Алтруизъм

Все същите
esti

Алтруизъм

Мнение от esti »

с мярка.
Има ли такова нещо?
Или ако се сложат мерки, тогава става егоизъм с мярка?

ПП Не знам точно, какво питам, а още по-малко защо го питам.
Но много искам да го знам.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Алтруизъм

Мнение от Ън »

esti написа:
:duno: :rotfl24: :oopss:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
esti

Мнение от esti »

[unknown] написа:
esti написа:
:duno: :rotfl24: :oopss:
Уф...така и не се научих да пускам 100% сериозни теми - все ще ги оцапам с нещо такова...
После що не ме вземали насериозно хората.
А така искам да съм авторитет някакъв.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

esti написа:.
:rotfl24:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:с мярка.
Има ли такова нещо?

Няма да ти кажа, щото после пак ще речеш, че алтруизмът е точно това, което ти разбираш под алтруизъм. :blum:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Няма да ти кажа, щото после пак ще речеш, че алтруизмът е точно това, което ти разбираш под алтруизъм. :blum:
Принципно с всичко е така - моето е най-меродавно. За мен.
Но за да избегнем уточняване на термини, нека приемем, каквото мисли Вики за това:
Алтруизмът (на латински: alter - друг) е самоотвержена грижа за благото на другите. Алтруизмът е смятан за добродетел в много култури и е централна идея в религиозните традиции. Той е противоположен на егоизма.

Алтруизмът може да бъде различен от чувствата за вярност и дълг. Алтруизмът е идеята да се помага на другите без да се мисли за отплата...

Е може ли туй чудо да бъде с мярка?
esti

Мнение от esti »

[unknown] написа:
esti написа:.
:rotfl24:
Пак ми се смееш...
Вече ще ревна.
Ама авторитетно!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Принципно с всичко е така - моето е най-меродавно. За мен.
Но за да избегнем уточняване на термини, нека приемем, каквото мисли Вики за това:
Алтруизмът (на латински: alter - друг) е самоотвержена грижа за благото на другите. Алтруизмът е смятан за добродетел в много култури и е централна идея в религиозните традиции. Той е противоположен на егоизма.

Алтруизмът може да бъде различен от чувствата за вярност и дълг. Алтруизмът е идеята да се помага на другите без да се мисли за отплата...

Е може ли туй чудо да бъде с мярка?
Не.
Алтруизмът е крайност и ако е с мярка, няма да е алтруизъм.
Това е като "истерия с мярка" или... хм, какви други крайности има. :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Има ли такова нещо?

„Егоистката смята, че мъжете са създадени за нея, алтруистката — че тя е създадена за мъжа.“ Анджей Монастирски :lol:
Изображение
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Не.
Превръща се в егоизъм с мярка?
Или и там няма мярка...
Въобще има ли някъде средно положение?
Днес една дружка ми прати линкче към едни смехории в ГЗС.
Та покрай тях мярнах едно мнение, че средното в живота било само...ъ....средния пръст:shy:
Ми разстроих се.
Нали все мярката търся и гледам да бягам от крайности.....
Накрая се оказа, че си търся....да ми го....тъй де - усреднят.:shy:
Ама тва е друга тема.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Не.
Превръща се в егоизъм с мярка?
Или и там няма мярка...
Въобще има ли някъде средно положение?
Днес една дружка ми прати линкче към едни смехории в ГЗС.
Та покрай тях мярнах едно мнение, че средното в живота било само...ъ....средния пръст:shy:
Ми разстроих се.
Нали все мярката търся и гледам да бягам от крайности.....
Накрая се оказа, че си търся....да ми го....тъй де - усреднят.:shy:
Ама тва е друга тема.
Ами май за средното положение между алтруизъм и егоизъм няма дума. Но е факт, че проявите в зоната на егоизма имат повече определения - егоцентризъм, самолюбие, индивидуализъм :blum:, саможивост, мизантропия (виж, тук филантропията е от другата страна), сигурно има и още.
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

snowprincess написа: „Егоистката смята, че мъжете са създадени за нея, алтруистката — че тя е създадена за мъжа.“ Анджей Монастирски :lol:
Абе не може да няма средно положение.
Като например - докато мислила за мъжете, те взели, че отишли при алтруистките и егоистките.:lol:
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Ами май за средното положение между алтруизъм и егоизъм няма дума. Но е факт, че проявите в зоната на егоизма имат повече определения - егоцентризъм, самолюбие, индивидуализъм :blum:, саможивост, мизантропия (виж, тук филантропията е от другата страна), сигурно има и още.
Значи все пак при проявите на егоизъм може да има нюанси, които да го правят по-умерен, защото се не се проявява, като съвкупност от всички определения, а само частично (виж, за филателията не съм сигурна) :grin:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

esti написа:
snowprincess написа: „Егоистката смята, че мъжете са създадени за нея, алтруистката — че тя е създадена за мъжа.“ Анджей Монастирски :lol:
Абе не може да няма средно положение.
Като например - докато мислила за мъжете, те взели, че отишли при алтруистките и егоистките.:lol:
кво я мислиш тая мярка - нарича се ограничен алтруизъм

