Някой спазва ли го това, че всеки ден трябва да се живее така все едно е последен?
Как живеете?
Аз веднага си признавам, че не живея така. Губя страшно много време.
Все едно ще живея вечно.
Ама то кой знае....
даааааа бе...esti написа:Сега пак видях в дира една тема, та да ви питам...
Някой спазва ли го това, че всеки ден трябва да се живее така все едно е последен?
Как живеете?
Все едно ще живея вечно.
Ама то кой знае....
Не съм съвсем наясно, какво значи това "като за последно".esti написа:Сега пак видях в дира една тема, та да ви питам...
Как живеете?
Все едно ще живея вечно.
Ама то кой знае....
И аз не съм съвсем наясно, какво означава "като за последно", но не мисля, че се изключват съвсем плановете за бъдещето. По-скоро се правят някакви неща, които не са съвсем обмислени, рискува се повече, или просто човек гледа повече да си угажда без много да мисли за последствия. Поддава се по-лесно на импулси и т.н.Амаранта написа:
Не съм съвсем наясно, какво значи това "като за последно".
Най-общо казано, радвам се на хубавите неща, и гледам да не задълбавам в глупости, и да не издребнявам - обикновено тогава си казвам "нямаш време, животът е кратък".
На практика не е възможно да живееш, без да планираш, щото я си представи, че днес не ти е последния ден, к'во правим, тогава?!:lol:
Колокто до "губенето на време", не ме притеснява - никъде не пише, че преди да умра, трябва да съм свършила някаква точно определена работа - ако не съм аз, друг ще я свърши, какво толкова.
Да де, ама така ли би живяла ако знаеше, че няма да има утре?4avdar4e написа:Това наскоро го споменавахме нейде тук.. Аз напоследък живея по правилата на анонимните алкохолици, не се смей, съвсем сериозно, да изкараме до ... вечерта, до сутринта, до други ден.. А съм разказвала как Ф. беше бебе в количка и вече мислех в кое училище ще учи. Е, научих се да живея, ако не ден за ден, то дотолкова, доколкото ми е дадено, писано, мога.. Краткосрочни планове, леееекинко вдигане на летвата (виж, това цяла живот го правя, за да не се разочаровам, я вдигам колкото мога да скоча, но сега стъпчиците са още по-малки..) Не, това не е пораженченство, хич даже.
Може би беше време да стана реалистТоест, да почна да уча китайски
И да, и не.esti написа:Сега пак видях в дира една тема, та да ви питам...
Как живеете?
Все едно ще живея вечно.
Ама то кой знае....
ами нещата които правя ми харесватesti написа:Добре де, какво правите, като живеете така - щуротии?
Неща, които иначе не бихте направили?
Как се променя ежедневието, когато е с мисъл само за днес?
И имате ли понякога чувството, че си губите времето?
Е такива работи...
забелязвам, че хората под живеене за последно някак си представят ядене, пиене,.... абе тия три неща на мах плюс безумия по изборМнемозина написа: И да, и не.
Да живееш така, сякаш всеки ден ти е последен, може да бъде много истерично занимание. Човек така или иначе не може да преживее всичко на света.
Затова - не.
Обаче може да бъде и доста успокояващо и филтриращо емоциите.
Затова - да.
Да, за мен е по-скоро да поддържаш духовната си хигиена и да търсиш пределна чистота в отношенията си с и към другите.Dark Angel написа:забелязвам, че хората под живеене за последно някак си представят ядене, пиене,.... абе тия три неща на мах плюс безумия по изборМнемозина написа: И да, и не.
Да живееш така, сякаш всеки ден ти е последен, може да бъде много истерично занимание. Човек така или иначе не може да преживее всичко на света.
Затова - не.
Затова - да.
всъщност, то е съвсем различно
е те това имам предвидМнемозина написа: Да, за мен е по-скоро да поддържаш духовната си хигиена и да търсиш пределна чистота в отношенията си с и към другите.
Което, разбира се, е трудно постижимо.
Точно това и аз си мислих, че когато ни кажат "абе живей, като за последно" всъщност ни карат да ставаме истерични и фиксирани в някаква идея без особен смисъл, защото "живеенето" не ни е чак толкова подвластно и зависещо от нас.Мнемозина написа:
И да, и не.
Затова - не.
Затова - да.
