..има ад и рай:winkw:4avdar4e написа:Какво дали??frisky lioness написа: а дали
Цитат
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Цитат

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Dark Angel
Ми няма в библейския смисъл... Няма живот след смъртта. Има червеи, пръст, босилекfrisky lioness написа: ..има ад и рай:winkw:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Да, баланс трябва да имаdoktorka написа:
ако ме разбираш...
иначе се нарушава равновесието
по повод на греховете и изкуплението им
Първият грях не се мисли в исляма като първороден, т.е. отварящ пътя на всички последващи грехове. “Учението за първородния грях не се съгласува с Корана и логически противоречи на божествената справедливост. Вярата в това, че греховете на персонално отговорните хора могат да бъдат изкупени от някой друг, противоречат на кораническите представи за закона, справедливостта и човека, а също така не се съгласуват с доводите на разума”. “Ислямът изхожда от това, че Бог е справедлив и никого не наказва за чужди грехове или пък за някакви изначални грехове. Всички хора се раждат на този свят свободни и непогрешими. Бог им предоставя свободата на избора или фуркан (различаване на добро и зло). И в крайна сметка човек ще отговаря пред Бог само за своите грехове. Или с други думи спасението на човека не е в ръцете на някакъв Спасител, чрез вярата в Когото човек се освобождава от греха, а е в ръцете на самия човек, чрез познаването на фуркан”.

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Хмммfrisky lioness написа: Първият грях не се мисли в исляма като първороден, т.е. отварящ пътя на всички последващи грехове. “Учението за първородния грях не се съгласува с Корана и логически противоречи на божествената справедливост. Вярата в това, че греховете на персонално отговорните хора могат да бъдат изкупени от някой друг, противоречат на кораническите представи за закона, справедливостта и човека, а също така не се съгласуват с доводите на разума”. “Ислямът изхожда от това, че Бог е справедлив и никого не наказва за чужди грехове или пък за някакви изначални грехове. Всички хора се раждат на този свят свободни и непогрешими. Бог им предоставя свободата на избора или фуркан (различаване на добро и зло). И в крайна сметка човек ще отговаря пред Бог само за своите грехове. Или с други думи спасението на човека не е в ръцете на някакъв Спасител, чрез вярата в Когото човек се освобождава от греха, а е в ръцете на самия човек, чрез познаването на фуркан”.
Тва звучи доста смислено
Сега разбирам и Остап Бендер с "Делото на давещите се - в ръцете на самите давещи се" (той нали е син на турски поданикfrisky lioness написа:Или с други думи спасението на човека не е в ръцете на някакъв Спасител, чрез вярата в Когото човек се освобождава от греха, а е в ръцете на самия човек, чрез познаването на фуркан”.
[/color]
анджък!frisky lioness написа:Да, баланс трябва да имаdoktorka написа:
ако ме разбираш...
иначе се нарушава равновесието
по повод на греховете и изкуплението им
Първият грях не се мисли в исляма като първороден, т.е. отварящ пътя на всички последващи грехове. “Учението за първородния грях не се съгласува с Корана и логически противоречи на божествената справедливост. Вярата в това, че греховете на персонално отговорните хора могат да бъдат изкупени от някой друг, противоречат на кораническите представи за закона, справедливостта и човека, а също така не се съгласуват с доводите на разума”. “Ислямът изхожда от това, че Бог е справедлив и никого не наказва за чужди грехове или пък за някакви изначални грехове. Всички хора се раждат на този свят свободни и непогрешими. Бог им предоставя свободата на избора или фуркан (различаване на добро и зло). И в крайна сметка човек ще отговаря пред Бог само за своите грехове. Или с други думи спасението на човека не е в ръцете на някакъв Спасител, чрез вярата в Когото човек се освобождава от греха, а е в ръцете на самия човек, чрез познаването на фуркан”.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Може би няма4avdar4e написа:Няма живот след смъртта.
във вида, в който ограничените ни мозъци си го представят:winkw:

Ами да, това е смисълът - също и грижата за приемствеността; идеята за това, че щом пък толкова много те вълнува съдбата на нещо, трябва да посветиш делата си на това нещо... И изобщо много смисли имат думите на монаха.vyara написа:Мдаааа...Мнемозина написа:... че о(б)съждането на личните грехове на ближния налива вода във воденицата на собственото ти падение. [/color]
Не съди, за да не бъдеш съден.
Аз пък, Мнемо, знаеш ли каква тема мислех да пусна преди седмица - две. Нещо от рода на "трябва ли човек наистина да бъде оставен на собствената си съвест"? Тя, като негов Бог, какъвто всеки носи у себе си, да реши. Защото си мислех (и мисля), че да, така трябва. И защото си мислех, че повечето хора не смятат така и щеше да се заформи хуууубав въргал., интересна темичка демек, но... викам си, каква ли полза и файда.
Човек може само чрез себе си и постъпките си да проповядва каквото и да било. В това виждам аз и смисъла на отговора на тоя монах и по принцип във всички въпроси, свързани със съвест, Бог, вина, правилно, неправилно и такива работи.
Пък за собствената съвест май не знам. То така или иначе сме оставени на нея.
Panta rhei...
Е, да, ама на мен това не ми върши работа.
На мен ми е интересно как се е променяло отношението към греховността и грешните през вековете.
Чувала съм, например - и май съм го писала това тук - че в ранното християнство идеята за отшелничеството не е била приемана - смятало се е, че истинският праведник устоява на греховете не изолирайки се, а живеейки сред тях.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не го предложих като отговор на търсенията ти:-)Мнемозина написа:Е, да, ама на мен това не ми върши работа.
На мен ми е интересно как се е променяло отношението към греховността и грешните през вековете.
Чувала съм, например - и май съм го писала това тук - че в ранното християнство идеята за отшелничеството не е била приемана - смятало се е, че истинският праведник устоява на греховете не изолирайки се, а живеейки сред тях.
Просто се сетих
Логично е да е така (това за отшелниците)
Силата е в това да устояваш, а не да се криеш
Това ми напомня на приказката за изкушенията и отдаването им:winkw:
Последно промяна от frisky lioness на 10.07.08, 16:39, променено общо 1 път.

- Dark Angel
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
"Не си прав Кучи зъб, не си прав"frisky lioness написа:
Мисля си, че човек, който съди другите, не е в състояние да осъди сам себе си
Аз много съдя другите, а най-много себе си. Ма ква полза.
-
Дядо Капинчо
"Смъртна присъдаDark Angel написа:малко далеч може би от идеята с която пускаш тази тема...
като някой задава въпрос "какво да се прави?" първото което ми идва е "направи нещо" в отговор
да
обаче еденици са склонни да загубят част от спокойстивето си за да направят нещо
с това си мнение не осъждам никой и нищо
просто си пиша
Осъжда се .....
......................
Подпис
ПП Само си пиша"
-
Дядо Капинчо
Представи си Верче, политиците, мутрите, педофилите ... айде само тези, оставени на собствената си съвест. Е тогава съвсем ще си ..... мамата.vyara написа:
Аз пък, Мнемо, знаеш ли каква тема мислех да пусна преди седмица - две. Нещо от рода на "трябва ли човек наистина да бъде оставен на собствената си съвест"? Тя, като негов Бог, какъвто всеки носи у себе си, да реши. Защото си мислех (и мисля), че да, така трябва. И защото си мислех, че повечето хора не смятат така и щеше да се заформи хуууубав въргал., интересна темичка демек, но... викам си, каква ли полза и файда.
Човек може само чрез себе си и постъпките си да проповядва каквото и да било. В това виждам аз и смисъла на отговора на тоя монах и по принцип във всички въпроси, свързани със съвест, Бог, вина, правилно, неправилно и такива работи.
