Подслушано

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Подслушано

Мнение от Gaspode »

едно разговорче на улицата
Т.е. не цялото, а само една реплика. Нещо за политиквениците ставаше въпрос. И репликата беше нещо от рода на: Кви политици да има? То за да има политици трябва да има интелигенция. Интелигенцията къде е?"
Аз някак си не мога да свържа политиквениците по света и у нас с понятието "интелигенция". Та някак фалшиво ми прозвуча това изказване. Как мислите?
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Re: Подслушано

Мнение от Пенчо Заека »

Gaspode написа:едно разговорче на улицата
Т.е. не цялото, а само една реплика. Нещо за политиквениците ставаше въпрос. И репликата беше нещо от рода на: Кви политици да има? То за да има политици трябва да има интелигенция. Интелигенцията къде е?"
Аз някак си не мога да свържа политиквениците по света и у нас с понятието "интелигенция". Та някак фалшиво ми прозвуча това изказване. Как мислите?
Е ти откри Америка.
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Ти си се возил на адски транспорт, явно :rotfl24:

Кви политици, ква интелигенция, кви пет лева изобщо...???
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Туй много дълга тема, бе. :blink:
Историческа направо... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Пенчо Заека написа: Е ти откри Америка.
Ми аз съм такъв - бързо схващам, само трябва дълго да ми се обяснява.
Та и сега например не схванах коя точно Америка съм открил. Щото те дори на картата са две...
Би ли се пояснила? Кат` за мен, та да те вдяна...
:grin:

Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Gaspode написа:
Пенчо Заека написа: Е ти откри Америка.
Ми аз съм такъв - бързо схващам, само трябва дълго да ми се обяснява.
Та и сега например не схванах коя точно Америка съм открил. Щото те дори на картата са две...
Би ли се пояснила? Кат` за мен, та да те вдяна...
:grin:
Забрави. Тва политиците фъопще не ме интересуват.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Туй много дълга тема, бе. :blink:
И кво? страх те е да пишеш ли?
За чавето - по улицата си шпациргах. И подслушвах :grin:
Ама аз съм аполитичен. И тия въпроси сега ги откривам. Колкото и да и е странно на Пенчо. За сметка на туй пък тоз площад, дето тя го е нащракала, аз го имам сниман още от май :blum:

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

В тази тема явно се мерят

снимки:blum::winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Аз и друг път съм писал, че интелигенция, като понятие не ми се връзва, за Европа и за България. Ако смениш думата интелигенция с "политическа култура на обществото" ме пиши вътре. С две ръце подкрепям такова мнение. Политиците ни са излъчени от нас, тоест те са обществото ни, или иначе казано гледйте тях, за да видите как изглеждате вие. И не ми викайте че сте различни защото не сте. Е това сте вие, така изглеждате. Красивото и честното са скрити надълбоко, отвън се вижда...парламента
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: За чавето - по улицата си шпациргах. И подслушвах :grin:
Ама аз съм аполитичен. И тия въпроси сега ги откривам. Колкото и да и е странно
Шпацирген значен?? Мнооо свободно време, мислиш за глупости ... :grin:

Иначе туй сме го бистрили тук, мързи ме ся да пиша.. :shy:
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Gaspode написа: И тия въпроси сега ги откривам. Колкото и да и е странно на Пенчо. За сметка на туй пък тоз площад, дето тя го е нащракала, аз го имам сниман още от май :blum:
Аз съм ги открила отдавна, и съм се дезинтересирала отдавна. Квото зависи от мен - правя го когато му дойде времето, демек по избори. Ама другите не го правят, тъй че няма никво значение.

А като си нащракал площада, що не го показа, м? Я виж кви общи интереси имаме, а ти си траеш. Мани я политиката. Важното е да се пътува! :kiss:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:Политиците ни са излъчени от нас, тоест те са обществото ни, или иначе казано гледйте тях, за да видите как изглеждате вие. И не ми викайте че сте различни защото не сте. Е това сте вие, така изглеждате. Красивото и честното са скрити надълбоко, отвън се вижда...парламента
Антъй, затуй моят любим стар приятел Антон Кутев не е избран за делегат на изборната конференция на БСП. Красив и честен :rotfl24:
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Green Light написа:
Аз и друг път съм писал, че интелигенция, като понятие не ми се връзва, за Европа и за България. Ако смениш думата интелигенция с "политическа култура на обществото" ме пиши вътре. С две ръце подкрепям такова мнение. Политиците ни са излъчени от нас, тоест те са обществото ни, или иначе казано гледйте тях, за да видите как изглеждате вие. И не ми викайте че сте различни защото не сте. Е това сте вие, така изглеждате. Красивото и честното са скрити надълбоко, отвън се вижда...парламента
Мога да ти кажа, че се чувствам лично засегната от това ти изказване. Аз си изглеждам съвсем добре, баси.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Пенчо Заека написа: Мога да ти кажа, че се чувствам лично засегната от това ти изказване. Аз си изглеждам съвсем добре, баси.
Дори и след ньоките и телешкото с риба тон??? :rotfl24:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Пенчо Заека написа:Мани я политиката. Важното е да се пътува! :kiss:
:good:

Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

4avdar4e написа:
Пенчо Заека написа: Мога да ти кажа, че се чувствам лично засегната от това ти изказване. Аз си изглеждам съвсем добре, баси.
Дори и след ньоките и телешкото с риба тон??? :rotfl24:
Дори. Защото ходех по 10 км пеш дневно. :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: Туй много дълга тема, бе. :blink:
И кво? страх те е да пишеш ли?
За чавето - по улицата си шпациргах. И подслушвах :grin:
Ама аз съм аполитичен. И тия въпроси сега ги откривам. Колкото и да и е странно на Пенчо. За сметка на туй пък тоз площад, дето тя го е нащракала, аз го имам сниман още от май :blum:
Не, не ме е страх - но не мога да ти обясня това изказване, без да съм подслушала по-голяма част от разговора. :grin:

Иначе - "интелигенция" наистина тук и сега нищо не значи.

Предполагам, че човекът е имал предвид това, че някога е имало образована прослойка, която е била в състояние да влияе върху общественото мнение (едната посока) и върху политиците (другата). Която е излъчвала част от политическите лица, ако не и всичките.
Която е защитавала някакви принципи и идеали (не винаги толкова идеални, но това е друга тема) и е успявала да ги наложи.

Но само предполагам, че е говорил за нещо такова. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:Не, не ме е страх - но не мога да ти обясня това изказване, без да съм подслушала по-голяма част от разговора. :grin:

Иначе - "интелигенция" наистина тук и сега нищо не значи.

Предполагам, че човекът е имал предвид това, че някога е имало образована прослойка, която е била в състояние да влияе върху общественото мнение (едната посока) и върху политиците (другата). Която е излъчвала част от политическите лица, ако не и всичките.
Която е защитавала някакви принципи и идеали (не винаги толкова идеални, но това е друга тема) и е успявала да ги наложи.

А в моите представи интелигенцията е твърдо аполитична
Политиците са част от "кариерата". Като "дипломат от кариарата" - като че ли става въпрос за друг животински вид едва ли не
Абе мани, тя темата потъва поради липса на интерес явно :grin:
Освен ако не извадя некоя сминка :grin::grin:

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Предполагам, че човекът е имал предвид това, че някога е имало образована прослойка, която е била в състояние да влияе върху общественото мнение (едната посока) и върху политиците (другата). Която е излъчвала част от политическите лица, ако не и всичките.
Не мога да се въздържа тук и сега от този смайл: :russian_ru:
:grin::grin: Кеф... ти продължи..
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа: А в моите представи интелигенцията е твърдо аполитична
Политиците са част от "кариерата". Като "дипломат от кариарата" - като че ли става въпрос за друг животински вид едва ли не
Само че на кое казваш "интелигенция"?
Последно промяна от Мнемозина на 29.10.08, 12:03, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: А в моите представи интелигенцията е твърдо аполитична

Ами, ами, много ми е интересно.. Аз пък не мисля, че интелигенцията (уф, мразя я тая дума), трябва да е аполитична. Защото, по презумция, тя трябва да вижда бъдещето. А бъдещето е ... добрият закон. Примерно. Доброто управление. Доброто образование, здравеопазване, инфраструктура..

