Манифест на Добруджанците в България
Манифест на Добруджанците в България
Уважаеми дами и г-да,
аз като отколешен посетител в македонски форуми и защитник на българското, се реших да събера мислите си в един Манифест.
1. Строго наложително е да се отцепим и да наречем държава Добруджа.
2. Ще откраднем историята на Румъния, Молдова (а.к.а Румъния), Украйна, Приднестровие, Русия и не на последно място България и ще си направим наша си история.
3. Варна не е морска столица, а Добружданска Столица.
4. На Владислав Варненчик му се присъжда посмъртно Владислав Добруджански
5. Въвеждане на парична единица ропии ( индийците имат рупии, ние ще си имаме ропии, справка югославските и македонските денари/динари, една буква - нова валута)
6. Добружданският език. Занапред да се чете изик. Значи изика ни ще си е наш и ще си го говорим както си щем. Ние не говорим меку. Ние говорим добруджански.
6.1. Bacilucus Bulgaricus се преименува на Drozhdi di Dobrucea, или втасало мляку
6.2. По пример на македонските отцепници, кои зборуват "пеесет, шеесет" вместо петдесет и шестдесет, ние ще пишем пийсе и шийсе.
6.3. В новия химн на държавата да се впише "тън мън да няма"
6.3. Да се въведат новите думи в литературния добруджански език "алелей", "въй", "сирьозну", "дий воле дий", "шта таковам" / по пример на братскиот македонски народ с "епа", "дека" , "доколку", "междутоа"...и т.н./
6.4. Щом македонците са вкарали като нови думи в изика фрустрирам, компарисно (сравнено), иритирам (дразня) и т.н боклуци, ние ще вкараме "имабаялдирам" - готвя вкусотии, "тескреребудалирам" - да се разбира като македонец чака на опашка за българска лична карта, "неробърнингтулирам" - записвам си мр3-ки, "импийчвам" - гоня жената от къщи.... и т.н и т.н....неизчерпаем е ресурса добруджански.
6.5. Ще си го доизмислим като изтрезнеем!
7. Спартак да се обяви за национален герой и вместо тракиец да му зе присъди и присвои заслугите за Добруджанската кауза.
7.1. Да не се бърка с ФК "Спартак" Варна, всички добруджанци по закон да са фенове на ФК "Черно Море" Варна
8. Да се създаде ВДРО - Вътрешно Добруджанска Революционна Организация - ще пием и ще правим атентати, после ще мислим дали сме в крак с устава.
9. Да се създадат силни връзки с Косово, Приднестровието, Турски Кипър, Абхазия, Македония, Баския, Кюрдистан и да се образува Съюз на Измислените Държави.
9.1. Кърджали и Разград да не се надяват. От България не приемаме! Щото така! Казах!
10. Ние по принцип имаме още доста точки, но сме сериозни хора и като пием пишем само по 10. Но си оставяме вратата отворена.
аз като отколешен посетител в македонски форуми и защитник на българското, се реших да събера мислите си в един Манифест.
1. Строго наложително е да се отцепим и да наречем държава Добруджа.
2. Ще откраднем историята на Румъния, Молдова (а.к.а Румъния), Украйна, Приднестровие, Русия и не на последно място България и ще си направим наша си история.
3. Варна не е морска столица, а Добружданска Столица.
4. На Владислав Варненчик му се присъжда посмъртно Владислав Добруджански
5. Въвеждане на парична единица ропии ( индийците имат рупии, ние ще си имаме ропии, справка югославските и македонските денари/динари, една буква - нова валута)
6. Добружданският език. Занапред да се чете изик. Значи изика ни ще си е наш и ще си го говорим както си щем. Ние не говорим меку. Ние говорим добруджански.
6.1. Bacilucus Bulgaricus се преименува на Drozhdi di Dobrucea, или втасало мляку
6.2. По пример на македонските отцепници, кои зборуват "пеесет, шеесет" вместо петдесет и шестдесет, ние ще пишем пийсе и шийсе.
