Въх - разкрит съм

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Въх - разкрит съм

Мнение от Глас в пустиня »

Троловете са създания, известни със своята външна противност и с още по-отблъскващия си характер.
Има едно нещо, което се доближава по досада до поредния вирус, изработен от вманиачен хакер и това са Интернет троловете. Те не са опасни за хардуера ви, но застрашават нервите на потребителите.
Интернет троловете, които са познати и само като тролове в онлайн жаргона, са хора, които публикуват предизвикателни и несвързани с темата съобщения. Намерението им е да провокират другите потребители за емоционален отговор или просто да смутят дискусията.
Произход
Твърди се, че съвременната употреба на термина „трол” се е появила в Интернет за първи път в края на 1980-те, но най-ранният познат пример е от 1991 г. Смята се, че това е съкратен вариант на фразата „тролене за глупаци”, което обаче идва от друга сфера. Глаголът „трол” означава „ловя риба, влачейки въдицата след лодка” и е специфичен риболовен похват. Най-вероятно обаче думата е придобила тази популярност и разпространение заради подходящото си второ значение, обрисувано от описанията на троловете в скандинавския фолклор и детските приказки: троловете винаги са грозни, противни същества, склонни на пакости и злини. Дълго време троленето се смятало за безобидно занимание на спорещите, игра на аргументи. Но във втората половина на 90-те се появи нова разновидност тролове, които имат за цел унищожаване на избрана конференция или новинарска група с масивно заливане с безсмислени съобщения или публикации. Обикновено в момента, в който количеството на този спам превиши 75% от всички публикации, читателите се отписват и трафика във форума или групата започва да клони към нула.
Вероятно един от най-активните тролове от средата и края на 90-те е потребителят с име Callidice, обитаващ най-големия политически форум Guardian Unlimited. С пускането на стотици провокационни теми, той успява собственоръчно да скара огромно количество абонати (на този форум) и да посее истинска параноя в общността - на хората им се струвало, че зад всяка тема стои той - Callidice. Разбира се, той нееднократно е бил гонен оттам, както са били правени и опити да бъде открит в реалния живот, но въпреки това винаги успявал да остане анонимен и да намери начин да се върне. Накрая, заради възникналото недоверие и постоянните расистки спорове, разгарящи се с или без повод, сайтът е затворен.
Цел
Задача на всеки трол е да превърне спокойната дискусия в яростен спор, в конфликт, в който да се намесят колкото е възможно повече участници, като първоначалната тема на дискусията бъде окончателно и безвъзвратно забравена. Мотивите за това могат да бъдат най-разнообразни. На някои просто им доставя удоволствие да поспорят и развлекат за сметка на някой друг себе си и останалата аудитория, други се опитват по този начин да попречат на дискусия върху неудобна тема, а има и хора, за които троленето е самоутвърждаване и борба на интелекти. Смята се, че с тролене се занимават само комплексирани деца, но всъщност това не е така. Понякога сред най-добрите тролове попадат възрастни, сериозни хора, заемащи солидни длъжности, (професори в научни заведения, политици, телевизионери), предпочитащи да се разтоварват по този начин.
Тактики
Различните тролове действат различно. Някои могат само да отговарят на всички реплики с прости фрази, други обичат интелигентно и красиво да стъпчат опонента в калта. Но съществуват някои техники, които се използват от повечето опитни тролове. Ето някои от тях:
• „А кой е тук тролът?”
Популярен подход на форумните тролове е да обвинят своите опоненти, че именно те са тролове. Доколкото самото понятие „трол” е субективно и няма ясни критерии, по които да бъде идентифициран, е много лесно просто да обвиниш човек, че всички негови изказвания и аргументи не са нищо друго, освен провокация, а самият той е флеймър, дошъл само да флуди. Неопитните потребители започват да се оправдават, но това е път, който обикновено не води до никъде.

