Мисъл на деня - 2
Мисъл на деня - 2
" Човекът по правило е обречен на риск.
Провалът му вреди по-малко,
отколкото мнимата сигурност.
Бог не иска търсене на аварийни изходи,
а изпълнение на човешкото битие,
от сетивното до трансцедентното." Херберт Фриче
Как ви се струва това, м? Провал или сигурност, кое бихте предпочели?:rotfl24:
Re: Мисъл на деня - 2
За мен важното е във втората част на мислата.Амаранта написа:" Човекът по правило е обречен на риск.
Изпълнение на човешкото битие от сетивното до трансцендентното.
Panta rhei...
Сигурността те прави ленив.Амаранта написа:" Човекът по правило е обречен на риск.
Но не мога да кажа, че обичам провалите.
Аз като фен на Толкин, виснах в нелея пред ТВ-то да гледам Властелина, та Гандалф рече:
Животът ни е даден като дар и единственото, което можем да направим е да избираме как да го живеем.
Та така - сигурността не ти дава избор. Номера е да преодоляваш провалите без да се провалиш самият ти, това си мисля аз...
- Глас в пустиня
Хербертфриче не разбрах само какво означава.Амаранта написа:" Човекът по правило е обречен на риск.
Егати въпроса!Амаранта написа:Провал или сигурност, кое бихте предпочели?:rotfl24:
Как се отговаря на такъв въпрос.
Ще помисля, обещавам.
Да де, нали затова я цитирам цялата. Защото, ако приемем "изпълнението на човешкото битие" за най-важно,Мнемозина написа:
За мен важното е във втората част на мислата.
тогава провалът би бил част от него, освен ако не говорим за провал на самото "изпълнение", в случай, че човек се увлече от "търсенето на аварийни изходи". Но то май спада към "мнимата сигурност", която е по-вредна от провала? Е затова се пооплетох...
Откъде го измъкна този?Амаранта написа:Да де, нали затова я цитирам цялата. Защото, ако приемем "изпълнението на човешкото битие" за най-важно,Мнемозина написа:
За мен важното е във втората част на мислата.
тогава провалът би бил част от него, освен ако не говорим за провал на самото "изпълнение", в случай, че човек се увлече от "търсенето на аварийни изходи". Но то май спада към "мнимата сигурност", която е по-вредна от провала? Е затова се пооплетох...
Контекстът е важен все пак.
Без него мога да кажа само, че изпълнението на човешкото битие от а до я би трябвало да включва и провалите, и мнимата сигурност.
Но какво се разбира под "търсене на аварийни изходи" - не мога да разбера, ето това зависи от контекста.
Panta rhei...
Намерих го така, цитиран. Не го знам кой е, но гледам, че много го цитират наляво - надясно.Мнемозина написа:
Откъде го измъкна този?
Контекстът е важен все пак.
Без него мога да кажа само, че изпълнението на човешкото битие от а до я би трябвало да включва и провалите, и мнимата сигурност.
Но какво се разбира под "търсене на аварийни изходи" - не мога да разбера, ето това зависи от контекста.
Чак пък много да го цитират... възможно е всъщност, в определени кръгове.Амаранта написа:
Намерих го така, цитиран. Не го знам кой е, но гледам, че много го цитират наляво - надясно.
Panta rhei...
А какво приемаме за "изпълнение на човешкото битие"? Може да звучи като изпълнение на висша програма, но може да звучи и като случване на онова, което е заложено в нас, но с наша воля. По-скоро второто е, защото иначе Бог не би предвидил аварийни изходи.Амаранта написа: Да де, нали затова я цитирам цялата. Защото, ако приемем "изпълнението на човешкото битие" за най-важно,
Не знам. Но съм убедена, че точно провалите ни учат. Точно паданията ни учат как се става. Траповете ни учат да ги заобикаляме и т.н. Но с течение на времето излишната предпазливост ни спестява, по-точно лишава ни от нови уроци и неизбежно себепредставата ни прашасва. Трябват нови предизвикателства, което ще рече нови провали. Провал какво е всъщност? Ако се учиш да караш сърф и все не успяваш и накрая зарежеш, това провал ли е? Ако сам се откажеш от нещо, това провал ли е? Истината е, че не можеш да знаеш дали нещо можеш, докато не го направиш реално, на практика. Може би цялата мисъл е свързана с усвояването на реалните уроци на живота. Учене единствено чрез опита и чрез самия живот...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Бог винаги предоставя аварийни изходи

