Как е правилното?
Как е правилното?
Вихрим един спор в офиса кой текст е правилния:
Морен сокол пие вода на Вардаро или Море, сокол пие...
Някой има ли си изнаидея?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- Света вода ненапита
Re: Как е правилното?
ако е морен, ще хване пневмония и ще умре, бре!maggot написа:Вихрим един спор в офиса кой текст е правилния:
П.П. тоя спор е от групата на:
кое е първо, яйцето или кокошката?
колко дявола могат да се поберат на върха на една игла?
и други подобни...
Виж подводницата!
Боя се, че никой не знае.maggot написа:Вихрим един спор в офиса кой текст е правилния:
Много пъти е питано това питане.
Във фолклора няма едно единствено правилно нещо, всичко е варианти.
Panta rhei...
- Dark Angel
- Dark Angel
ма как никой да не знае беМнемозина написа: Боя се, че никой не знае.
ние знаем, песента е "Морен сокол пие......"
който не вярва ще го водя да му я пеят
Просто всичко зависи от кого го знаеш и той от кого го знае и т.н.Dark Angel написа:ма как никой да не знае беМнемозина написа: Боя се, че никой не знае.
ние знаем, песента е "Морен сокол пие......"
който не вярва ще го водя да му я пеят
Panta rhei...
- Dark Angel
добре, да приемем че всички тия македонци не си знаят песентаМнемозина написа: Просто всичко зависи от кого го знаеш и той от кого го знае и т.н.
и всички я пеят "морен сокол......"
друг е въпроса колко от хората които слушат македонски песни разбират точно какво се пее
щото мъж ми първите години не разбираше и какво му говорят
за песните да не говорим
да подходим логично
как морето ще пие сокола?
докато морен, т.е. уморен сокол е логично да пие вода от реката
- Dark Angel
Не, не е морЕто, а мОре (възклицание)Dark Angel написа: как морето ще пие сокола?
Ами и логично не става да се изчисли, защото това не е море (с вълнички и рибки), а е "мОре" - като "мари булка" или нещо от този род.Dark Angel написа:добре, да приемем че всички тия македонци не си знаят песентаМнемозина написа: Просто всичко зависи от кого го знаеш и той от кого го знае и т.н.
и всички я пеят "морен сокол......"
друг е въпроса колко от хората които слушат македноски песни разбират точно какво се пее
щото мъж ми първите години не разбираше и какво му говорят
за песните да не говорим
да подходим логично
как морето ще пие сокола?
Смислово нито "мОре", нито "морен" има връзка с текста на песента по-нататък.
Виж сега тук и после тук
и ще видиш, че всеки от тези си е взел отнякъде варианта и толкова.
Предаването на знания във фолклора по дефиниция е по устен път (точно като клюките, пардон) - всеки помни и предава запомненото по различен начин. И затова всеки вариант се приема за верен.
Понеже нямаш един фиксиран първоизточник.
Panta rhei...
- Dark Angel
не е възклицание4avdar4e написа:Не, не е морЕто, а мОре (възклицание)Dark Angel написа: как морето ще пие сокола?
но няма значение
след кило и канче само ще има хълцания:rotfl24:4avdar4e написа:Не, не е морЕто, а мОре (възклицание)Dark Angel написа: как морето ще пие сокола?
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
- Dark Angel
не ми се спориМнемозина написа: Ами и логично не става да се изчисли, защото това не е море (с вълнички и рибки), а е "мОре" - като "мари булка" или нещо от този род.
Смислово нито "мОре", нито "морен" има връзка с текста на песента по-нататък.
Виж сега тук и после тук
и ще видиш, че всеки от тези си е взел отнякъде варианта и толкова.
Предаването на знания във фолклора по дефиниция е по устен път (точно като клюките, пардон) - всеки помни и предава запомненото по различен начин. И затова всеки вариант се приема за верен.
Понеже нямаш един фиксиран първоизточник.
това не е едниствената песен за чийто текст се спори
Да, а няма смисъл да се спори.Dark Angel написа:
не ми се спори
Което ти харесва, което си си приел за "твое" - това е вярното.
Panta rhei...
- Dark Angel
даМнемозина написа:Да, а няма смисъл да се спори.Dark Angel написа:
не ми се спори
Което ти харесва, което си си приел за "твое" - това е вярното.
така е
хората които ги пеят тия песни са уморени някой от някъде да идва и да им казва че не ги пеят така, че тук не е така, че там не е така, че припева не е тъй, а иначе
затова така реагирах
няма значение
То и аз съм на позицията, че е мореН сокола, инак за кво да пие вода? 
Ама верно сме пиянки и са не можем да седнем мирно докато не разрешим спора. До тук сме 50:50.
Чичко Гугъл го питАх и Уики-то питАх и все различни данни ми изкарват - кой както му е угодно, да им се не знае.
Но както казва Мнемо-то - така е с народните песни - като при докторите - няма едно мнение по въпроса
Ама верно сме пиянки и са не можем да седнем мирно докато не разрешим спора. До тук сме 50:50.
Чичко Гугъл го питАх и Уики-то питАх и все различни данни ми изкарват - кой както му е угодно, да им се не знае.
Но както казва Мнемо-то - така е с народните песни - като при докторите - няма едно мнение по въпроса
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
За мен чисто фонетично, по-логичното е "мОре", виж текста на песента, нататък много пъти се повтаря това море. Има го и в други песни: море, пиле... море, тънка солунска девойка и кво още беше...maggot написа:То и аз съм на позицията, че е мореН сокола, инак за кво да пие вода?
Да, те си имаха и име тези части от структурата, които се повтарят във всеки ред.4avdar4e написа:
За мен чисто фонетично, по-логичното е "мОре", виж текста на песента, нататък много пъти се повтаря това море. Има го и в други песни: море, пиле... море, тънка солунска девойка и кво още беше...Както и "леле"..
Panta rhei...
Се ми е тая да ти кажа, но ако гледаме чистата логика, сокола освен за пиенето за друго не е сложен в текста. А да не говорим, че и Янето се е напила заради юнака, който определено е морен.4avdar4e написа: За мен чисто фонетично, по-логичното е "мОре", виж текста на песента, нататък много пъти се повтаря това море. Има го и в други песни: море, пиле... море, тънка солунска девойка и кво още беше...Както и "леле"..
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
абсолютно си е море, а в родопските песни "мари" и си е обръщение към този, на когото се пее песента един вид, все едно на него се разказва.4avdar4e написа: За мен чисто фонетично, по-логичното е "мОре", виж текста на песента, нататък много пъти се повтаря това море. Има го и в други песни: море, пиле... море, тънка солунска девойка и кво още беше...Както и "леле"..
но е нормално хората да го интерпретират "както го чуват", това си се нарича фолклорна етимология - хората си намират тяхна си логика за неща, които не са им ясни, примери колкото щеш - "сушоар", "полюлей", "пенкилер" и прочее...
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
- Света вода ненапита
- Green Light
В клуб лингвистика(не знам защо не можах да го намеря сега) в дира, веднъж бях запитал откъде иде и какво означава "бе". Там един от отговорите беше че иде, след дълга поредица от етимологични лупинги, от гръцкото "море", което може да бъде отнесено към конкретен човек(означва глупав, защото е малък. Приятелско и със симпатия). Ако действително е така, значи "море" не може да бъде употребено самичко, трябва да е заедно със, или като добавка към името на лирическия факинг хироу. С пълното съзнание, че говоря за неща, от които не разбирам, предполагам че става въпрос за "морен".
- Green Light
Не четеш, ГрийниGreen Light написа:В клуб лингвистика(не знам защо не можах да го намеря сега) в дира, веднъж бях запитал откъде иде и какво означава "бе". Там един от отговорите беше че иде, след дълга поредица от етимологични лупинги, от гръцкото "море", което може да бъде отнесено към конкретен човек(означва глупав, защото е малък. Приятелско и със симпатия). Ако действително е така, значи "море" не може да бъде употребено самичко, трябва да е с като добавка към името на лирическия факинг хироу. С пълното съзнание, че говоря за неща, от които не разбирам, предполагам че става въпрос за "морен".
