умизми

Все същите
Аватар
Света вода ненапита

Re: умизми

Мнение от Света вода ненапита »

Fairy of the Flowers написа:
Метаморф написа:
:
Не, не съм права.:rotfl24: Нямах предвид, че е това любовта, а че повечето хора така я възприемат и неистово я търсят. За мен любовта повече си прилича с раждането и смъртта - тези тайнства, в които не можем да прозрем и които не можем да разберем. Не говоря за брака и ежедневния комфорт, който си създаваме, правейки двойка и създавайки връзка.
знам бре... ама нали майтап да става... :winkw:
Виж подводницата!
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

Метаморф написа:
Fairy of the Flowers написа:
Метаморф написа:
:
Не, не съм права.:rotfl24: Нямах предвид, че е това любовта, а че повечето хора така я възприемат и неистово я търсят. За мен любовта повече си прилича с раждането и смъртта - тези тайнства, в които не можем да прозрем и които не можем да разберем. Не говоря за брака и ежедневния комфорт, който си създаваме, правейки двойка и създавайки връзка.
знам бре... ама нали майтап да става... :winkw:[/quote ]
Майтап, майтап ама... Нали знаеш - на голо ... :rotfl24:Аааа, подкокоросваш хората да мислят разни работи, пък то, мисленето, хич не е полезно.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

дълго е, дано да ви е интересно

теорията за привързаността обяснява факторите, които влияят на стабилността и промяната на близките отношения между хората
поддържа се тезата, че стремежът на човешките същества да създават удовлетворяващи ги афективни връзки със значимите други има фундаментална адаптивна и развитийна функция
хората във всяка възраст са способни да разгърнат своите таланти за напредък, когато са уверени, че зад тях има някой, който ще се притече на помощ, ако възникнат трудности
) Индивидът обича да е в близък контакт с обекта на превързаност и при раздяла с него преживява известна степен на стрес и протест.
2) Обектът на привързаност се възприема като източник на сигурност и подкрепа по време на опасност, заплаха или болест.
3) Присъствието на обекта на превързаност служи като сигурно убежище, от което индивидът може да изследва, проучва и развива своите способности и личността си.

При възрастните, целта на привързаността в близките отношения е физическа и емоционална близост с обекта на превързаност. За ранното детство привързаността се разглежда като еволюционен механизъм за оценяване, чрез който бебетата черпят грижи и защита от своите обгрижващи. В зависимост от това доколко са чувствителни и откликващи на детските нужди се формират вътрешните оперативни модели - това са емоционално значими психични представи, образи за себе си или другите хора, които се развиват през ранните години. Оперативните модели на привързаност могат да се диференцират по две пресичащи се полярни оси:
По хоризонтала – позитивно/негативно Аз.
По вертикала – позитивен/негативен друг.

Тези модели включват очакванията на детето за емоционален отклик от другите в ситуации на заплаха и представи за тяхната склоност да се грижат за него. Те научават колко са ценни за другите и доколко могат да разчитат на тях за емоционална подкрепа и сигурност. Именно на базата на тези когнитивни и афективни модели се формира индивидуалният стил на превързаност, който се проявява най-често в стресова ситуация на раздяла с обекта на превързаност.

има 4 стила на привързаност:
Сигурен стил: Те възприемат другите позитивно. Имат чувство за хумор. Чувстват се комфортно и при интимност, и когато са сами. Възприемат се като дружелюбни, харесвани. Любовните отношения за тях са нещо относително стабилно, но развиващи се и затихващи. Отнасят се скептично към любовните романи. Не се страхуват от обвързване и имат по-чести позитивни емоции. Способни са да дават и получават подкрепа и се сближават сравнително лесно. Пазят позитивни спомени за детството си и описват родителите си като добронамерени и предприемащи наказателни мерки само в краен случаи. Демонстрират повишена готовност да опознаят другия. Притежават повече откритост и вярват, че при нужда имат на кого да разчитат.

Тревожно-амбивалентен стил: Имат негативна оценка за себе си и положителна за другите. Изпълнени са със силен стремеж за създаване на връзки. Възприемат се като неразбрани, несигурни и подчинение в близките отношения. Желаят да са напълно емоционално близки с партньорите си, но се тревожат, че последните не искат да се обвързват с тях напълно. Поглъщане на партньора. Имали са непостоянни родители. Съмняват се в способностите си, затова те постоянно търсят в другите подкрепа и позитивна обратна връзка. Тяхната самоувереност е непостоянна и формира драматичното в зависимост от приемането или отхвърлянето. Проявяват силна зависимост относно предвидимостта на партньора и доколко може да се им вярва. Убедени са, че човек може да се влюби, но трудно намира истинската любов.

