Човек

Все същите
Аватар
ELBI

Re: Човек

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:Какво е човекът? Какво можем да махнем от нас и пак да останем хора? Какво ни прави различни от всички други твари? Има ли въобще такова нещо? Поне илюзия?

Това се питам в навечерието на Рождество. Защото кой както иска да го приема или отхвърля, но лично аз смятам, че махнем ли състраданието, изрежем ли от сърцата си милосърдието, навлечем ли маската на Успеха и бронята на Всяката цена, възседнем ли коня на Егото и препашем ли меча на Аза - можем да се считаме за всичко друго, но не и хора. Едни орли на възмездието може би да, едни сибили на предначертаното също, едни немезиди на неизбежното, но не и хора.
Прекрасна тема! Май нямам много време за отговор.

Вероятно е душата (както и да го разбираш). И осъзнатото (да не припомняме определенията от курса по философия), съзнанието...

Дано се получи хубава дискусия. Ако успея - утре ще я погледна, ако не - ще я доизбистрим на чаша червено вино... в най-скоро време!

:cool:
Аватар
БОЙКО БОРИСОВ

Мнение от БОЙКО БОРИСОВ »

Remmivs написа:Какво е човекът? Какво можем да махнем от нас и пак да останем хора? Какво ни прави различни от всички други твари? Има ли въобще такова нещо? Поне илюзия?

Това се питам в навечерието на Рождество. Защото кой както иска да го приема или отхвърля, но лично аз смятам, че махнем ли състраданието, изрежем ли от сърцата си милосърдието, навлечем ли маската на Успеха и бронята на Всяката цена, възседнем ли коня на Егото и препашем ли меча на Аза - можем да се считаме за всичко друго, но не и хора. Едни орли на възмездието може би да, едни сибили на предначертаното също, едни немезиди на неизбежното, но не и хора.
състраданието
милосърдието
амбицията
себелюбието

изрежем ли тия неща ще сме богове, а не подобия
и тогава няма да има накъде да вървим, спиралата ще се затвори в кръг.
от ускореното въртене нещата ще се изродят и ето ни пак в началото на края
няма никаква такава опастност обаче, всичко си е на 6 и сме тотално различно несъвършени на микро ниво и съвсем еднакви на макро.

какво питаш не разбирам?
кои неща в индивидите харесвам и наричам човешки ли?
не знам дали може да си говори по въпроса общо - изпитвам съчувствие и към агресорите, нищо че бих ги гръмнала (както и те към жертвите си де)
осъждането на злото е просто защитна реакция, инстинкт

човеци са хората които ме въздигат, т.е. които ме виждат красива, добра и умна и спрямо тях аз наистина съм такава
ако не правя зло то е не защото не мога, или не бих и т.н., а защото ще наруша хармонията в тези очи
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Remmivs написа:Какво е човекът? Какво можем да махнем от нас и пак да останем хора?

Това се питам в навечерието на Рождество. Защото кой както иска да го приема или отхвърля, но лично аз смятам, че махнем ли състраданието, изрежем ли от сърцата си милосърдието, навлечем ли маската на Успеха и бронята на Всяката цена, възседнем ли коня на Егото и препашем ли меча на Аза - .......
Ето аз ся пийнах две чаши вино и пак се разфилософствах
- всъщност нищо от това, което си изредил не можем да махнем - особено пък - "коня на Егото" и "меча на Аза". :winkw: (цитирам просто :grin: ).
Ние сме всичко това + осъзнаване.
За добро или за зло - все тая. :-)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

пие се
танцува се
прави се любов
мрази се
смеее се
плаче се
..........

по добре братчед да слизаш по в ниското понякога за да намираш отговори на въпросите
добрите отговори на кофти въпросите са в ниското.
може да ми имаш доверие за това.
Аватар
vyara

и аз като Калиостро...

