19 февруари

Все същите
Аватар
Мнемозина

19 февруари

Мнение от Мнемозина »

Обесването на Васил Левски.

Един от дните, в които казваните много пъти неща просто трябва да се повтарят - за да не се забравят.

В смъртта ли е подвигът?
Panta rhei...
jazz

Мнение от jazz »

не знам за подвига
но такива умират веднъж
другите се гърчат всеки ден

тоооооооооо и бон скот е умрял днес
по малко по-различен начин :lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

надали е само в смъртта - по-скоро в делата.

А какво се помни... не рядко е плод на пропаганда. В нашето скъпо отечество се помнят и до ден днешен сатрапи на народа ни, а други, които са се жертвали и са били достойни като Левски са забравени. За жалост. Добре е, че има и действително ценни хора/действия (както е примера с Левски), които все пак се помнят. Което ме подсеща за повода за написването на Епопея на забравените... има и други примери.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: 19 февруари

Мнение от bead_ »

ПОКЛОН!
just perfect
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Мнемозина написа:Обесването на Васил Левски.

Един от дните, в които казваните много пъти неща просто трябва да се повтарят - за да не се забравят.

В смъртта ли е подвигът?
Подвигът е в живота и по-точно в начина, по който си го изживял

За мен е ЕДИНСТВЕНИЯТ българин
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Подвига на Васил Левски е в смъртта му. Уникалността му е във вярата.

Вчера ми казаха че децата учат по история, че датата е сгрешена. Бил обесен на 18ти.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Това, от което поняга ми става гадно е, че сред най-гръмогласните с името му (не всички, разбира се - има и истински патриоти) са тези, които не са нито силни, нито достойни, нито честни, нито морални. Тъжно, но факт.

Васил Левски е един реален, земен човек, който показа (и със силата на делата си продължава да показва) какво значат смелост, достойнство, честност и морал. Колко малко и едновременно колко много за да бъде някой истински герой!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Поклон.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:Това, от което поняга ми става гадно е, че сред най-гръмогласните с името му (не всички, разбира се - има и истински патриоти) са тези, които не са нито силни, нито достойни, нито честни, нито морални. Тъжно, но факт.

Васил Левски е един реален, земен човек, който показа (и със силата на делата си продължава да показва) какво значат смелост, достойнство, честност и морал. Колко малко и едновременно колко много за да бъде някой истински герой!
Тва много хубаво казано, Елби! И аз мисля така! "Със силата на делата си" а не с думите.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Абе, днес имаше ли сирени?
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:Абе, днес имаше ли сирени?
Ти съвсем се обърка: на втори юни са сирените. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
ELBI написа:Това, от което поняга ми става гадно е, че сред най-гръмогласните с името му (не всички, разбира се - има и истински патриоти) са тези, които не са нито силни, нито достойни, нито честни, нито морални. Тъжно, но факт.

Тва много хубаво казано, Елби! И аз мисля така! "Със силата на делата си" а не с думите.
Само дето не виждам да е станало и едно от нещата, за които се е борил и е дал живота си. Като изключим, че не сме част от империята вече...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Green Light написа:

Само дето не виждам да е станало и едно от нещата, за които се е борил и е дал живота си. Като изключим, че не сме част от империята вече...
Ами България и българин значат нещо. Не са незначителни думи. Постигнал го е до голяма степен той. Освен това ако клишето "живее в съзнанието на всеки българин" може да ми бъе простено, то той е постигнал и това. Звездите над нас са страхоти и невероятни и заедно с това почти толкова страхотен и невероятен е моралния кодекс вътре в нас. А няколко изречения от него ги е написал Левски. Бива като постижение.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
хъм...:roll:
Затова не съм ги чула
Изображение

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:
хъм...:roll:
Затова не съм ги чула

ХАХАХАХАХАХАХА
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Green Light написа:
Gaspode написа:
Green Light написа:

Ами България и българин значат нещо. Не са незначителни думи. Постигнал го е до голяма степен той. Освен това ако клишето "живее в съзнанието на всеки българин" може да ми бъе простено, то той е постигнал и това. Звездите над нас са страхоти и невероятни и заедно с това почти толкова страхотен и невероятен е моралния кодекс вътре в нас. А няколко изречения от него ги е написал Левски. Бива като постижение.
Определено не сме това, което е очаквал да бъдем
и определено би се срамувал от и за нас
и ако беше жив сигурно би си сложил сам въжето....

