Piqndurnik написа:Аз не само честитя на патерици, ами и благодаря на патерици

и а, и аз тъй, кат теб!
и понеже не можах да почерпя, ви давам тайната рецепта на:
ШАРАН ПО СВИЩОВСКИ
Взима се един шаран (аз предпочитам толстолоб) около 3 кг. Изчиства се много добре. Особено наблегнете на премахването на хрилете и черните ципи от вътрешността. Махнете и перките, щото само пречат.

Сега започнете да приготвяте плънката.
Взимате една тенджерка. В нея сипвате олио и малко вода, след което слагате ситнонарязан лук около 1-1,5 кг. и солчица... Запържвате лука до златисто. Добавяте червен пипер, черен пипер и запържвате още 1-2 минутки, колкото да се "овъргаля" лука с подправките.
Сваляте тенджекрата от котлона и добавяте около 250-300 гр. счукани орехи, канела на върха на ножа и една кафена лъжичка захар. Разбърквате.
Взимате една тавичка, в която предварително сте се уверили, че ще се събере добичето, дето ще го пълните.
Пълните рибока с плънката и го зашивате. За по-нетърпелите - може да увиете рибата с конец здравичко и да го завържете. (Аз лично вчера дори и това не направих.)
Дядо ми, който се казваше Никола и беше професионален готвач, препоръчваше в тавата да се наредят напречно няколко лозови пръчки, върху които да се сложи пълнения рибок.
Слагате рибока в тавата. Поливате го обилно с олио и вода и печете на умерена фурна около час-час и половина.
Като се "препоти" рибока (това е лаф на дядо ми) го надупчвате с вилица и го поливате с около 100 грама червено вино (може и бяло или бира). през 10 минути отваряте фурната и къпете със соса в тавата загорелия рибок. Някъде по средата на печенето сипвате още 100 грама червено вино.
Като се опече се сяда на масата и пак се полива!
Ха, наздраве!