"Както всичко друго в
- Green Light
"Както всичко друго в
България, така и кризата ни не е като хората!"
Доц. Григорий Вазов, катедра „Финанси” в УНСС, в "Денят започва" по БНТ.
Аз и Дневник потвърждаваме:
Вълна от безпрецедентно сваляне на основните лихви мина в четвъртък през планетата, но напук на глобалната тенденция българските граждани може и да не видят скоро евтини кредити.Още по темата:
Европейската централна банка понижи основната си лихва с нечуваните в историята й 0.75% до 2.5%, Банк ъф Ингланд свали ставката с 1% до 2% - нивото от 1951 г., а Швеция шокира всички с намаляване от 1.75% също до 2%. В цялата над 300-годишна история на централната банка на Великобритания лихвата не е падала под два процента, но сега прогнозите са, че догодина Лондон може да е принуден да отиде на нулева ставка, за да се пребори с най-тежката финансова криза от 80 години насам. САЩ (1%) и Япония (0.3%) в момента са с най-ниските лихви сред развитите икономики, но прогнозите са през януари американците да слязат още по-ниско.
За България подобни крайности изглеждат като нещо, случващо се в друга вселена.
Вълна от безпрецедентно сваляне на основните лихви мина в четвъртък през планетата, но напук на глобалната тенденция българските граждани може и да не видят скоро евтини кредити.Още по темата:
Европейската централна банка понижи основната си лихва с нечуваните в историята й 0.75% до 2.5%, Банк ъф Ингланд свали ставката с 1% до 2% - нивото от 1951 г., а Швеция шокира всички с намаляване от 1.75% също до 2%. В цялата над 300-годишна история на централната банка на Великобритания лихвата не е падала под два процента, но сега прогнозите са, че догодина Лондон може да е принуден да отиде на нулева ставка, за да се пребори с най-тежката финансова криза от 80 години насам. САЩ (1%) и Япония (0.3%) в момента са с най-ниските лихви сред развитите икономики, но прогнозите са през януари американците да слязат още по-ниско.
Re: "Както всичко друго в
както каза нашия чичо-пазач "нема да мирясат докато не ни умОрат"Green Light написа:България, така и кризата ни не е като хората!"
just perfect
- Green Light
Е тва, като ритам камбаната някой слънчев четвъртък следобед и последната мисъл мине най- накрая през ума ми, най- вероятно ще е нещо от сорта. "Е тоя. На Бийд пазача на офиса. Прав беше!" И шсе гътна.bead_ написа:както каза нашия чичо-пазач "нема да мирясат докато не ни умОрат"Green Light написа:България, така и кризата ни не е като хората!"
Народа има най- мно акъл. Мнооого повече от нас.
Шаваме и те ни дънат! Много ясно!
четвъртък си си набелязал, начи. аз също. щот да е удобно някак си погребението в събота да се падне, да не губят хората от работа...
just perfect
тоя бачка на съвместителство и у нас...bead_ написа:както каза нашия чичо-пазач "нема да мирясат докато не ни умОрат"Green Light написа:България, така и кризата ни не е като хората!"
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
мани ги тия простаци!!!Green Light написа:Шаваме и те ни дънат! Много ясно!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Света вода ненапита
сега мое ли ти обЯсня кое как и що е така...
ами...
1. лихвата е цената на парите.
2. следователно, цената на парите, както при всяка друга стока, се движи съгласно тяхната наличност.
3. демек имаш пари да даваш, сваляш процента, нямаш пари, вдигаш процента.
4. през 1998-2002 година българското правителство разпродаде БЪЛГАРСКИТЕ банки на "реномирани" чуждестранни банки. към момента мисля, че има само две банки, които са изцяло български.
5. та... какво се случи по време и след финансовата криза? случи се това, че централите на "българските" банки, дето са у западна европа и сащско изтеглиха всичкия свободен паричен ресурс от клоновете си в България и го насочиха към "бедстващите" си клонове, дето са се наплюскали с токсични активи.
6. за благодарност БНБ намали задължителните резерви, та да им освободи още ресурс на кирливаните.
7. и затова сега пари за кредити НЯМА!!!! няма и да има скоро. въпреки, че пазара в България в момента голям и ПЕЧЕЛИВШ, ама трябва да се спасяват други, дето са се нагрухкали.