6.3. В новия химн на държавата да се впише "тън мън да няма"
6.3. Да се въведат новите думи в литературния добруджански език "алелей", "въй", "сирьозну", "дий воле дий", "шта таковам" / по пример на братскиот македонски народ с "епа", "дека" , "доколку", "междутоа"...и т.н./
6.4. Щом македонците са вкарали като нови думи в изика фрустрирам, компарисно (сравнено), иритирам (дразня) и т.н боклуци, ние ще вкараме "имабаялдирам" - готвя вкусотии, "тескреребудалирам" - да се разбира като македонец чака на опашка за българска лична карта, "неробърнингтулирам" - записвам си мр3-ки, "импийчвам" - гоня жената от къщи.... и т.н и т.н....неизчерпаем е ресурса добруджански.
6.5. Ще си го доизмислим като изтрезнеем!
7. Спартак да се обяви за национален герой и вместо тракиец да му зе присъди и присвои заслугите за Добруджанската кауза.
7.1. Да не се бърка с ФК "Спартак" Варна, всички добруджанци по закон да са фенове на ФК "Черно Море" Варна
8. Да се създаде ВДРО - Вътрешно Добруджанска Революционна Организация - ще пием и ще правим атентати, после ще мислим дали сме в крак с устава.
9. Да се създадат силни връзки с Косово, Приднестровието, Турски Кипър, Абхазия, Македония, Баския, Кюрдистан и да се образува Съюз на Измислените Държави.
9.1. Кърджали и Разград да не се надяват. От България не приемаме! Щото така! Казах!
10. Ние по принцип имаме още доста точки, но сме сериозни хора и като пием пишем само по 10. Но си оставяме вратата отворена.
Изпипано! 
Щрунце, абе аз си спомням, че по поредното преименуване разправяха, че турците искали автономна област със столица Варна.
Варна - понеже имали вкус, не за друго.
Нещо не ми стои добре паричната единица, ако ще казвате "изик", то няма начин да не е се чува "рупия"... нещо друго трябва да изберете. По-добре робла или нещо подобно.
Щрунце, абе аз си спомням, че по поредното преименуване разправяха, че турците искали автономна област със столица Варна.
Варна - понеже имали вкус, не за друго.
Нещо не ми стои добре паричната единица, ако ще казвате "изик", то няма начин да не е се чува "рупия"... нещо друго трябва да изберете. По-добре робла или нещо подобно.
Panta rhei...
Щрунци, щех да се задавя с кафето в 7,30
:rotfl24:
Вдъхновяващо!! След манифеста е редно и Конституция да напишеш
Речникът вече е написан, осведомени сме за разликата между чушки и пипер и други в тази стилистика!!!
П.П. Може ли превод като за не-добруджанци на текста в химна, по-конкретно на "тън мън"
Вдъхновяващо!! След манифеста е редно и Конституция да напишеш
П.П. Може ли превод като за не-добруджанци на текста в химна, по-конкретно на "тън мън"
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
- majemela4ka
- Обратна връзка:
мен мА вълнува стилистиката на "шта таковам":shy: и има ли връзка с "изик-а" и каква по-точно4avdar4e написа:Щрунци, щех да се задавя с кафето в 7,30:rotfl24:
Вдъхновяващо!! След манифеста е редно и Конституция да напишешРечникът вече е написан, осведомени сме за разликата между чушки и пипер и други в тази стилистика!!!
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
... като за чужденци да е задължителна походка, не само стойка...Мнемозина написа:Ти тук като в изтрезвително ли идваш?Strunz написа:абе напих се снощи и се ръфахме в един македонски форум, та.....
:)
да, робли ще звучи по-добре:)
Предлагам също в конституцията да се включи като задължителна т.нар. добруджанска мъжка стойка:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
- Marygold_vn
Re: Манифест на Добруджанците в България
Кат ина сафсем истинска пульвин добруджанка допълвам : бактисах, баялдисах, блазя ти...Strunz написа:Уважаеми дами и г-да,
.
И са сетиф да та питам - знайш ли що в добруджата няма тротоари?
Silence must be heard...
Кажи що и го конституционирам със закон:)Marygold_vn написа:Кат ина сафсем истинска пульвин добруджанка допълвам : бактисах, баялдисах, блазя ти...Strunz написа:Уважаеми дами и г-да,
.
- Marygold_vn
Strunz написа:Кажи що и го конституционирам със закон:)Marygold_vn написа:Кат ина сафсем истинска пульвин добруджанка допълвам : бактисах, баялдисах, блазя ти...Strunz написа:Уважаеми дами и г-да,
.
Silence must be heard...
