Историческа тема - док.
- Глас в пустиня
Историческа тема - док.
Указ №1144
НИЙ АЛЕКСАНДР I.
С Божия милост и народната воля
Княз на България
Прогласяваме:
Народното Събрание прие, Ний утвърдихме и утвърдяваме следующата
К О Н В Е Н Ц И Я
за исплащанието от България на Руссия разносите по окупацията на Княжеството от Русските Импер. войски, съгласно с определенията на Берлинский договор,
сключена между България и Руссия.
Правителството на Негово Височество Българският Княз и Правителството на Негово Величество Русският Император, желающи да регулират начинът на исплащанието към Руссия, расходите по окупацията на Княжеството от Русските Императорски войски,
Съгласно с определенията на Берлинский договор, назначиха за свои пълномощници, именно:
Негово Височество Князът на България:
Управляющий Министерството на Външните Дела на Българското Княжество, Кириак А. Цанков и Негово Величество Всероссийский Император:
Министра си на Външните Дела и Държавний Секретар, Николая Гирс,
Които, като показаха пълномощията си, намерени в добра и надлежна форма, се съгласиха върху следующите членове:
Член I. Княжеското Българско Правителство припознава да дължи на Русското Императорско Правителство за расходите, по окупацията от Императорските Русски войски, съгласно с определенията на Берлинский договор, суммата от десет милиона, шестстотин осемнадесет хиляди, двеста петдесет книжни рубли и четиридесет и три копейки.
Член II. Княжеското Правителство задължава се да исплати този дълг както следва:
На 1/13 септемврий 1883 г. четиристотин хиляди рубли; в растояние на дванадесет години от 1884 до 1895, всяка една година по осемстотин хиляди рубли, които ще се плащат в два срока, 1/13 януарий, на 1/13 юлий на всяка година, сиреч на всяки от тези два срока, по четиристотин хиляди рубли;
На 1/13 януарий 1896 г. четиристотин хиляди рубли и на 1/13 юлий от същата година остатъкът, двеста осемнадесет хиляди двеста петдесет рубли и четиридесет и три копейки.
Член III. Упоменатите исплащания в II чл. ще се правят от Княжеското Правителство на Народната Банка в София, в името и на заповедта на Императорското правителство в левове (или франки) според курсът на деня от датата на исплащанията.
Член IV. Императорското правителство отказва се от да изисква исплащанието на каквато и да е лихва, върху количеството на въпроснийт дълг, както за миналото време от началото на окупацията до датата на подписванието настоящето споразумение, тъй също и от датата на това подписвание до пълното издължение на дългът.
Член V. Настоящето споразумение ще се ратификира, и ратификациите ще се разменят в С. - Петерсбург, в едно растояние от шест седмици, или по-рано, ако може да стане.
За удостоверение на което упълномощниците на двете страни подписаха настоящето, в два екземпляра, и приложиха печатите си.
Направено в С. - Петерсбург на шестнайсетий юний хиляда осемстотин осемдесет и третята година.
За Руссия Гирс (м. п.)
За България К. А. Цанков (м. п.)
II. Заповядваме, щото настоящата Конвенция да се облече с Държавний Печат и обнародва в “Държавен Вестник”.
III. Испълнението на настоящий указ се възлага на Наший Министерский Съвет.
Издаден в Нашт Дворец в София на 24 декемврий 1883 година.
На първообразното с собственната ръка на НЕГОВО ВИСОЧЕСТВО написано:
Александр.
Приподписали:
Председател на Министерский Съвет и Министр на Вътрешните Дела: Д. Цанков.
Министр на Външните Дела и Исповеданията: М. Балабанов.
Министр на Финансите: Г. Начович.
Министр на Общите Сгради, Земледелието и Търговията: Т. Икономов.
Министр на Правосъдието: К. Стоилов.
Министр на Народното Просвещение: Д. Моллов.
Бел. ред.: Указът е публикуван в бр. 2 на “Държавен вестник” от 10 януари 1884 г.
пп Това го търсех отдавна, споделям го и с вас. Съжалявам, но линк не мога да дам.
НИЙ АЛЕКСАНДР I.
С Божия милост и народната воля
Княз на България
Прогласяваме:
Народното Събрание прие, Ний утвърдихме и утвърдяваме следующата
К О Н В Е Н Ц И Я
за исплащанието от България на Руссия разносите по окупацията на Княжеството от Русските Импер. войски, съгласно с определенията на Берлинский договор,
сключена между България и Руссия.
