J.M.S. Casimir Effect

Remmivs написа: Океан от виртуални частици. Невидими. Но осезаеми и озадачаващи. Мистериозни като началото на началата и краят на краищата. Обединяващи всичко във едно. Един зов за близост отвъд пределите на всичко.
Това е Нютоновата механика. Преди квантовата, която я наследява отчасти и допълва представата ни за света там, където погледът ни е безсилен да проникне. Както ОТО я заменя в макросвета и я включва като частен случай. Та, на някои действия няма противодействие. Всичко е едно.doktorka написа:обединяващи-да.
но в никакъв случай не съм съгласна с частта за близостта.
на всяко действие има противодействие.
което, както знаем, е винаги в обратна посока.
Съпроматът е готин. Обичам лифтовете и асансьорите откакто го учих преди сто лета. И балконите също. Но той важи за изкривената сянка на света роден в недрата на виртуалните безкрайни възможности. В сънят на тъканта на мирозданието.holi_day написа:Състояние на плоча, подложена на натиск. В определен момент, при свръхнапрежението по повърхността от двете й страни, се получава загуба на чувствителност... А след време това води до умора* на материала и до загуба на свойства и... качества.
* - предвид терминологията от Съпромат.
Ти верно си се напушил!Remmivs написа:...за изкривената сянка на света роден в недрата на виртуалните безкрайни възможности. В сънят на тъканта на мирозданието.
Загуба на чуваемост, мъ не слух е това... с елементи на разсеяност.МЪЖжжж написа:Ти верно си се напушил!Remmivs написа:...за изкривената сянка на света роден в недрата на виртуалните безкрайни възможности. В сънят на тъканта на мирозданието.![]()
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
:lol::lol:
for all practical purposes,Remmivs написа:Това е Нютоновата механика. Преди квантовата, която я наследява отчасти и допълва представата ни за света там, където погледът ни е безсилен да проникне. Както ОТО я заменя в макросвета и я включва като частен случай. Та, на някои действия няма противодействие. Всичко е едно.doktorka написа:обединяващи-да.
но в никакъв случай не съм съгласна с частта за близостта.
на всяко действие има противодействие.
което, както знаем, е винаги в обратна посока.
Страхотно е това!Remmivs написа:Квантови флуктуации на полето. Енергия на вакуума. Черна енергия. Наречете го както ви харесва, но този ефект, предсказан от Хендрик Казимир преди 60 години, е реално съществуващ и може да оказва натиск от 1 атмосфера при разстояния от около 10 нанометра между две електрически неутрални казимирови плочи. Най-изумителното е, че той доказва на практика несъстоятелността на термина вакуум като дефиниция на "празнота". Т.е. не съществува вакуум в класическия смисъл на терминът използван в края на 19 век като описание на абсолютната пустота. Абсолютната пустота е море от квантови ефекти. Океан от виртуални частици. Невидими. Но осезаеми и озадачаващи. Мистериозни като началото на началата и краят на краищата. Обединяващи всичко във едно. Един зов за близост отвъд пределите на всичко.
Какво значи практически нужди?doktorka написа:for all practical purposes,
thanks to the quantum decoherence ( ще рече когато стaва дума за истинските размери на нещата,нъл'тъй)
parallel Universes exist,but can not be reached.
като се абстрахираш от Нююююютон
резултатът е същия.
няма близост ,която да е реално физически достижима.
действието-намираш системата и искаш да стигнеш.
противодействието-не можеш...именно поради "обединяването"...
хитро.
ма природата е хитра.
p.s. аз като не мога да съм там където искам да съм в момента,за какъв дявол ми е "всичко е едно"...?:lol:
Вероятно и двете. Удоволствието е мое!Мнемозина написа:Страхотно е това!
Обаче не знаех, че терминът е използван в този смисъл едва през 19 век.
Natura abhoret vacuum...
Не знам дали и алхимиците не казваха нещо подобно, ама ми го няма тук Махалото на Фуко - там съм виждала също нещо подобно.
Да видиш всички красиви неща в пустотата, да я изпълниш със съдържание - дали човешката мисъл прави това или нещата просто са си такива?
Благодаря!
Ти сега кво? У сичките теми ли ша пишеш?Semiramis написа:хм...
много логично звучи като някой вече го е казал
възможните вероятни състояния не допускат нула
нужно или ненужно ми харесва повече от черо-бяло
10х Рем
Капинчо написа:
Ти сега кво? У сичките теми ли ша пишеш?
Ми отговаряй де, кво са моткаш!Semiramis написа:
ти мани тва
смятам да ти отговарям навсякъде
Много интересно!Remmivs написа:Квантови флуктуации на полето. Енергия на вакуума. Черна енергия. Наречете го както ви харесва, но този ефект, предсказан от Хендрик Казимир преди 60 години, е реално съществуващ и може да оказва натиск от 1 атмосфера при разстояния от около 10 нанометра между две електрически неутрални казимирови плочи. Най-изумителното е, че той доказва на практика несъстоятелността на термина вакуум като дефиниция на "празнота". Т.е. не съществува вакуум в класическия смисъл на терминът използван в края на 19 век като описание на абсолютната пустота. Абсолютната пустота е море от квантови ефекти. Океан от виртуални частици. Невидими. Но осезаеми и озадачаващи. Мистериозни като началото на началата и краят на краищата. Обединяващи всичко във едно. Един зов за близост отвъд пределите на всичко.
тогава "всичко е едно" е absolutely impractical....Remmivs написа:PS
Ти си там, където си. For all practical purposes...
Някои хора са невидима цял животvyara написа:Да не го пускам в отделна тема.
Четохте ли това?
Ще се сбъдне май детската ми мечта за шапка - невидимка.

Е, не си чак толкова грозна. Надявам се.vyara написа:Да не го пускам в отделна тема.
Четохте ли това?
Прочетох го няколко пъти. Впечатли ме. Много благодаря! Беше си направо за отделна тема - щото щеше да е по-лесно за намиранеvyara написа:Да не го пускам в отделна тема.
Четохте ли това?