vyara написа:Съжалявам, но и аз бих искала да знам защо е цялата тази злоба срещу мен от негова страна. Не мога да разбера.
Вяра, конфликтите са неизбежно следствие от ежедневието. Не наличието на конфликт води до разрушаване на взаимоотношенията, а неуспехът в конструктивното справяне с него. Но колкото по-интензивен е един конфликт, толкова по-трудно става неговото разрешаване.
"Конфликтите съдържат пет основни характеристики, а именно:
1. противоположни интереси;
2. осъзнаване от конфликтуващите страни, че имат противоположни интереси;
3. убеждение у двете страни, че другият е навредил или възнамерява да навреди на техните интереси;
4. течащо взаимодействие между страните;
5. преки действия, осъществени от двете страни (или от едната), които вредят на интересите на другата страна.
Чести перцептивни и когнитивни изкривявания, отговорни за интензивността на една конфликтна ситуация могат да станат например: виждането на чуждите грешки, но не и своите; огледалният образ (“невинната жертва, нападната от злонамерения враг”); двойните стандарти (позволеното на едната страна не е позволено на другата); поляризираното мислене и селективното невнимание (свръхопростено черно-бяло възприемане на конфликтната ситуация); липсата на емпатия; липсата на дискриминация на поведението на двете страни (участниците изпитват заплаха и са прекалено ангажирани в защитата си, за да контролират собственото си поведение)."
Поговорете си с БоЕВ и се разберете като големи хора.