............

Все същите
Аватар
Ън
Обратна връзка:

............

Мнение от Ън »

............
Последно промяна от Ън на 28.06.08, 22:05, променено общо 1 път.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

и малко ориз :-)

ПП/ поне се слага в банската капама
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Dark написа:и малко ориз :-)

ПП/ поне се слага в банската капама
Аз не слагам. Ама е въпрос на вкус. :-)
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
vyara

Re: Капама.

Мнение от vyara »

[unknown] написа:Винаги майка ми я е готвила за коледа. Като се запознах с ТЪЩАТА, с учудване разбрах, че тя не знае как се приготвя. Ето как я прави майка ми, а сега и аз:

Трябват ви няколко вида месо /колкото повече, толкова повече/. Поне свинско, телешко и пилешко е задължително. Кървавица- също задължително. Не бахур и разни подобни измислици, а кървавица. Ако имате и заешко и пуешко- още по- добре.
Трябва ви и кисело зеле и един голям гювеч. Сол, черен пипер и мазнина на вкус.
В гювеча се нареждат един ред зеле, след това един ред месо. Важно е да се спазва наредбата- най- отдолу най- посното месо, след това по- тлъстото и така догоре. Значи, първо телешкото, след това заешко, пилешко и т.н. Най- отгоре от месата е свинското, за предпочитане- врат. След последният ред зеле се слага кървавицата, гювеча се запечатва с тесто и рано сутринта на коледа се бута във фурната да се готви на най- най- слаб огън. След четири-пет часа капамата е готова.
С туй нящо може да се изпие много вино и бира!
Наздраве! Изображение
Майка ми прави страхотна капама - пак с няколко вида месо, но вместо зеле се нареждат сарми с кисело зеле. Ммммммм :-)
Изображение
БоЕВ-ски

Re: Капама.

Мнение от БоЕВ-ски »

[unknown] написа:Винаги майка ми я е готвила за коледа. Като се запознах с ТЪЩАТА, с учудване разбрах, че тя не знае как се приготвя. Ето как я прави майка ми, а сега и аз:

Трябват ви няколко вида месо /колкото повече, толкова повече/. Поне свинско, телешко и пилешко е задължително. Кървавица- също задължително. Не бахур и разни подобни измислици, а кървавица. Ако имате и заешко и пуешко- още по- добре.
Трябва ви и кисело зеле и един голям гювеч. Сол, черен пипер и мазнина на вкус.
В гювеча се нареждат един ред зеле, след това един ред месо. Важно е да се спазва наредбата- най- отдолу най- посното месо, след това по- тлъстото и така догоре. Значи, първо телешкото, след това заешко, пилешко и т.н. Най- отгоре от месата е свинското, за предпочитане- врат. След последният ред зеле се слага кървавицата, гювеча се запечатва с тесто и рано сутринта на коледа се бута във фурната да се готви на най- най- слаб огън. След четири-пет часа капамата е готова.
С туй нящо може да се изпие много вино и бира!
Наздраве! Изображение

:good:

По същия начин, с малко модификации, кървавицата е заменена със сурова наденица, а преди да се сложи зелето върху месото се слагат гъбки и топено сирене. :grin:

Бон апети и весели празници! :-)
Публикувай отговор