Човек

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Човек

Мнение от Remmivs »

Какво е човекът? Какво можем да махнем от нас и пак да останем хора? Какво ни прави различни от всички други твари? Има ли въобще такова нещо? Поне илюзия?

Това се питам в навечерието на Рождество. Защото кой както иска да го приема или отхвърля, но лично аз смятам, че махнем ли състраданието, изрежем ли от сърцата си милосърдието, навлечем ли маската на Успеха и бронята на Всяката цена, възседнем ли коня на Егото и препашем ли меча на Аза - можем да се считаме за всичко друго, но не и хора. Едни орли на възмездието може би да, едни сибили на предначертаното също, едни немезиди на неизбежното, но не и хора.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

за да съществуват тези хубави неща за които казваш трябва да имат среда където и да
се разиват.
тази среда липсва според мен към днешна дата.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: Човек

Мнение от frisky lioness »

Remmivs написа:Какво е човекът? Какво можем да махнем от нас и пак да останем хора? Какво ни прави различни от всички други твари? Има ли въобще такова нещо? Поне илюзия?

Това се питам в навечерието на Рождество. Защото кой както иска да го приема или отхвърля, но лично аз смятам, че махнем ли състраданието, изрежем ли от сърцата си милосърдието, навлечем ли маската на Успеха и бронята на Всяката цена, възседнем ли коня на Егото и препашем ли меча на Аза - можем да се считаме за всичко друго, но не и хора. Едни орли на възмездието може би да, едни сибили на предначертаното също, едни немезиди на неизбежното, но не и хора.
Усмивката, смеха, чувството за хумор.....

Но понякога си мисля, дали наистина сме "венец на природата"......

ако сме, то най-вероятно трънен

Когато и създателят се усъмни като мен, може да реши да поправи грешката си:(
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:Какво е човекът? Какво можем да махнем от нас и пак да останем хора? Какво ни прави различни от всички други твари? Има ли въобще такова нещо? Поне илюзия?

нещо ги оплете малко, безценни, гръцките с римските струва ми се.
Ма много си витиеват иначе:lol: Орлите и немезидите са тафтология.
за сибилите може и да поспорим.

как да ти кажа какво е човек като не знам?
образ и подобие божие? С малко напътствия от мистър Сайфър? Във всеки случай без злото (или недостатъци) в себе си не би бил човек а измислен ангел. Ин-Ян. Равновесие. Такива им ти работи.

ПС. Ама тва с меча много ми хареса - съвсем по дедо Фройд!:grin:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Любовта, във всичките й аспекти
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа: нещо ги оплете малко, безценни, гръцките с римските струва ми се.
Ма много си витиеват иначе:lol: Орлите и немезидите са тафтология.
за сибилите може и да поспорим.

как да ти кажа какво е човек като не знам?
образ и подобие божие? С малко напътствия от мистър Сайфър? Във всеки случай без злото (или недостатъци) в себе си не би бил човек а измислен ангел. Ин-Ян. Равновесие. Такива им ти работи.

ПС. Ама тва с меча много ми хареса - съвсем по дедо Фройд!:grin:
Нали трябва да има равнопоставеност на половете сеа. И етническа търпимост. Гръцко бедро до римски сандал. Орел на рамото на дамата огнените очи. Глобализация.

Колкото до Фройд... И до там ще стигнем, бъдете сигурна, Лейди Почти от рода на Безобидните.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

4avdar4e написа:
Любовта, във всичките й аспекти
Животните също обичат.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа: Усмивката, смеха, чувството за хумор.....

Животните също имат чувство за хумор.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа: Любовта, във всичките й аспекти
Животните също обичат.[/quote]

Не съм убедена. Може би се привързват, но любов?? :huhthink:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

caliostro написа:за да съществуват тези хубави неща за които казваш трябва да имат среда където и да
се разиват.
тази среда липсва според мен към днешна дата.
Е, не сме ли ние петрито? Или поне не трябва ли да бъдем? Милото ни общество. Стъпило с ъ-ъ двата крака на Олимп и ритнало Зус откъм божествения ми задник.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
Да бе, да:winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

4avdar4e написа:Не съм убедена. Може би се привързват, но любов?? :huhthink:
Е, така няма да стигнем до никъде. :D
Животните са готови да умрат от привързаност. Това любов ли е? Или да чакат с години на гарата на влака починалия си стопанин?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Да бе, да:winkw:
Делфините са един пример, но напълно достатъчен.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

тука няма ни един човек

защо таз странна тема :lol::rotfl24:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Remmivs написа:
frisky lioness написа: Усмивката, смеха, чувството за хумор.....