Мнение от vyara »

Изгубили сме здравата си първичност, невинната си първичност.
Умеем да си усложняваме живота до безобразие, макар и после да намираме начини уж да си го улесним.
Използваме интелекта си за всякакви неща - глупави и гениални, възвишени и низки.
Сякаш единствено у нас живеят и Бог, и Дявола...
Умеем да си създаваме илюзии за всичко и после да си вярваме. Умеем за залъгваме сами себе си. Да не виждаме реалността такава каквато е и да й се доверяваме, а се доверяваме на илюзиите си. Животните нямат илюзии...
Е, има какво да махнем, но не можем да го махнем. Борим се със себе си точно заради това - за да не изгубим една част от себе си и за да потиснем друга.
Но защо всевишния е вложил всичко това у нас - иди, че разбери. Дал ни е все пак някакъв избор - да бъдем добри или лоши. И там е надеждата...
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Не знам за ИИ

Мнение от Remmivs »

Всъщност мисля, че ИИ е малко (а може и много) плашеща алтернатива. Защото не съм сигурен, че интелект с потенциално безсмъртие би имал (достатъчно) милосърдие. Дори и ако това сме самите ние преселени в машина - deux ex machina :blum:

Колкото до аза и егото - не твърдя, че те трябва да се махнат. Напротив - не трябва. Но ако останем само с тях и препускането си без оглед на средства не мисля, че ще се вместим в понятието човек. Поне не и в моето.
Последно промяна от Remmivs на 20.12.06, 09:14, променено общо 1 път.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

zlatokoska написа: състраданието
милосърдието
амбицията
себелюбието

изрежем ли тия неща ще сме богове, а не подобия
и тогава няма да има накъде да вървим, спиралата ще се затвори в кръг.
от ускореното въртене нещата ще се изродят и ето ни пак в началото на края
няма никаква такава опастност обаче, всичко си е на 6 и сме тотално различно несъвършени на микро ниво и съвсем еднакви на макро.

какво питаш не разбирам?
кои неща в индивидите харесвам и наричам човешки ли?
не знам дали може да си говори по въпроса общо - изпитвам съчувствие и към агресорите, нищо че бих ги гръмнала (както и те към жертвите си де)
осъждането на злото е просто защитна реакция, инстинкт

човеци са хората които ме въздигат, т.е. които ме виждат красива, добра и умна и спрямо тях аз наистина съм такава
ако не правя зло то е не защото не мога, или не бих и т.н., а защото ще наруша хармонията в тези очи
Боговете трябва да са милосърдни и състрадателни според мен. Иначе не биха успели да се предпазят от собствената си мощ. Дори и при монотеизъм. :cool:

Добро и зло. Кой може да ги хване в мрежата от думите си? Не и аз. Но наистина доброто и злото идват в нас посредством познанието. Предначертаност? Кармични цикли? Май ако задълбаем още малко и ще ударим на камъка на големия въпрос - кой съм аз и защо съм аз?

:cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

caliostro написа:пие се
танцува се
прави се любов
мрази се
смеее се
плаче се
..........

по добре братчед да слизаш по в ниското понякога за да намираш отговори на въпросите
бе сигурно е така
но аз искам да намирам и кофти отговорите на добрите въпроси :cool:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Remmivs написа: Боговете трябва да са милосърдни и състрадателни според мен. Иначе не биха успели да се предпазят от собствената си мощ. Дори и при монотеизъм. :cool:
не мисля така за боговете -
те могат да са състрадателни, но не и милосърдни
те могат да обичат децата си, но не и да им прощават
когато виждаш от тук до края на света милосърдието е излишно
природата е жестока, милосърдието би нарушило баланса
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

caliostro написа: добрите отговори на кофти въпросите са в ниското.
прав си
така е
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Dark написа:
Remmivs написа: Боговете трябва да са милосърдни и състрадателни според мен. Иначе не биха успели да се предпазят от собствената си мощ. Дори и при монотеизъм. :cool:
не мисля така за боговете -
те могат да са състрадателни, но не и милосърдни
те могат да обичат децата си, но не и да им прощават
когато виждаш от тук до края на света милосърдието е излишно
природата е жестока, милосърдието би нарушило баланса
Наистина темата за милосърдието е толкова сложна, че може направо да си е отделна тема.
А и не само тя.
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

vyara написа: Наистина темата за милосърдието е толкова сложна, че може направо да си е отделна тема.
А и не само тя.
да, така е

защото милосърдие може да е равно на жестокост в определени случаи
или жестокостта да бъде приета за милосърдие

сложно, и времепоглъщащо - а аз трябва да тръгвам на път :(
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Gaspode написа: С други думи - маймуни сме и туй то. Затуй редовно на маймуни ни правят :)

ПП. Бях се присетил преди време да питам специалистите тук... защо, аджеба, само в Европа няма маймуни? В другите континГенти има, а в Европа няма. Е що така? Да не би да сме еволюирали всички маймуни в Европейци, а на другите континенти да са останали и нееволюирали маймуни? Интересно :grin::grin:
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