Липсва ми Елби да каже, такива ми ти работи :lol:
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Интелигенция? Тва не е важно. Всеки, който знае, че като спаси себе си (с труд, учене, гъвкавост и прочее), ще спаси и много хора покрай него, просто притежава здрав разум.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Мнемозина написа: Предполагам, че човекът е имал предвид това, че някога е имало образована прослойка, която е била в състояние да влияе върху общественото мнение (едната посока) и върху политиците (другата). Която е излъчвала част от политическите лица, ако не и всичките.

аз си мисля, че влияние върху обществено мнение и политици става предимно с пари

образованата прослойка с пари е използвала тънко и финно образованите без пари, за да си ппрокарва идеи и влияние

нещата са от компетенцията на Куид май :lol:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Dark Angel написа:

аз си мисля, че влияние върху обществено мнение и политици става предимно с пари

образованата прослойка с пари е използвала тънко и финно образованите без пари, за да си ппрокарва идеи и влияние

Ако трябва да сме съвсем точни -
многото кинти управляват,
а на политиците работата им е да позамажат този факт. Даже най-добрите сред тях правят така, че да изглежда точно обратното.:winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark Angel написа:

Зависи как го гледаш.
Ако се замислиш за това какви ги е вършил Иван Шишманов, например...
Образованите идеалисти са успявали да канализират даването на пари в някакви по-други посоки, което дава съвсем различна картина.
Да не говорим за Евлоги и Христо Георгиеви, нали.
Зависи как го гледаш.
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Да не говорим за Евлоги и Христо Георгиеви, нали.
Зависи как го гледаш.
Много интересно, баш за тях се сетих преди малко.. :blink:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Мнемозина написа: Зависи как го гледаш.
Образованите идеалисти са успявали да канализират даването на пари в някакви по-други посоки, което дава съвсем различна картина.
Зависи как го гледаш.

какви ги е вършил ли?
ми И.Шишманов е бил наследник на един от най-богатите родови
братя Георгиеви също са били много богати
те са прокарвали идеи благодарение И на парите си
без пари....

образован беден идеалист има малки шансове мисля аз

болшинството добре образовани българи тогава са били от богати родове
чудесна комбинация - от сой, с пари, образован....ехееее
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark Angel написа:
Мнемозина написа: Зависи как го гледаш.
Зависи как го гледаш.

какви ги е вършил ли?
ми И.Шишманов е бил наследник на един от най-богатите родови
братя Георгиеви също са били много богати
те са прокарвали идеи благодарение И на парите си
без пари....
Но какви идеи са прокарвали, е въпросът.
И дали не са давали шансове на други да станат образовани, без да са наследници на най-богатите родове - и да прокарват пък собствените си идеи, ако успеят.
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Dark Angel написа: болшинството добре образовани българи тогава са били от богати родове
Не, не е така... Много богати българи, точно по време на Възраждането, са давали пари на бедни и, забележи, будни!! български младежи, изучавали са ги по чужбинско, ей тъй, както сега правят добрите мениджъри на богатите компании :winkw: Примери???
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

4avdar4e написа:
Dark Angel написа: болшинството добре образовани българи тогава са били от богати родове
Не, не е така... Много богати българи, точно по време на Възраждането, са давали пари на бедни и, забележи, будни!! български младежи, изучавали са ги по чужбинско, ей тъй, както сега правят добрите мениджъри на богатите компании :winkw: Примери???
Аха, и преди, и сега се е правило с цел благотворителност и добруване на миличките хорица.:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Амаранта написа: Аха, и преди, и сега се е правило с цел благотворителност и добруване на миличките хорица.:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Ма разбира се, всичко в името на човека (името му го знаем :grin:).

