pocti_bezobidna написа:4avdar4e написа:Мнемозина написа:
Благодаря.
Това обяснява доста.
"Убий представата на човека за ценностите. Убий способността му да разпознава възвишеното или да го постига. Никой няма власт над велики хора. Ние не искаме никакви велики хора. Но няма да отричаме самото величие, а ще го унищожим отвътре. Великото е рядко, трудно, изключително.... Не си поставяй за цел да унжищожиш всички храмове - ще уплашиш хората. Издигни в култ посредствеността и храмовете сами ще се сринат със земята."
Пак от там

Каде е това "пак там"? Струва ми се интересно...
Тема. Последния брой "13-20" октомври. Има статия от Веселина Седларска "Голямото весело изпростяване". Много ми хареса. Чавдарчето, струва ми се използва цитатие в един от възможните контексти. Аз я разбрах, като опит да се обясни защо от възпитаване на посредственост може да се печелят пари. И второ и по- важно: обяснението на това, че аз моя милост, великия естет и най- страхотното човешко същество, което природата изобщо е в състояние да създаде, не знаех името на Константин Павлов, докато не прочетох тук за смъртта му и за неговите стихове и за мълчанието му, докато в същото време знам за драмата на Валери Божинов, Златка и Алисия. Макар и не в подробности. Та статията, според мен, обяснява това с един прост факт, илюстриран от горния цитат. Ако първо дадеш на хората като идеал, крайна цел и велико геройство посредствеността, ако им покажеш, че един участник в Биг Брадър е по- голям герой, по- важен и ценен от един константинпавловец. То тогава константинпавловците ще се скрият. Дори самите те ще се смятат за ненужни или даже вредни.
Имаше и още един два момента в тази статия. Мислех да пусна тема за Тема(много хубаво списание, супер, Бийд, поздравления, не знам дали те грее, ама много ми хареса. Комай само Иван Костов го пропуснах) Та двете други неща са:
Първо: убий душата с непостижима цел. Например задай за цел алтруизма. Обичта към всички. Това е невъзможно и следователно човека веднага се отказва да го постигне. Тогава той става твой роб, следва те като куче, твоите цели стават негови.
и Второ(то е отнесено към горното): Абсолютно същия модел хора, които навремето гледаха манифестациите и новините от пленумите, точно те днес гледат бигбрадър, сигналножълто, шоутонавенетанамкояси, шоутонаслави, сървайвър и сие
И Трето, от мен: статите на Карбовски умряха, да живеят статите на Седларска!