Green Light написа:[unknown] написа:Green Light написа:
Властелина е страхотна книга. Недей да се подвеждаш, че щом нещо е станало популярно покрай Холивуд, значи е халтура. Властелина е достоен за първото място.
Чак пък най- добрата книга да е в света... Що ли ми се струва, че незаслужено са набутани и доста БГ романи в дванайсетицата. И все от задължителният прочит в началния курс на убочение. Което ме навежда на мисълта, че доста ученици са гласували...
Ами няма значение. Щом се четат, значи тук им е мястото. Кои са ученически? Записките и Солунския чудотворец ли? Тях караха ли ни да ги четеме целите в училище. В училище е тръпизъм да се карат децата да четат, ама е тъпизъм и да не се карат, да ти кажа. Сложна работа е тая... Бай Ганьо си се чете и от дърти. Е аз си го чета чат пат. Като Чудомир.
За Под Игото и аз мисля че народа го е набутал там от уважение към книгата и "защото трябва" да е начело. Не че е най- грабващото повествование...
Не знам какво да мисля за Под игото
Аз към Властелина съм пристрасена. Гласувах няколко пъти за него в първия кръг.
Мисля си обаче, че е влязал в първите 12 благодарение на филма.
Книгата, макар и написана като приказка, съвсем не е детска.
Останах приятно изненадана от присъствието на Димов, при това с две кинги. За "Тютюн" също гласувах няколко пъти - мисля, че е един от малкото български романи на европейско ниво - като сюжет, изграждане на персонажите и личната им драма на фона събития в гранична епоха.
"Под игото" не успях да го прочета, макар че опитах. И аз мисля, че за него е гласувано от сантимент и заради ученото в училище - първият БГ роман и т.н. Не огричам приноса на Вазов към развитието на българската литература, но определено не ми харесва като роман.
Бих се радвала ако на първо място застане "Майстора и Маргарита" или "Тютюн" (и към него съм пристрастена. Романа де, не цигарите)