Отхвърлящ стил на првличане и Страхуващ се стил. Това са избягващи стилове. Избягват зависимостта и се чувстват добре, когато не са обвързани в близки отношения. Това се дължи на техния страх да не бъдат наранени. При пректатяване на романтичните отношения, плащат висока цена, защото не си позволяват да се наслаждават на емоционалната връзка. Родителите се възприемат като отхвърлящи, авторитарни и злонамерени. Имат негативни вярвания за себе си - безлична значимост. Такива са вярванията и за другите. Способни са да демонстрират злоба и ревност. Не умеят да бъдат интересни, да се разкриват и избягват привързаност от страх да не загубят своята независимост. За тях родителите са хора - безотговорни, студени и агресивни, на които не може да разчита, защото са били лишени от любов и топлина в детството. Те възприенат стратегия за контрол на стреса от недостиг на обич и топлина като поддържат емоционална дистанция и не се доверяват. Ценят собствената компетентност и самоувереност. Склонни са да докладват, че никога не са се влюбвали. Не се разкриват и по-често се включват в неангажиращи отношения със случайни партньори като начин за избягване на действителността. Може да се женят, но за кратко и се развеждат. Имат високи стойности по враждебност, което ги дистанцира от другите.
Изображение
Аватар
Света вода ненапита

Fairy of the Flowers написа: Майтап, майтап ама... Нали знаеш - на голо ... :rotfl24:Аааа, подкокоросваш хората да мислят разни работи, пък то, мисленето, хич не е полезно.
ми, хората като се ловят на подкокоросване, аз какво съм виновен? :blum:
Виж подводницата!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

snowprincess написа:.
Беше ми много интересно
Благодаря:-)

Off:Абе, ти кога ще се дипломраш да ми драснеш една рецепта за Прозак
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

frisky lioness написа:
Беше ми много интересно

на дърти години реших да стана вечният студент :grin:
дипломирах се, това горното е част от дипломната ми, сега продължавам
на есен ми се иска да запиша нещо друго (здравен мениджмънт), но ще видя дали са склонни да ме изтраят още 2-3 години и тогава ще реша със сигурност :lol:
Изображение
Аватар
Света вода ненапита

frisky lioness написа:
Беше ми много интересно

бе... то повече ще ти помогне и цианкалий, кораре и други подобни... може и в комбинация (за усилване не ефекта) :harhar: :harhar:
Виж подводницата!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

snowprincess написа:
frisky lioness написа:
Беше ми много интересно

на дърти години реших да стана вечният студент :grin:
дипломирах се, това горното е част от дипломната ми, сега продължавам
на есен ми се иска да запиша нещо друго (здравен мениджмънт), но ще видя дали са склонни да ме изтраят още 2-3 години и тогава ще реша със сигурност :lol:
Браво на теб. Възхищавам ти се:kiss: :good:

Нищо не каза за рецептата:winkw:

Така като се гледам (в огледалото) имам нужда точно от това:cool:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

frisky lioness написа:
без да те гледам в огледалото - имаш нужда от трите М:winkw:
just perfect
Аватар
Света вода ненапита

bead_ написа:трите М:winkw:
мъж, мъж, мъж??? :blum:
Виж подводницата!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Метаморф написа:
бе... то повече ще ти помогне и цианкалий, кораре и други подобни... може и в комбинация (за усилване не ефекта) :harhar: :harhar:
Глупости:mad:
Ти искаш да ме отровиш, бе:mad:
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

bead_ написа:
frisky lioness написа:
без да те гледам в огледалото - имаш нужда от трите М:winkw:
мента
мечка
мачете

?

манги
мантра
магазини

?
Изображение

Аватар
Света вода ненапита

frisky lioness написа:
Метаморф написа:
:shocked: кой това бре? аз ли искам да те тровя?! егати... просто предлагам... по-силни лекарства, като за силна жена... няма да си играем на шикалки я! :blum:

П.П. отдавна не съм се закачал с теб... определено ми липсваше това :kiss:
Виж подводницата!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Метаморф написа:
frisky lioness написа:
Метаморф написа:
:shocked: кой това бре? аз ли искам да те тровя?! егати... просто предлагам... по-силни лекарства, като за силна жена... няма да си играем на шикалки я! :blum:

П.П. отдавна не съм се закачал с теб... определено ми липсваше това :kiss:
Абе, аз с цианкалия си разреждам сутрин кафето
а със среличките, напоени в кораре си чистя вечер зъбите...
Тръгнал да ми разправя той на мене

Имам нужда от Прозак. Това е
Изображение

Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

frisky lioness написа:

:kiss:
нямаме право да изписваме рецепти
учим се да задаваме правилните въпроси, за да намери човек верните отговори за себе си и да се справи без помощта на лекарствата
Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

snowprincess написа:
frisky lioness написа:

:kiss:
нямаме право да изписваме рецепти
учим се да задаваме правилните въпроси, за да намери човек верните отговори за себе си и да се справи без помощта на лекарствата
М@мка му :mad:

Знаех си, че ми трябва психиатър

ама това ПО като за болен ми звучи :crazy:

К'во съм седнала и аз да се притеснявам, при положение, че Дори и мафиотите са в депрасия
Изображение

Аватар
Света вода ненапита

frisky lioness написа: Имам нужда от Прозак. Това е
глупости... имаш нужда някой да те напляска, та да дойдеш на себе си! :harhar:
Виж подводницата!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Метаморф написа:
frisky lioness написа: Имам нужда от Прозак. Това е
глупости... имаш нужда някой да те напляска, та да дойдеш на себе си! :harhar:
Прозак превръща жабата в принц:grin::cool:

Кви са тия силови методи, бе
Изображение

Аватар
Света вода ненапита

frisky lioness написа:

:shocked: какви силови методи те гонят... говорим за едно педагогическо напляскване... :grin:
Виж подводницата!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Метаморф написа:
frisky lioness написа:

:shocked: какви силови методи те гонят... говорим за едно педагогическо напляскване... :grin:
Предполагам, че изхождаш от максимата
"Боят не помага само на грънците":lol::lol:

Кажи ми, как може някой да си кръсти фирмата "Гавра":blink::shocked:
Току що попаснах на тяхна обява за работа:lol::lol::grin:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Да обичаш не значи да искаш доброто на любимия си. Значи, че го искаш до тебе. Обичам те, значи стой тук. Не значи- аз ще ти помогна да се чувстваш добре, искам да си ОК, искам да си щастлив. Дреме му на обичащия, дали другия е щастлив. Щом е до него всичко е ток. Обичам те, значи искам да те използвам.
казано по друг начин - "да обичаш" според горната дефиниция е да притежаваш "любимия" и да го използваш.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Метаморф написа:...
нещо бъркаш обичта с брака...
все едно да сбъркаш софтуер с хардуер... :winkw:

П.П. те тука: http://vbox7.com/play:c4947342 поета го е казал толкова точно, композитора толкова прочувствено, а Марги е перфектна...
ами за хардуерно реализирания софтуер? Софтуер и хардуер са много, много тясно свързани. Както точно е фърмуера? Ами мидълуера? По-добре давай други примери. А и освен "обич" има понятия като любов, влюбване и т.н. И става едно дълго и обяснително :rotfl24:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

МЪЖжжж написа:
Мнемозина написа: Не, не е така.
Всичко това, което описваш, всъщност значи, че искаш да ти бъде доказвано, че си обичан.
Което е различно.
:-)
Така беше и бившата... Не казваше "обичам те", а винаги питаше "обичаш ли ме?". Естествено казвах твърдо НЕ! Импулсивно естествено. :lol: Този въпрос винаги ме е дразнил. Ако човек не вижда какво правиш тихомълком, на думите ли да имаш вяра?! ...
Виж, цялата сложнотия идва оттам, че точно това не изключва самото обичане, то е може би просто една от възможните му прояви - и ако се доверим на цитата, дето Сноу го е пуснала, е свързано с несигурност, неувереност, усещане за зависимост и т.н.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:дълго е, дано да ви е интересно
Ей в такива случаи ми се иска - точно на мен, представяш ли си кодоша - да цитирам гадничко "Теорията е суха, зелето е дървото на живота". :blum:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Метаморф написа:
Не се ли пише кураре, с извинение и пардон? :shy:

:blum:

Или грешката пак ще си е за този, който я открие? :mad:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:
Ей в такива случаи ми се иска - точно на мен, представяш ли си кодоша - да цитирам гадничко "Теорията е суха, зелето е дървото на живота". :blum:
обичам те, бе :kiss:
неприятна и суха е теорията, но тя дава отговори, за които не се досещаме и можем хиляда пъти да стъпим в една и съща дупка ако не знаем причините, които ни карат да постъпваме по даден начин
ако разбираме добре себе си, ще се научим да разбираме и другите
разрешавам ти да преразказваш с две думи това, което аз пействам :blum: :lol::lol:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:
Мнемозина написа:
обичам те, бе :kiss:
неприятна и суха е теорията, но тя дава отговори, за които не се досещаме и можем хиляда пъти да стъпим в една и съща дупка ако не знаем причините, които ни карат да постъпваме по даден начин
ако разбираме добре себе си, ще се научим да разбираме и другите
разрешавам ти да преразказваш с две думи това, което аз пействам :blum: :lol::lol:
Да бе, и да оцветя с примери от живота. :blum:

Теорията в случая може да даде някакви разделения между случаи (или класификация, къде е Елби), обаче точно в този откъс търсенето на причините в детството и родителското поведение ми олеква и хич не ми е убедително.
Сигурно щото си имам други виждания по въпроЗа, де - смятам, че човек си има заложена по рождение "програма" (която включва и начина му на възприемане на света и на хората) и неслучайно деца на едни и същи родители имат съвсем различно поведение, активност, отношения с хората и т.н.
Малко ми американее това - всичко да се обяснява с отхвърляне или агресия в детството, макар че всъщност Фройд май го налага това.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
баси въображението се изисква :rotfl24:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Метаморф написа:
men, mojito&music
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Мнемозина написа:
Затрудних ли те? :blum:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа: Да бе, и да оцветя с примери от живота. :blum:

Теорията в случая може да даде някакви разделения между случаи (или класификация, къде е Елби), обаче точно в този откъс търсенето на причините в детството и родителското поведение ми олеква и хич не ми е убедително.
Сигурно щото си имам други виждания по въпроЗа, де - смятам, че човек си има заложена по рождение "програма" (която включва и начина му на възприемане на света и на хората) и неслучайно деца на едни и същи родители имат съвсем различно поведение, активност, отношения с хората и т.н.
Малко ми американее това - всичко да се обяснява с отхвърляне или агресия в детството, макар че всъщност Фройд май го налага това.
може и онтология :rotfl24:

иначе - за децата и родителите - ами има много деца, които повтарят на 90% поведението на родителите си. За различно поведение ... абе има, но зависи спрямо кого. Много често повечето гени отиват в посока А или Б (на 2 деца - за повече - нямам директни наблюдения, щото в днешно време е голяма рядкост). А и освен гени (заложена програма) си има фактори външна среда, случайности и т.н. и т.н.

Разбира се, че дядо Фройд прекалява с детството - неговата гениалност е, че при зададеният от него подход за първи път в света се обясняват много поведенчески прояви, но той неправилно генерализира всичко до детство, страх, сънища и т.н.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа:
Мнемозина написа:
Затрудних ли те? :blum:
мен - о, почти си представих как (ре)цитираш рецептата за теория със зеле...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
Метаморф написа:
men, mojito&music
ski, salsa, sex :)
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:
Да бе, и да оцветя с примери от живота. :blum:

"програмата" се нарича темперамент и не се променя цял живот, независимо какви са родителите ти
Изображение
Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа:
bead_ написа:
Метаморф написа:
men, mojito&music
всеки си има рецепта. за всеки случай също си има рецепта.
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:може и онтология :rotfl24:

иначе - за децата и родителите - ами има много деца, които повтарят на 90% поведението на родителите си. За различно поведение ... абе има, но зависи спрямо кого. Много често повечето гени отиват в посока А или Б (на 2 деца - за повече - нямам директни наблюдения, щото в днешно време е голяма рядкост). А и освен гени (заложена програма) си има фактори външна среда, случайности и т.н. и т.н.

Разбира се, че дядо Фройд прекалява с детството - неговата гениалност е, че при зададеният от него подход за първи път в света се обясняват много поведенчески прояви, но той неправилно генерализира всичко до детство, страх, сънища и т.н.
Че колко му е, може и онтология, кво. :grin:

Да, така е.

А на дядо Фройд заслугата му е преди всичко разкриването на несъзнаваното и "потискането", това е май, което генерално преобръща психологията тогава - дотам, че аз сега не мога да си представя каква ли е била психологията преди Фройд.
Боже, колко има за четене.
Друг е въпросът, че той в това несъзнавано и/или потискано открива все едно и също. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа: "програмата" се нарича темперамент и не се променя цял живот, независимо какви са родителите ти
Изображение
Аз й викам "хороскоп". :blum:

Добре, темперамент - ама в онзи откъс причините не се търсят в темпераментите, нали? Ей за това говорех.

Щото съм родител, трябва да се поддържаме, не може за всичко ние да сме виновни. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
bead_ написа:
Метаморф написа:
men, mojito&music
Нещо за теориите със зеле да ми кажеш? :lol:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
ELBI написа:
bead_ написа:
Метаморф написа:
men, mojito&music
всеки си има рецепта. за всеки случай също си има рецепта.
no recepies for ski, salsa and sex!!!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа:
bead_ написа:
Метаморф написа:
men, mojito&music
Нещо за теориите със зеле да ми кажеш? :lol:
не мога да се меся успешно в твои територии
Публикувай отговор