Как от това:

да направя хубава градинка с райграсче и всички екстри?
И този ореф

да го махна ли? Ако да - как най-добре? Нещо ми говорят да съм намерел някой майстор мебелист и да му го продам едва ли не...
Благодаря ти предварително
Ореха пречи леееекоDark Angel написа:не бих отрязала ореха
това аз де
за теб не зная
за градинката, изкореняваш храстите, изораваш, заравняваш и сега баш е момента да насееш семенца за трева
може ли и аз да Ви посадя едно?Gaspode написа: Ореха пречи лееееко
Шъ зема да го махна и да посадя два за да съм "чист пред бога"
Пестициди нещо? След обработката? Помня, че Боев беше писал нещо как точно и какво... да зема да се разтърся назад по темите ли
Дървета ще можеш да сАдиш на воля... стига да си изкОпаш дупка преди туй обаче :)Dark Angel написа: може ли и аз да Ви посадя едно?
м?
ние като правихме ливадата минахме без пестициди
прекопах на една лопата дълбочина
после заравних и загладих
земята беше като килим
семенца, малко пясък (ама много малко, речен, премит)
и после клонки от храстите навсякъде за птичките да не изядат семената
и за късмет падна снежец и така
на пролетта покара нежна зелена трева
за една година стана килим

Тва за правото ми обясниха, че е спорТен въпрос в тукашните измеренияБоЕВ написа:Нямаш право да отрежеш орех дори и в собственият си двор без разрешението на кмета или горски май беше там.
Но пък орехът е хубаво дърво - расте бавно(твоето като гледам май над 50 ще да е), хвърля дебела сянка(в случая пази и къщата от напичане в летните горещити), дава плод. Аз не бих го отрязал, а само малко оформяне на ствола и короната(всъщност в короната му може да стане страхотна колибка за малчуганис въжена стълба
)
Мястото доколкото го виждам на снимките е равно и затревено добре. С редовно косене нама ли да стане една красива морава? Райграсът е боклукчив и махнат, иска много грижи, а тая "дивачка" си е готово вкоренена, можеш напролет да я опръскаш с препарат против широколистни бурени за прочистване.
А процедурата по затревяване на двор е доста трудомка: първо се опръсква за да исъхне всичко що е покарало; след това се отесва до връх земя нищо да не остане; изораване; заравняване; разхвърляне на семената; валиране; поливане; торене; плевен и тн.
Лично аз бих търсил начин да оставя или възстановя дивата, местна трева. Ако има лисо/празно/незатревено някъде, можеш да поискаш от съседи които събират сено, да вземеш от сеновала нападалото семе от трева, обикновено е пороняло по пода, и само го разхвърляш върху празното, а отгоре насипваш около сантим пръст.
Честито и успех.
пп Ако няма да имаш възможност да го подържаш в рамките на десетина сантима височина на тревата си взими тример
То май дебелината се стига с един човешки живот. Може би това е смисъла.Капинчо написа:Гасподе, не та знам колко си годишен, ма човек под 50 не бива да сади орех. Има поверие, че като стигне ствола на ореха дебелината на врата на тоя дето го е посадил, последния умира.Gaspode написа:
Ореха пречи лееееко
Бабини деветини, ама ...
Манечък съм ощеКапинчо написа: Гасподе, не та знам колко си годишен, ма човек под 50 не бива да сади орех. Има поверие, че като стигне ствола на ореха дебелината на врата на тоя дето го е посадил, последния умира.
Бабини деветини, ама ...
начи мое да му садиме на братчеда орехи с/у определена сумаКапинчо написа:Гасподе, не та знам колко си годишен, ма човек под 50 не бива да сади орех. Има поверие, че като стигне ствола на ореха дебелината на врата на тоя дето го е посадил, последния умира.Gaspode написа:
Ореха пречи лееееко
Бабини деветини, ама ...
батков, споко, моят синковец ми прати един сайт, дето по данните ми изчилил, че умра 2029 година... тъй че ще се прежаля и аз ще ти го посадя орехчето...Gaspode написа:Манечък съм ощеКапинчо написа: Гасподе, не та знам колко си годишен, ма човек под 50 не бива да сади орех. Има поверие, че като стигне ствола на ореха дебелината на врата на тоя дето го е посадил, последния умира.
Бабини деветини, ама ...
Ма туй поверие не съм го чувАл...
За други дървета има ли нещо такова? Да знам кво да садя и кво не
Аз като дете посадих 2 ореха, стволовете им отдавна надминаха дебелината на тънкото ми вратле, ми жива съм, по нашия край това поверие го няма.vyara написа:То май дебелината се стига с един човешки живот. Може би това е смисъла.Капинчо написа:Гасподе, не та знам колко си годишен, ма човек под 50 не бива да сади орех. Има поверие, че като стигне ствола на ореха дебелината на врата на тоя дето го е посадил, последния умира.Gaspode написа:
Ореха пречи лееееко
Бабини деветини, ама ...
трябва да почерпиш тва е:-)Амаранта написа:Аз като дете посадих 2 ореха, стволовете им отдавна надминаха дебелината на тънкото ми вратле, ми жива съм, по нашия край това поверие го няма.vyara написа:То май дебелината се стига с един човешки живот. Може би това е смисъла.Капинчо написа:Гасподе, не та знам колко си годишен, ма човек под 50 не бива да сади орех. Има поверие, че като стигне ствола на ореха дебелината на врата на тоя дето го е посадил, последния умира.Gaspode написа:
Ореха пречи лееееко
Бабини деветини, ама ...
Ако тръгна да правя дървена къща той ще го правиИванушка Глупака написа:а що не вземеш да му направиш проекта?inj написа:Пък то като почнеш да правиш проектирането - единия проект е озеленяване. Така или иначе си го плащаш, поне обърни внимание какво ти прави проектанта и ще си доволен.
сериозно питам...
бе, то за дървена къща и аз мога да ти сглобяGaspode написа:Ако тръгна да правя дървена къща той ще го правиИванушка Глупака написа:а що не вземеш да му направиш проекта?inj написа:Пък то като почнеш да правиш проектирането - единия проект е озеленяване. Така или иначе си го плащаш, поне обърни внимание какво ти прави проектанта и ще си доволен.
сериозно питам...
Няма искам-неискам
Но и да се откажа, може поне идеи да дава... както и всички останали, разбира се