Ами да.Dark Angel написа:хм, опитвам се да си представя един истински праведник в някакъв си харем, жени и 1/2, отрупани маси, вина, наслади....
и той праведно кара на сух хляб и вода....
опитавам се, опитавам се, опитвам се....
а всъщност, дали познанието не ни води към повече изкушения?
Идеята е, че ако нямаш изкушения, практически не им устояваш. Докато истински ценното и великото е да им устоиш.
Това според онези християни.
Поне аз така си го обяснявам.
Panta rhei...
Естествено, че това ще ти напомни.frisky lioness написа: Не го предложих като отговор на търсенията ти:-)
Просто се сетих
Логично е да е така (това за отшелниците)
Силата е в това да устояваш, а не да се криеш
Това ми напомня на приказката за изкушенията и отдаването им:winkw:
После ще се сетиш и за онзи декамеронския дявол и...
Panta rhei...
- Dark Angel
- Green Light
Задължително. И едновременно ни предпазва, нали като старостта(бе днес много мисля за старостта).Dark Angel написа:повече ме интересува какво мислиш по въпроса дали повече познание ни тласка към повече изкушениеМнемозина написа: Ами да.
Идеята е, че ако нямаш изкушения, практически не им устояваш. Докато истински ценното и великото е да им устоиш.
Това според онези християни.
Поне аз така си го обяснявам.
И
Исках да кажа на Мнемозина, че скоро(всъшност мисля за това периодично, но скоро бях в католическа Италия, центъра на центровете в католическия свят и може би най- красивото, и най възвишеното от него, без да съм видял Полша, та тогава се замислих отново) си мислех за това защо ни наричат ортодоксални. Може би защото сме запазили изначалната толерантност и спокойствие в цялата си философия. Народа ни е такъв. Спокоен в тардициите си, в музката(която аз осмивам жестоко. Вола рие и на главата му пада) в семейство, политика, ортодоксален, толерантен. Стар. Спокоен.
И към Фриски, нещо което ми идва наум сега- може би исляма се стреми да бъде много ясен, от яснотата идва категоричност. Фундаменталисти- "търсят изначалното". В гъза на дявола. Талибани - "ученици". На убиец. "Ясни искаме да сме всички да ни разберат с цената на всичко. Ето ще се гръмна за да разбереш че съм прав." Тийнеджъри.
дълбокото, истинско съпричастие, ако го има, докъде може да стигне?Мнемозина написа:от едно интервю,
и трябва ли човек да прави това, което трябва?
аз не бих могла. честно. все едно не се познаваме и ме питате "можеш ли?" и ще отговоря "не"
иначе мога да се изпедепцам и да плюя тоя-ония, крали-лъгали. в това ме бива.
just perfect
Да.Dark Angel написа: повече ме интересува какво мислиш по въпроса дали повече познание ни тласка към повече изкушение
Мислех да направя уговорката, че зависи от познанието и от изкушенията, но като цяло мисля, че е така.
И като имаш предвид, че и познанието също е изкушение, става съвсем оплетено.
Panta rhei...
Не знам дали си изцяло прав - за толерантността, за спокойствието и т.н., но много ми се иска да си.Green Light написа: Задължително. И едновременно ни предпазва, нали като старостта(бе днес много мисля за старостта).
И
Исках да кажа на Мнемозина, че скоро(всъшност мисля за това периодично, но скоро бях в католическа Италия, центъра на центровете в католическия свят и може би най- красивото, и най възвишеното от него, без да съм видял Полша, та тогава се замислих отново) си мислех за това защо ни наричат ортодоксални. Може би защото сме запазили изначалната толерантност и спокойствие в цялата си философия. Народа ни е такъв. Спокоен в тардициите си, в музката(която аз осмивам жестоко. Вола рие и на главата му пада) в семейство, политика, ортодоксален, толерантен. Стар. Спокоен.
Panta rhei...
