Колко е часа по вашия меридиан?
Колко е часа по вашия меридиан?
Нда да!
Сетих се за този въпрос, покрай едно мое изследване с ГПС-а.
Та се замислих, колко лесно забравяме основни неща. Дори че във Варна е по-"късно" спрямо слънцето с 11 мин. от Софето.
Часовите зони са една алегория на Големия Брат.
А пък и геоида се върти неравномерно.
Та се замислих, колко лесно забравяме основни неща. Дори че във Варна е по-"късно" спрямо слънцето с 11 мин. от Софето.
Memento mori.
Re: Колко е часа по вашия меридиан?
Set написа:Нда да!
Ъъъъ.. кво ще рече "по-късно"? Те не са ли по-напред... все пак са на изток (от Ада
Ако при нас е 12 при тях е 12:11. Но само по астрономическото време. По това на ръката - не. Часова зона.Gaspode написа:Set написа:Нда да!
Ъъъъ.. кво ще рече "по-късно"? Те не са ли по-напред... все пак са на изток (от Ада)
Memento mori.
Бъзикайте се вие, ама моете ли го премери точно без съвременните играчки?:blum:Gaspode написа:Мисля си, начи, че то и в А-в-река-та ще да е същото... или си по-на изток и нещата се случват първо при теб... или не си. СъдбаRemmivs написа:Еуропа бре. Накъмто тях изгрява, накъмто нас залязва.
И за другите континенти май... да не изброявам поименно :)
Memento mori.
Кое? Времето ли? Пцулютно точно го меря - от как съм се родил докат умра е точно един човешки живот - моят. По-точно от туй - здраве му кажиSet написа:Бъзикайте се вие, ама моете ли го премери точно без съвременните играчки?:blum:Gaspode написа:Мисля си, начи, че то и в А-в-река-та ще да е същото... или си по-на изток и нещата се случват първо при теб... или не си. СъдбаRemmivs написа:Еуропа бре. Накъмто тях изгрява, накъмто нас залязва.
А, и още един начин за мерене знам - колкото и да е часът винаги е късно
- Green Light
Зависи. Като го погледна е така - е утре някъде към 10- 10:30 и влизам, и той - хайде сега да оформиме договора, няма какво да говорим повече, твоята оферта отсвири конкуренцията, хем направо така я отсвири, че вече конкуренция нямаш. А като погледна е така - е към 7 вечерта преди десет години в кино култура и Бейби примира от шубе, а аз се прицелвам и преценявам времето и разстоянието за първа целувка. Замръзнала е и ръцете и са ледени.Set написа:Нда да!
Тва е сигурно понеже имам 075 диоптъра на едното око, а на другото- не. Разногледа работа
Последно промяна от Green Light на 27.11.06, 16:01, променено общо 1 път.
Тва определено и само означава , че "влазяме" в ЕУ с 11 минути и нещо преди САRemmivs написа:Еуропа бре. Накъмто тях изгрява, накъмто нас залязва.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Едно леко цитатче - да видите за какво е било измислено меренето на времето първоначалнически:Set написа:Бъзикайте се вие, ама моете ли го премери точно без съвременните играчки?:blum:Gaspode написа:Мисля си, начи, че то и в А-в-река-та ще да е същото... или си по-на изток и нещата се случват първо при теб... или не си. СъдбаRemmivs написа:Еуропа бре. Накъмто тях изгрява, накъмто нас залязва.
It was true about the time measurement as well. The Tezumen had realized long ago that everything was steadily getting worse and, having a terrible little-mindedness, had developed a complex system to keep track of how much worse each succeeding day was.
-- (Terry Pratchett, Eric)
- Piqndurnik
Дам. Слънчевия часовник показва меридианното време.Piqndurnik написа:Е сега ме метна в едни размисли... Хубу, слънчевите часовници показват местното време. Начини за настройка - бол. Ама ако трябва да показва времето според часовия пояс, как може да се настрои без сравнително сложна техника?
Въпросът е как да се достигне точност по-малка от 11 мин.
Memento mori.
Ъъъъъ... не е ли обратното, Сете? Слънчевиян часовник показва реалното локално време. И ако си във Варна ще е с 11 мин напред спрямо часовника на ръката ти. Ако си успял да го направиш достатъчно точен и си го ориентирал правилно... Не е ли така?Set написа:Дам. Слънчевия часовник показва меридианното време.Piqndurnik написа:Е сега ме метна в едни размисли... Хубу, слънчевите часовници показват местното време. Начини за настройка - бол. Ама ако трябва да показва времето според часовия пояс, как може да се настрои без сравнително сложна техника?
Именно.Gaspode написа:Ъъъъъ... не е ли обратното, Сете? Слънчевиян часовник показва реалното локално време. И ако си във Варна ще е с 11 мин напред спрямо часовника на ръката ти. Ако си успял да го направиш достатъчно точен и си го ориентирал правилно... Не е ли така?Set написа:Дам. Слънчевия часовник показва меридианното време.Piqndurnik написа:Е сега ме метна в едни размисли... Хубу, слънчевите часовници показват местното време. Начини за настройка - бол. Ама ако трябва да показва времето според часовия пояс, как може да се настрои без сравнително сложна техника?
Реалното = Меридианно.
Всяка точка си има меридиан:winkw:
Memento mori.
- Stranniche
- Обратна връзка:
хе хе
тук се стъмнява по-късно,отколкото там...Stranniche написа:Часовите зони ли?
Как ще ни стигнат американците?!:lol:
А сме в един часови пояс.
само дето едните са в началото на пояса а другите на 800 мили по-на запад.
да не говорим ,че днес в единия край на града валеше като из ведро,а на другия край сестра ми рапортува че е сухо...
"УлАва" работа както казва мъж ми...:)
Сет-е,
аз викам най-важно е да знаеш...
кога сенките започват да се удължават-време е да се насочваш с "бодра стъпка" към леговището...
Стане ли тъмно...вече е късно и се озоваваш в положението на мечето от аватара ти...
;)