Не знам дали заслужаваме политиците си, но героите си не ги заслужаваме
Изображение

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

frisky lioness написа:
Определено не сме това, което е очаквал да бъдем
и определено би се срамувал от и за нас
и ако беше жив сигурно би си сложил сам въжето....

Не знам дали заслужаваме политиците си, но героите си не ги заслужаваме

Виж. Много ми се иска да предложа и друга гледна точка, без да споря. Тоест искам да кажа че прекрасно те разбирам, около мен цари простотия, тъпотия и еснафщина, точно както около теб, няма начин да не сме единомисленици.
Другата гледна точка е следната. Ние всички без да признаваме че подобно нещо е възможно започнахме да ценим българските стоки повече от чуждите. Някои, не всички, но пък ги има. И не са малко. И ги ценим не само спрямо китайските ами и спрямо американските. Това са дрехи, храни, напитки, мебели, даже има и техника и даже животоспасяваща. Това значи че(пу, пу, пу) действително работим качествено. После- обслужването ни е под всякаква критика, законите също, но нима нямаше супер далновидни инвестиционни проекти развили цели области. Домейн бойар, примерно. Или Банско - имам предвид пистите. Значи и тъпи унищожители на природата не сме. Имаме музеи и музейни работници на световно ниво, не ами световното ниво с нас трябва да се мери. Имаме накрая народ, който непрекъснато го тикат къйм някаква етническа омраза, но който така и не реши да приеме нещата другояче освен с хумор.
Намирам причини да се радвам че съм от тоя сой, без да изпадам в патос.
И без да си затварям очите от кучешките лайна по улицата.
Има гледни точки, сам си избирам откъде да погледна.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Green Light написа:
Виж. Много ми се иска да предложа и друга гледна точка, без да споря. Тоест искам да кажа че прекрасно те разбирам, около мен цари простотия, тъпотия и еснафщина, точно както около теб, няма начин да не сме единомисленици.
Другата гледна точка е следната. Ние всички без да признаваме че подобно нещо е възможно започнахме да ценим българските стоки повече от чуждите. Някои, не всички, но пък ги има. И не са малко. И ги ценим не само спрямо китайските ами и спрямо американските. Това са дрехи, храни, напитки, мебели, даже има и техника и даже животоспасяваща. Това значи че(пу, пу, пу) действително работим качествено. После- обслужването ни е под всякаква критика, законите също, но нима нямаше супер далновидни инвестиционни проекти развили цели области. Домейн бойар, примерно. Или Банско - имам предвид пистите. Значи и тъпи унищожители на природата не сме. Имаме музеи и музейни работници на световно ниво, не ами световното ниво с нас трябва да се мери. Имаме накрая народ, който непрекъснато го тикат къйм някаква етническа омраза, но който така и не реши да приеме нещата другояче освен с хумор.
Далеч съм от мисълта, че ние сме само лекета, вандали и престъпници
Никога и нищо не е само бяло и само черно
И слава Богу, че светът е така шарен и ние, като част от него

Замислих се за нещо по повод думите ти и ми стана криво.....

не питай
няма да коментирам
Изображение

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Ами България и българин значат нещо. Не са незначителни думи. Постигнал го е до голяма степен той. Освен това ако клишето "живее в съзнанието на всеки българин" може да ми бъе простено, то той е постигнал и това. Звездите над нас са страхоти и невероятни и заедно с това почти толкова страхотен и невероятен е моралния кодекс вътре в нас. А няколко изречения от него ги е написал Левски. Бива като постижение.
Друго имах предвид, ама ти все да си наопаки :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Виж. Много ми се иска да предложа и друга гледна точка, без да споря. Тоест искам да кажа че прекрасно те разбирам, около мен цари простотия, тъпотия и еснафщина, точно както около теб, няма начин да не сме единомисленици.
Бтв, много ме дразни липсата на самочуствие у нас като народ.
Кофти ни били услугите - една позната от година вече е в Брюксел - ако знаеш как се оплаква от услугите там... не е истина просто.
А и друг път съм споменавал с "добро" така наречените "чужди консултанти" :grin:
Та така

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Махам го...
Не е за тази тема
Изображение

Публикувай отговор