Алтруизъм

Въпреки че много школи призовават своите последователи да се ръководят от безкористни мотиви, догмата за безусловен алтруизъм се среща рядко. Тя се проповядва за пръв път от китайската мохистка школа, основана през V в. пр. Хр. от Мао Дзъ. Тяхната доктрина за „универсалната любов" означава да обичаш еднакво всички, без значение дали някой човек или група хора имат специално отношение към теб. Мохистите проповядват всякакви жертви в полза на обществото.

Ограничен алтруизъм

От самото начало на историята почти всички заемат междинна позиция по отношение доктрините на егоизма и алтруизма. Първият философ, обяснил тази концепция, е Конфуций (551 - 479 г. пр. Хр.). Той проповядва любов към всички създания, но с подчертано толериране на нас самите и на тези, които са директно свързани или от съществено значение за нас.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Значи все пак при проявите на егоизъм може да има нюанси, които да го правят по-умерен, защото се не се проявява, като съвкупност от всички определения, а само частично (виж, за филателията не съм сигурна) :grin:
Аз бих казала, че негативното звучене на "егоизъм" се е позагубило напоследък и че той се проявява по-често и с повече форми.
Колко истински алтруисти познаваш? Алтруистът е почти нереален образ, някакъв идеал. Майка Тереза, примерно. Къде са границите му? Ами ако чрез алтруизма си само задоволяваш собственото си его? А как можеш да докажеш, че не го правиш само заради това и кой би ти повярвал?

Докато егоизмът си се приема като съвсем нормално нещо днес - и има свои конкретни прояви. Тоест, можеш днес да постъпиш егоистично, а утре да помислиш за другите, т.е. да не бъдеш егоист.
Алтруизмът изключва това. Не можеш да бъдеш алтруист само днес от два до четири. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа: кво я мислиш тая мярка - нарича се ограничен алтруизъм

Алтруизъм

Въпреки че много школи призовават своите последователи да се ръководят от безкористни мотиви, догмата за безусловен алтруизъм се среща рядко. Тя се проповядва за пръв път от китайската мохистка школа, основана през V в. пр. Хр. от Мао Дзъ. Тяхната доктрина за „универсалната любов" означава да обичаш еднакво всички, без значение дали някой човек или група хора имат специално отношение към теб. Мохистите проповядват всякакви жертви в полза на обществото.

Ограничен алтруизъм

От самото начало на историята почти всички заемат междинна позиция по отношение доктрините на егоизма и алтруизма. Първият философ, обяснил тази концепция, е Конфуций (551 - 479 г. пр. Хр.). Той проповядва любов към всички създания, но с подчертано толериране на нас самите и на тези, които са директно свързани или от съществено значение за нас.
Ето, дойдоха китайците и объркаха всичко. :grin:
Да, алтруизмът си е религиозна и философска категория, докато егоизмът...
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Докато егоизмът си се приема като съвсем нормално нещо днес - и има свои конкретни прояви. Тоест, можеш днес да постъпиш егоистично, а утре да помислиш за другите, т.е. да не бъдеш егоист.
Алтруизмът изключва това. Не можеш да бъдеш алтруист само днес от два до четири. :lol:
Това е странно...
Защо да не може?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Това е странно...
Защо да не може?
А може ли? И алтруизъм ли ще бъде, ако е само днес от два до четири?
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Що бе, на мен китайците ми го намест.....това звучи кофти - искам да кажа, че на мен ми го подредиха.:lol:

Абе всичко е философска категория.
Разликите са само, че някои са изсмукани от пръстите, а други не толкова. :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Що бе, на мен китайците ми го намест.....това звучи кофти - искам да кажа, че на мен ми го подредиха.:lol:

Абе всичко е философска категория.
Разликите са само, че някои са изсмукани от пръстите, а други не толкова. :lol:
С това последното нищо не каза, така че няма да ти отговарям. :blum:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Ми същото и е за егоизма - е ли съм, ако съм само от 2 до 4?
То принципно няма жив човек, който да е САМО някакъв. Дори и майка Тереза - не може да не е била и егоист понякога.
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Това можеше и на бележка да ми го кажаш, за да не изглеждам толкова тъпа. :lol:

Аз излизам, благодаря ви за компанията. :kiss:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Ми същото и е за егоизма - е ли съм, ако съм само от 2 до 4?
То принципно няма жив човек, който да е САМО някакъв. Дори и майка Тереза - не може да не е била и егоист понякога.
Не знам, не я познавам майка Тереза.

