Тоя Кастанеда така и не го залюбих. И какво за прикривача?Marygold_vn написа: Сещам се за една дума от Кастанеда - прикривач...
Философска тема!!!
Re: Философска тема!!!
алоуууууууууvyara написа:Тоя Кастанеда така и не го залюбих. И какво за прикривача?Marygold_vn написа: Сещам се за една дума от Кастанеда - прикривач...
или ти пиши или аз
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Е, то такова трябва да го изкашляш просто.4avdar4e написа:Ако е заседнало в трахеята, и е бобено, да кажем, може и да те удуши. Чао, лека нощ и довиждане...vyara написа:Скътаното зърно не нараства ли?
- Marygold_vn
Прикривача е човек, който си дава вид, че въобще не го интересува света наоколо, човек без прояви на суета - но всъщност е човек , който непрекъснато е нащрек да улови всичко, което преминава покрай него...Прикривача е войн. Война е човек, който воюва със себе си.vyara написа:Тоя Кастанеда така и не го залюбих. И какво за прикривача?Marygold_vn написа: Сещам се за една дума от Кастанеда - прикривач...
Silence must be heard...
Ти, ти...Quid написа:алоуууууууууvyara написа:Тоя Кастанеда така и не го залюбих. И какво за прикривача?Marygold_vn написа: Сещам се за една дума от Кастанеда - прикривач...
или ти пиши или аз
- Marygold_vn
а ако си си го набутала в носа..4avdar4e написа:Ако е заседнало в трахеята, и е бобено, да кажем, може и да те удуши. Чао, лека нощ и довиждане...vyara написа:Скътаното зърно не нараства ли?
става една инфекция ,едно чудо..
разнася се воня ...
типичен случай от педиатрията.
оплакване
миризлив гноен носотеч от едната ноздра при малко дете .
диагноза
чуждо тяло в носа.
много често бобчета,орехчета и какви ли не други чудеса...
това - даMarygold_vn написа:И не всеки, който продава легени е легендарен, нали?:-)Quid написа:аз кастанеда не го разбрах
няколко пъти се опитвах и неуспешно
е не може да стоиш в сянката на морковите до безкрай
е то не всички са печурки на този свят:rotfl24:
не трябва и да се опитваме да търсиме универсални рецепти
малко леко луд ми се чини...Marygold_vn написа:Прикривача е човек, който си дава вид, че въобще не го интересува света наоколо, човек без прояви на суета - но всъщност е човек , който непрекъснато е нащрек да улови всичко, което преминава покрай него...Прикривача е войн. Война е човек, който воюва със себе си.vyara написа:Тоя Кастанеда така и не го залюбих. И какво за прикривача?Marygold_vn написа: Сещам се за една дума от Кастанеда - прикривач...
с тази война със себе си...
Сетих се някак, за едни познати, детето им така почина, на 2 и нещо, от бобче в трахеята. Нямало е кой дори с химикалка да му направи трахеотомия.. на село...doktorka написа: типичен случай от педиатрията.
оплакване
миризлив гноен носотеч от едната ноздра при малко дете .
диагноза
чуждо тяло в носа.
много често бобчета,орехчета и какви ли не други чудеса...
Уфф, отивам да купувам торта, стига с тая чернилка
честит рожден ден!4avdar4e написа:Уфф, отивам да купувам торта, стига с тая чернилка
- Marygold_vn
Различните очи различно виждат:-)doktorka написа:малко леко луд ми се чини...Marygold_vn написа:Прикривача е човек, който си дава вид, че въобще не го интересува света наоколо, човек без прояви на суета - но всъщност е човек , който непрекъснато е нащрек да улови всичко, което преминава покрай него...Прикривача е войн. Война е човек, който воюва със себе си.vyara написа:Тоя Кастанеда така и не го залюбих. И какво за прикривача?Marygold_vn написа: Сещам се за една дума от Кастанеда - прикривач...
с тази война със себе си...
Silence must be heard...
