1988 vs 2008
1988 vs 2008
На олимпиадата в Сеул през 1988 г. България печели 10 златни медала.
- Титлите на щангистите Митко Гръблев (до 56 кг) и Ангел Генчев (до 67,5 кг) са отнети, след като в пробите им е открит забраненият диуретик фуросемит.
- Борислав Гидиков печели в кат. до 75 кг.
- Севдалин Маринов, - 52-килограма
(Заради хванатите Гръблев и Генчев отборът ни е спрян от по-нататъшно участие. Асен Златев (до 82,5 кг), Румен Теодосиев и Иван Чакъров (до 90 кг), Стефан Ботев (до 110 кг) и Антонио Кръстев (над 110 кг) въобще не излизат на подиума)
- Шампион в тройния скок става Христо Марков. Преди състезанието по ходилата и дланите му избива екзема. Оказва се, че е на нервна почва. Атлетът ни нанася удара си още в първия опит, приземявайки се на 17,61 м, което е олимпийски рекорд.
- В бягането на 100 м с пр. при жените номер 1 е Йорданка Донкова. "Бях в страхотна форма и вярвах, че ще успея. Само че не смеех да го кажа. Бях здрава и много добре подготвена, въобще всичко си беше на мястото. Това беше най-лесното състезание в живота ми. Просто отидох да си взема медала", разказва след време българката, която още държи световния рекорд в дисциплината.
- В историята ще остане още първият ни и засега единствен златен медал в плуването. Печели го Таня Богомилова на 100 м бруст. Девет месеца по-рано тя ражда дъщеря си. По време на подготовката за Игрите получава следродова херния и перитонит от преждевременните натоварвания. "Бяхме на лагер в СССР. Не можех да мръдна от болки в стомаха. В Харков ме прегледаха и ме пратиха спешно да се оперирам. Руските лекари се шашнаха. Казаха, че ако продължа да плувам, до седмица съм щяла да умра. За една бройка да си отида на 23. Спасиха ме от преплитане на червата и спукване на хернията. Върнах се в басейна 20 дни по-рано, отколкото разрешаваха докторите. От резките натоварвания ме удариха в коленете. 40 дни не трябваше да плувам. Но отново влязох във водата на инжекции срещу износването на хрущялите. Не трябваше въобще да си мърдам краката. Връзваха ми ги с ластици, за да не ги натоварвам. И плувах само с ръце. През 1988 г. отказвах състезания и само тренирах. След седем месеца взех титлата в Сеул", спомня си Богомилова.
- Ваня Гешева печели три медала в кану-каяка. Тя грабва златото на 500 м едноместен каяк. После става втора в същата дисциплина в двойка с Диана Палийска, а накрая прибавя бронз от четворка каяк на 500 м.
Останалите българи с титли от Корея са
- Ивайло Маринов (бокс),
- Таню Киряков (спортна стрелба),
- Атанас Комшев (борба) и
- Любомир Герасков (кон с гривни).
- Легендарната германка Щефи Граф е първа в тениса на корт, а Мануела Малеева печели бронз.
Бен Джонсън (Кан) поставя световен рекорд на 100 м, но дава положителна проба за допинг и е дисквалифициран. Плувецът Мат Бионди завършва със седем медала, пет от които златни. Американецът финишира първи на 50 и 100 м кроул и във всичките три щафети.
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=242840
2008 Бейджин
В Пекин 2008 участваха 72 български спортисти, а с медали се завръщат петима от тях: или с 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови.
- Румяна Нейкова стана олимпийска шампионка на скиф в гребането, а останалите четири отличия донесе борбата.
- Станка Златева е олимпийска вицешампионка в категория до 72 килограма в женската борба,
- Явор Янакиев взе бронз в категория до 74 килограма в класическия стил,
- а Радослав Великов и
- Кирил Терзиев извоюваха бронзови медали съответно до 55 и 74 килограма в свободния стил.
http://sportal.bg/news.php?id=127916
- Титлите на щангистите Митко Гръблев (до 56 кг) и Ангел Генчев (до 67,5 кг) са отнети, след като в пробите им е открит забраненият диуретик фуросемит.