Ох, май не те разбрах.bead_ написа:дълбокото, истинско съпричастие, ако го има, докъде може да стигне?Мнемозина написа:от едно интервю,
аз не бих могла. честно. все едно не се познаваме и ме питате "можеш ли?" и ще отговоря "не"
Тоест, не знам коя част от цитата имаш предвид.
Но си мисля за разликата между това да поплюеш някого и това дълбоко да го осъдиш, да го отпишеш едва ли не, да го презреш.
Ама не ония от телевизията, помисли си за хора, които познаваш. Можеш ли?
Panta rhei...
отговорът на свещенникът е бил, ако не са доволни да вземат нещата в свои ръце. въпросът според мен е не толкова, ще имаш ли смелостта да си толкова съпричастен, че да се включиш и да се опитваш да промениш ситуация, която не ти харесва и осъждаш, а по-скоро ще можеш ли, защото изкушенията са много, а ние сме слаби. и като плюем срещу корупцията сигурни ли сме, че не бихме се поддали, ако ни се отдаде възможност, и като сме срещу престъпността дали ние не бихме пристъпили законите в определени случаи и т.н.Мнемозина написа:Ох, май не те разбрах.bead_ написа:дълбокото, истинско съпричастие, ако го има, докъде може да стигне?Мнемозина написа:от едно интервю,
"станете свещеници и монаси" може да означава "и вие няма да се справите" със същата сила, с която може да означава "хора като вас биха променили църквата за добро"
just perfect
А, да. За това си права, и това би могло да бъде.bead_ написа:отговорът на свещенникът е бил, ако не са доволни да вземат нещата в свои ръце. въпросът според мен е не толкова, ще имаш ли смелостта да си толкова съпричастен, че да се включиш и да се опитваш да промениш ситуация, която не ти харесва и осъждаш, а по-скоро ще можеш ли, защото изкушенията са много, а ние сме слаби. и като плюем срещу корупцията сигурни ли сме, че не бихме се поддали, ако ни се отдаде възможност, и като сме срещу престъпността дали ние не бихме пристъпили законите в определени случаи и т.н.Мнемозина написа: Ох, май не те разбрах.
"станете свещеници и монаси" може да означава "и вие няма да се справите" със същата сила, с която може да означава "хора като вас биха променили църквата за добро"
Panta rhei...
Между другото, казано е от човек от нашето поколение - Пламен Сивов.4avdar4e написа:Абсолютно!! Във и извън контекста на вярата...Мнемозина написа:че промяната започва от теб самия; че в Православието изразът "ти си грешник" е невъзможен - позволени са само "аз съм" и "ние сме"; че о(б)съждането на личните грехове на ближния налива вода във воденицата на собственото ти падение.
Боже, защо ли повече хора не чуят/прочетат това..
Panta rhei...
Аз съм го правила с един човек. Близък.Мнемозина написа:
Но си мисля за разликата между това да поплюеш някого и това дълбоко да го осъдиш, да го отпишеш едва ли не, да го презреш.
Присъдата му от мен е в сила вече над 10 години и няма изгледи за помилване.
И себе си осъждам много често, но не знам как да се отпиша.
Не може(ш)/могаМнемозина написа: Но си мисля за разликата между това да поплюеш някого и това дълбоко да го осъдиш, да го отпишеш едва ли не, да го презреш.
Ама не ония от телевизията, помисли си за хора, които познаваш. Можеш ли?
Но за разбирането на това, че не можеш да осъдиш, трябва да си добър човек, сред добри хора.. Да вярваш в доброто. Иначе нихт шансове
П.П. А презрението пък не е в моето амплоа.. Или обичам, или не. Средно положение няма. А, има още едно - да разбирам... Но то не е в гамата на емоциите.
П.П. 1. Тази песен вече няколко дни ми е в главата, тук й е мястото. Днес, сега..
http://www.vbox7.com/play:1bdc9340
Пу, пу, не съм аз, значи.esti написа:Аз съм го правила с един човек. Близък.Мнемозина написа:
Присъдата му от мен е в сила вече над 10 години и няма изгледи за помилване.
