лекция на Милена Якимова (Софийски университет „Св. Климент Охридски”)
http://gate.cas.bg/full_news.php?id=325
http://www.mastilo.info/content/view/462/2/
Темпоралността на разглеждания период на лекцията обхвана не само 20-те години на миналия век, но и слезе в по-долна времева граница, тъй като базите на сравнение на Якимова обхващат период от 10-те години и 30-те години на същото столетие.
Интересно за публиката беше да се запознае с факти като този, че «просотлюдието» се оказва след най-добре компенсираните прослойки на общестото през периодите на кризи. Не такова обаче е положението при чиновническат класа, която прогресивно обеднява и обездомява. Тя обаче е горда и отказва да живее в "Ючбунар". Друга интересна фактология, открита по страниците на специализирания печат на 20-те години на XX век, в писма и мемоари, в медицински и юридически документи от миналия век, лекторката представи, съчетавайки научния подход и вълнението на откривателя. Тя прочете през публиката някои от най-актуалните текстове, пяти на вечеринки и забави: «Апаши» и «Барабарска песен». Думата «бараба» влиза в тарикатския говор на младато поколение, обасни Якимова, като желание на това поколение да се противопостави на родителското тяло. Цитираните песни - «Апаши» и «Барабарска песен» - като репрезентативни за ниската литератера се срещат заедно с рецитали на поезията Христо Смирненски, който по това време става изключително популярен.
Вчера го гледах по re-tv. Към 12и30 се загледах и към 1 и 20 се паркирах, но не понеже ми омръзна. Ще запомня Милена Якимова. Определено съжалявам че не следя тоя вид лекции. Супер интересно изследване, хора. Освен тия неща които са в цитата от "Мастило", като че ли между другото Якимова разказа история олицетворяваща девалвацията на езика(споменатите "бараби", но във връзка с промяната на забавленията в махалите на простолюдието). По време на изграждане на тунел в Барабски проход(където и да е това) Две групи работници взривявали от двете страни на прохода. Едните в радоста си че се вижда края, взривили, бз да е усетят, че другите от другата страна също се готвят за взрив. Единайсет работници загубили живота си. Имало песен "къде отиваш барабче, отивам тунел да строя. На единайсетия туне, в единайсет часа, единайсет барабчета загубиха живота си" Тази песен влезнала в забавленията! наравно с "аз съм мома англичанка", но и я измества, като първа лястовица на пролетариата. От там произлиза думата "бараба". Девалвация на езика, Девалвация на песни и забавления...
Якимова не направи паралел със сега. Мисля че според нея той не съществува, но така или иначе има много интересни факти. Най- малкото е, че всичко ново е добре забравено старо