Дори маймуна, човекът е единственото същество, което може да се обърне към себеподобните си с:
"Гълъбче...", "Котенце...", "Зайче...", "Говедо такова...", "Свиня...", "Патка с патка...", "Сърничке...",
както и да охарактеризира други представители на своя вид като кокошки, лисици, змии, слонове, кучки, оси, овце...
:grin:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Green Light написа:И аз, като Глен да кажа, че не съм подготвен, ама ми се ще тука да попитам нещо, което доста ме е занимавало така, като нямам кво да правя и си мисля нещо си по преди да заспя или в колата на светофарите, или в рейса, или в кенефа, или ъъъ бе като си мислЪ изобщо. Каква е разликата между човека и ИИ.
1) Душа? - Ами ако Господ е този, който е дал душата на хората, защо да не я даде на машината?
2) Изобетателност? - Знаеме за шаха. Махината бие всичко наред
3) Самоосъзнаване? -Ако това е да ни излъже, че е машина например (четох някъде че това е теста за самоосъзнаване, като личност.Или поне друг не можем да измислим), то тестовата машина се е справила доста добре. Имало е въпроси на които не може да отговори, обаче нима хората сме перфектни? И нас ще ни хванат
Какво ни прави повече човеци от машината? Тялото ли? Хумора? Секса? Чувствата? Кое от тях не може да е на машината?
Въпросът ти ме присети за онзи филм, "200 годишен човек" (мисля, че така се казваше). Много хубав и......доста тъжен
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Gaspode написа:
А може би човеци ни прави самият акт на самоосъзнаване. Кучето дали се осъзнава като куче? И въупште самото разделяне на животните на видове и разделянето ни от животните като цяло май са само и единствено за наше успокоение... да се чустваме различни... и не само различни, а повече. Щото ако си признаем, че сме едни животни и нищо повече - уент дъ хорс инту дъ ривър, както казват руснаците :)
Те т'ва ми е и на мен мислата:-) Ние требе да сме НАЙ. Не може някой или нещо да е ПОВЕЧЕ, по-висшо и вупште по-по-най. Няма такова. Не може да има. Ние сме все и всьо....или както там се казва. Търсейки извънземен разум, най-вероятно го правим, не защото сме много самотни, а с надеждата да открием такъв, който да се окаже по-назадничав от нас или защото вече изчерпваме ресурсите на собствената си планета......

И БОГ. Защо и него отричаме....Защото не може някакъв си белобрад старец или каквото там е да ръководи всичко. Не може нещо или някой да е в основата на всичко. Не може всичко да е по-план и друг да решава кой ще кара влака. Ние сме тези, най-осъзнатите, най-великите, които могат всичко. КОито решават какво, кога, къде (така поне си мислим, за да живеем по-спокойно):grin:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Те т'ва ми е и на мен мислата:-) Ние требе да сме НАЙ. Не може някой или нещо да е ПОВЕЧЕ, по-висшо и вупште по-по-най. Няма такова. Не може да има. Ние сме все и всьо....или както там се казва. Търсейки извънземен разум, най-вероятно го правим, не защото сме много самотни, а с надеждата да открием такъв, който да се окаже по-назадничав от нас или защото вече изчерпваме ресурсите на собствената си планета......

И БОГ. Защо и него отричаме....Защото не може някакъв си белобрад старец или каквото там е да ръководи всичко. Не може нещо или някой да е в основата на всичко. Не може всичко да е по-план и друг да решава кой ще кара влака. Ние сме тези, най-осъзнатите, най-великите, които могат всичко. КОито решават какво, кога, къде (така поне си мислим, за да живеем по-спокойно):grin:
Ъх!

Далеч не сме това. И точно тези, които търсят ИР са доста скромни люде, според мен. Виж, отричането на божественото начало е цинизъм. А това почти винаги е реакция на мъка съчетана с неразбиране и водеща до безсмилието.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:the family Hominidae consisting of gorillas, chimpanzees, orangutans, and humans,[1][2] collectively known as the "great apes".

Ето от тук е тоз цитат... :)

С други думи - маймуни сме и туй то. Затуй редовно на маймуни ни правят :)

ПП. Бях се присетил преди време да питам специалистите тук... защо, аджеба, само в Европа няма маймуни? В другите континГенти има, а в Европа няма. Е що така? Да не би да сме еволюирали всички маймуни в Европейци, а на другите континенти да са останали и нееволюирали маймуни? Интересно :grin::grin:
Ти за безопашатите зобайници маймунски ли говориш? :D Щото те сите са африкански. А и Европа няма като континент. Това е само политическо деление.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:Ъх!

