Но може би някой някъде ги използва и днес.
Снощи чух една такава: чохъл.
от чохъл... та на глогМнемозина написа:които са встрани от живота ни днес и сме ги забравили, ако въобще сме ги чували или чели.
една наша сиМнемозина написа:които са встрани от живота ни днес и сме ги забравили, ако въобще сме ги чували или чели.
Първото съм го чувала само в множествено число.Метаморф написа:
а, "таратанец"?
"брабинци"
"фъркулица"?
Аха, нещо средно между форнетки и тарталетки.majemela4ka написа:
една наша си
ФЪРФАЛЕТКИ
т`ва са ония хапки от маслено тесто с различен пълнеж - форнетите
Аз това не съм, но се досещам какво значи.Мнемозина написа:А `тралалаец`?
Ъ.holi_day написа:и на мен така ми викат. споко!Мнемозина написа:
Аз това не съм, но се досещам какво значи.:rotfl24:
таралясник ми се струва, че е достатъчно разпространена за разнебитена кола
друго не се сещам... поне не сега...
какво значи "мърчи"?
Туй е риторичен въпрос. Като онези, които се задават към вселената някак си.holi_day написа:не знаяМнемозина написа:Дали някой я използва сега?
не мога да познавам всички
Чи как бе, то цял филм има "От здрач до зори", пък аз обяснявам кога най не виждам: на здрачаване, по здрач, щото не знам друга дума за този период от денонощието.Мнемозина написа: Което не значи, че няма да се зарадвам, ако някой дойде ей сега и каже: ама как, нали като викам от балкона детето да се прибира, му казвам "бързо вкъщи, че пада здрач".
Друга дума: чизми.
Ето!4avdar4e написа:Чи как бе, то цял филм има "От здрач до зори", пък аз обяснявам кога най не виждам: на здрачаване, по здрач, щото не знам друга дума за този период от денонощието.Мнемозина написа: Което не значи, че няма да се зарадвам, ако някой дойде ей сега и каже: ама как, нали като викам от балкона детето да се прибира, му казвам "бързо вкъщи, че пада здрач".
Друга дума: чизми.
П.П. Ама на децата не викам от балкона, има жисиеми за целта
Спокойно. Аз ще бъда търпелива и няма да ти предлагам разни мнемотехники.4avdar4e написа:Верно, беМнемозина написа: Обаче думи има - привечер, на свечеряване, смрачава се, стъмнява се, сумрак...
Сумрак!
А аз от сутринта се мъча да се сетя за една дума, която чух тия дни, но нито се сещам как беше, нито какво значешеТва, щото са ми твърде много думичките тия дни явно
Борук - бетонна "цистерна" до герана в която се пълни вода и се оставя да се загрее преди поливане, за да не се пресичат растенията от температурната разлика.holi_day написа:ясно за бакър, останалите са ми неизвестниБоЕВ написа:Борук, пишник, бакър, стъклянка, оканица, постав, щерна....
Ни едва не знаех от тези!БоЕВ написа:
Борук - бетонна "цистерна" до герана в която се пълни вода и се оставя да се загрее преди поливане, за да не се пресичат растенията от температурната разлика.
Пишник - нещо като лятна кухня, но не съвсем, там е пещта(ако има такава) за хляб и други лакомства, огнище за варене на сапун, топене на мас, а бе изобщо за неща които не искаш да правиш в къщи.
Стъклянка - шише от стъкло.
Оканица - кана от един литър.
Постав - каменното корито на селската чешма под солнара.
Щерна - каменна или бетонна цистерна в която се мачка гроздето за вино, ползва се и за вода.
Има още много .
Какво е "гуда"?Green Light написа:Гуда.
Скоро я писах, не помня по какъв повод.
Чориш, кале, калъч.
Децата зяпнаха оня ден като им казах, че ще ядат "Хляб и кората му манджа", понеже изпускаме закуската в хотела. Внезапно си го спомних, баба ми го употеребяваше.
Гуда е топче за игра. Да, за манджата това е идеята.Мнемозина написа:Какво е "гуда"?Green Light написа:Гуда.
Скоро я писах, не помня по какъв повод.
Чориш, кале, калъч.
Децата зяпнаха оня ден като им казах, че ще ядат "Хляб и кората му манджа", понеже изпускаме закуската в хотела. Внезапно си го спомних, баба ми го употеребяваше.
"Гуде" знам, че е прасе. Но може и да си съчинявам.
А това с манджата трябва да значи нещо като "филия с хляб"...
синът ми: кусай, како, да ходим да ми пуснеш новата игра на компаМнемозина написа:които са встрани от живота ни днес и сме ги забравили, ако въобще сме ги чували или чели.
bead_ написа:синът ми: кусай, како, да ходим да ми пуснеш новата игра на компаМнемозина написа:които са встрани от живота ни днес и сме ги забравили, ако въобще сме ги чували или чели.
аз: какво е това "кусай"? май си го чул от лелката в детската градина, но вкъщи не можем да те разберем, ако говориш така
синът ми: ами... супай, како!
хехехе!bead_ написа:синът ми: кусай, како, да ходим да ми пуснеш новата игра на компаМнемозина написа:които са встрани от живота ни днес и сме ги забравили, ако въобще сме ги чували или чели.
аз: какво е това "кусай"? май си го чул от лелката в детската градина, но вкъщи не можем да те разберем, ако говориш така
синът ми: ами... супай, како!