Има ли право
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
Капине, бежанец / невъзвращенец е термин от една друга действителност..Капинчо написа: Начи най обичах в последните два месеца на казармата като копаехме канал в Трънско да минава старшината и да ни напътства как по добре да копаем.
Бежанецът работи в друга държава. Плаща си данъците там. Нека се интересува от тамошното управление след като е предпочел да избяга от глада на 91-ва и кризата на 97-ма. Да бъде така скромен да си гледа личното щастие и да не дава много-много акъл, идвайки си един път годишно да му се порадваме.
С какво моят любим НикитУ или Мильенчо Велчевия са по-добри да ми/ни дават акъл от един Пияндурник или Змей (примерно)??
Re: Има ли право
За която и да е държава - Има право дори да негодува външен човек, който няма нищо общо с тая държава - нито да се е родил в нея, нито да е живял някога там.Капинчо написа:човек, който е напуснал България да негодува срещу нейното управление?
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
-
Дядо Капинчо
Капине, възрастен човек си, чак ми е неудобно да ти го казвамКапинчо написа:
Бежанецът работи в друга държава. Плаща си данъците там. Нека се интересува от тамошното управление след като е предпочел да избяга от глада на 91-ва и кризата на 97-ма. Да бъде така скромен да си гледа личното щастие и да не дава много-много акъл, идвайки си един път годишно да му се порадваме.
обаче корените не се изтръгват така лесно. И "личното щастие" е доста условно понятие. "Бягството" обикновено върви на висока цена. Вервай ми, знам за какво говоря.
-
Дядо Капинчо
- Stranniche
- Обратна връзка:
Това, че човек е напуснал България, не значи че не милее за нея. И не го лишава от правото да е българин.
Едно време напусналите се обявяваха за "родоотстъпници" и "врагове на народа".
Твоята тема звучи точно така.
Искаш да провокираш и да ядосаш някого? Беше Сет с такова поведение, сега и ти.
Е, няма да ти се поддам.
Отказвам да споря за простотии.
Това е последното, което пиша по нея.

Няма и да отварям.
Едно време напусналите се обявяваха за "родоотстъпници" и "врагове на народа".
Твоята тема звучи точно така.
Искаш да провокираш и да ядосаш някого? Беше Сет с такова поведение, сега и ти.
Е, няма да ти се поддам.
Отказвам да споря за простотии.
Това е последното, което пиша по нея.
Няма и да отварям.
абсолютно си прав капине
през оная работа ми е
имам паспорти на 3 държави и в която
и да влезя ми казват уелкъм хоум
освен в БГ където ме кледат все едно
съм сигааааанин
останали са ми само хубави спомени
като на всеки
от миналото
връщам се от дъжд на вятър единствено
и само заради родителите
а акъл не давам
той и без това българина иска пари
не акъл
през оная работа ми е
съм сигааааанин
като на всеки
от миналото
и само заради родителите
а акъл не давам
не акъл
не само...jazz написа:абсолютно си прав капине
през оная работа ми е
съм сигааааанин
като на всеки
от миналото
и само заради родителите
а акъл не давам
не акъл
на излизане те питат:
"имате ли разрешение от бащата да извеждате децата от България?"
попитах :
"а вие какво общо имате с това когато те НЕ са с български паспорти?"
отговор:
" днес ще ви се размине,защото съм добър.За следващия път ще знаете."
от Българското посолство тук официално заявиха,че никой в БГ няма право да ме пита,след като децата ми не са бълг .граждани.
иди ,разбери..
-
Дядо Капинчо
- Dark Angel
има някаква екстремна крайност в така зададения въпрос
сякаш напускането е крайно, окончателно и безвъзвратно
днес си тук, утре не, след 3 години отново си в България
защо да не можеш да изразиш мнение (било то положително или отрицателно)?
света е вече малък - хората пътуват свободно и могат да изразяват мнение свободно
това че някой е заминал далеч, далеч не го прави по-малко стойностен
сякаш напускането е крайно, окончателно и безвъзвратно
днес си тук, утре не, след 3 години отново си в България
защо да не можеш да изразиш мнение (било то положително или отрицателно)?
света е вече малък - хората пътуват свободно и могат да изразяват мнение свободно
това че някой е заминал далеч, далеч не го прави по-малко стойностен
А можеш ли да му забраниш?Капинчо написа:човек, който е напуснал България да негодува срещу нейното управление?
Имам доста познати в чужбина.
Някои следят и преценяват доста обективно какво се случва - и точно те обикновено избягват да дават оценки, повече питат и се интересуват.
Други много държат да се знае кои са добри и кои - лоши, но са си останали на етапа "комунисти срещу седесари" или нещо подобно.
Всичко си е до човека, но право да се вълнува има всеки.
На мен ми е странно не когато се коментира управлението, а когато някой, който от години живее в чужбина, започне да ми обяснява как аз трябва да се справям с това, което е тук.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
А на мен винаги ми е странно,Капинчо написа:Е, те точно тва исках да кажа, ама нали съм проз. Само дето за мен думата не е странно.Мнемозина написа:
На мен ми е странно не когато се коментира управлението, а когато някой, който от години живее в чужбина, започне да ми обяснява как аз трябва да се справям с това, което е тук.
някой като започне да ми обяснява как да се оправям, независимо къде живее.
има. всички, които не са включени в управлението на България имат пълното право да негодуват срещу него. въпросът е обаче - КВО ОТ ТВА?????Капинчо написа:човек, който е напуснал България да негодува срещу нейното управление?
just perfect
Е, да, но в такива случаи се добавя и съпоставянето "вие там - пък ние тук" и после съветващият се обижда от това, че без да усети е станал един от "тях там" и изобщо...Амаранта написа:А на мен винаги ми е странно,Капинчо написа:Е, те точно тва исках да кажа, ама нали съм проз. Само дето за мен думата не е странно.Мнемозина написа:
някой като започне да ми обяснява как да се оправям, независимо къде живее.Е, някой път побяснявам, де, особено ако отсрещната страна проявява агресия.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Когато се озлобяваш в резултат на забавленията си, значи нещо в забавленията ти не е читаво.Капинчо написа:Абсолютно прав!Quid написа:има право да ни управлява този който вади кинтите
тва е
вадиш кинтите
поръчваш музиката и толкоз
Стаа въпрос за тези, дето не вадят кинтите, а дават само акъл. "Аз дойдох и наказах вашия мръсен градски транспорт, като си дадох вече продупчения билет на една бедна женица."
Абе Майко Тереза, оти не си дадеш продупченото билетче на стариците в Брюксел или Бреда или Амстердам или на майната си, ами си дошла да раздаваш своето правосъдие тук, без да си вкарала един лев в тази държава.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
няма лошоКапинчо написа:Абсолютно прав!Quid написа:има право да ни управлява този който вади кинтите
тва е
вадиш кинтите
поръчваш музиката и толкоз
Стаа въпрос за тези, дето не вадят кинтите, а дават само акъл. "Аз дойдох и наказах вашия мръсен градски транспорт, като си дадох вече продупчения билет на една бедна женица."
Абе Майко Тереза, оти не си дадеш продупченото билетче на стариците в Брюксел или Бреда или Амстердам или на майната си, ами си дошла да раздаваш своето правосъдие тук, без да си вкарала един лев в тази държава.
кво лошо има у тва
ми нищо
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
подписАмаранта написа:А на мен винаги ми е странно,Капинчо написа:Е, те точно тва исках да кажа, ама нали съм проз. Само дето за мен думата не е странно.Мнемозина написа:
някой като започне да ми обяснява как да се оправям, независимо къде живее.Е, някой път побяснявам, де, особено ако отсрещната страна проявява агресия.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
- Green Light
От първият постинг по тая тема и аз това си мисля. Има, бе, как да няма, има и той и англичанина и американеца, и зулуса, като става въпрос. Всеки има право да негодува от управлението на България. Точно толкова колкото право на това имам аз. И със същия успехbead_ написа:има. всички, които не са включени в управлението на България имат пълното право да негодуват срещу него. въпросът е обаче - КВО ОТ ТВА?????Капинчо написа:човек, който е напуснал България да негодува срещу нейното управление?
- Green Light
Сори, не може да мислиш това! Грешиш, дано да успея да те убедя:Мнемозина написа:На мен ми е странно не когато се коментира управлението, а когато някой, който от години живее в чужбина, започне да ми обяснява как аз трябва да се справям с това, което е тук.
Има един немски милионер. Не му знам името, четох за него преди много години, в началото на прехода. Той вика- аз съм забогатял от съвети. Слушах всички съвети, които ми даваха хората, изпълнявах ги и забогатях.
Тези "отвън" имат някои идеи, които на нас не ни хрумват. Що да не ги чуем? Помниш ли темата за спорта и мненията на змея и докторка? Това, което казаха те тогава, ме замисли. Не може да си мислим, че ще имаме спорт, когато за мен(нас, татковците и майките) телевизора е по- важен от футбола на хлапетата на двора. Там бащите непрекъснато водят децата даспортуват и е адски важно това да бият съседния двор. Има купа, има награди, купон, помни се. Докторка знае факта, че от нейния там град ли, окрък ли е, де да знам какво беше, имало колко там шампиони на нещо си. Щом го знае тоя факт, значи е важен за тамошните мами и татковци. Това е нещо хубаво, мама му стара, защо да не ни кажат как да си оправим спорта? Детски- детски! Нали е ясно че спорта в България не струва? Дай сега, да вземем предвид само мненията на хора които живеят тук. Същото е за чистотата, и за престъпността, и за всичко. Всяко добронамерено мнение е добре дошло и всеки който го изказва ми е съюзник!
Мога да мисля точно каквото си искам.Green Light написа:Сори, не може да мислиш това! Грешиш, дано да успея да те убедя:Мнемозина написа:На мен ми е странно не когато се коментира управлението, а когато някой, който от години живее в чужбина, започне да ми обяснява как аз трябва да се справям с това, което е тук.
Има един немски милионер. Не му знам името, четох за него преди много години, в началото на прехода. Той вика- аз съм забогатял от съвети. Слушах всички съвети, които ми даваха хората, изпълнявах ги и забогатях.
Тези "отвън" имат някои идеи, които на нас не ни хрумват. Що да не ги чуем? Помниш ли темата за спорта и мненията на змея и докторка? Това, което казаха те тогава, ме замисли. Не може да си мислим, че ще имаме спорт, когато за мен(нас, татковците и майките) телевизора е по- важен от футбола на хлапетата на двора. Там бащите непрекъснато водят децата даспортуват и е адски важно това да бият съседния двор. Има купа, има награди, купон, помни се. Докторка знае факта, че от нейния там град ли, окрък ли е, де да знам какво беше, имало колко там шампиони на нещо си. Щом го знае тоя факт, значи е важен за тамошните мами и татковци. Това е нещо хубаво, мама му стара, защо да не ни кажат как да си оправим спорта? Детски- детски! Нали е ясно че спорта в България не струва? Дай сега, да вземем предвид само мненията на хора които живеят тук. Същото е за чистотата, и за престъпността, и за всичко. Всяко добронамерено мнение е добре дошло и всеки който го изказва ми е съюзник!
Че то това не бяха техни съвети, това го казахме всички. Техните съвети бяха други, доколкото си спомням.
И ти направи ли нещо, че целокупните татковци и майки рязко да променят вижданията си за спорта и телевизора? И защо не го направи?
Мога да взема предвид само тези мнения и съвети, с които наистина мога да се съобразя. Аз, лично, в моята си ситуация. И толкова.
Panta rhei...
всичко зависи от гледната точка...Мнемозина написа:Мога да мисля точно каквото си искам.Green Light написа:Сори, не може да мислиш това! Грешиш, дано да успея да те убедя:Мнемозина написа:На мен ми е странно не когато се коментира управлението, а когато някой, който от години живее в чужбина, започне да ми обяснява как аз трябва да се справям с това, което е тук.
Че то това не бяха техни съвети, това го казахме всички. Техните съвети бяха други, доколкото си спомням.
И ти направи ли нещо, че целокупните татковци и майки рязко да променят вижданията си за спорта и телевизора? И защо не го направи?
Мога да взема предвид само тези мнения и съвети, с които наистина мога да се съобразя. Аз, лично, в моята си ситуация. И толкова.
май...
тъкмо ми стана кеф, че уикендът вече започна и ... ме разреваGreen Light написа:И със същия успех
just perfect
- Света вода ненапита
искам да те допълня с моята скромна практика.Green Light написа: Има един немски милионер. Не му знам името, четох за него преди много години, в началото на прехода. Той вика- аз съм забогатял от съвети. Слушах всички съвети, които ми даваха хората, изпълнявах ги и забогатях.
Тези "отвън" имат някои идеи, които на нас не ни хрумват.
иде някой "бизнесмен" и иска да му "уреЕдиш" кредитче, че требвало да си купи незнам какво си.
ти му поглеждаш "отчетите" и се хващаш за главата, защото няма банка на света, която да се съгласи на базата на тез документи да даде и един лев на кредит. и му обясняваш, че можеш да му помогнеш, да му направиш анализ, за да видиш къде са му проблемите, да му напишеш стратегия за развитието на фирмата му, която ще го направи по-богат и по-лесно ще печели парите си...
а той отговаря: ми... аз си знам как да си спЕчела парите... ти ми урЕди кредита, пък, аз акъл не ща!
та... честно казано това са някъде около 80% от бизнесмените в българия...
Виж подводницата!
не може ли просто да му се поиска да представи сертификат за кредитен рейтинг?Долен интригант написа:иде някой "бизнесмен" и иска да му "уреЕдиш" кредитче, че требвало да си купи незнам какво си.
ти му поглеждаш "отчетите"
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
holi_day написа:не може ли просто да му се поиска да представи сертификат за кредитен рейтинг?Долен интригант написа:иде някой "бизнесмен" и иска да му "уреЕдиш" кредитче, че требвало да си купи незнам какво си.
ти му поглеждаш "отчетите"
да не би да си мислиш, че той ще дава пари за такива "артийки"... бооожеееее...
Виж подводницата!
тогава политиката на банката е същата като на магазин, чиято "политика" е следната:Долен интригант написа:holi_day написа:не може ли просто да му се поиска да представи сертификат за кредитен рейтинг?Долен интригант написа:иде някой "бизнесмен" и иска да му "уреЕдиш" кредитче, че требвало да си купи незнам какво си.
ти му поглеждаш "отчетите":shocked::shocked: ти да не би да си мислиш, че той знае какво е това???
в момента нямаш пари да си купиш ляб и салам, мъ не щъ да ходиш при конкуренцията, затова шъ ти дам сега на версия и шъ чакам. имам сметка да имаш сметка при мен, щото добре съм си направил сметката, но ми съ ще да имам сигурност, че шъ си покриеш сметката, мъ като няма и няма - шъ рискувам
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
ми... щом така мислиш... особено сега...holi_day написа:тогава политиката на банката е същата като на магазин, чиято "политика" е следната:Долен интригант написа:holi_day написа:не може ли просто да му се поиска да представи сертификат за кредитен рейтинг?Долен интригант написа:иде някой "бизнесмен" и иска да му "уреЕдиш" кредитче, че требвало да си купи незнам какво си.
ти му поглеждаш "отчетите":shocked::shocked: ти да не би да си мислиш, че той знае какво е това???
в момента нямаш пари да си купиш ляб и салам, мъ не щъ да ходиш при конкуренцията, затова шъ ти дам сега на версия и шъ чакам. имам сметка да имаш сметка при мен, щото добре съм си направил сметката, но ми съ ще да имам сигурност, че шъ си покриеш сметката, мъ като няма и няма - шъ рискувам
Виж подводницата!
Кво му е на мисленето ми?Долен интригант написа:ми... щом така мислиш... особено сега...holi_day написа:тогава политиката на банката е същата като на магазин, чиято "политика" е следната:Долен интригант написа:holi_day написа:не може ли просто да му се поиска да представи сертификат за кредитен рейтинг?Долен интригант написа:иде някой "бизнесмен" и иска да му "уреЕдиш" кредитче, че требвало да си купи незнам какво си.
А особеността на момента?
Обясни ми, моля.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
иди и искай кредит... щом мислиш, че дават лесно...holi_day написа: Кво му е на мисленето ми?
А особеността на момента?
Обясни ми, моля.
особено инвестиционен...
Виж подводницата!