Да, няма такъв човек - но това не изключва съществуването на някакви обобщени категории като егоизъм, алтруизъм и прочие. Които са извлечени и обобщени именно от разни човешки прояви (а не от конкретни човеци) - и съответно са изведени като идеални (т.е. крайни) положения с положителен или отрицателен знак.
Всъщност проблемът май е, че не алтруизмът е обратната крайност на егоизма, но като един болен човек отказвам да разсъждавам повече.
Последно промяна от Мнемозина на 04.10.08, 15:27, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Това можеше и на бележка да ми го кажаш, за да не изглеждам толкова тъпа. :lol:

Аз излизам, благодаря ви за компанията. :kiss:
Аз съм виновна. :shy:
Ама аз още в началото ти казах, че е по-добре да си мълча. :lol:

Приятно излизане, и аз благодаря. :kiss:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Има ли такова нещо?
А кажи ти как мислиш - дали е извратен алтруизъм и то към цялото човечество - да се грижиш добре за себе си, та да не му създаваш грижи и тежки терзания на съвестта, че не може добре да се погрижи за теб или това си е чиста проба егоизъм - да не се оставиш на грижите на обществото. :lol:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

esti написа: А така искам да съм авторитет някакъв.
Е. За мен си!
Алтруизъм с мярка е това което май ни трябва на всички. Помагаме без полза за нас. На всички. Които видят смисъл в помоща ни.
Интересна работа е тоя алтруизъм. Алтруиста е досада някаква. Самата дума предполага някакъв тъпанар
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа: Всъщност проблемът май е, че не алтруизмът е обратната крайност на егоизма, но като един болен човек отказвам да разсъждавам повече.
Егоизмът няма обратна крайност. Той си е сам за себе си - просто така.:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:
Мнемозина написа: Всъщност проблемът май е, че не алтруизмът е обратната крайност на егоизма, но като един болен човек отказвам да разсъждавам повече.
Егоизмът няма обратна крайност. Той си е сам за себе си - просто така.:lol:
Самодостатъчен си е, казваш. :lol:

Да, нещо такова е май.
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:

Самодостатъчен си е, казваш. :lol:

Да, нещо такова е май.
Не знам дали си е самодостатъчен, но съдържа много неща, включително алтруизма.:winkw:

:huhthink: Поне аз не можах да му измисля противоположност - всички животни са егоистични по същността си (винаги унищожават нещо друго, за да живеят). Може би противоположността е някъде в смъртта.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа: Не знам дали си е самодостатъчен, но съдържа много неща, включително алтруизма.:winkw:

:huhthink: Поне аз не можах да му измисля противоположност - всички животни са егоистични по същността си (винаги унищожават нещо друго, за да живеят). Може би противоположността е някъде в смъртта.
Да, това и аз го споменах горе.
Възможно е.
А е възможно е смесване на егоизма с инстинкта за самосъхранение, объркването им, което вече пък съвсем усложнява картинката. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа: А е възможно е смесване на егоизма с инстинкта за самосъхранение, объркването им, което вече пък съвсем усложнява картинката. :lol:
Да, въпросът е, къде точно да се постави границата,
защото винаги има един стремеж към "презастраховане" (това е при хората, де, животните май го нямат, щото не са се сетили:lol:).
Но и това е относително - много зависи дали си от изядената, или от изяждащата страна.:winkw:
esti

Мнение от esti »

holi_day написа: А кажи ти как мислиш - дали е извратен алтруизъм и то към цялото човечество - да се грижиш добре за себе си, та да не му създаваш грижи и тежки терзания на съвестта, че не може добре да се погрижи за теб или това си е чиста проба егоизъм - да не се оставиш на грижите на обществото. :lol:
Избягвам да мисля вече.
То и без това само се обърквам в тез вносни терминологии - питай Мнемо. :lol:
Ще я карам на инстинкти вече.
Опа...чакай да направя справка за инстинкт.:grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
holi_day написа: А кажи ти как мислиш - дали е извратен алтруизъм и то към цялото човечество - да се грижиш добре за себе си, та да не му създаваш грижи и тежки терзания на съвестта, че не може добре да се погрижи за теб или това си е чиста проба егоизъм - да не се оставиш на грижите на обществото. :lol:
Избягвам да мисля вече.
Интуиция, интуиция. :blum:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Green Light написа:
esti написа: А така искам да съм авторитет някакъв.
Е. За мен си!
Алтруизъм с мярка е това което май ни трябва на всички. Помагаме без полза за нас. На всички. Които видят смисъл в помоща ни.
Интересна работа е тоя алтруизъм. Алтруиста е досада някаква. Самата дума предполага някакъв тъпанар
Глей сега какъв си....
Заради теб ще трябва да се напъвам авторитетно да ти отговарям.

Бе може и да не са тъпанари - тва алтруизъм сигурно е висша форма на егоизъм.
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
esti написа:
Избягвам да мисля вече.
Интуиция, интуиция. :blum:
Безусловни рефлекси. :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа: