За гастрономията :-)

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

За гастрономията :-)

Мнение от Remmivs »

или как сме станали толкова умни. Много просто. Почнали сме да ядем готвена храна. :grin:

"Дълго време хората били доста глуповати и не правели почти нищо друго освен същите изключително досадни каменни сечива за почти 2 милиона години" казва Филип Кайтович от Института за изчислителна биология в Шанхай. Тогава, преди 150 00 години, нашите големи мозъци изведнъж станали много изобретателни. Започнали сме да творим. Опитали сме различни материали. Започнали сме да правим изкуство и може би дори религия. За да разберат какво е породило този конгнитивем бум изследователите са анализирали химичните процеси в мозъка, за които се знае, че са се променили в последните 200 000 години. Сравнявайки човекоподобните маймуни и хората те открили, че най-значителните разлики са в процесите свързани с енергийния метаболизъм. Това откритие подсказва, че нарасналия достъп до калории е довел до рязко ускоряване на когнитивния напредък, въпреки че дефинитивни твърдения от този род свързани с причината биха били твърде прибързани все още. При повечето животни стомашно-чревният тракт се нуждае от голямо количество енергия, за да извлече хранителните вещества от хранителните продукти. Но готвенето, което разгражда фибрите и прави по достъпни хранителните вещества, е начин на обработване на храната извън тялото. Храненето с (почти само) сготвена храна би довело да намаляване на енергийните нужди на храносмилателната система и по този начин е освободило калории за работата на мозъка. Днес хората имат сравнително малка храносмилателна система и отделят около 20% от общата си енергия за мозъчната си дейност, сравнено с 13% за приматите и 2-8% за другите гръбначни. И макар че другите теории за бума в когнитивния капацитет на мозъка не се отхвърлят ни най-малко, тези разкрития хвърлят светлина върху това какво ни е направило, както се изразява Кайтович "толкова странни в сравнение с другите животни".

http://www.livescience.com/culture/0808 ... ution.html

Наздраве! И бон апети! :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Биолог-чревоугодник ще е този Кайтович.

Аз сега като си храня котката с термично обработена храна, сигурно ако почакам 15 000 години, ще я видя как еволюира. :lol:

Между другото, често съм се чудила кому и преди всичко как му е хрумнало примерно да разбива белтъци със захар.
Panta rhei...
Аватар
Marygold_vn

Re: За гастрономията :-)

Мнение от Marygold_vn »

Remmivs написа:или как сме станали толкова умни. Много просто. Почнали сме да ядем готвена храна. :grin:

"Дълго време хората били доста глуповати и не правели почти нищо друго освен същите изключително досадни каменни сечива за почти 2 милиона години" казва Филип Кайтович от Института за изчислителна биология в Шанхай. Тогава, преди 150 00 години, нашите големи мозъци изведнъж станали много изобретателни. Започнали сме да творим. Опитали сме различни материали. Започнали сме да правим изкуство и може би дори религия. За да разберат какво е породило този конгнитивем бум изследователите са анализирали химичните процеси в мозъка, за които се знае, че са се променили в последните 200 000 години. Сравнявайки човекоподобните маймуни и хората те открили, че най-значителните разлики са в процесите свързани с енергийния метаболизъм. Това откритие подсказва, че нарасналия достъп до калории е довел до рязко ускоряване на когнитивния напредък, въпреки че дефинитивни твърдения от този род свързани с причината биха били твърде прибързани все още. При повечето животни стомашно-чревният тракт се нуждае от голямо количество енергия, за да извлече хранителните вещества от хранителните продукти. Но готвенето, което разгражда фибрите и прави по достъпни хранителните вещества, е начин на обработване на храната извън тялото. Храненето с (почти само) сготвена храна би довело да намаляване на енергийните нужди на храносмилателната система и по този начин е освободило калории за работата на мозъка. Днес хората имат сравнително малка храносмилателна система и отделят около 20% от общата си енергия за мозъчната си дейност, сравнено с 13% за приматите и 2-8% за другите гръбначни. И макар че другите теории за бума в когнитивния капацитет на мозъка не се отхвърлят ни най-малко, тези разкрития хвърлят светлина върху това какво ни е направило, както се изразява Кайтович "толкова странни в сравнение с другите животни".

http://www.livescience.com/culture/0808 ... ution.html

Наздраве! И бон апети! :cool:
Хм хм, тоест ако преминем към вегетарианство и суровоядство... ще затъпеем? :huhthink:
Silence must be heard...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Marygold_vn написа:Хм хм, тоест ако преминем към вегетарианство и суровоядство... ще затъпеем? :huhthink:
Да, ако преминем само към това. Всъщност, вече има сериозни индикации, че хора, които практикуват изключително суровоядство си докарват сериозни здравословни проблеми. Поне така пише в статуята. :grin: Бе не са прости нещата. Баланс му е майката. Ама поне сега като си хапваш някоя хубава пържола, пък била и малко алангле (което е оксиморон, щото там ги ядат кат подметки, доколкото знам), и я поливаш с ферментирал рубинено-червен гроздов сок може освен гастрономичен, да си позволиш и интелектуален оргазъм. :grin:
Аватар
FancyGirl