(Заради хванатите Гръблев и Генчев отборът ни е спрян от по-нататъшно участие. Асен Златев (до 82,5 кг), Румен Теодосиев и Иван Чакъров (до 90 кг), Стефан Ботев (до 110 кг) и Антонио Кръстев (над 110 кг) въобще не излизат на подиума)
- Шампион в тройния скок става Христо Марков. Преди състезанието по ходилата и дланите му избива екзема. Оказва се, че е на нервна почва. Атлетът ни нанася удара си още в първия опит, приземявайки се на 17,61 м, което е олимпийски рекорд.
- В бягането на 100 м с пр. при жените номер 1 е Йорданка Донкова. "Бях в страхотна форма и вярвах, че ще успея. Само че не смеех да го кажа. Бях здрава и много добре подготвена, въобще всичко си беше на мястото. Това беше най-лесното състезание в живота ми. Просто отидох да си взема медала", разказва след време българката, която още държи световния рекорд в дисциплината.
- В историята ще остане още първият ни и засега единствен златен медал в плуването. Печели го Таня Богомилова на 100 м бруст. Девет месеца по-рано тя ражда дъщеря си. По време на подготовката за Игрите получава следродова херния и перитонит от преждевременните натоварвания. "Бяхме на лагер в СССР. Не можех да мръдна от болки в стомаха. В Харков ме прегледаха и ме пратиха спешно да се оперирам. Руските лекари се шашнаха. Казаха, че ако продължа да плувам, до седмица съм щяла да умра. За една бройка да си отида на 23. Спасиха ме от преплитане на червата и спукване на хернията. Върнах се в басейна 20 дни по-рано, отколкото разрешаваха докторите. От резките натоварвания ме удариха в коленете. 40 дни не трябваше да плувам. Но отново влязох във водата на инжекции срещу износването на хрущялите. Не трябваше въобще да си мърдам краката. Връзваха ми ги с ластици, за да не ги натоварвам. И плувах само с ръце. През 1988 г. отказвах състезания и само тренирах. След седем месеца взех титлата в Сеул", спомня си Богомилова.
- Ваня Гешева печели три медала в кану-каяка. Тя грабва златото на 500 м едноместен каяк. После става втора в същата дисциплина в двойка с Диана Палийска, а накрая прибавя бронз от четворка каяк на 500 м.
- Ивайло Маринов (бокс),
- Легендарната германка Щефи Граф е първа в тениса на корт, а Мануела Малеева печели бронз.
Бен Джонсън (Кан) поставя световен рекорд на 100 м, но дава положителна проба за допинг и е дисквалифициран. Плувецът Мат Бионди завършва със седем медала, пет от които златни. Американецът финишира първи на 50 и 100 м кроул и във всичките три щафети.
2008 Бейджин
В Пекин 2008 участваха 72 български спортисти, а с медали се завръщат петима от тях: или с 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови.
- Румяна Нейкова стана олимпийска шампионка на скиф в гребането, а останалите четири отличия донесе борбата.
- Станка Златева е олимпийска вицешампионка в категория до 72 килограма в женската борба,
- а Радослав Великов и
- Кирил Терзиев извоюваха бронзови медали съответно до 55 и 74 килограма в свободния стил.
- Света вода ненапита
Re: 1988 vs 2008
тъжно и тъпо...Жълто написа:На олимпиадата в Сеул през 1988 г. България печели 10 златни медала.
- Ивайло Маринов (бокс),
2008 Бейджин
- а Радослав Великов и
Виж подводницата!
Мда.... спортисите така, спортистите онака, ама на всички ни се иска повече българи да се качат на най-високата стълбичка. Спортът взе да се превръща във визитна картичка, лице и т.н. Много коментари изслушах тези дни, но ще видим какво ще стане. Твоите деца тренират ли нещо, например? И утре като внесат треньори срещу космически заплати, ще имаш ли нещо против като данъкоплатец? Иначе коментарите са си коментари. Не става само с акъл, мда. 
- Света вода ненапита
напълно съм съгласен с теб...vyara написа:Мда.... спортисите така, спортистите онака, ама на всички ни се иска повече българи да се качат на най-високата стълбичка. Спортът взе да се превръща във визитна картичка, лице и т.н. Много коментари изслушах тези дни, но ще видим какво ще стане. Твоите деца тренират ли нещо, например? И утре като внесат треньори срещу космически заплати, ще имаш ли нещо против като данъкоплатец? Иначе коментарите са си коментари. Не става само с акъл, мда.
П.П.
Виж подводницата!
Това е от оная реклама - Не става само с ядене, трябва и акъл.Метаморф написа:
П.П.не разбрах само за чий акъл говориш?
- Света вода ненапита
разбрах аз за рекламата... ама къде точно акъл видя в цялата тази ситуация, дето сега описа???vyara написа:Това е от оная реклама - Не става само с ядене, трябва и акъл.Метаморф написа:
П.П.не разбрах само за чий акъл говориш?
Действия сиреч, на всички като цяло. На мен ми беше неприятно да слушам как Йордан Йовчев бил дърт, как Станка Златева загубила и все отрицателни и осъждащи мнения. Никакъв патриотизъм, никакъв дух. Това ме дразни. Как този спортист да бъде мотивиран (освен материално), защото психическата нагласа в последните моменти често взема връх.
Виж подводницата!
Това което виждам аз е че липсва хъс. Мен за това ме боли най- вече. Таня Богомилова си е знаела, че тоя медал е неин. Болки, хернии и такива неща само са се пречкали, досада някаква. Щангистите ни знаеха че мачкат. Ми гимнастичките ни преди десет години? Излиза ли България, бие. Тва е. Сега липсва хъса. Излизаме като боксови круши. На волейболистите трудно ще им простя. Не казвайм че Русия, Италия и Бразилия са по- слаби от наште, но поне да се бяхме сбили както трябва мамка му. Философии, пари, база, всичко това е вярно, ама злобата липсва тотално. Тва ме бърка мене. Преди 20 години "българин" беше "победител" в стрелба, гимнастика, гребане, борба и щанги. Наште отиваха да си вземат медалите, организаторите се чудеха дали да не им ги дадат още на летището, ама заради приходите от билети изчакваха до краяvyara написа:Мда.... спортисите така, спортистите онака, ама на всички ни се иска повече българи да се качат на най-високата стълбичка. Спортът взе да се превръща във визитна картичка, лице и т.н. Много коментари изслушах тези дни, но ще видим какво ще стане. Твоите деца тренират ли нещо, например? И утре като внесат треньори срещу космически заплати, ще имаш ли нещо против като данъкоплатец? Иначе коментарите са си коментари. Не става само с акъл, мда.
Да, точно така.Жълто написа: Това което виждам аз е че липсва хъс. Мен за това ме боли най- вече. Таня Богомилова си е знаела, че тоя медал е неин. Болки, хернии и такива неща само са се пречкали, досада някаква. Щангистите ни знаеха че мачкат. Ми гимнастичките ни преди десет години? Излиза ли България, бие. Тва е. Сега липсва хъса. Излизаме като боксови круши. На волейболистите трудно ще им простя. Не казвайм че Русия, Италия и Бразилия са по- слаби от наште, но поне да се бяхме сбили както трябва мамка му. Философии, пари, база, всичко това е вярно, ама злобата липсва тотално. Тва ме бърка мене. Преди 20 години "българин" беше "победител" в стрелба, гимнастика, гребане, борба и щанги. Наште отиваха да си вземат медалите, организаторите се чудеха дали да не им ги дадат още на летището, ама заради приходите от билети изчакваха до края
Сетих се пак това, дето Змея писа преди дни: че в "белите" държави спортът е аматьорски.. Четох нещо по тоя въпрос наскоро. Спонсорство, дотации, данъци, дрън-дрън-дрън.. Няма държава, няма спорт, няма профилактика на заболяванията, няма... айде да не продължавам редичката.vyara написа:
П.П. Знаеш ли на големия в бившето шуле, дето разни луди родители се редят по цели нощи да запишат децата си, в какво състояние им е физкултурният салон??? А дворът????? Една огромна дупка в средата му има, дето уж я запълват, тя пак се отваря и щом позавали, те ти басейн
Тази олимпиада беше най-малко гледаната от мен до сега. Просто не ми е интересно. Това вече не е спорт. Това е индустрия.
Спорта е визитна картичка, щото косвено показва какви са ти възможностите. Колко пари си хвърлил вътре. Мина, според мен, времето, когато някой беден спортист успява с много труд и талант да постигне нещо значимо. Тъжно...
Моите деца (не, че към мен беше въпроса, ама все пак) спортуват. И смятам да ги насърчавам да си намерят спорт, който ще им е по душа. Обаче. В момента, в който усетя, че тренерите започнат да ги натискат за отличия, състезание и т.н. ще се опитам да им обясня с какво се захващат. Не мога да ги спра насила... но поне да знаят - за травмите, за износването, за мъката... и за малкото мигове на щастие, ако са наистина добри.
Аз съм против скъпите треньори. Парите трябва първо да се дадат за масовия спорт. Този, от който няма да излезнат шампиони, но ще се увеличи броя на здравите хора...
Спорта е визитна картичка, щото косвено показва какви са ти възможностите. Колко пари си хвърлил вътре. Мина, според мен, времето, когато някой беден спортист успява с много труд и талант да постигне нещо значимо. Тъжно...
Моите деца (не, че към мен беше въпроса, ама все пак) спортуват. И смятам да ги насърчавам да си намерят спорт, който ще им е по душа. Обаче. В момента, в който усетя, че тренерите започнат да ги натискат за отличия, състезание и т.н. ще се опитам да им обясня с какво се захващат. Не мога да ги спра насила... но поне да знаят - за травмите, за износването, за мъката... и за малкото мигове на щастие, ако са наистина добри.
Аз съм против скъпите треньори. Парите трябва първо да се дадат за масовия спорт. Този, от който няма да излезнат шампиони, но ще се увеличи броя на здравите хора...
- Света вода ненапита
аз тукинка ще вметна:Жълто написа:Това което виждам аз е че липсва хъс. Мен за това ме боли най- вече. Таня Богомилова си е знаела, че тоя медал е неин. Болки, хернии и такива неща само са се пречкали, досада някаква. Щангистите ни знаеха че мачкат. Ми гимнастичките ни преди десет години? Излиза ли България, бие. Тва е. Сега липсва хъса. Излизаме като боксови круши. На волейболистите трудно ще им простя. Не казвайм че Русия, Италия и Бразилия са по- слаби от наште, но поне да се бяхме сбили както трябва мамка му. Философии, пари, база, всичко това е вярно, ама злобата липсва тотално. Тва ме бърка мене. Преди 20 години "българин" беше "победител" в стрелба, гимнастика, гребане, борба и щанги. Наште отиваха да си вземат медалите, организаторите се чудеха дали да не им ги дадат още на летището, ама заради приходите от билети изчакваха до края
за да направиш златна огърлица с диамантени висулки, трябва да пресееш огромно количество пясък, за да събереш необходимия ти материал...
та така и в нашата мила рОдина: къде е масовия спорт? откъде са сигурни, че треньорите работят с най-добрите деца, след като не са видели всички деца?
къде са силните детски и юношески първенства, където се "ковяха" шампионите (защото шапион е преди всичко психическо състояние)?!?!?!?!?!...
та така...
Виж подводницата!
- Света вода ненапита
Химията ни назадва, докато чуждата напредва - това освен останалите обстоятелства...Жълто написа: Сега липсва хъса.
Пък и всеки ден не се прави рекорд вече... Преди чак по няколко рекорда в дисциплина...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
Gaspode написа:Тази олимпиада беше най-малко гледаната от мен до сега. Просто не ми е интересно. Това вече не е спорт. Това е индустрия.
подпис:
Метаморф
П.П. абсолютно съгласен с всяка дума написана по-горе!
Виж подводницата!
- Света вода ненапита
Ама точно тая философия е философията на истинския спорт. Скъпите треньори да си тренират звездите. МасоВия спорт обаче е мотора на цялата галимация. Може да имаме примерно световния и олимпийския рекорд на плуване през 2024 година. И да го пропуснеме защото шампиона, който е на 8г днес просто няма къде да плува и никой няма да го види че става.Gaspode написа:Тази олимпиада беше най-малко гледаната от мен до сега. Просто не ми е интересно. Това вече не е спорт. Това е индустрия.
Последно промяна от Жълто на 25.08.08, 12:51, променено общо 1 път.
Точно, точно!Метаморф написа:
аз тукинка ще вметна:
за да направиш златна огърлица с диамантени висулки, трябва да пресееш огромно количество пясък, за да събереш необходимия ти материал...
та така и в нашата мила рОдина: къде е масовия спорт? откъде са сигурни, че треньорите работят с най-добрите деца, след като не са видели всички деца?
къде са силните детски и юношески първенства, където се "ковяха" шампионите (защото шапион е преди всичко психическо състояние)?!?!?!?!?!...
та така...
И това, да, но това е малковажно. защото къде са ни бегачите, щангистите и борците с шансове за титли, та да им дадем хапчетата?holi_day написа:Химията ни назадва, докато чуждата напредва - това освен останалите обстоятелства...Жълто написа: Сега липсва хъса.
Пък и всеки ден не се прави рекорд вече... Преди чак по няколко рекорда в дисциплина...
Разочароващо е, че не става само с тренировки,Метаморф написа:по-точно казано: не си я купувме от когото трябва...holi_day написа:Химията ни назадва,
още по-разочароващо е, че и с добавка на химия пак нещо недостига...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
мдааам... ключовата дума за нашия спорт си я употребила два пъти: "разочароващ"...holi_day написа:Разочароващо е, че не става само с тренировки,Метаморф написа:по-точно казано: не си я купувме от когото трябва...holi_day написа:Химията ни назадва,
още по-разочароващо е, че и с добавка на химия пак нещо недостига...
Виж подводницата!
Всяко масово нещо става, когато, ако не му се помага, поне не му се пречи.zmeu написа:и как става масов спортЖълто написа:МасоВия спорт обаче е мотора на цялата галимация
с желание
а не с извинения че няма къде
и пак май някой трябва да го организира
кой
Което значи - ако е признато като ценност от обществото.
Което общество евентуално би трябвало да го подкрепи. С труд, средства и също тоже одобрение и ръкоплескание.
Къде се къса връзката?
Panta rhei...
стой далеч от трактора начиМнемозина написа:Под масата?Quid написа:е са разбрах за първи път че е имало олим. неква през 1988 г
баси майката
къде ли съм бил тогава:rotfl24:
(Имам предвид "прав")
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Дръж трактора далеч от мен.Quid написа:стой далеч от трактора начиМнемозина написа:
Под масата?
(Имам предвид "прав")
:-)
Последно промяна от Мнемозина на 25.08.08, 13:45, променено общо 1 път.
Panta rhei...
"Искаш" и "правиш" не е масово някак.zmeu написа:няма нас васvyara написа:При "вас" се подкрепя. Хора копаят езера за децата си, че да могат да тренират. Шегувам се, мисля, че за нас говори. И той е нас, все пак.Мнемозина написа: Къде, там при вас ли?
или искаш да правиш нещо
или не искаш
Panta rhei...
нас вас ние те...........
или си у трактора или не си у трактора
или гонзо ще вкара или няма да вкара дузпа
мое и да вкара у сряда
ако вратата е 30 метра и няма вратар:rotfl24:
или си у трактора или не си у трактора
или гонзо ще вкара или няма да вкара дузпа
мое и да вкара у сряда
ако вратата е 30 метра и няма вратар:rotfl24:
Quasi Universal Intergalactic Denomination