Правителството на Негово Височество Българският Княз и Правителството на Негово Величество Русският Император, желающи да регулират начинът на исплащанието към Руссия, расходите по окупацията на Княжеството от Русските Императорски войски,
Съгласно с определенията на Берлинский договор, назначиха за свои пълномощници, именно:
Негово Височество Князът на България:
Управляющий Министерството на Външните Дела на Българското Княжество, Кириак А. Цанков и Негово Величество Всероссийский Император:
Министра си на Външните Дела и Държавний Секретар, Николая Гирс,
Които, като показаха пълномощията си, намерени в добра и надлежна форма, се съгласиха върху следующите членове:
Член I. Княжеското Българско Правителство припознава да дължи на Русското Императорско Правителство за расходите, по окупацията от Императорските Русски войски, съгласно с определенията на Берлинский договор, суммата от десет милиона, шестстотин осемнадесет хиляди, двеста петдесет книжни рубли и четиридесет и три копейки.
Член II. Княжеското Правителство задължава се да исплати този дълг както следва:
На 1/13 септемврий 1883 г. четиристотин хиляди рубли; в растояние на дванадесет години от 1884 до 1895, всяка една година по осемстотин хиляди рубли, които ще се плащат в два срока, 1/13 януарий, на 1/13 юлий на всяка година, сиреч на всяки от тези два срока, по четиристотин хиляди рубли;
На 1/13 януарий 1896 г. четиристотин хиляди рубли и на 1/13 юлий от същата година остатъкът, двеста осемнадесет хиляди двеста петдесет рубли и четиридесет и три копейки.
Член III. Упоменатите исплащания в II чл. ще се правят от Княжеското Правителство на Народната Банка в София, в името и на заповедта на Императорското правителство в левове (или франки) според курсът на деня от датата на исплащанията.
Член IV. Императорското правителство отказва се от да изисква исплащанието на каквато и да е лихва, върху количеството на въпроснийт дълг, както за миналото време от началото на окупацията до датата на подписванието настоящето споразумение, тъй също и от датата на това подписвание до пълното издължение на дългът.
Член V. Настоящето споразумение ще се ратификира, и ратификациите ще се разменят в С. - Петерсбург, в едно растояние от шест седмици, или по-рано, ако може да стане.
За удостоверение на което упълномощниците на двете страни подписаха настоящето, в два екземпляра, и приложиха печатите си.
Направено в С. - Петерсбург на шестнайсетий юний хиляда осемстотин осемдесет и третята година.
За Руссия Гирс (м. п.)
За България К. А. Цанков (м. п.)
II. Заповядваме, щото настоящата Конвенция да се облече с Държавний Печат и обнародва в “Държавен Вестник”.
III. Испълнението на настоящий указ се възлага на Наший Министерский Съвет.
Издаден в Нашт Дворец в София на 24 декемврий 1883 година.
На първообразното с собственната ръка на НЕГОВО ВИСОЧЕСТВО написано:
Александр.
Приподписали:
Председател на Министерский Съвет и Министр на Вътрешните Дела: Д. Цанков.
Министр на Външните Дела и Исповеданията: М. Балабанов.
Министр на Финансите: Г. Начович.
Министр на Общите Сгради, Земледелието и Търговията: Т. Икономов.
Министр на Правосъдието: К. Стоилов.
Министр на Народното Просвещение: Д. Моллов.
Бел. ред.: Указът е публикуван в бр. 2 на “Държавен вестник” от 10 януари 1884 г.
пп Това го търсех отдавна, споделям го и с вас. Съжалявам, но линк не мога да дам.
- Глас в пустиня
Видя ли Верче, историческите теми не будят интерес.
А това е документа с който България се задължава да заплати руската "помощ" през руско-турската война от 1878г.
Казано по грубо/вулгарно, свободата ни се равнява на - приблизително 13 тона злато...или всяка пушка, всеки патрон, всяка капка кръв е заплатена в злато. Факт дълго и старателно укриван, а за анексираните територии Елби е говорил многократно.
А това е документа с който България се задължава да заплати руската "помощ" през руско-турската война от 1878г.
Казано по грубо/вулгарно, свободата ни се равнява на - приблизително 13 тона злато...или всяка пушка, всеки патрон, всяка капка кръв е заплатена в злато. Факт дълго и старателно укриван, а за анексираните територии Елби е говорил многократно.
Цената на свободата не се мери в злато.БоЕВ написа:Видя ли Верче, историческите теми не будят интерес.
А 13 тона са нищо.
Memento mori.
- Dark Angel
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Dark Angel
- Dark Angel
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Аз пък се учудвам на хора които казват - "не е достатъчно", "това нищо не е", "давай още". Звучи много фарисейски, знаеш я притчата за двамата книжници, дето гледали как една старица си дава последните пари ...Set написа:Винаги съм се учудвал на хора, които ми казват "дай".БоЕВ написа:Така ли? Дай тогава 13 килограма като ти се намира в повече.Set написа:
А 13 тона са нищо.