Мнение от FancyGirl »

Някой може ли да намери песничката за вълка - беше от детски мюзикъл - ауууу от глад умирам , ауууу какво намирам ! :blum:
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Може пък, щото сме поумнели, да сме почнали да ядем готвена храна.
Наздраве :cool:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Piqndurnik написа:Може пък, щото сме поумнели, да сме почнали да ядем готвена храна.
Как плахо го казваш, а то най-вероятно е точно така, но хората какво ли не "доказват" вече.
Изображение
Аватар
Marygold_vn

Мнение от Marygold_vn »

Piqndurnik написа:Може пък, щото сме поумнели, да сме почнали да ядем готвена храна.
Навремето в института ни разказваха как се е зародила кулинарията :
веднъж през зимата, в пещерата докато се дърпали първобитните за парче месо - го изтървали в огъня... и за да не става зян - все пак са го хапнали...и установили, че всъщност е доста вкусно...:-)
Silence must be heard...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа: Всъщност, вече има сериозни индикации, че хора, които практикуват изключително суровоядство си докарват сериозни здравословни проблеми. Поне така пише в статуята.
В една от най-дълголетните страни в света - Япония, векове наред са се хранили със сурова риба и др. морски дарове.
Сега един от деликатесите е сурово телешко - като го ядат, кръвта се стича по брадите на хората :twisted:. Предлага се и сурово пилешко:shock:. Виждала съм и сурово конско - което според тях било най-безопасно.
В последните десетилетия обаче причина номер 1 за смъртта е рак на стомаха - явно покрай замърсяването суровоядството вече е толкова "здравословно".
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Stranniche написа: В последните десетилетия обаче причина номер 1 за смъртта е рак на стомаха - явно покрай замърсяването суровоядството вече е толкова "здравословно".
Къде е причина номер 1? Не са ли сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

о да
суши
божествено
ама оризът все пак да е варен, нали
:grin:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

vyara написа:
Stranniche написа: В последните десетилетия обаче причина номер 1 за смъртта е рак на стомаха - явно покрай замърсяването суровоядството вече е толкова "здравословно".
Къде е причина номер 1? Не са ли сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно.
В Япония е стомахът.
Ние сме от сърдечните... Особено българите. :shy:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа:о да
суши
божествено
ама оризът все пак да е варен, нали
:grin:
Почнах да преглъщам слюнка... :P
Отивам да варя ориз.
С домати обаче, по нашенски:-).
Обичам ориз всякакъв.
/Е, суров не съм опитвала :rotfl24:/.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Stranniche написа: Обичам ориз всякакъв.
На мен пък ми се дояде мляко с ориз. От сто години не съм яла. Или мляко с грис.
Изображение
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

vyara написа:На мен пък ми се дояде мляко с ориз. От сто години не съм яла. Или мляко с грис.
На млякото с ориз обичам канелата. Като малка само това изяждах от купата :lol:.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Stranniche написа:
vyara написа:На мен пък ми се дояде мляко с ориз. От сто години не съм яла. Или мляко с грис.
На млякото с ориз обичам канелата. Като малка само това изяждах от купата :lol:.
Сега и аз я обичам. Като малка точно тя ми разваляше млякото с ориз. :lol:
Изображение
Аватар
FancyGirl

Мнение от FancyGirl »

vyara написа:
Stranniche написа:
Сега и аз я обичам. Като малка точно тя ми разваляше млякото с ориз. :lol:
ухх шоколадов мус , като сме почнали със сладкото !
мммм а сушито ме има като фен - само да не е със скариди , че не мога ги трая тиз
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Stranniche написа:Почнах да преглъщам слюнка... :P
Отивам да варя ориз.
С домати обаче, по нашенски:-).
Обичам ориз всякакъв.
/Е, суров не съм опитвала :rotfl24:/.
Аз съм. Като лекарство. Помага. Но не е вкусен. Ич. Да знаеш.:-)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа: Аз съм. Като лекарство. Помага. Но не е вкусен. Ич. Да знаеш.:-)
Няма да опитам тогава :lol:.
Суров ориз като лекарство?! Не бях чувала :shocked:.

Чувала съм за варен ориз без нищо - против рядко щастие. Но мисля, че това му действие е мит, защото ако беше истина, японците щяха да са препечени... :oops: .
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Stranniche написа:Няма да опитам тогава :lol:.
Е, те се дават няколко зърна. Обикновено вместо хапчета против ъ-ъ стомашно разстройство. Ама аз съм ги хрускал. Нишесте. Твърдо. Бе не е вкусно. Предпочитам сурова риба. Дори ме замисли за сурово телешко. Или конско.:grin:
Аватар
Flo

Мнение от Flo »