има разлика защо убива човек от това при животните
и алкохола
друго няма :lol:
annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа:
Remmivs написа:
Да бе, да:winkw:
Мда. И шесто чуство имат сигурно.
Абе как беше класическото определение от учебниците по биология 5-6 клас -
мисленето ли, говоренето ли... :shy:
ай, ай, напарво съм си за двойка...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Remmivs написа:
и щъркелите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

caliostro написа:и щъркелите
Хахахаха! Особено някои.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Dark написа:тука няма ни един човек

защо таз странна тема :lol::rotfl24:
То пък, голямото хубаво да си човек.....Срам, срам.....
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
И що така реши
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:И що така реши
Не съм го решил аз. Добре известен факт е. :cool:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
frisky lioness написа:И що така реши
Не съм го решил аз. Добре известен факт е. :cool:
Поредния, който съм пропуснала, но ще съм благодарна да науча повече по въпроса, защото продължавам да се съмнявам.....Може би някои делфински действия са изтълкувани като проява на чувство за хумор, вследствие на наличието на такова в наблюдаващия ги
Изображение

Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Понеже така и така си го свързал с Рождество...

Аз мисля - вечният ни стремеж към божественост - ами ние сме си полуживотни - полубогове: мечтаем, сътворяваме, изграждаме си представи за кое как да бъде, раздаваме справедливост...Такива работи.

Можем да бъдем и милостиви и състрадателни - доколкото боговете ни са такива. :winkw:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

И да се допълня - точно най-божествените ни черти са и най-големите ни недостатъци. Не случайно съществува митът за падналия ангел. :winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Mila написа:Понеже така и така си го свързал с Рождество...

Аз мисля - вечният ни стремеж към божественост - ами ние сме си полуживотни - полубогове: мечтаем, сътворяваме, изграждаме си представи за кое как да бъде, раздаваме справедливост...Такива работи.

Можем да бъдем и милостиви и състрадателни - доколкото боговете ни са такива. :winkw:
Ние сме единствения вид, който помага на индивидите с недъзи да оцелеят. И сме го правили дълго преди да имаме религия или поне някакви доказателства за наличието й. Питам се това ли ни е дало, освен чистия късмет, мястото, което сега така настървено се опитваме да прецакаме с всички сили...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ние сме единствения вид, който помага на индивидите с недъзи да оцелеят. И сме го правили дълго преди да имаме религия или поне някакви доказателства за наличието й. Питам се това ли ни е дало, освен чистия късмет, мястото, което сега така настървено се опитваме да прецакаме с всички сили...[/quote]

Като казвам божественост, имам предвид сегашните определения.

Иначе в причините за всеки възход се съдържат и всички причини за падението. Ние ОСЪЗНАВАМЕ. За съжаление далеч не достатъчно. :( [/b]
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
Ние сме единствения вид, който помага на индивидите с недъзи да оцелеят. И сме го правили дълго преди да имаме религия или поне някакви доказателства за наличието й. Питам се това ли ни е дало, освен чистия късмет, мястото, което сега така настървено се опитваме да прецакаме с всички сили...
Ооооо, а мравките какво правят..... има още много да се учим и не само от тях:-)
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Mila написа:Като казвам божественост, имам предвид сегашните определения.

Иначе в причините за всеки възход се съдържат и всички причини за падението. Ние ОСЪЗНАВАМЕ. За съжаление далеч не достатъчно. :(
Според мен сега не разбираме нищо от божественост. Поне това общество, в което аз живея. Някак си ми се струва, че е изгубена връзката.

Колкото до падналите ангели и тяхния съзнателен избор, а също и до причините за посоката на движението... Не съм сигурен, че не важи класическата нютонова механика. Обществото е инерциална система.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

frisky lioness написа:
Remmivs написа:
Ооооо, а мравките какво правят..... има още много да се учим и не само от тях:-)
Не съм сигурна - ние имаме свободна воля, а те - не. Кой ги знае как биха постъпвали в такъв случай. :grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа: Ооооо, а мравките какво правят..... има още много да се учим и не само от тях:-)
разкажи ми
какво правят
лекуват болните
хранят немощните

вярно, трофалаксията е странен обичай, но той май е белег само и единствено на групова принадлежност, няма за цел оцеляването на идивида
всъщност във всички "кошерни" общества индивидът е без никакво значение, важно е оцеляването на "цялото"
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Изобщо не знам кое точно е същината на човека.
Понякога си мисля, че точно амбицията и/или злобата и осъзнатата безогледност са най-присъщите ни качества.
Но и осъзнатата доброта и състрадание също.
Май общото е в осъзнаването...
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Remmivs написа:
Според мен сега не разбираме нищо от божественост. Поне това общество, в което аз живея. Някак си ми се струва, че е изгубена връзката.
Тя връзката се е изгубила още щом сме вкусили от "плодовете на дървото на познанието" и са ни изгонили от Райската градина. Оттогава все се лутаме и я търсим. И понасяме съответните наказания.

Поне така пише в една дебела книга, която аз приемам като една прекрасна алегория и повествование за развитието на човешкия дух. И вярвам, че божествената искра я има във всеки от нас и в крайна сметка винаги ни връща назад, когато поемем в погрешна посока.

Леле, само как звучи. Ама така е де, може и да не ги разбирам добре нещата, но точно в това вярвам.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
frisky lioness написа: Ооооо, а мравките какво правят..... има още много да се учим и не само от тях:-)
разкажи ми
какво правят
лекуват болните
хранят немощните

вярно, трофалаксията е странен обичай, но той май е белег само и единствено на групова принадлежност, няма за цел оцеляването на идивида
всъщност във всички "кошерни" общества индивидът е без никакво значение, важно е оцеляването на "цялото"
Да, помагат/лекуват ранените.

Ние всъщност не сме ли един ......кошер?
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Mila написа:
Леле, само как звучи. Ама така е де, може и да не ги разбирам добре нещата, но точно в това вярвам.
Значи вярата е която ни прави неповторими, наред с любовта и надеждата
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Mila написа:
Значи вярата е която ни прави неповторими, наред с любовта и надеждата
По-скоро идеята за божественото.
Защото вярата може и да се загуби, любовта и надеждата също.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Класика по Декарт. Идеята за божественото е заложена у нас от божественото.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Класика по Декарт. Идеята за божественото е заложена у нас от божественото.
Добре де!
Способността да се борави с абстракти категории.
Така става ли?
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Добре де!
Така става ли?
Не те хапя. Забравих да се нахиля. :D
Ами не знам. Създаването на нова дума за нещо непознато счита ли се за създаване на абстрактна категория? Ако да то и това не ни отличава.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Да, помагат/лекуват ранените.

Ние всъщност не сме ли един ......кошер?
Как?

Не сме. Иднидивидуалисти сме. Макар и обществено зависими. Кошерът е едно цяло. Касти. Специализация. Функцията на всеки индивид е подчинена на общата цел - оцеляването. Ние май правим точно обратното в последно време.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Добре де!
Така става ли?
Не те хапя. Забравих да се нахиля. :D
Ами не знам. Създаването на нова дума за нещо непознато счита ли се за създаване на абстрактна категория? Ако да то и това не ни отличава.
Знам, че не ме хапеш - и аз забравих да се ухиля.
Бистрим темата, конкретизираме.
Според някои люде (не ги цитирам) щом си създал думата за едно нещо, ти вече го познаваш по някакъв начин.
Абстрактното мислене, най-общо казано, е дори и в това, че можеш да кажеш "стол" и зад това да стоят най-различни, безкрайно много столове.
Да говориш за нещо, което не можеш да видиш и пипнеш.
Panta rhei...
Публикувай отговор