всичко с удоволствие (и радост) е мисля по-добреesti написа: Абе пак стигам до моето - всичко с мярка.
Не, в този случай - не "всичко с мярка".esti написа: Точно това и аз си мислих, че когато ни кажат "абе живей, като за последно" всъщност ни карат да ставаме истерични и фиксирани в някаква идея без особен смисъл, защото "живеенето" не ни е чак толкова подвластно и зависещо от нас.
Абе пак стигам до моето - всичко с мярка.
Е то за да се прави това не е необходимо да знаеш, че утре ще пукясаш, за да ти подейства, като стимул.Мнемозина написа:
Да, за мен е по-скоро да поддържаш духовната си хигиена и да търсиш пределна чистота в отношенията си с и към другите.
О, не знам. При всеки е различно. Пък и може би смъртта не е край. А дали всеки край е смърт?esti написа:Е то за да се прави това не е необходимо да знаеш, че утре ще пукясаш, за да ти подейства, като стимул.Мнемозина написа:
Да, за мен е по-скоро да поддържаш духовната си хигиена и да търсиш пределна чистота в отношенията си с и към другите.
Мен точно този механизъм ме интересува - какво стимулира чувството, че утре няма да си тук.
Нещото, което дреме и не се изявява в ежедневието в което не мислим за смъртта.
в тия неща една жена трябва да е винаги пърфект4avdar4e написа:Пък аз за какво се сетих сега
Една позната казваше, че като излизаме трябва да си слагаме най-хубавото си бельо, щото може да ни сгази кола, да паднем на улицата и т.н., колко народ щял да го види..
Та така, носете си новото бельо
Имах предвид, че и живеенето, като за последно и обратното - с мисъл, че ще сме вечни са крайности и, като такива не са удачен вариант.Мнемозина написа:
Не, в този случай - не "всичко с мярка".
По-скоро е да уловиш мига такъв, какъвто е. Собствения си миг. Дори и ако си обзет от апатия или си потънал в меланхолия.
Пък може и без мярка да си го преживяваш.
Това според мен, естествено, не според теб.
Благодаря ти, че се спря.Мнемозина написа:Пък и може би смъртта не е край. А дали всеки край е смърт?
Тук вече става много сложно и в тоя дъжд по-добре да не започвам.
Карайте без!4avdar4e написа:Пък аз за какво се сетих сега
Една позната казваше, че като излизаме трябва да си слагаме най-хубавото си бельо, щото може да ни сгази кола, да паднем на улицата и т.н., колко народ щял да го види..
А, туй го знам.4avdar4e написа:Пък аз за какво се сетих сега
Ами да, ей това е - да следваш това, което ти иде отвътре.esti написа: Имах предвид, че и живеенето, като за последно и обратното - с мисъл, че ще сме вечни са крайности и, като такива не са удачен вариант.
Затова всичко с мярка. От всичко по малко.
А което ни е по-хубаво - може и по много.
Пропускането на мигове при мен има пряка връзка с въздържанието ми да живея, като за последно.
Макар че не е съвсем въздържание - просто така ми иде отвътре.
Ми казваш в тази същата строга обстановка:Мнемозина написа:
А, туй го знам.
Аз пък не знам защо се сетих за една бивша моя шефка, която много обича да те поставя публично в неловки ситуации.
И веднъж в една много строга, бих казала направо академична обстановка, изтресе - на висок глас, както си трябва:
- Отдавна се каня да ви питам, на вас да не са ви криви краката?
Аз?
-
Тя:
- Ами защото само с дълги поли ходите и се зачудих...
Как ли се реагира в такъв случай?
Аз тогава сериозно обмислих варианта да заметна полата още на момента.4avdar4e написа:Преглътваш в момента и на другия ден се появяваш с пола 2 пръста под дупето. Примерно. Айде, може и мааааалко по-дългинка, като за академични средиМнемозина написа: Как ли се реагира в такъв случай?
Аз тъй бих направила.
Мнемозина написа:
Ами да, ей това е - да следваш това, което ти иде отвътре.
Ъъъъ, с някаква мярка все пак.
Ами на мен баш сега ми идва да последвам вътрешния ми глас, който ми казва: Заспиииииваааайййййй... Ама, на, не мога да живея за моментаМнемозина написа: Ами да, ей това е - да следваш това, което ти иде отвътре.
Ъъъъ, с някаква мярка все пак.