П.П. Пропуснах да ти кажа, че в тоя клуб има една банда абсолютни изедници, които умрат да се бъзикат. Нещо като бирата в медицинския
Последно промяна от 4avdar4e на 23.09.08, 15:32, променено общо 1 път.
- Света вода ненапита
абе, слънце, убаво спомена, че коментираш неща дето не ги разбираш, довери се на хората дето тва сме учИлиGreen Light написа:В клуб лингвистика(не знам защо не можах да го намеря сега) в дира, веднъж бях запитал откъде иде и какво означава "бе". Там един от отговорите беше че иде, след дълга поредица от етимологични лупинги, от гръцкото "море", което може да бъде отнесено към конкретен човек(означва глупав, защото е малък. Приятелско и със симпатия). Ако действително е така, значи "море" не може да бъде употребено самичко, трябва да е заедно със, или като добавка към името на лирическия факинг хироу. С пълното съзнание, че говоря за неща, от които не разбирам, предполагам че става въпрос за "морен".
не е морен, а е море.
а "бе" идва от "абе", което си е възклицание, с което хората често започват изречение, също както "ами", само че му се е видоизменила употребата с времето
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
- Green Light
Ами аз тогава, така го разбрах. Като мОре! Щото:4avdar4e написа:Не четеш, ГрийниGreen Light написа:В клуб лингвистика(не знам защо не можах да го намеря сега) в дира, веднъж бях запитал откъде иде и какво означава "бе". Там един от отговорите беше че иде, след дълга поредица от етимологични лупинги, от гръцкото "море", което може да бъде отнесено към конкретен човек(означва глупав, защото е малък. Приятелско и със симпатия). Ако действително е така, значи "море" не може да бъде употребено самичко, трябва да е с като добавка към името на лирическия факинг хироу. С пълното съзнание, че говоря за неща, от които не разбирам, предполагам че става въпрос за "морен".Не става въпрос за оная голяма локва, за която в старогръцки има 7 съществителни - морЕ, става въпрос за една по-различна думичка - мОре:winkw:
- морЕ, Чавдарече, къде беше?
- Къде, къде - на Ахтопол, нАучи се да говориш!
Пък:
- мОре Чавдарче, къде беше?
- Въобще не ти влиза в работата!
Искам да кажа, че съществителното "море" не може да се използва заедно с обръщението, пък "мОре-то" може
- Green Light
Ами, начи, "абе" откъде иде, бе?wild_moon написа:абе, слънце, убаво спомена, че коментираш неща дето не ги разбираш, довери се на хората дето тва сме учИлиGreen Light написа:В клуб лингвистика(не знам защо не можах да го намеря сега) в дира, веднъж бях запитал откъде иде и какво означава "бе". Там един от отговорите беше че иде, след дълга поредица от етимологични лупинги, от гръцкото "море", което може да бъде отнесено към конкретен човек(означва глупав, защото е малък. Приятелско и със симпатия). Ако действително е така, значи "море" не може да бъде употребено самичко, трябва да е заедно със, или като добавка към името на лирическия факинг хироу. С пълното съзнание, че говоря за неща, от които не разбирам, предполагам че става въпрос за "морен".
не е морен, а е море.
а "бе" идва от "абе", което си е възклицание, с което хората често започват изречение, също както "ами", само че му се е видоизменила употребата с времето
- Света вода ненапита
- Света вода ненапита
- Green Light
намерих! Клуб лингвистика се казва езикознание. Как да намеря темата, мамка и!? Аз съм я пускал обаче не помня кога 2005та или2006та, или па още по- рано, де да знам. Заглавието трябва да е нещо от сорта От къде произлиза "бе"?
Аз в тоя дир до сега едно нещо не съм намерил, егати и дира!
П.П. Може би е егати и търсача, де
Аз в тоя дир до сега едно нещо не съм намерил, егати и дира!
П.П. Може би е егати и търсача, де