И давам. Защо не.
Нямам 13 килограма злато, за да ги дам.
- Dark Angel
- Глас в пустиня
- Dark Angel
- Света вода ненапита
всички плащат... такива са правилата... от древността до сега и в бъдещето славно... щом ти заиграе чужда армия у държавата, плащаш си, за да си тръгне...vyara написа: Другите окупирани държави и те ли са си плащали?
е, гледай сегинка как си плаща братския иракски народ... ама в таз криза ще има да плащааааааа...
Виж подводницата!
За да съм фарисей до край.БоЕВ написа: Аз пък се учудвам на хора които казват - "не е достатъчно", "това нищо не е", "давай още". Звучи много фарисейски, знаеш я притчата за двамата книжници, дето гледали как една старица си дава последните пари ...
Задавам фарисейски въпрос.
От ляво застава един човек. От дясно 13 тона злато.
Ако избереш живота на човека губиш златото, ако избереш златото - умира човека.
Ти кое би избрал?
Memento mori.
- Глас в пустиня
Човека да не ми е роднина.Set написа:За да съм фарисей до край.БоЕВ написа: Аз пък се учудвам на хора които казват - "не е достатъчно", "това нищо не е", "давай още". Звучи много фарисейски, знаеш я притчата за двамата книжници, дето гледали как една старица си дава последните пари ...
Ти кое би избрал?
- Глас в пустиня
- Dark Angel
- Глас в пустиня
По принцип е така, но не се връзва с насадена представа за войната.Амаранта написа:Абе не е толкова просто - че то освобождението си е жива окупация.БоЕВ написа:
Ами "окупация" лекинко не се връзва с "освобождение", иначе излиза пито-платено.
За другите не знам.Зависи от къде го гледаш.
Безплатно щеше да е, ако си бяха останали тук.
- Глас в пустиня
- Света вода ненапита
- Глас в пустиня
Майка ми едно време казваше като се карахме - по-умният ще отстъпи и ще замълчи първи, ама ние не! Джафкахме се като за последно. Никой не искаше да е умен, искаше да е последен.БоЕВ написа:Където думите не стигат се действа нагледно...белким се сети да се гръмне, така ще направи услуга на себе си и на околните.vyara написа: Бе кой извратеняк снима така кукли, бе!
Боев стига, нали си умен, моля те.
И сега това си мисля, никой не иска да му е хубаво, иска само да е прав и толкоз. Ама всеки си е прав за себе си и всичко е напразно, вервайте ми.
- Глас в пустиня
На мен ми е хубаво, не обиждам и не намесвам роднини по права и съребрена линия, лекинко и с финес, с пиперливи слова и мъненко черен хумор я карам даркесата да плюе отрова като африканска усойница.vyara написа: И сега това си мисля, никой не иска да му е хубаво, иска само да е прав и толкоз. Ама всеки си е прав за себе си и всичко е напразно, вервайте ми.
- snowprincess
ние да не сме политици, за да се оправдаваме, че като вземем златото ще спасим много народ и няма значение живота на един човекSet написа: За да съм фарисей до край.
Ти кое би избрал?
ужасен въпрос, но сигурно има хора, които мислят над него

Re: Историческа тема - док.
just perfect
- Глас в пустиня
Благодаря, това еинтересно, но малко тромаво се движи при мен.
Като видях снимката на оня мазния, дето ми говори за гордост, погнусено го затворих. Нататък нещо ценно ли има?БоЕВ написа:Благодаря, това еинтересно, но малко тромаво се движи при мен.
е, ти си видяла най-важното:rotfl24:vyara написа:Като видях снимката на оня мазния, дето ми говори за гордост, погнусено го затворих. Нататък нещо ценно ли има?
just perfect
И той говори в рекламата по ТВ-то с правописни грешки, ей, тия хора не се научиха да си търсят редакториvyara написа: Като видях снимката на оня мазния, дето ми говори за гордост, погнусено го затворих. Нататък нещо ценно ли има?
за тв реклама пък въобще не ми се отваря дума....4avdar4e написа:И той говори в рекламата по ТВ-то с правописни грешки, ей, тия хора не се научиха да си търсят редакториvyara написа: Като видях снимката на оня мазния, дето ми говори за гордост, погнусено го затворих. Нататък нещо ценно ли има?
мноо мразя некъф човек без деца да ме съветва кво да говоря на децата си...
just perfect
Той самият е една голяма грешка на природата.4avdar4e написа:И той говори в рекламата по ТВ-то с правописни грешки, ей, тия хора не се научиха да си търсят редакториvyara написа: Като видях снимката на оня мазния, дето ми говори за гордост, погнусено го затворих. Нататък нещо ценно ли има?