Всъщност да. Това е най-важната битка на човека с егото му. Да се разкъсваш между това да покажеш всичко, на което си способен заради суетата си или да го използваш само при нужда и за добро. Така го възприемам аз.Marygold_vn написа: Различните очи различно виждат:-)
За чие добро?vyara написа:Всъщност да. Това е най-важната битка на човека с егото му. Да се разкъсваш между това да покажеш всичко, на което си способен заради суетата си или да го използваш само при нужда и за добро. Така го възприемам аз.Marygold_vn написа: Различните очи различно виждат:-)
за добро?vyara написа:Всъщност да. Това е най-важната битка на човека с егото му. Да се разкъсваш между това да покажеш всичко, на което си способен заради суетата си или да го използваш само при нужда и за добро. Така го възприемам аз.Marygold_vn написа: Различните очи различно виждат:-)
а стига с тва добро
живота понякога е доста сложен и оплетен
Не знам. Да не е самоцелно някак. Според теб суетата хубаво ли е да се подхранва?Fro написа: За чие добро?
Добре. При нужда и точка. Така по-добре ли е?Quid написа:за добро?vyara написа:Всъщност да. Това е най-важната битка на човека с егото му. Да се разкъсваш между това да покажеш всичко, на което си способен заради суетата си или да го използваш само при нужда и за добро. Така го възприемам аз.Marygold_vn написа: Различните очи различно виждат:-)
а стига с тва добро
Когато е двигател, защо не? Нима поощрението не е вид подхранване на суетата? И всъщност, ако някой ти направи "добро", ще ти пука ли дали е от суета и да погъделичка егото си, или от най-чиста добродетелност, просто защото си е добър?vyara написа:Не знам. Да не е самоцелно някак. Според теб суетата хубаво ли е да се подхранва?Fro написа: За чие добро?
Може и да има значение начинът, по който ти помагат. Има, да.Fro написа: Когато е двигател, защо не? Нима поощрението не е вид подхранване на суетата? И всъщност, ако някой ти направи "добро", ще ти пука ли дали е от суета и да погъделичка егото си, или от най-чиста добродетелност, просто защото си е добър?
доброто също зависи от гледната точка.vyara написа:Добре. При нужда и точка. Така по-добре ли е?Quid написа:за добро?vyara написа:Всъщност да. Това е най-важната битка на човека с егото му. Да се разкъсваш между това да покажеш всичко, на което си способен заради суетата си или да го използваш само при нужда и за добро. Така го възприемам аз.Marygold_vn написа: Различните очи различно виждат:-)
а стига с тва добро
дилема.
знаеш че пациентът пред теб( на 23 години) ще умре ...има лимфома.
има шанс да оцелее ...вярно е.
но е мнимален .
добротата ше се състои в това да му кажеш ,че шанса му е малък или да го излъжеш ,че ще успеем да го излекуваме?
щото философия философия...ама...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
ааа, това вече е в сферата на благородните лъжиdoktorka написа: добротата ше се състои в това да му кажеш ,че шанса му е малък или да го излъжеш ,че ще успеем да го излекуваме?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Не може ли да му кажеш - има шанс. Без подробности. Човек понякога се моли дори за най-минималния шанс и е склонен до последно да се надява.doktorka написа: добротата ше се състои в това да му кажеш ,че шанса му е малък или да го излъжеш ,че ще успеем да го излекуваме?
не знамvyara написа:Добре. При нужда и точка. Така по-добре ли е?Quid написа:за добро?vyara написа:Всъщност да. Това е най-важната битка на човека с егото му. Да се разкъсваш между това да покажеш всичко, на което си способен заради суетата си или да го използваш само при нужда и за добро. Така го възприемам аз.Marygold_vn написа: Различните очи различно виждат:-)
а стига с тва добро
ако ме питаше преди година щях да кажа че знам
но е са не знам дали е добре или не
самият живот е съдника кое кво е
ако нещо загива и неква система изградена се унищожава начи не е добре
ако системата е жизнеспособна и не се влияе от квито и да е фактори начи е добре
пример.vyara написа:Може и да има значение начинът, по който ти помагат. Има, да.Fro написа: Когато е двигател, защо не? Нима поощрението не е вид подхранване на суетата? И всъщност, ако някой ти направи "добро", ще ти пука ли дали е от суета и да погъделичка егото си, или от най-чиста добродетелност, просто защото си е добър?
получила съм безвъзмездна помощ от шефката на катедрата по инфекции докато специализирах.
шефката е звяра на дивизията .....
( от нея се уча:winkw:)
когато и благодарих ,тя каза:"на тебе от това зависи въпросната ситуация на живот и смърт" и нищо повече.
подбудите и бяха чисто хуманитарни.
реална преценка на обстоятелствата.
а тя все още си е най-големия звяр ...
Това доказва тезата на притчата - показвай по-скоро лошото, а хубавото пази и го раздай при нужда. Под хубаво имам предвид жеста й.doktorka написа:
пример.
получила съм безвъзмездна помощ от шефката на катедрата по инфекции докато специализирах.
когато и благодарих ,тя каза:"на тебе от това зависи въпросната ситуация на живот и смърт" и нищо повече.
не ,frisky lioness написа:ааа, това вече е в сферата на благородните лъжиdoktorka написа: добротата ше се състои в това да му кажеш ,че шанса му е малък или да го излъжеш ,че ще успеем да го излекуваме?
и двете твърдения са верни.
"имаш шанс,но малък."
"можеш да се излекуваш"
кое ще бъде счетено за добрина? доброта?
после ще ви кажа моя отговор.
именно..vyara написа:Това доказва тезата на притчата - показвай по-скоро лошото, а хубавото пази и го раздай при нужда. Под хубаво имам предвид жеста й.doktorka написа:
пример.
затова се съгласих с притчата...
и давам примери
не притчата е :Fro написа:Показвай по-скоро лошото? Не така разбрах притчата..
Това въздига в добродетел скъперничеството на .. доброта (всеки път ми е несвойствено като използвам тая дума).
" не показвай доброто,освен ако не се налага"
( обикновено в полза на някой друг.и най-често с дела,не с думи...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Личната ми гледна точка е, че трябва да се каже"можеш да се излекуваш"doktorka написа:не ,frisky lioness написа:ааа, това вече е в сферата на благородните лъжиdoktorka написа: добротата ше се състои в това да му кажеш ,че шанса му е малък или да го излъжеш ,че ще успеем да го излекуваме?
и двете твърдения са верни.
"имаш шанс,но малък."
"можеш да се излекуваш"
кое ще бъде счетено за добрина? доброта?
после ще ви кажа моя отговор.
ама е много комплексно
каква всъщност е лекарската практика и етика
Избирам това, защото съм от тези пациенти, които нямат никакъв стимул и сили за борба и биха умрели за седмица, ако не дай си Боже някой им каже, че са много/смъртно болни
(дано не ми се случва никога да разбера дали съм права)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Dark Angel
хората не се предават така лесно (дано никога не ти се налага да го разбираш)frisky lioness написа:
Личната ми гледна точка е, че трябва да се каже"можеш да се излекуваш"
ама е много комплексно
Избирам това, защото съм от тези пациенти, които нямат никакъв стимул и сили за борба и биха умрели за седмица, ако не дай си Боже някой им каже, че са много/смъртно болни
на някои им идват супер големи сили за борба точно като им кажат че са свършили
и се преборват
- frisky lioness
- Обратна връзка:
АбсолютноDark Angel написа:
на някои им идват супер големи сили за борба точно като им кажат че са свършили
и се преборват
просто си мисля, че аз не съм от тях
Баба беше такъв човек
с много силен дух
и неизчерпаеми сили за борба
Направо не беше за вярване в такова крехко тяло как може да има толкова сили за живот
За разлика от син и- баща ми

дано никога не се случва.frisky lioness написа:Личната ми гледна точка е, че трябва да се каже"можеш да се излекуваш"
ама е много комплексно
аз пиша за тези,които вече са се случили.за съжаление.
етиката и практиката е да не се лъже.
значи въпросът за добротата не се поставя никъде.
казах му че е много болен.
( истина)
казах му че тепърва започва лечението ,което при него като млад и до преди това здрав индивид и с типа лимфома ,който има ...шансовете му са че ще се излекува ( отново истина)
казах му че на него ще му по-тежко отколкото на майка му и баща му ,защото той ще трябва да се бори с физическите болки и психическата травма
( истина)
казах му че вече изглежда по-добре ( истина)
та...
не му държах ръката и не страдах с него,а му изложих фактите такива каквито са.
това сега доброта ли е или не?