Далеч не сме това. И точно тези, които търсят ИР са доста скромни люде, според мен. Виж, отричането на божественото начало е цинизъм. А това почти винаги е реакция на мъка съчетана с неразбиране и водеща до безсмилието.
Може би някои не сте/сме, но голяма част СА....Нали знаеш за добрите намерения и пътят:winkw: Не мисля, че точно тези, които търсят (в случая ИР) са такива. Убедена съм в добрите помисли на всеки един заклет учен, но тези, които идват след тях................:blink:

За доброто на иноземците сигурно е по-добре да не ги откриваме:-)
Изображение

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа:
По въпроса за човешкото и състраданието. Пресен пример от вчера. Закачам се за теб, че не искам да пускам нова тема...

Един от съучениците на големия седнал върху един чин и той взел, че се строшил. Вместо даскалята да се притеснят, че нещо е можело да се случи на детето, те го карат да го плати в троен размер. Правилник. Обаче момчето е от бедно семейство (има още 3 сестри), дори не е могъл да си купи учебника по немски, та са му го преснимали без пари. И нашто гардже предлага на ученическия комитет да съберат целия клас по 5 лв вместо да правят тъпо тържество в петък, а ако не стигнат - да вземат от касата на класа. Почти всички се съгласяват. И така... Сърцето ми потрепна и се стопли, аха да се разрева..

Днешните деца, оказва се, не са само тази жестокост, която показват по ТВ-то. Слава Богу!:-)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

caliostro написа: по добре братчед да слизаш по в ниското понякога за да намираш отговори на въпросите
Тва за ниското много ми хареса. Евала Калиостро! Обаче както го разбирам аз, не може да слезеш в ниското сам, та да търсиш отговори. В ниското се отзоваваш. С разбит нос или сърце или нещо си там разбито. И тогава добрите отговори на кофти въпроси самички ти изгряват
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Може би някои не сте/сме, но голяма част СА....Нали знаеш за добрите намерения и пътят:winkw: Не мисля, че точно тези, които търсят (в случая ИР) са такива. Убедена съм в добрите помисли на всеки един заклет учен, но тези, които идват след тях................:blink:

За наше добро е да ги. Има една теория и доста фантастични книги, повечето мрачни, защо не сме открили още никой друг. Не, че сме първите изгрели на небосклона на интелекта. Твърде малко вероятно е, Сол е сравнително млада звезда и прочее. Просто има една бариера. Един праг - достигането на мощ способна да ни затрие, че барабар с нас и почти всички други твари и достигането на милосърдие и мъдрост, която да обуздае тази мощ. Та има теория, че още никой не е прескочил този трап. Ерго, ако открием, поне един, ще имаме добър пример, че това е не само възможно, но и вече правено.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

4avdar4e написа:
Remmivs написа:
По въпроса за човешкото и състраданието. Пресен пример от вчера. Закачам се за теб, че не искам да пускам нова тема...

Един от съучениците на големия седнал върху един чин и той взел, че се строшил. Вместо даскалята да се притеснят, че нещо е можело да се случи на детето, те го карат да го плати в троен размер. Правилник. Обаче момчето е от бедно семейство (има още 3 сестри), дори не е могъл да си купи учебника по немски, та са му го преснимали без пари. И нашто гардже предлага на ученическия комитет да съберат целия клас по 5 лв вместо да правят тъпо тържество в петък, а ако не стигнат - да вземат от касата на класа. Почти всички се съгласяват. И така... Сърцето ми потрепна и се стопли, аха да се разрева..

Днешните деца, оказва се, не са само тази жестокост, която показват по ТВ-то. Слава Богу!:-)
Тая сутрин май ми е сутрин за казване на евала. Евала, Чавдарче!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:
Gaspode написа:the family Hominidae consisting of gorillas, chimpanzees, orangutans, and humans,[1][2] collectively known as the "great apes".

Ето от тук е тоз цитат... :)

С други думи - маймуни сме и туй то. Затуй редовно на маймуни ни правят :)

Ти за безопашатите зобайници маймунски ли говориш? :D Щото те сите са африкански. А и Европа няма като континент. Това е само политическо деление.
Ето за тези туканкана говоря :) За сите маймуни... просто като се позамислих набързо се присетих за маймуни в хамерика - амазонската джунгрла, в Азия - Индия и пр..., в Афреката е ясно - там мамуни бол :), по островите Джапонски тоже... Само за Европата не знам да има маймуни някъде. Та затуй попипах.

Изображение

После се оказа, че съм пропуснал Австралията... а и северна Хамерика била безмаймунеста... че и голяма часто от Азия. Но въпреки това единственият континГенто тотално безмаймунен е Еуропата :)
Като не броим нас си де :)

Опааа, и онуй студено място там долу на глобуса съм пропуснал :)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: Може би някои не сте/сме, но голяма част СА....Нали знаеш за добрите намерения и пътят:winkw: Не мисля, че точно тези, които търсят (в случая ИР) са такива. Убедена съм в добрите помисли на всеки един заклет учен, но тези, които идват след тях................:blink:

Узряла си да прочетеш "Шестото клеймо" на Дан Браун (или "Ангели и демони", както е оригиналното заглавие) :grin: Там се говори именно за сблъсъка на науката и религията, много любопитно...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

4avdar4e написа:По въпроса за човешкото и състраданието. Пресен пример от вчера. Закачам се за теб, че не искам да пускам нова тема...

Браво на детето! Страхотна постъпка!
А в даскалото винаги е било така. Спомням си веднъж паднах назад, щото имах навика да се люлея на стола, а и седях на последния чин заради номерацията, и яко изтресках пода с тиквата си. Класният каза - счупи ли се стола? :cool:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
Така е. Това е много хубаво. Да са ни живи и здрави и повече такива да има, но си мисля, че все пак всичко тръгва от семейната среда
Изображение

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Green Light написа:И аз, като Глен да кажа, че не съм подготвен, ама ми се ще тука да попитам нещо, което доста ме е занимавало така, като нямам кво да правя и си мисля нещо си по преди да заспя или в колата на светофарите, или в рейса, или в кенефа, или ъъъ бе като си мислЪ изобщо. Каква е разликата между човека и ИИ.
1) Душа? - Ами ако Господ е този, който е дал душата на хората, защо да не я даде на машината?
3) Самоосъзнаване? -Ако това е да ни излъже, че е машина например (четох някъде че това е теста за самоосъзнаване, като личност.Или поне друг не можем да измислим), то тестовата машина се е справила доста добре. Имало е въпроси на които не може да отговори, обаче нима хората сме перфектни? И нас ще ни хванат
Какво ни прави повече човеци от машината? Тялото ли? Хумора? Секса? Чувствата? Кое от тях не може да е на машината?
Ми разните му там корифеи твърдят, че разликата е точно в изобретателностттттта. Съзиданието. Човека може от съществуващи данни, знания и т.н. да измисли ново знание... да създаде нещо. Машините могат само да повтарят заложеното им знание. И туй за шаха не било много верно.. че биела наред... Четох някъде, че машината имала по-добра успеваемост срещу гросмайстори отколкото срещу начинаещи... щото майсторите играели очаквано.. стандартно в голяма степен... а начинаещите играели нестандартно, барабар с грешките дори - също нестандартни :)
Предполагам, че ако някой машина придобие изобретателност то тя ще престане да бъде машина...

А може би човеци ни прави самият акт на самоосъзнаване. Кучето дали се осъзнава като куче? И въупште самото разделяне на животните на видове и разделянето ни от животните като цяло май са само и единствено за наше успокоение... да се чустваме различни... и не само различни, а повече. Щото ако си признаем, че сме едни животни и нищо повече - уент дъ хорс инту дъ ривър, както казват руснаците :)
Ама Гасподе, нали играта на шах преполага изобретателност. Дефинира проблем, търси начини за решението му, избира един от тях. Тва е. Ако има момент на светване на лампчиката или "вдъхновено озарение" при нашего брата, същия момент чуква и при машината.
Няма значение дали бие абсолютно всички.

За самоосъзнаването също не е много ясно. Защо машината да не се самоосъзнава като интелигентно същество? Как да разберем?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
frisky lioness написа:Може би някои не сте/сме, но голяма част СА....Нали знаеш за добрите намерения и пътят:winkw: Не мисля, че точно тези, които търсят (в случая ИР) са такива. Убедена съм в добрите помисли на всеки един заклет учен, но тези, които идват след тях................:blink:

За наше добро е да ги. Има една теория и доста фантастични книги, повечето мрачни, защо не сме открили още никой друг. Не, че сме първите изгрели на небосклона на интелекта. Твърде малко вероятно е, Сол е сравнително млада звезда и прочее. Просто има една бариера. Един праг - достигането на мощ способна да ни затрие, че барабар с нас и почти всички други твари и достигането на милосърдие и мъдрост, която да обуздае тази мощ. Та има теория, че още никой не е прескочил този трап. Ерго, ако открием, поне един, ще имаме добър пример, че това е не само възможно, но и вече правено.
Именно. Не сме достигнали до момента, когато.......С една дума-не сме дорасли. Не само за това, за много неща. Дано да успеем. Дано да се окажем наистина достатъчно умни...Както и друг път е сътавало въпрос, притежаваме неподозирани умения, вътре в нас, във всеки един, но по някаква причина са .....заключени. Сигурно заради онзи трап, праг, за който споменаваш
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
frisky lioness написа: Може би някои не сте/сме, но голяма част СА....Нали знаеш за добрите намерения и пътят:winkw: Не мисля, че точно тези, които търсят (в случая ИР) са такива. Убедена съм в добрите помисли на всеки един заклет учен, но тези, които идват след тях................:blink:

Узряла си да прочетеш "Шестото клеймо" на Дан Браун (или "Ангели и демони", както е оригиналното заглавие) :grin: Там се говори именно за сблъсъка на науката и религията, много любопитно...
Ще, ше:-)
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Ама Гасподе, нали играта на шах преполага изобретателност. Дефинира проблем, търси начини за решението му, избира един от тях. Тва е. Ако има момент на светване на лампчиката или "вдъхновено озарение" при нашего брата, същия момент чуква и при машината.

За самоосъзнаването също не е много ясно. Защо машината да не се самоосъзнава като интелигентно същество? Как да разберем?
Ти ли питаше за Тюринг? Писали сме за теста му в дира май.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
Ама Гасподе, нали играта на шах преполага изобретателност. Дефинира проблем, търси начини за решението му, избира един от тях. Тва е. Ако има момент на светване на лампчиката или "вдъхновено озарение" при нашего брата, същия момент чуква и при машината.

Не си прав (малей, как го обичам тоз лаф... еле па като го казвам на тебе :blum::blum:)
Машината има заложени играни до момента варианти. При всяка позиция тя прави оценка на всеки един ход и следващите го ен и оценка на постигнатата след това позиция. Избира най-добрата от тези оценки. Не твори. Ако един ход го няма в бозата и данни или някой човек не е заложил алгоритъм как да го изработи от съществуващите в бозата ходове тя няма да го изобрети. Докато при човека не е така. Той "сътворява" ходовете си... може да "сътвори" и алгоритъм... и т.н. Не ми разправяй, че не схващаш разликата :)

Ми как - ако машината се самоосъзнава няма да изпълнява безпрекословно всяка твоя заповед. Твоите две малки машинки кога започнаха да се самоосъзнават, помниш ли? И как го разбра ти помниш ли? Щото аз за моите помня :)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Green Light написа:

Не си прав (малей, как го обичам тоз лаф... еле па като го казвам на тебе :blum::blum:)
Машината има заложени играни до момента варианти. При всяка позиция тя прави оценка на всеки един ход и следващите го ен и оценка на постигнатата след това позиция. Избира най-добрата от тези оценки. Не твори. Ако един ход го няма в бозата и данни или някой човек не е заложил алгоритъм как да го изработи от съществуващите в бозата ходове тя няма да го изобрети. Докато при човека не е така. Той "сътворява" ходовете си... може да "сътвори" и алгоритъм... и т.н. Не ми разправяй, че не схващаш разликата :)

Ми как - ако машината се самоосъзнава няма да изпълнява безпрекословно всяка твоя заповед. Твоите две малки машинки кога започнаха да се самоосъзнават, помниш ли? И как го разбра ти помниш ли? Щото аз за моите помня :)
Бе, ти не си прав и тва е. Заключ!
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Gaspode написа:...Само за Европата не знам да има маймуни някъде...
Гибралтар
Наздраве :cool:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Remmivs написа:...Спомням си веднъж паднах назад, щото имах навика да се люлея на стола, а и седях на последния чин заради номерацията, и яко изтресках пода с тиквата си. Класният каза - счупи ли се стола? :cool:
А пода счупи ли се? :grin: Щото ако това беше мойта кратуна, щеше да има братска дружба с долния клас :grin:
Наздраве :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:А пода счупи ли се? :grin: Щото ако това беше мойта кратуна, щеше да има братска дружба с долния клас :grin:
Ами не успях. То и моята е такава ама явно имаше трегер отдолу.
annonymus

Блага Димитрова

Мнение от annonymus »

Лавината не ни приспива, а събужда

Отварят ни се очи за истината, покрай която всички приживе минаваме слепи. Или полуслепи.
Никога не бихме стигнали до тази истина, ако не бяхме попаднали под лавината:

Най-големия риск поемаш, не когато тръгваш по опасен път.
Най-големия риск поемаш не когато решаваш да тръгнеш.
Най-големия риск поемаш не когато избираш тоя път.
Най-големия риск поемаш, когато се раждаш на този свят човек.

Предстои ти всичко.
И най-грозното: да бъдеш унизен.
И най-мъчителното: въздух да не ти достига.
И най-свирепото: жив да бъдеш изгорен.
И най-неприемливото: да ослепееш.

И все пак, ти си се родил човек и си длъжен до края да защитиш това свое право, дори ако се наложи с цената на мъчения и смърт. И с цената на най-тежката агония: задушаване. И с цената на зрението.

Това, че си се родил човек, е най-върховното задължение, което си поел.
Дори със самата смърт трябва да устоиш раждането си като човек.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
Gaspode написа:
Сетих се за Спилбърг и "IA", както и "Специален доклад" - въпреки Том Круз и задължителния хепи енд - как човека в последно време го гони доста мрачна визия за светлото технологично бъдеще.
В "IA" рекламния слоган на роботчетата - "Давид - любов лично за теб" - тръпки на ужас ме побиха направо, щото сме доста близичко до това като се замислиш. Колко години ни трябват за да произведем машина, която прилрича на чове едно към едно? Клонингите какво са?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

веднъж създаден ИИ няма никак да прилича на човек според мен
в каквато и опаковка да го сложим
да не говорим, че няма да има нужда от нас за да продължи да се осъвършенства
казвал съм го много отдавна
нета го виждам като прословутия първичен бульон на нашия химичен живот
с щъкащи тук там елементи
ако тръгне електронна еволюция, тя ще е светкавична
dokTorkaTa

Мнение от dokTorkaTa »

Мнемозина написа:
Remmivs написа:
Мнемозина написа:Добре де!
Способността да се борави с абстракти категории.
Така става ли?
Не те хапя. Забравих да се нахиля. :D
Ами не знам. Създаването на нова дума за нещо непознато счита ли се за създаване на абстрактна категория? Ако да то и това не ни отличава.
Знам, че не ме хапеш - и аз забравих да се ухиля.
Бистрим темата, конкретизираме.
Според някои люде (не ги цитирам) щом си създал думата за едно нещо, ти вече го познаваш по някакъв начин.
Абстрактното мислене, най-общо казано, е дори и в това, че можеш да кажеш "стол" и зад това да стоят най-различни, безкрайно много столове.
Да говориш за нещо, което не можеш да видиш и пипнеш.
сега въпросс...
добре известно е,че децата ( пък за тинейджърите да не говорим!)..НЯМАТ абстрактно мислене...
означава ли това,че те не са "човеци"?
или липсата на абстратно мислене е защитен механизъм?
м?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

dokTorkaTa написа:
Мнемозина написа: Абстрактното мислене, най-общо казано, е дори и в това, че можеш да кажеш "стол" и зад това да стоят най-различни, безкрайно много столове.
Да говориш за нещо, което не можеш да видиш и пипнеш.
сега въпросс...
добре известно е,че децата ( пък за тинейджърите да не говорим!)..НЯМАТ абстрактно мислене...
означава ли това,че те не са "човеци"?
или липсата на абстратно мислене е защитен механизъм?
м?
Струва ми се, че разбираме различни неща под "абстрактно мислене".
Но дори и така да е, както казваш - помисли си за целите на образованието (изобщо, не нашето в момента), за това, че за непълнолетните не се счита, че могат да носят изцяло отговорност за постъпките си и т.н. Когато малкото дете удря приятелчето си с пръчка, не разбира, че му причинява болка и т.н.
Осъзнаването на действията и способността да предвидиш възможните последствия от тях са много основни според мен.
Panta rhei...
Публикувай отговор