Една любопитна мисъл
Една любопитна мисъл
.. не само пощата, но и улиците, и пътищата, и преди всичко, училищата, трябва да са частна собственост и да се управляват от частни лица. Аз съм за отделяне на държавата от икономиката. Правителството трябва да се занимава само с тези въпроси, които са свързани с употребата на сила. Това означава полиция, въоръжени сили, съдилища за разрешаване на споровете между гражданите. И нищо повече. Всичко останало трябва е в частни ръце. Тогава то ще се управлява значително по-добре.
Айн Ранд, 64 г.
Замисли ме. И мисля, че е много права...
Айн Ранд, 64 г.
-
Дядо Капинчо
Re: Една любопитна мисъл
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 25.12.08, 13:48, променено общо 1 път.
- Глас в пустиня
Остаряло схващане4avdar4e написа:.. не само пощата, но и улиците, и пътищата, и преди всичко, училищата, трябва да са частна собственост и да се управляват от частни лица. Аз съм за отделяне на държавата от икономиката. Правителството трябва да се занимава само с тези въпроси, които са свързани с употребата на сила. Това означава полиция, въоръжени сили, съдилища за разрешаване на споровете между гражданите. И нищо повече. Всичко останало трябва е в частни ръце. Тогава то ще се управлява значително по-добре.
Айн Ранд, 64 г.
от началото на миналия
или от края на по-миналия век.
Държавата разпределя от производствени/печеливши
към
непроизводствени/здраве/училище/уни...
Селски път
без натоварен трафик
финансиране от къде
кой частник ще инвестира
в асфалт
или
бедните
да
го
духат
?
- Света вода ненапита
виждам, че са ти отговорили други, но и аз да си кажа 
значи... това са думи на някой последовател на либертарианството... те изповядват точно това - държавата да не се меси никъде, защото пазарът бил "големия уравновесител"...
пълни глупости!!!
както каза капинчо, виж какво стана с лакомията на бракята хамериканци... при това не са само банките виновни. в кюпа са и фондовите борси, инвестиционните посредници, инвеститорите в недвижимо имущество и още много други...
това става, когато държавата оставя бизнеса без "надзор" - алчните ще оберат каквото могат, стига да се докопат до вратичка, през която да краднат... (нали знаеш онази детска песничка "Крила баба крила орехи в торбата..") та и в икономиката все ще се намерят мишки и плъхове (за съжаление са доста големи и силни), които ще отмъкват, когато могат и каквото могат от благата...
затова неокенсианството мисля, че е по-добра алтернатива на управление - там се говори за ненамеса на държавата, като субект, но като регулатор на процесите... говорим за това, че държавата има по-големия поглед върху състоянието в макроикономически план и би трябвало да помага (с нормативни облекчения) на изоставащия, или новоразвиващ се бизнес и да ограничава (с нормативни ограничения) бизнеса, който се разраства прекомерно, или дори е вреден до някъде на общите интереси на обществото.
е, верно е, това са "идеализирани" неща, т.е. чиста теория, но пък има начини да се приложи в по-смислен вариант...
да не говорим, че държавата, чрез данъците преразпределя една доста голяма част от брутния вътрешен продукт, чрез която може допълнително да регулира пазара и да извършва социалните си дейности...
защото, хората, чрез отчисления от данъците си, делегират на държавата правата и задълженията да организира общественополезни дела, като пътища, училища, комуникации и други... това е обществения договор, който прокламира Русо...
П.П. е, сега знам, че ще ме налазят няколко от клуба на знаещите... ама отсега ви казвам, че НЯМА да отговарям повече в тази тема...
П.П.П. ако те интересува повече тази теория, може да я видиш тук.
значи... това са думи на някой последовател на либертарианството... те изповядват точно това - държавата да не се меси никъде, защото пазарът бил "големия уравновесител"...
пълни глупости!!!
както каза капинчо, виж какво стана с лакомията на бракята хамериканци... при това не са само банките виновни. в кюпа са и фондовите борси, инвестиционните посредници, инвеститорите в недвижимо имущество и още много други...
това става, когато държавата оставя бизнеса без "надзор" - алчните ще оберат каквото могат, стига да се докопат до вратичка, през която да краднат... (нали знаеш онази детска песничка "Крила баба крила орехи в торбата..") та и в икономиката все ще се намерят мишки и плъхове (за съжаление са доста големи и силни), които ще отмъкват, когато могат и каквото могат от благата...
затова неокенсианството мисля, че е по-добра алтернатива на управление - там се говори за ненамеса на държавата, като субект, но като регулатор на процесите... говорим за това, че държавата има по-големия поглед върху състоянието в макроикономически план и би трябвало да помага (с нормативни облекчения) на изоставащия, или новоразвиващ се бизнес и да ограничава (с нормативни ограничения) бизнеса, който се разраства прекомерно, или дори е вреден до някъде на общите интереси на обществото.