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Вероятно си близо.vyara написа:А какво приемаме за "изпълнение на човешкото битие"? Може да звучи като изпълнение на висша програма, но може да звучи и като случване на онова, което е заложено в нас, но с наша воля. По-скоро второто е, защото иначе Бог не би предвидил аварийни изходи.Амаранта написа: Да де, нали затова я цитирам цялата. Защото, ако приемем "изпълнението на човешкото битие" за най-важно,
Не знам. Но съм убедена, че точно провалите ни учат. Точно паданията ни учат как се става. Траповете ни учат да ги заобикаляме и т.н. Но с течение на времето излишната предпазливост ни спестява, по-точно лишава ни от нови уроци и неизбежно себепредставата ни прашасва. Трябват нови предизвикателства, което ще рече нови провали. Провал какво е всъщност? Ако се учиш да караш сърф и все не успяваш и накрая зарежеш, това провал ли е? Ако сам се откажеш от нещо, това провал ли е? Истината е, че не можеш да знаеш дали нещо можеш, докато не го направиш реално, на практика. Може би цялата мисъл е свързана с усвояването на реалните уроци на живота. Учене единствено чрез опита и чрез самия живот...
Същият Херберт Фриче бил казал, че добрата преценка идва чрез опита, а опитът идва от лошите преценки.
П.П. Редактирам: не, не бил той, но пак от неговите кръгове идва.
Последно промяна от Мнемозина на 18.09.08, 14:03, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Мнемозина написа: Вероятно си близо.
Същият Херберт Фриче бил казал, че добрата преценка идва чрез опита, а опитът идва от лошите преценки.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
"Без Спасителя няма спасение. Възстановяването на биологичната норма никога не е изцеление в по-висш смисъл. Изцелението е освещаване."
Херберт Фриче
“Избягването на страданието , където и както да се проявява то, е знак за пълна непосветеност”.
Херберт Фриче
Не ми е много ясен тоя
Звучи ми малко чалнато
или днес не ми е ден
Херберт Фриче
“Избягването на страданието , където и както да се проявява то, е знак за пълна непосветеност”.
Херберт Фриче
Не ми е много ясен тоя
Звучи ми малко чалнато
или днес не ми е ден

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Света вода ненапита
"Някой ден, след като сме овладели ветровете, вълните, приливите, отливите и земното притегляне, ще впрегнем енергията на любовта. Тогава, за втори път в историята на света, човека ще е открил огъня." Пиер Тейлхард Де Шарден (1881-195)
Виж подводницата!
Първото ми звучи като - Дори да лекуваш тялото, не осветиш ли душата си, т.е. не се ли пречистиш отвътре - мисли и дух, няма да се излекуваш напълно. Спасителят е вярата. Има и чудеса в медицината (докторка може и да ми опонираfrisky lioness написа:"Без Спасителя няма спасение. Възстановяването на биологичната норма никога не е изцеление в по-висш смисъл. Изцелението е освещаване."
Херберт Фриче
Херберт Фриче
Не ми е много ясен тоя
Звучи ми малко чалнато
или днес не ми е ден
А за избягване на страданието, то е все едно да избягваш самия живот. Всяка привързаност наранява, всяко очакване може да нарани. Като се капсуловаш си застрахован донякъде. Но умираш почти. Посвещението е живота, обичането му такъв какъвто е.
Защо да е чалнат....
Сега да ти кажа, че Херберт Фриче е хомеопат и масон.vyara написа:Първото ми звучи като - Дори да лекуваш тялото, не осветиш ли душата си, т.е. не се ли пречистиш отвътре - мисли и дух, няма да се излекуваш напълно. Спасителят е вярата. Има и чудеса в медицината (докторка може и да ми опонираfrisky lioness написа:"Без Спасителя няма спасение. Възстановяването на биологичната норма никога не е изцеление в по-висш смисъл. Изцелението е освещаване."
Херберт Фриче
Херберт Фриче
Не ми е много ясен тоя
Звучи ми малко чалнато
или днес не ми е ден)
А за избягване на страданието, то е все едно да избягваш самия живот. Всяка привързаност наранява, всяко очакване може да нарани. Като се капсуловаш си застрахован донякъде. Но умираш почти. Посвещението е живота, обичането му такъв какъвто е.
Защо да е чалнат....
Panta rhei...
Спирам да го тълкувам. Много взех да познавам.Мнемозина написа: Сега да ти кажа, че Херберт Фриче е хомеопат и масон.
vyara написа:Спирам да го тълкувам. Много взех да познавам.Мнемозина написа: Сега да ти кажа, че Херберт Фриче е хомеопат и масон.:blum:
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ай, че готино е това.....Метаморф написа:"Някой ден, след като сме овладели ветровете, вълните, приливите, отливите и земното притегляне, ще впрегнем енергията на любовта. Тогава, за втори път в историята на света, човека ще е открил огъня." Пиер Тейлхард Де Шарден (1881-195)

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това е твоят прочитvyara написа:
Първото ми звучи като - Дори да лекуваш тялото, не осветиш ли душата си, т.е. не се ли пречистиш отвътре - мисли и дух, няма да се излекуваш напълно. Спасителят е вярата. Има и чудеса в медицината (докторка може и да ми опонира)
Защо да е чалнат....
На мен така ми звучи
Мислиш, че е нормален ли?

