Тогава служителката ме посъветва да открия седмичен влог - защото годишната лихва била най-добра - 1.10%. Малко ми прозвуча странно седмичният влог да е най-изгоден, но жената зад гишето много убедено твърдеше, че било така. Накрая повярвах, защото до този момент не бях имала сметка в българска банка и работа с банкови служители - докато живеех тук, едва изкарвах до следващата заплата. Подписах договора, в който ясно пишеше:
2.1. БАНКАТА начислява лихва върху наличността по сметката в размер на 1.10% годишно.
Днес отивам в HVB да проверя какво е положението и ми заявиха, че годишната лихва е 0.30 % и толкова ще ми дадат, ако реша да изтегля парите.
Всъщност в моя случай разликата между 1.10% и 0.30% лихва едва ли би покрила сметката в някое евтино заведение, но което ме шокира беше фактът, че в банката отказва да изпълни това, което е заявила в договора, подписала и подпечатала!
На протеста ми, че това не е коректно спрямо клиента, служителката ми се изхили и каза: "Ми какво да направя - лихвата никога не е била 1.10%!" Напомних й, че тя го е написала и подписала, а тя:"Ами не знам откъде съм си го измислила това 1.10%, ама не е вярно!"
Казах й, че ако това е цивилизовано място и ако установят, че някой си измисля цифри в договорите, може спокойно да го уволнят, но тя рече: "Да ама ние работим при много по-мизерни условия". Отвърнах, че това не е оправдание, а тя заяви: "Тук да не ти е чужбина - тук е България и така се работи!"
Ами то излиза, че банките могат да си подписват договори и после да измислят каквото си искат!!!
Поисках среща с директора, но въпросният кабинет оказа отключен и току-що обезлюден.
Чудя се, струва ли си да отида пак и да се разправям?
Не е заради парите, ами заради принципа. Ако служителката се беше извинила за "грешката" си, щях да го приема, но да ми се хили нагло и да ми заявява, че така било България...
Времето ми е много малко, нервите също... Обаче пък ако всички си мълчим...
Извинявайте за дългото изложение. Имах нужда да го споделя.
П.П. Поисках бележка за наличната сума по сметката към днешна дата, но отказаха да ми дадат.