Marygold_vn написа:Strunz написа:Кажи що и го конституционирам със закон:)Marygold_vn написа:Кат ина сафсем истинска пульвин добруджанка допълвам : бактисах, баялдисах, блазя ти...Strunz написа:Уважаеми дами и г-да,
.
И са сетиф да та питам - знайш ли що в добруджата няма тротоари?Като слизат добруджанки от тротоара да не си удрят дупетата:shy:
Ааааа, нема по-юбаво девойче от добруджанче:)
Аз тези дето ги познавам са все расови и дингили
Химн вече си имате, само добавете тън-мън да няма. 
ДОБРУДЖАНСКИ КРАЙ
О, Добруджански край,
Ти нашъ си земенъ рай,
Въ тебъ златно жито зръй!
Въ тебъ вакло стадо блъй!
Орлитъ отъ възбогъ,
Просторътъ ти широкъ
И слънчо - мощний Фебъ,
Ни спомват все за тебъ!
Подъ чужди ти си кракъ,
Дойде деньтъ въ който пакъ
Да бждеш кжтъ нашъ ти,
Тъй както и пръди!
Съ оржжье, светлина
Ний твойта бжднина
Ковеме всъки часъ,-
Храни надежда въ насъ!
http://www.box.net/shared/naptrmko20

ДОБРУДЖАНСКИ КРАЙ
О, Добруджански край,
Ти нашъ си земенъ рай,
Орлитъ отъ възбогъ,
Просторътъ ти широкъ
И слънчо - мощний Фебъ,
Ни спомват все за тебъ!
Подъ чужди ти си кракъ,
Да бждеш кжтъ нашъ ти,
Тъй както и пръди!
Съ оржжье, светлина
Ний твойта бжднина
Ковеме всъки часъ,-
Храни надежда въ насъ!
Panta rhei...
- snowprincess
и аз съм половин, ама искам първо да видя дали ще раздават кифтета или робли 

Йес!Мнемозина написа:Химн вече си имате, само добавете тън-мън да няма.
ДОБРУДЖАНСКИ КРАЙ
О, Добруджански край,
Ти нашъ си земенъ рай,
Орлитъ отъ възбогъ,
Просторътъ ти широкъ
И слънчо - мощний Фебъ,
Ни спомват все за тебъ!
Подъ чужди ти си кракъ,
Да бждеш кжтъ нашъ ти,
Тъй както и пръди!
Съ оржжье, светлина
Ний твойта бжднина
Ковеме всъки часъ,-
Храни надежда въ насъ!
Току що си спечели поста амбасадор в САЩ :)
Ти сега гониш ли ме, м?Strunz написа:
Йес!
Току що си спечели поста амбасадор в САЩ :)
Не ща в САЩ, искам да ме направите почетен гражданин на новооснованата република.
Един човек разказваше, че го направили почетен гражданин на някакъв остров в Средиземно море (забравих кой). И той попитал - почетен, хубаво, благодаря, обаче това дава ли ми някакви права?
Отговорът бил.
Бихте могли да ползвате безплатно градския ни транспорт, ако имахме такъв.
Panta rhei...
анджък деМагия написа:Последно ще ме "изплющиш" или " шИ мА шибнИш" ?Strunz написа:Шти шибна ина глава:)Магия написа:Аз, като 100 %-ва Добруджанка ще кажа само : Без коментар!
Strunz, да си жив и здрав ! Накрая ще взема да те харесам..
"Бактисах" от думи, а дела няма.
и аз за делата щех да рекъ
Дай тука некой атентат да спретваме Щрунце...
давай да излизаме от кръчмите;
кажи где ше се сберем и кво ше чиним...
O, преразпределение на добруджанските далавери по фондовете ще има 
Не дръжте вратата много отворена, щото ще се напълните с обиграни тарикати и шмекери. Апропо, ще си върнете ли Северна Добруджа, дадена на Румъния като компенсация за присвоената от Русия Молдова преди 131 години? Всъщност точно там е била основана България на Балканите ;)
Не дръжте вратата много отворена, щото ще се напълните с обиграни тарикати и шмекери. Апропо, ще си върнете ли Северна Добруджа, дадена на Румъния като компенсация за присвоената от Русия Молдова преди 131 години? Всъщност точно там е била основана България на Балканите ;)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Няма как да затворим вратата, защото врата отдавна няма.ELBI написа:O, преразпределение на добруджанските далавери по фондовете ще има
Добруджанските далавери и фондове, отдавна са софийски.