та... аз винаги съм казвал, че бедна България, кредитира богата европа...
П.П. обаче, на някои не им стига това, но и влаутния ни борд им е крив, та се опитват да го махнат... а махнат ли го, смятайте, че зимата на 1997 година ще ни се види едно прекрасно време на развита икономика...
П.П.П. инак бившия ми шеф винаги се изказва колоритно по медиите... и не само...
ами...
1. лихвата е цената на парите.
2. следователно, цената на парите, както при всяка друга стока, се движи съгласно тяхната наличност.
3. демек имаш пари да даваш, сваляш процента, нямаш пари, вдигаш процента.
4. през 1998-2002 година българското правителство разпродаде БЪЛГАРСКИТЕ банки на "реномирани" чуждестранни банки. към момента мисля, че има само две банки, които са изцяло български.
5. та... какво се случи по време и след финансовата криза? случи се това, че централите на "българските" банки, дето са у западна европа и сащско изтеглиха всичкия свободен паричен ресурс от клоновете си в България и го насочиха към "бедстващите" си клонове, дето са се наплюскали с токсични активи.
6. за благодарност БНБ намали задължителните резерви, та да им освободи още ресурс на кирливаните.
7. и затова сега пари за кредити НЯМА!!!! няма и да има скоро. въпреки, че пазара в България в момента голям и ПЕЧЕЛИВШ, ама трябва да се спасяват други, дето са се нагрухкали.
та... аз винаги съм казвал, че бедна България, кредитира богата европа...
П.П. обаче, на някои не им стига това, но и влаутния ни борд им е крив, та се опитват да го махнат... а махнат ли го, смятайте, че зимата на 1997 година ще ни се види едно прекрасно време на развита икономика...
П.П.П. инак бившия ми шеф винаги се изказва колоритно по медиите... и не само...
Виж подводницата!
Това е много немилостиво.bead_ написа:четвъртък си си набелязал, начи. аз също. щот да е удобно някак си погребението в събота да се падне, да не губят хората от работа...
Panta rhei...
- Dark Angel
в България нещата се случват с няколко седмици закъснениеGreen Light написа:България, така и кризата ни не е като хората!"
......
......
просто невероятно при океаните информация
за мен действията на държавата и/или икономическите субекти са 99 % закъсняващи. сякаш не вярват че точно това се случва сега, тук, на нас......
- Nejimaki-dori
След като непрекъснато повишават лихвите по депозитите, с цел да привлекат повече средства, които после да отпускат като кредити, съвсем резонно е да повишават лихвите по кредитите - нали отнякъде трябва да вземат тия пари дето плащат за привличане на средства, че и отгоре, за да имат и печалба. Не, че ми харесва, но това е пазарната логика.
Съвсем друг е въпросът, че като непрекъснато повишават лихвите, банките затрудняват клиентите при плащане на вноските и някои наистина може да се окажат в невъзможност да си обслужват кредитите, а оттам ...
Съвсем друг е въпросът, че като непрекъснато повишават лихвите, банките затрудняват клиентите при плащане на вноските и някои наистина може да се окажат в невъзможност да си обслужват кредитите, а оттам ...
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
- Dark Angel
още една тенденция която е от години, но едва напоследък става по-забележима в България - стремеж да се ограничат хартиените пари
и аз май съм чела повечко фантастика като мъненка
и помня един разказ, и фемилито пазарува в супермаркета и подава картата и хоп, изненада - "Вие не същестувате, Вашата карта е с 0 пари......" мрачни фантазии
другата адска фантазия е филма "Бразилия"
като го гледах навремето изпаднах в ужас
няколко пъти съм го гледала
адски е
няма нищо по-мило от свободата
Грийни, сори, това спам
и аз май съм чела повечко фантастика като мъненка
и помня един разказ, и фемилито пазарува в супермаркета и подава картата и хоп, изненада - "Вие не същестувате, Вашата карта е с 0 пари......" мрачни фантазии
другата адска фантазия е филма "Бразилия"
като го гледах навремето изпаднах в ужас
няколко пъти съм го гледала
адски е
няма нищо по-мило от свободата
Грийни, сори, това спам