е, верно е, това са "идеализирани" неща, т.е. чиста теория, но пък има начини да се приложи в по-смислен вариант...
да не говорим, че държавата, чрез данъците преразпределя една доста голяма част от брутния вътрешен продукт, чрез която може допълнително да регулира пазара и да извършва социалните си дейности...
защото, хората, чрез отчисления от данъците си, делегират на държавата правата и задълженията да организира общественополезни дела, като пътища, училища, комуникации и други... това е обществения договор, който прокламира Русо...
П.П. е, сега знам, че ще ме налазят няколко от клуба на знаещите... ама отсега ви казвам, че НЯМА да отговарям повече в тази тема...
П.П.П. ако те интересува повече тази теория, може да я видиш тук.
Последно промяна от Света вода ненапита на 11.10.08, 19:17, променено общо 1 път.
Виж подводницата!
Ми не знам, бе, само се замислихКапинчо написа: Ми не съм съгласен, че е права. Виж кво стана с банките. Ако имаха по силна регулация срещу безразборното раздаване на заеми, нямаше да се стигне до тук.
Иначе съм съгласен, че не трябва да има никаква връзка между политик и бизнесмен, защото това е автоматично равно на корупция. За съжаление изчезването на тази връзка е утопия. Колцина биха станали политици за едната заплата?
Абе не можеш да формулираш проблемите на световната политика и икономика в едно изречение.
Това те още от епохата на Древен Рим го правятБоЕВ написа: или
бедните
да
го
духат
?
И е права, и не е.4avdar4e написа:.. не само пощата, но и улиците, и пътищата, и преди всичко, училищата, трябва да са частна собственост и да се управляват от частни лица. Аз съм за отделяне на държавата от икономиката. Правителството трябва да се занимава само с тези въпроси, които са свързани с употребата на сила. Това означава полиция, въоръжени сили, съдилища за разрешаване на споровете между гражданите. И нищо повече. Всичко останало трябва е в частни ръце. Тогава то ще се управлява значително по-добре.
Айн Ранд, 64 г.
Но на фона на ставащото в момента в САЩ, някакъв образ припомнил идеята на Маркс, че комунизмът ще победи първо в най-развитите страни.
много ми е интересно като прочета"на фона на ставащото в САЩ"Амаранта написа:И е права, и не е.4avdar4e написа:.. не само пощата, но и улиците, и пътищата, и преди всичко, училищата, трябва да са частна собственост и да се управляват от частни лица. Аз съм за отделяне на държавата от икономиката. Правителството трябва да се занимава само с тези въпроси, които са свързани с употребата на сила. Това означава полиция, въоръжени сили, съдилища за разрешаване на споровете между гражданите. И нищо повече. Всичко останало трябва е в частни ръце. Тогава то ще се управлява значително по-добре.
Айн Ранд, 64 г.
Но на фона на ставащото в момента в САЩ, някакъв образ припомнил идеята на Маркс, че комунизмът ще победи първо в най-развитите страни.Може и да се окаже прав, пък ний тука с наща революция до никъде не сме.
така и не можем да разбЕрем какво точно става в САЩ.
цената на бензина спадна със семсе цента...
милионерите щели да обеднеят с 50%...
а тия ,които не сме милионери?
То е казано в революционното писание:doktorka написа: ....
:lol::lol:
Последните ще станете първи
Демек мЕлЕонЕрЕ
Memento mori.
"!Viva la revolution!.."Set написа:То е казано в революционното писание:doktorka написа: ....
Демек мЕлЕонЕрЕ
И тогава ще е много важно кои са ти приятелите, нали, налиSet написа:То е казано в революционното писание:doktorka написа: ....
Демек мЕлЕонЕрЕ
революцията иска жертви...4avdar4e написа:И тогава ще е много важно кои са ти приятелите, нали, налиSet написа:То е казано в революционното писание:doktorka написа: ....
Демек мЕлЕонЕрЕ
То врагове няма да има4avdar4e написа:И тогава ще е много важно кои са ти приятелите, нали, налиSet написа:То е казано в революционното писание:doktorka написа: ....
Демек мЕлЕонЕрЕ
Memento mori.
И аз не съм наясно какво точно става,doktorka написа:
много ми е интересно като прочета"на фона на ставащото в САЩ"
така и не можем да разбЕрем какво точно става в САЩ.
цената на бензина спадна със семсе цента...
милионерите щели да обеднеят с 50%...
но дочух, че някакви частни финансови структури се финансират от бюджета (т.н. - от общата пара). Интересното е, че най-върлите капиталисти прегърнаха соц. идеята, като видяха дебелия край.
дааааабееее...Амаранта написа:И аз не съм наясно какво точно става,
но дочух, че някакви частни финансови структури се финансират от бюджета (т.н. - от общата пара). Интересното е, че най-върлите капиталисти прегърнаха соц. идеята, като видяха дебелия край.
тук има повече социализъм и комунизъм отколкото в СССР навремето...
ние от тях сме се учили на всичко...
вервай ми...
- Глас в пустиня
Имало еАмаранта написа:
И аз не съм наясно какво точно става,
и
по-голям
комунизъм
при
по-голяма
криза
депресия
голямата
сега
има
табло
с цифрата
на
външният дълг
на
сша
мястото
не
стига
рано
или
късно
някой
ще
трябва
да
плаща.
Всичко е едно.doktorka написа:дааааабееее...Амаранта написа:И аз не съм наясно какво точно става,
но дочух, че някакви частни финансови структури се финансират от бюджета (т.н. - от общата пара). Интересното е, че най-върлите капиталисти прегърнаха соц. идеята, като видяха дебелия край.:rotfl24:
тук има повече социализъм и комунизъм отколкото в СССР навремето...
ние от тях сме се учили на всичко...
вервай ми...
Memento mori.
Че то тва и децата го знаят - щатското е страната с най-големия външен дълг в света...Живот на кредит. Бе, не е лошоБоЕВ написа: има
табло
с цифрата
на
външният дълг
на
сша
Хах,4avdar4e написа:.. не само пощата, но и улиците, и пътищата, и преди всичко, училищата, трябва да са частна собственост и да се управляват от частни лица. Аз съм за отделяне на държавата от икономиката. Правителството трябва да се занимава само с тези въпроси, които са свързани с употребата на сила. Това означава полиция, въоръжени сили, съдилища за разрешаване на споровете между гражданите. И нищо повече. Всичко останало трябва е в частни ръце. Тогава то ще се управлява значително по-добре.
Айн Ранд, 64 г.
от къде го немри това.
Тая мацка ми е много любопитна:)
Ще плащат враговете на народа.БоЕВ написа:Имало еАмаранта написа:
И аз не съм наясно какво точно става,
и
по-голям
комунизъм
при
по-голяма
криза
депресия
голямата
сега
има
табло
с цифрата
на
външният дълг
на
сша
мястото
не
стига
рано
или
късно
някой
ще
трябва
да
плаща.
Американския
П.с. Нищо лично Боев. Аз съм дете на революционери и врагове на народа евдновременно. Три в едно. Много добра комбинация.
Memento mori.
- Глас в пустиня
Поне ще сиSet написа:
П.с. Нищо лично Боев. Аз съм дете на революционери и врагове на народа евдновременно. Три в едно. Много добра комбинация.
добре
с
който и да е
на
власт.
минало.
Досега никой не попитаГлен написа: Хах,
от къде го немри това.
Интервю с нея в .. "Плейбой"
БоЕВ написа:Поне ще сиSet написа:
добре
с
който и да е
на
власт.
минало.
Другарят: - Другари, да нападнем!
МиткаТоплатаПитка: - Да полегнем другари!
Другарят: - Малко са те били Маргаритке! Ще полегнем, когато дойдем на власт
П.с. Аз властта ще я дам на народа, като я взема. Да полегне
Memento mori.
здрасти глен:-) много ми е приятно да те "видя":-)Хах,
от къде го немри това.
Ти що мъ пунтираш, бе? Не ти е приятно на теб, на мен ми е приятно!Кент написа:здрасти глен:-) много ми е приятно да те "видя":-)Хах,
от къде го немри това.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Сериозно ли бе:)4avdar4e написа:Досега никой не попитаГлен написа: Хах,
от къде го немри това.
Тая мацка ми е много любопитна:):rotfl24:
Интервю с нея в .. "Плейбой"
Дай ми линка, моля те. :eek:
Здрасти Кенте:)Кент написа:здрасти глен:-) много ми е приятно да те "видя":-)Хах,
от къде го немри това.
И аз много ви се кефя!
Ама имаше някои въпроси, които трябваше да реша спешно:)
Пардон. 

В другата тема го местя
В другата тема го местя
Последно промяна от Set на 11.10.08, 21:24, променено общо 1 път.
Memento mori.
Заповадяй: http://www.iztok.net/article261.htmlГлен написа: Сериозно ли бе:)
Хи хи,[unknown] написа:Ти що мъ пунтираш, бе? Не ти е приятно на теб, на мен ми е приятно!Кент написа:здрасти глен:-) много ми е приятно да те "видя":-)Хах,
от къде го немри това.
Тая мацка ми е много любопитна:)![]()
и на мен ми е приятно!
Хубаво е да има едно такова местенце-малко на топличко, малко на сянка, раззеленено, очакващо, лично:)
Мирсаж!4avdar4e написа:Заповадяй: http://www.iztok.net/article261.htmlГлен написа: Сериозно ли бе:)
Цунки по муцунки:)
И гушки:)