Мнемозина написа:
Ето - знам я от една полякиня:
5 яйца, 250 г. брашно, 250 г пудра захар, 3 ванилии, 1 с.л. оцет, 100 г нарязани орехи или лешници, 50 г озахарени портокалови кори, 50 г сушени смокини, 50 г стафиди, 50 г сушени кайсии - всичките сушени плодове са нарязани на дребно.
В голяма купа се разбиват жълтъците със захарта. Върху тях внимателно се полагат разбитите на сняг белтъци. Върху белтъците се наръсва брашното, слагат се ванилията, оцета и плодовете. Всичко това внимателно се разбърква с вертикални сечащи движения (не знам как ти звучи това, важното е да не спаднат белтъците).
После се слага в намазана и наръсена форма и се пече. Като го нарежеш, се получава парченце като шарена мозайка.
Мнемо, вчера направих кекса (коледните сладки спокойно отлежават вече 5-ти ден:winkw:). Ама си мисля, че има някакъв проблем. В рецептата няма набухватели и аз от своя страна не проявих творческа самоинициатива, та не сложих. В резултат това, което се получи ми се струва доста втеклено. Не бухна и като че е много твърдо:shocked: Сега е в една чиния, в найлонова торбичка. Дано поомекне до неделя, понеделник. Да го наръсвам ли със захар (пудра)?
П.П. Пропуснала си да пишеш кога се слагат орехите. Аз ги сложих с плодовете...
П.П.П. Сладките са супер (поне така казагха дегустаторите):winkw: