Преди десетина години с група приятели посетихме един възрастен български монах. Затрупахме го с въпроси и най-вече с вайкане - за кризата в църквата, за празните манастири и храмове, за неверието на съвременниците ни, за интелектуалната и моралната немощ на епископата... Той ни слушаше внимателно и когато стигнахме до класическия въпрос "Какво да се прави?", се усмихна и каза: "Станете монаси и свещеници". С една реплика само обърна всичките ни въпроси и разочарования към нас самите - малко в стилистиката на онази крилата фраза на Джон Кенеди - "Не питайте какво може да направи държавата ви за вас, а какво вие можете да направите за държавата си". Тогава, мисля, усетих най-силно смисъла на иначе познати до клишираност истини - че промяната започва от теб самия; че в Православието изразът "ти си грешник" е невъзможен - позволени са само "аз съм" и "ние сме"; че о(б)съждането на личните грехове на ближния налива вода във воденицата на собственото ти падение.
Цитат
Цитат
от едно интервю, което не дочетох днес. 
Преди десетина години с група приятели посетихме един възрастен български монах. Затрупахме го с въпроси и най-вече с вайкане - за кризата в църквата, за празните манастири и храмове, за неверието на съвременниците ни, за интелектуалната и моралната немощ на епископата... Той ни слушаше внимателно и когато стигнахме до класическия въпрос "Какво да се прави?", се усмихна и каза: "Станете монаси и свещеници". С една реплика само обърна всичките ни въпроси и разочарования към нас самите - малко в стилистиката на онази крилата фраза на Джон Кенеди - "Не питайте какво може да направи държавата ви за вас, а какво вие можете да направите за държавата си". Тогава, мисля, усетих най-силно смисъла на иначе познати до клишираност истини - че промяната започва от теб самия; че в Православието изразът "ти си грешник" е невъзможен - позволени са само "аз съм" и "ние сме"; че о(б)съждането на личните грехове на ближния налива вода във воденицата на собственото ти падение.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Цитат
Това като продължение на темата на Холи:-)Мнемозина написа:от едно интервю, което не дочетох днес.

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Ами да, може и така да се чете.frisky lioness написа:
Това като продължение на темата на Холи:-)
Само че на мен ми стана интересно откъм посоката на православието. Обаче още не мога да определя точно защо.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Точно защоМнемозина написа:Ами да, може и така да се чете.frisky lioness написа:
Това като продължение на темата на Холи:-)
Само че на мен ми стана интересно откъм посоката на православието. Обаче още не мога да определя точно защо.
или точно какво?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Абсолютно!! Във и извън контекста на вярата...Мнемозина написа:че промяната започва от теб самия; че в Православието изразът "ти си грешник" е невъзможен - позволени са само "аз съм" и "ние сме"; че о(б)съждането на личните грехове на ближния налива вода във воденицата на собственото ти падение.
Боже, защо ли повече хора не чуят/прочетат това..
ми не съм съгласна.Мнемозина написа:от едно интервю, което не дочетох днес.
защото човекът си е имал съвсем различна причина( съвсем прагматична),да го каже това.
1.не плащаш данъци.
2.живееш в "дом" за който се грижиш,но не плащаш.
3.ежедневните проблеми кото вълнуват нас,трудейки се за насъщния-него не го вълнуват.
( копае си в градинката,живее си в килията,има покрив над главата си и пр. и пр.
4.свещенничеството от едно време е с "добра заплата".
5.монашеството е бягство от живота и проблемите свързани с него.
и т.н. и т.н.
а най ми хареса сравнението с Кенеди.
той щото е бил един философфффф....
в библията има израз "той и тя" са грешници...
"право куме в очи" не е особено застъпено,обаче.
поправи ме,ако може...;)
- frisky lioness
- Обратна връзка:
И като (ако)-4avdar4e написа:
Боже, защо ли повече хора не чуят/прочетат това..
какво?
Мислиш ли, че това би променило някой, който не е готов за промяна?
Два реда "мъдри" мисли....