• „Знаеш ли какво?”
Опитните флеймъри нерядко се позовават на известни факти или случки в потвърждение на техните думи. Например, някъде в канала #anti-gay тролът започва своята провокация за това, че да бъдеш гей не е чак толкова лошо нещо и привежда като доказателство купчина известни личности, постигнали успех, независимо от своите сексуални отклонения.
• “Успокой се, хлапе”
Много ефективна е тактиката, при която в началото тролът изкарва някои от читателите извън себе си и след това, когато жертвата се поддаде на емоциите си и премине към личността на трола, да се заложи на контраста. Да се говори спокойно, разумно и да се набляга на психичното (или емоционално) разстройство на опонента е още едно от влудяващите действия на троловете.
• „Доказателства”
Опитните тролове много обичат да искат доказателства за всяко изречение по техен адрес. Каквото и да му кажете, в каквото и да изобличите, тролът ще поиска неопровержими доказателства, в противен случай това остават само празни думи. Едва ли трябва да се споменава, че каквито и доказателства да бъдат представени, те ще бъдат осмяни, заедно с техните автори.
• „Мълчанието на агнетата”
Мълчанието е най-мощното оръжие на трола. По време на спор опонентът може да приведе блестящ аргумент, но умният трол просто ще го остави без коментар. Но стига опонентът да допусне грешка или да приведе слаб аргумент, тогава красноречието на трола блясва в пълната си сила.
Организации
Троловете са доста сплотено общество. Благодарение на утвърдилите се с времето методи и известни провокационни фрази, опитните „разпалвачи” бързо познават своите братя по разум, когато те се намесят в някоя спокойна дискусия. И обединени, те могат да разпалят още по-бързо спора. Съществуват дори официални организации на троловете, членовете на които усърдно се трудят върху това да направят живота на потребителите на мрежата не съвсем спокоен.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

А аз не знам какво е "флеймър" и "флуд",
ако може някой да ми обясни,
да не се окаже, че аз съм флеймър, който флуди.:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Амаранта написа:А аз не знам какво е "флеймър" и "флуд",
ако може някой да ми обясни,
да не се окаже, че аз съм флеймър, който флуди.:lol:
Сички сме некви такива гадове.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

мен флеймър ми харесва как звучи
представям си огън, огньове и ми става хубаво щото тук е студ яко :cold:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Ох, успокоих се, не съм софийски трол, дето не разбира от "дизияк" :rotfl24::rotfl24:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Въх - разкрит съм

Мнение от Ън »

Ами, нормално. След като има в тоя форум дребен сеирджия, мижитурка и лузър (мойта скромна милост е и трите), редно е да има и поне един трол :lol:
П.П. Друже, да не ти пука!
Наздраве! :friends: :beer:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

малииии, тва много дълго за четене, бе друже ....
па то не е и само на едно място...
викам си чакай и аз да вляза в капана да видя дали шмъ разкрият.
ей тъй поне да прозра каква е истинската ми същност за пръФ път в живота.
и без друго всички мрат да дават квалификации кой къф е...
тва тъй кат гледам аз некъф треторазреден трол са падам и втори клас лузър на изпитателен срок. :rotfl24:
тъкмо ще си правим компания, а?
ко шъ кажете?
:beer:
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

wild_moon написа: ко шъ кажете?
ако шъ черпаваш по бира, та зимаме... :blum:
Виж подводницата!
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

Метаморф написа:
wild_moon написа: ко шъ кажете?
ако шъ черпаваш по бира, та зимаме... :blum:
аз малко съ чуда дали аз да въ зимам, щот шъ изпиете сичкото пиене, ама кво да въ праа :blum:
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

аз пия сок кактус :darky:

някой да иска да го черпя :winkw:
Аватар
doktorka

Re: Въх - разкрит съм

Мнение от doktorka »

БоЕВ написа:Смята се, че с тролене се занимават само комплексирани деца.
Боев,
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

аз смятам че само това е достатъчно...
:kiss::kiss:
Публикувай отговор