Просто не е вярна тезата, че само богатите са били образовани, ахъм :-)
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

4avdar4e написа:
Амаранта написа: Аха, и преди, и сега се е правило с цел благотворителност и добруване на миличките хорица.:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Ма разбира се, всичко в името на човека (името му го знаем :grin:).

Просто не е вярна тезата, че само богатите са били образовани, ахъм :-)
Образовани бедни - и преди, и сега - бол. За влиятелните ставаше въпрос, май.:winkw:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Амаранта написа: Образовани бедни - и преди, и сега - бол. За влиятелните ставаше въпрос, май.:winkw:
Ааааа, тва друга тема с влиятелните.. Аз на Дарк отговорих, пък :winkw:

Принципно тръгнахме от кохезията (тва го пиша зарад Гаспод, да му стане ясно:grin:)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

4avdar4e написа:
Принципно тръгнахме от кохезията (тва го пиша зарад Гаспод, да му стане ясно:grin:)
А какво общо има тук някаква си свързаност? Нещо съм изпуснал никата съвсем тотално окончателно едва ли не :shocked:

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: А какво общо има тук някаква си свързаност? Нещо съм изпуснал никата съвсем тотално окончателно едва ли не :shocked:
Ама скивА ли как веднагически ти стана ясно??? :rotfl24::rotfl24:
Свързани са нещата. Да го кажем така: поредица от стъпки, всяка свързана с предишната, ъф коурс.. Всяка облягаща се на предишната и разчитаща на следващата.. Сложно ли стана?? :blum:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

4avdar4e написа:
Gaspode написа: А какво общо има тук някаква си свързаност? Нещо съм изпуснал никата съвсем тотално окончателно едва ли не :shocked:
Ама скивА ли как веднагически ти стана ясно??? :rotfl24::rotfl24:
Свързани са нещата. Да го кажем така: поредица от стъпки, всяка свързана с предишната, ъф коурс.. Всяка облягаща се на предишната и разчитаща на следващата.. Сложно ли стана?? :blum:
Сложно и неясно
Мнемо е права - трябва пръвем да дефинираме понятията
Що е то `тилигенция и има ли почва у нас?
Ако се има предвид онази ителигенция от преди освобождението и малко след, според мен такава вече няма. Не само тук.
Та за кво става дума? Някой желаещ да излезе на дъската и да напише определението? :grin:

Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Gaspode написа:
Сложно и неясно
Мнемо е права - трябва пръвем да дефинираме понятията
Що е то `тилигенция и има ли почва у нас?
Ако се има предвид онази ителигенция от преди освобождението и малко след, според мен такава вече няма. Не само тук.
Та за кво става дума? Някой желаещ да излезе на дъската и да напише определението? :grin:
Ма вие не четете. По-горе писах що е то. Според мен, де.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Пенчо Заека написа:
Аз да не съм читател бе? Аз съм писател. Ентелегент. Ама ха :grin:

ПП. Писала си за здравия разум. И че Ентелегенция няма. Или пак нещо не съм допрочетъл?

Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Gaspode написа:
Пенчо Заека написа:
Аз да не съм читател бе? Аз съм писател. Ентелегент. Ама ха :grin:

ПП. Писала си за здравия разум. И че Ентелегенция няма. Или пак нещо не съм допрочетъл?
Здрав разум = интелигентност. В най-общ смисъл.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Пенчо Заека написа: Здрав разум = интелигентност. В най-общ смисъл.
Е не съм съгласен
Здравият разум си е здрав разум
Интелигентност е серсем друго
а интелигенция вече е трето дори даже

Публикувай отговор