И себе си осъждам много често, но не знам как да се отпиша.
Единият от начините да спреш да се осъждаш е да се отпишеш.
Тук вече към спам отивам май.
Panta rhei...
Аз не искам да спирам да се осъждам. Не може без това.Мнемозина написа:
Пу, пу, не съм аз, значи.
Единият от начините да спреш да се осъждаш е да се отпишеш.
Тук вече към спам отивам май.
Но поне мисля, че не отивам в крайности - нито със самоосъждането, нито със съденето на другите.
За мен това са нормални неща.
Важното е да не се прекалява.
Аз пък не се осъждам.esti написа: Аз не искам да спирам да се осъждам. Не може без това.
Но поне мисля, че не отивам в крайности - нито със самоосъждането, нито със съденето на другите.
Само се срамувам и гледам да не повтарям.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Ябълката дето змията дала на Ева, не беше ли от дървото на познанието=изкушение?Мнемозина написа:Да.Dark Angel написа: повече ме интересува какво мислиш по въпроса дали повече познание ни тласка към повече изкушение
Мислех да направя уговорката, че зависи от познанието и от изкушенията, но като цяло мисля, че е така.
Да, именно.Капинчо написа:Ябълката дето змията дала на Ева, не беше ли от дървото на познанието=изкушение?Мнемозина написа:Да.Dark Angel написа: повече ме интересува какво мислиш по въпроса дали повече познание ни тласка към повече изкушение
Panta rhei...
Определено е мой човекМнемозина написа: Между другото, казано е от човек от нашето поколение - Пламен Сивов.
ON A JACK KEROUAC VERSE
"Трябва да имаш разум от зима..."
Джак, цялата зима е в главата ми,
Януари е свил гнездо във косата,
оттам скреж пълзи по цялото тяло!
Имах спомен за рай, с него се топлех понякога,
но и той се изгуби сред преспите.
Ходя сякаш открай време така - същи ледник
И това е само върхът на айсберга.
Защото чух отнякъде, че ниските температури
били космическа съдба; че някъде дълбоко в същността си
огнената плазма и леда на всяко тяло
били едно и също.
И - Джак! - единственото, дето ме вгорчава:
Не се помръдват за последен ритуален жест
ръцете ми - висулки.
А аз се осъждам, но не се срамувам.Мнемозина написа:Аз пък не се осъждам.esti написа: Аз не искам да спирам да се осъждам. Не може без това.
esti написа:А аз се осъждам, но не се срамувам.Мнемозина написа:Аз пък не се осъждам.esti написа: Аз не искам да спирам да се осъждам. Не може без това.
Гепи ,Ести!...
а аз не се и осъждам ,не се и срамувам.
кой ти има време за глупости?!...
Аз пък го дочетох...
Във всеки период на обществени сътресения се появява едно “поколение X” - наполовина деца на миналото, наполовина - на бъдещето. Характерна за тези (понякога) “сърдити млади хора” е динамиката, про-активната позиция, желанието за промяна, неприемането на статуквото. Тази динамичност за съжаление понякога е външна, ялова, театрална - брауново движение на наелектризирани частици без определена посока и цел. Искрено се надявам да сме преодолели - или поне осъзнали - в себе си всичко кухо и свързано с изкуствения комсомолски активизъм. И понеже нямаме на разположение сигурен критерий за това, се опитваме да създадем условия за непрекъсната обнова - сега тези, които започнахме проектите ..... сме вече на около 40 години. Смешно би било към днешна дата да се изживяваме като младото поколение в църквата. Доколкото можем да се надяваме на някаква положителна динамика в църквата, тя навярно ще дойде от следващото поколение - вече не толкова “сърдито”, но със сигурност по-малко податливо на заблуди и стереотипи от миналото. Тези момчета и момичета са пред очите ми постоянно; бъдещето на църквата ни има младо лице, и в същото време е свързано с миналото, с Преданието - и това ми напомня за онази “вечно млада старост на Православието”, за която пишат богословите.