" Това, което не ме убива, ме прави по-силна!"
- Green Light
Зависи от гледната точка да ти кажа. Щото София май като нищо е един Добрич.Магия написа:Няма как да затворим вратата, защото врата отдавна няма.ELBI написа:O, преразпределение на добруджанските далавери по фондовете ще има
Прав си, въпрос на гледна точка. Истината е в отговора на въпроса " Защо Провинцията се стича към София ?"Green Light написа:Зависи от гледната точка да ти кажа. Щото София май като нищо е един Добрич.Магия написа:Няма как да затворим вратата, защото врата отдавна няма.ELBI написа:O, преразпределение на добруджанските далавери по фондовете ще има
Аз лично бих избрала Варна.
- Green Light
Тя тая провинция и на Варна не прощава. Са тука ще вкарам три теми в едно като ти рекна че провинцията се стича във Варофия заради глобализацията. И от бич тая глобализация стана лекарство, дет един ден ще оправи кризата. Дам. Питай един какъв беше. Професор американски израелец, риш. Той такива ги пише. Римски модел, византийски модел, експлоатации и така. Тва да е ясно!Магия написа:Прав си, въпрос на гледна точка. Истината е в отговора на въпроса " Защо Провинцията се стича към София ?"Green Light написа:Зависи от гледната точка да ти кажа. Щото София май като нищо е един Добрич.Магия написа:Няма как да затворим вратата, защото врата отдавна няма.ELBI написа:O, преразпределение на добруджанските далавери по фондовете ще има
Аз пък - Пловдив ;) Само да има климатик през лятото, но Пловдив си е Пловдив ;)Магия написа:Прав си, въпрос на гледна точка. Истината е в отговора на въпроса " Защо Провинцията се стича към София ?"Green Light написа:Зависи от гледната точка да ти кажа. Щото София май като нищо е един Добрич.Магия написа:Няма как да затворим вратата, защото врата отдавна няма.ELBI написа:O, преразпределение на добруджанските далавери по фондовете ще има
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
И къде е проблема да си сменя адресната регистрация?!МЪЖжжж написа:Кат въведат адресната регистрация пак...ше се излекуват доста хора..Магия написа:Green Light, коя точно криза ще ви "излекува" глобализацията ?
Освен мен, щото сигурно ще съм забегнал в нечий друг град /или село/. "Тук" определено вече е отврат.
Човек бори ли се да има работа и на много повече е готов.
А! Е там е разковничето!Магия написа: Човек бори ли се да има работа и на много повече е готов.
Те така като се реши тоя въпрос по области..няма да я има и тая глобализация. Немците и австрийците си го решиха тоя проблем с местните данъци и такси. Елементарно и с 1 жест /или замах/ без излишни други движения.. И сега има малки селца дето ако искат ще си позлатят и улиците и перилата и бордюрите. Ма там явно има кой да мисли..
Че те управниците и тука мислят беМЪЖжжж написа:А! Е там е разковничето!Магия написа: Човек бори ли се да има работа и на много повече е готов.
Те така като се реши тоя въпрос по области..няма да я има и тая глобализация. Немците и австрийците си го решиха тоя проблем с местните данъци и такси. Елементарно и с 1 жест /или замах/ без излишни други движения.. И сега има малки селца дето ако искат ще си позлатят и улиците и перилата и бордюрите. Ма там явно има кой да мисли..
ама за джоба си
(дали се включих неподготвен?! )
А, немци, австрийци, швейцарци....нации разни, ясно е, че има кой да мисли.МЪЖжжж написа:А! Е там е разковничето!Магия написа: Човек бори ли се да има работа и на много повече е готов.
Е, при нас ли няма все кой да мисли! Те си мислят, но какви ги измислят...
Ай, да не "зачекваме" темата, че ...дълга и широка:-)
И аз не съм се подготвяла, импровизирамturist написа:Че те управниците и тука мислят беМЪЖжжж написа:А! Е там е разковничето!Магия написа: Човек бори ли се да има работа и на много повече е готов.
ама за джоба си
Че съм чела, чела съм. А дали съм разбрала нещо, друг въпрос.turist написа:да, даМагия написа:И аз не съм се подготвяла, импровизирамturist написа:.....................
Че те управниците и тука мислят бе
ама за джоба си
импровизираш
нали те видях че си чела повече литература от мени...