Това много ми допада, дааааМнемозина написа: добрата преценка идва чрез опита, а опитът идва от лошите преценки.![]()
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Дръжкиvyara написа: Много взех да познавам.:blum:
Аз познах и без анализ
Чалнат е:blum::winkw:

Не е нормален в общоприетия смисъл.frisky lioness написа: Мислиш, че е нормален ли?
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Луд де, чалнатvyara написа:Не е нормален в общоприетия смисъл.frisky lioness написа: Мислиш, че е нормален ли?Питай Мнемо ако искаш, но нормални няма - има кретени, дебили, глупаци и луди. Този е луд.
аз кво викам:winkw:
Връщат се октомври:lol::lol:
Този малко подрани

Тя почти безобидната някой политически сън е сънувала. Ще видиш.frisky lioness написа:
Луд де, чалнат
аз кво викам:winkw:
Връщат се октомври:lol::lol:
Този малко подрани
Ох, стига... знаеш ли колко пъти съм искала да го пусна това?vyara написа:Не е нормален в общоприетия смисъл.frisky lioness написа: Мислиш, че е нормален ли?Питай Мнемо ако искаш, но нормални няма - има кретени, дебили, глупаци и луди. Този е луд.
Panta rhei...
Сакън!Мнемозина написа: Ох, стига... знаеш ли колко пъти съм искала да го пусна това?
Добре, няма.vyara написа:Сакън!Мнемозина написа: Ох, стига... знаеш ли колко пъти съм искала да го пусна това?
Засега поне...
Panta rhei...
- Света вода ненапита
препоръчвам този автор... невероятен човек е бил... има интересна съдба: католически свещеник е, но след като написал своите трудове, католическата църква му "предложила" или си мълчи и не издава нищо, а църквата го "търпи" жив, или ще му... хм... приложи едно отлъчване и т.н.frisky lioness написа:Ай, че готино е това.....Метаморф написа:"Някой ден, след като сме овладели ветровете, вълните, приливите, отливите и земното притегляне, ще впрегнем енергията на любовта. Тогава, за втори път в историята на света, човека ще е открил огъня." Пиер Тейлхард Де Шарден (1881-195)
книгите му са публикувани след неговата смърт...
философията му се основава на учението на Вернадски и го доразвива...
в общи линии се казва, че човечеството (не отделния човек) се стреми и ще постигне своя стремеж да стане БОГ (малко грубо го перефразирам)...
Виж подводницата!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ето затова ми е харесалоМетаморф написа:
в общи линии се казва, че човечеството (не отделния човек) се стреми и ще постигне своя стремеж да стане БОГ (малко грубо го перефразирам)...
Това е и мое верою/кредо
Ще потърся:-)
Мерси

Пусни го де, к'во го стискаш сега?:lol:Мнемозина написа:Ох, стига... знаеш ли колко пъти съм искала да го пусна това?vyara написа:Не е нормален в общоприетия смисъл.frisky lioness написа: Мислиш, че е нормален ли?Питай Мнемо ако искаш, но нормални няма - има кретени, дебили, глупаци и луди. Този е луд.
Вяра не разрешава.Амаранта написа:Пусни го де, к'во го стискаш сега?:lol:Мнемозина написа:
Ох, стига... знаеш ли колко пъти съм искала да го пусна това?
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Тя ли е автора?Мнемозина написа:
Вяра не разрешава.
А, не.БоЕВ написа:Тя ли е автора?Мнемозина написа:
Вяра не разрешава.
Ама автора съвсем не мога да го питам.
Добре де, ще го пусна на ваша отговорност. Само да го намеря.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Аз ще поема вината!:-)Мнемозина написа:А, не.БоЕВ написа:Тя ли е автора?Мнемозина написа:
Вяра не разрешава.
Ама автора съвсем не мога да го питам.
Добре де, ще го пусна на ваша отговорност. Само да го намеря.
Тя, Верка, и без това си ме хока за щяло и за нещяло.
Ами не, не става.
Много е дълго, а ако взема да го съкращавам, че му разваля най-хубавото.
Ето линк, който иска...
http://www.chitanka.info:82/lib/text/872/10
Много е дълго, а ако взема да го съкращавам, че му разваля най-хубавото.
Ето линк, който иска...
Panta rhei...
Ооооох, благодаря ти, това е много, много, много любима глава, добре позабравена обачеМнемозина написа: Ето линк, който иска...
Аз май нещо споменавах тук наоколо за масони, не точно за тамплиери