Има и още много, което ме вчепетли, ама направо да постна цялата статия, а
Много, много, ужасно много ми харесва този начин на мислене... Не само за църквата, изобщо... Тия дни с Филко гледахме Карбовски. И той ме попита: Абе, мамо, от тия на вашта възраст само той ли може да мисли и да говори?? Останах безмълвна...
П.П. Съкратих няколко думи (от статията), за да не се приеме за реклама, пуста чавдарческа ПК
П.П. 1. Тая тема можем да си я дъвчем с години, ама няма кой да спами
Във всеки период на обществени сътресения се появява едно “поколение X” - наполовина деца на миналото, наполовина - на бъдещето. Характерна за тези (понякога) “сърдити млади хора” е динамиката, про-активната позиция, желанието за промяна, неприемането на статуквото. Тази динамичност за съжаление понякога е външна, ялова, театрална - брауново движение на наелектризирани частици без определена посока и цел. Искрено се надявам да сме преодолели - или поне осъзнали - в себе си всичко кухо и свързано с изкуствения комсомолски активизъм. И понеже нямаме на разположение сигурен критерий за това, се опитваме да създадем условия за непрекъсната обнова - сега тези, които започнахме проектите ..... сме вече на около 40 години. Смешно би било към днешна дата да се изживяваме като младото поколение в църквата. Доколкото можем да се надяваме на някаква положителна динамика в църквата, тя навярно ще дойде от следващото поколение - вече не толкова “сърдито”, но със сигурност по-малко податливо на заблуди и стереотипи от миналото. Тези момчета и момичета са пред очите ми постоянно; бъдещето на църквата ни има младо лице, и в същото време е свързано с миналото, с Преданието - и това ми напомня за онази “вечно млада старост на Православието”, за която пишат богословите.
Има и още много, което ме вчепетли, ама направо да постна цялата статия, а
Много, много, ужасно много ми харесва този начин на мислене... Не само за църквата, изобщо... Тия дни с Филко гледахме Карбовски. И той ме попита: Абе, мамо, от тия на вашта възраст само той ли може да мисли и да говори?? Останах безмълвна...
П.П. Съкратих няколко думи (от статията), за да не се приеме за реклама, пуста чавдарческа ПК
Не мога днес, блуждаеща съм нещо. Може би утре ще го прочета цялото.4avdar4e написа:Аз пък го дочетох...
...
Много, много, ужасно много ми харесва този начин на мислене... Не само за църквата, изобщо... Тия дни с Филко гледахме Карбовски. И той ме попита: Абе, мамо, от тия на вашта възраст само той ли може да мисли и да говори?? Останах безмълвна...![]()
По принцип и на мен този начин на мислене - от традицията към бъдещето - и на мен ми харесва, и църквата има повече шансове за това от която и да била друга институция.
Но дали ще успеят, ще видим.
Panta rhei...
- snowprincess
раят и адът са тук на земята, докато сме живиМнемозина написа:че промяната започва от теб самия
"ЧУДОТО НА ПРОШКАТА
Грег Андерсън
Прошката е чудо, което се получава от само себе си. Прощавайки, ние отхвърляме омразата към другия. В ума и душата ни настава покой. Прошката е нещо лично, невидимо, едно искрено нашепване, звучащо дълбоко в душата.
Нищо не обърква повече живота; нищо не провокира толкова болестта, колкото омразата, угризенията и взаимните обвинения. Тези три реакции към живота се градят на гнева, вината и враждебността. Задържани в ума и сърцето, те блокират живота. Блокират личностния ни потенциал. Пресушават живота и го лишават от радост и мир.
Всеки е способен да прости и на другите, и на себе си. И всеки може да го направи незабавно."
http://zashto-kak.hit.bg/greg_chudoto.htm