И двете.frisky lioness написа:
Точно защо
или точно какво?
Чудя се дали за да видиш греха у себе си, не го виждаш първо у околните. Това винаги ми се е струвало доста основно за християнството - формулирането (и осъждането) на греховността. И сега изведнъж...
Но не мога да кажа, че познавам издълбоко християнството.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Мисля си, че човек, който съди другите, не е в състояние да осъди сам себе сиМнемозина написа:И двете.frisky lioness написа:
Точно защо
или точно какво?
Чудя се дали за да видиш греха у себе си, не го виждаш първо у околните. Това винаги ми се е струвало доста основно за християнството - формулирането (и осъждането) на греховността. И сега изведнъж...
Но не мога да кажа, че познавам издълбоко християнството.

- Dark Angel
Не, разбира се, че не..frisky lioness написа: И като (ако)-
какво?
Мислиш ли, че това би променило някой, който не е готов за промяна?
Два реда "мъдри" мисли....
Мислата ми беше, че ако човек се взре повече в себе си, отколкото в другите, от това ще има значително повече полза за всички, а най-вече за него самия.. Но някои хора са устроени така, че търсят сламката в окото на другия.. Огънят и жупелът могат само да изгарят, да оставят пустош... Любовта е тази, от която пониква нещо..
И понеже съм оптимист вярвам, че може... Все пак! И въпреки всичко
Основанията на монаха да го каже могат да бъдат и съвсем различни - каквито всъщност и смятам, че са били.doktorka написа:
ми не съм съгласна.
защото човекът си е имал съвсем различна причина( съвсем прагматична),да го каже това.
1.не плащаш данъци.
2.живееш в "дом" за който се грижиш,но не плащаш.
3.ежедневните проблеми кото вълнуват нас,трудейки се за насъщния-него не го вълнуват.
( копае си в градинката,живее си в килията,има покрив над главата си и пр. и пр.
4.свещенничеството от едно време е с "добра заплата".
5.монашеството е бягство от живота и проблемите свързани с него.
и т.н. и т.н.
а най ми хареса сравнението с Кенеди.
той щото е бил един философфффф....
в библията има израз "той и тя" са грешници...
"право куме в очи" не е особено застъпено,обаче.
поправи ме,ако може...;)
Но всеки гледа през собствените си очи.
Panta rhei...
ти действай по въпроса..нидей само пиши...Dark Angel написа:малко далеч може би от идеята с която пускаш тази тема...
като някой задава въпрос "какво да се прави?" първото което ми идва е "направи нещо" в отговор
да
обаче еденици са склонни да загубят част от спокойстивето си за да направят нещо
с това си мнение не осъждам никой и нищо
просто си пиша
Абсолютно!frisky lioness написа: Мисля си, че човек, който съди другите, не е в състояние да осъди сам себе си
Но какво да се прави, има безгрешни хора, не като нас простосмъртните и родените в грях
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Преди време бях попаднала на нещо, което ми беше доста интересно
За греха в Библията и Корана
Сега ще се опитам да го открия

ти що ми се привиждаш нещо като печено пиле аdoktorka написа:за квито можеш да се сетиш...Quid написа:за кви грехове става дума са ако мое да се уточни малко:-)
но те от през твоя мозЪк и през твоите очи...
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Това е така, да.frisky lioness написа:
Мисля си, че човек, който съди другите, не е в състояние да осъди сам себе си
А би трябвало посоката да е обратната - щом не можеш да осъдиш себе си, не съди и другите.
Уф, то изобщо това с осъждането ми е толкова чуждо...
Panta rhei...
в Корана има ли ад?frisky lioness написа:Преди време бях попаднала на нещо, което ми беше доста интересно
а в стария завет?
а в индуизма?
- frisky lioness
- Обратна връзка:

"влиза дъщерята на Василевса с поднос в ръце,покрит с везана кърпа.Quid написа:ти що ми се привиждаш нещо като печено пиле аdoktorka написа:за квито можеш да се сетиш...Quid написа:за кви грехове става дума са ако мое да се уточни малко:-)
но те от през твоя мозЪк и през твоите очи...
А на подноса...."
"печено пиле!"
"главата на василевса .."( или на който и да беше !)
- Dark Angel
понякога от много взиране в себе си хората почват да виждат околния свят/хора изкривено4avdar4e написа: Мислата ми беше, че ако човек се взре повече в себе си, отколкото в другите, от това ще има значително повече полза за всички, а най-вече за него самия.. Но някои хора са устроени така, че търсят сламката в окото на другия.. Огънят и жупелът могат само да изгарят, да оставят пустош... Любовта е тази, от която пониква нещо..
И понеже съм оптимист вярвам, че може... Все пак! И въпреки всичко
а за любовта да, така е, само тя създава
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ако има райdoktorka написа:в Корана има ли ад?frisky lioness написа:Преди време бях попаднала на нещо, което ми беше доста интересно
а в стария завет?
а в индуизма?
значи има и ад

нямаfrisky lioness написа:Ако има райdoktorka написа:в Корана има ли ад?frisky lioness написа:Преди време бях попаднала на нещо, което ми беше доста интересно
а в стария завет?
а в индуизма?
значи има и ад
- Dark Angel
Мдаааа...Мнемозина написа:... че о(б)съждането на личните грехове на ближния налива вода във воденицата на собственото ти падение. [/color]
Не съди, за да не бъдеш съден.
Аз пък, Мнемо, знаеш ли каква тема мислех да пусна преди седмица - две. Нещо от рода на "трябва ли човек наистина да бъде оставен на собствената си съвест"? Тя, като негов Бог, какъвто всеки носи у себе си, да реши. Защото си мислех (и мисля), че да, така трябва. И защото си мислех, че повечето хора не смятат така и щеше да се заформи хуууубав въргал.
Човек може само чрез себе си и постъпките си да проповядва каквото и да било. В това виждам аз и смисъла на отговора на тоя монах и по принцип във всички въпроси, свързани със съвест, Бог, вина, правилно, неправилно и такива работи.
Те са тук, днес, в нас и около нас.. След това има червеи. Само!frisky lioness написа: Ако има рай
значи има и ад
- frisky lioness
- Обратна връзка:
няма[/quote]doktorka написа:
Ама си категорична...
Значи за теб отговорите на горните ти въпроси са ясни:winkw:

А ако човек няма такава?? Ммм???vyara написа: "трябва ли човек наистина да бъде оставен на собствената си съвест"? Тя, като негов Бог, какъвто всеки носи у себе си, да реши. Защото си мислех (и мисля), че да, така трябва.
по принцип...Dark Angel написа:а ще ми припомниш ли въпроса какъв бешеdoktorka написа:
ти действай по въпроса..нидей само пиши...:winkw:
![]()
улетяла съм днес в дивите дебри
има хора действени ...и хора които питат "кво да правим"...
според мен ти си от тези --->>
не седиш и не питаш..а действаш.
p.s. и аз съм от тях ,как Сийке...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Никъде не уточняваме кога и къде, нали:winkw:4avdar4e написа:Те са тук, днес, в нас и около нас.. След това има червеи. Само!frisky lioness написа: Ако има рай
значи има и ад
а дали

Какво дали??frisky lioness написа: а дали
Ама си категорична...frisky lioness написа:нямаdoktorka написа:
Значи за теб отговорите на горните ти въпроси са ясни:winkw:[/quote]
ма няма,като ти казвам.
просто няма.
е виж това за греха
ако си направил лошо- направи добро...
ми баланс.
направил си на някого добро...
после пак злина и пак добрина...
баланс.
както е в природата.
не ходиш да си купиш индулгенция за злото ,което може да направиш...
ако ме разбираш...