За японците хармонията е поставена на пиедестал. Здравото тяло е хармоничното (то и за нас е така си мисля аз). Кaiseki или японско гурме изкуство, порциите да са изящни, подредени, изядени бавно. Аз ориз почти не ям, горчиви спомени от двумесечна диета по здравословни причини само и единствено на ориз. Но японците са ми слабост ... по много причини, една от тях са квадратните дини:grin:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/1390088.stm
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Flo написа:За японците хармонията е поставена на пиедестал. Здравото тяло е хармоничното (то и за нас е така си мисля аз). Кaiseki или японско гурме изкуство, порциите да са изящни, подредени, изядени бавно. Аз ориз почти не ям, горчиви спомени от двумесечна диета по здравословни причини само и единствено на ориз. Но японците са ми слабост ... по много причини, една от тях са квадратните дини:grin:

Практични хора, нали? :-)
Всъщност там рядко някой си купува цяла суика /диня/.
Като врабчета са /хората, не дините :lol:/.
А квадратните са наистина скъпички /дините, не хората :grin:/.
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

vyara написа:
Stranniche написа: Сега и аз я обичам. Като малка точно тя ми разваляше млякото с ориз. :lol:
Аз продължавам да не я понасям.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Stranniche написа: Практични хора, нали? :-)
Всъщност там рядко някой си купува цяла суика /диня/.
Като врабчета са /хората, не дините :lol:/.
А квадратните са наистина скъпички /дините, не хората :grin:/.
Чувала съм, че плодовете там са скъпички. Купували си например няколко череши в кутия като шоколадови бонбони и пет пъти по-скъпи. То не че тук плодовете са евтиния, ама в сравнение с там...
Изображение
Аватар
Marygold_vn

Мнение от Marygold_vn »

Flo написа:За японците хармонията е поставена на пиедестал. Здравото тяло е хармоничното (то и за нас е така си мисля аз). Кaiseki или японско гурме изкуство, порциите да са изящни, подредени, изядени бавно. Аз ориз почти не ям, горчиви спомени от двумесечна диета по здравословни причини само и единствено на ориз. Но японците са ми слабост ... по много причини, една от тях са квадратните дини:grin:

Приличат ми на главата на Том/от Том и Джери/ - след като Джери му е скроил поредния номер...
И мен ме привличат японците - фудосин - апатия - атараксия - лице като застинала маска...
Бтв - за хармонията - не може да има външно проявление без наличието на вътрешна такава... - лично мнение...
Silence must be heard...
Аватар
Flo

Мнение от Flo »

Капинчо написа:
vyara написа:
Stranniche написа: Сега и аз я обичам. Като малка точно тя ми разваляше млякото с ориз. :lol:
Аз продължавам да не я понасям.
Аз не понасям миризма на пъпеш и пъшите съответно. Както и банани. Но това е друга история, от годините, в които банани се продаваха и купуваха само по Нова година, след като си чакал на някаква опашка от 30 амбицирани баби, а аз си мислех, че портокалите зреят през зимата.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

това всички сме си го мислели май
портокалите, мандарините и бананите (ананаси и др. бяха само в книжките за южните морета)

имаше един виц

българин говори с англичанин

- При вас кога най-рано излизат ягодите?
- Ами... май в 6 ч. сутринта могат да се намерят...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

с храненето нещо здраво се е объркало :?
дали щото много се обработва
дали щото малко
дали щото премного диети има
....

по улиците виждаш що годе прилично изглеждащи хора
обаче, на плажа....мале мила
тук таме самотни екземпляри които са ок в телесно отношение

сега ми се дояде суши :grin:
много ми се дояде
всъщност съм ужасно гладна
Изображение
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа:това всички сме си го мислели май
портокалите, мандарините и бананите (ананаси и др. бяха само в книжките за южните морета)

имаше един виц

българин говори с англичанин

- При вас кога най-рано излизат ягодите?
- Ами... май в 6 ч. сутринта могат да се намерят...
Мои познати от ВИТИЗ си правеха номера с "публиката". Имаше един "показен плод-зеленчук" на ул. "Раковски". Нареждат се през зимата няколко студенти и чакат. Веднага към тях се стичат минувачи и се получава голяма опашка за ... нищо. :grin:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Stranniche написа:
Remmivs написа: Аз съм. Като лекарство. Помага. Но не е вкусен. Ич. Да знаеш.:-)
Няма да опитам тогава :lol:.

Чувала съм за варен ориз без нищо - против рядко щастие. Но мисля, че това му действие е мит, защото ако беше истина, японците щяха да са препечени... :oops: .
брей!
знаеш ли защо са им дръпнати очите?
м?
защото като седнат ( кхм...сещаш се) и като подпрат главата на длани и като се започнат едни напъни...
и очите се опъват.
и така
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

doktorka написа:брей!
знаеш ли защо са им дръпнати очите?
м?
защото като седнат ( кхм...сещаш се) и като подпрат главата на длани и като се започнат едни напъни...
и очите се опъват.
и така
:grin::grin::grin::rotfl24:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

като куфарчета са
чантички за джунджурийки женски
извратено
:lol:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Леле!:blink:

Тая тема пълна с мъртъвци бре!:shocked:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ние всички сме смъртни, Боев, не ли?

:cool: