки многото и много различните диалекти). Именно и на тази база са най-големите критики на гърци и сърби (и доказват, че това са бивши гърци, говорещи български - имаше термин даже - бугарофони, ако се не лъжа).

Еднонационалността ако се не лъжа е от 18-19 век в цяла Европа, не само на Балканите ;) Изобщо...

бе може и на маса ;)
Можем да поспорим, да. На маса. Ако трябва - и в библиотеката.
Не бъркай самите процеси с породилите се от тях науки. :lol:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

хич не ги бъркам...

може да се окаже, обаче че говорим за различни неща. Както преди време. Щот не виждам начин да не съм прав :rotfl24:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:30 хиляди
или по-малко
сме били по едно време
на границата на изчезването
и после
се делим
първобитните хора са били повече хора от нас
моля? кой е бил 30К? Испериховите? А и в някои години 30К си е било типично за много държави :)
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Мнемозина написа:Можем да поспорим, да. На маса. Ако трябва - и в библиотеката.
само за протокола, да знаеш, че подкрепям твоето мнение... :-)
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:моля? кой е бил 30К? Испериховите? А и в някои години 30К си е било типично за много държави :)
преди само 70К в години
сме били не 30К, грешката е моя, не съм запомнил добре, а 3К, т.е. 2К

http://www.cnn.com/2008/TECH/04/24/clos ... index.html

смешни сме днес
и жалки
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:моля? кой е бил 30К? Испериховите? А и в някои години 30К си е било типично за много държави :)
преди само 70К в години
сме били не 30К, грешката е моя, не съм запомнил добре, а 3К, т.е. 2К

http://www.cnn.com/2008/TECH/04/24/clos ... index.html

..
о, да - това е вече добре известно.

И някъде от там идва Адам - доказано е, че днешното човечество има един мъж в корена си :)

От различните предавания, които засягат този въпрос е ясно, че е имало някакъв катаклизъм (може да е суша, може и друго, но е най-вероятно огромен вулкан или огромен метеорит, в следствие на който хората почти изчезват и ... някъде там се явява пича Адам, след който пък хората почват много бърз прогрес/напредък - като общество и като средства на труда, на лов и т.н.).

само дето числата варират между 50К и 70К години.

Обаче ще ми е адски интересно да следя дали ще намерят още нещо. Докато мен ме има, де :) Все някой ден ще открият ;)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:хич не ги бъркам...

може да се окаже, обаче че говорим за различни неща. Както преди време. Щот не виждам начин да не съм прав :rotfl24:
Да, със сигурност говорим за различни неща и това ти казах още в началото - политическите граници и етнографските особености са различни неща, но връзката им не е случайна и неслучайно изглежда по определен начин. :)

Сега тук Вяра и Латрево да не четат: под "ирелевантност" имах предвид не че иредентизмът липсва, а че е безсмислен.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Метаморф написа:
и какво точно мнение подкрепяш?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Метаморф написа:
И аз същото като Елби ще те питам, защото моето мнение по въпроса и на мен ми е неясно. Да не говорим, че вече не знам по кой въпрос. :grin:
Сега ще ме върнеш да чета темата отначало. :shy:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

ахам!!!

Аз лекичко подозирам ти за какво говореше и къде завърши темата си :)

Но ще го доизясним на маса :)

Щото си спомням как миналия път уж различни, но се оказахме на 1 позиция :) Просто рисувахме с различни цветове моливи :)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:о, да - това е вече добре известно.

И някъде от там идва Адам - доказано е, че днешното човечество има един мъж в корена си :)

От различните предавания, които засягат този въпрос е ясно, че е имало някакъв катаклизъм (може да е суша, може и друго, но е най-вероятно огромен вулкан или огромен метеорит, в следствие на който хората почти изчезват и ... някъде там се явява пича Адам, след който пък хората почват много бърз прогрес/напредък - като общество и като средства на труда, на лов и т.н.).

само дето числата варират между 50К и 70К години.

Обаче ще ми е адски интересно да следя дали ще намерят още нещо. Докато мен ме има, де :) Все някой ден ще открият ;)
бе чак добре не бих казал
пък и не е от супервулкан или суперметеорит
това би ни довършило наистина
но ми се струва, че пропускаш основната нишка тук
а тя е, че сме едно голямо семейство

PS
Пак грешка. Не сме едно. А би трябвало да го знаем. И да го уважаваме това. Като символ. На човечеството. Че от нищото сме успели да се завърнем. Сами.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:ахам!!!

Аз лекичко подозирам ти за какво говореше и къде завърши темата си :)

Но ще го доизясним на маса :)

Щото си спомням как миналия път уж различни, но се оказахме на 1 позиция :) Просто рисувахме с различни цветове моливи :)
Ужас! Мислех, че съм пределно ясна. :grin:
Но наистина не ми се разпростира сега върху това. :shy:

Важното е, че догодихме рисунката накрая. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор