Боев,
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Боев,
имам едно въпросче. Надявам се да можеш да ми помогнеш с някакъв съвет.
Подариха ми зюмбюл в саксийка. Той вече прецъфтя. Какво да правя сега? Как да се грижа занапред? Дали да вадя луковиците и да ги садя наесен отново или?...
Подариха ми зюмбюл в саксийка. Той вече прецъфтя. Какво да правя сега? Как да се грижа занапред? Дали да вадя луковиците и да ги садя наесен отново или?...

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- snowprincess
Re: Боев,
нека и той каже, но докато дойде, питах гугъла, прочети и мненията отдолуfrisky lioness написа:имам едно въпросче. Надявам се да можеш да ми помогнеш с някакъв съвет.
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION= ... OWER_ID=25

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Благодаряsnowprincess написа:нека и той каже, но докато дойде, питах гугъла, прочети и мненията отдолуfrisky lioness написа:имам едно въпросче. Надявам се да можеш да ми помогнеш с някакъв съвет.
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION= ... OWER_ID=25
и аз четох нещо, но не ми стана много ясно
Сега ще погледна твоя линк

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Като изжълтеят листата, я изваждаш , слагаш я на сухо и проветриво място и октомри- ноември пак я засаждаш. За 8 март ще цъфТне.frisky lioness написа:имам едно въпросче. Надявам се да можеш да ми помогнеш с някакъв съвет.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Абе и аз това четох, ама луковицата ще успее ли да си почине до ноември?[unknown] написа:Като изжълтеят листата, я изваждаш , слагаш я на сухо и проветриво място и октомри- ноември пак я засаждаш. За 8 март ще цъфТне.frisky lioness написа:имам едно въпросче. Надявам се да можеш да ми помогнеш с някакъв съвет.
Ако листата засъхнат юни, юли....
Ако оцелее с онова тревопасно наоколо:mad::evil:
Преди малко таман почиствах поредните поражения....Две саксии на земята . Пръст из цялата стая
Добре поне, че не са успели да нацелят монитора на брат'чедката, който беше на пода

Ще, щеfrisky lioness написа:Абе и аз това четох, ама луковицата ще успее ли да си почине до ноември?[unknown] написа:Като изжълтеят листата, я изваждаш , слагаш я на сухо и проветриво място и октомри- ноември пак я засаждаш. За 8 март ще цъфТне.frisky lioness написа:имам едно въпросче. Надявам се да можеш да ми помогнеш с някакъв съвет.
Ако листата засъхнат юни, юли....
Ако оцелее с онова тревопасно наоколо:mad::evil:
Преди малко таман почиствах поредните поражения....Две саксии на земята . Пръст из цялата стая
Добре поне, че не са успели да нацелят монитора на брат'чедката, който беше на пода
П.П. Кво е правил монитора на брадчетка ти на пода, ааааа-хахааааа...

- frisky lioness
- Обратна връзка:
к'во, к'во? Той е в комплект и с един комп[unknown] написа:
П.П. Кво е правил монитора на брадчетка ти на пода, ааааа-хахааааа...
Чакат чичо доктор да остане по-свободен, да постави диагнозата и да посочи място за изхвърляне:lol::lol::lol:

- Глас в пустиня
Ох Фриски, какво да ти кажа, никак не съм добър в цветарството. Правя ги нещата по нюх, по интуиция, досущ като едно цигле което свири и пее.
У дома лалета, зюмбюли и нарциси си стоят целогодишна в градината, в лехата и това не ги е убило години на ред.
Виж линка има интересни неща, а в раздела с литературата има доста ценни книжки. Още не съм го проучил основно, намерих го в едно списание и рекламираха "градински микс" от луковици и семенена, възнамерявам да си поръчам, но не ги видях обявени тук, та първо ще питам. Успех!
www.sortovisemena-bg.com/index.php

У дома лалета, зюмбюли и нарциси си стоят целогодишна в градината, в лехата и това не ги е убило години на ред.
Виж линка има интересни неща, а в раздела с литературата има доста ценни книжки. Още не съм го проучил основно, намерих го в едно списание и рекламираха "градински микс" от луковици и семенена, възнамерявам да си поръчам, но не ги видях обявени тук, та първо ще питам. Успех!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
БлагодаряБоЕВ написа:Ох Фриски, какво да ти кажа, никак не съм добър в цветарството. Правя ги нещата по нюх, по интуиция, досущ като едно цигле което свири и пее.
По нюх, по нюх ама ти се получават нещата:winkw:

Ама, аз не съм го чел, бе Фриски, аз знам.frisky lioness написа:
Абе и аз това четох, ама луковицата ще успее ли да си почине до ноември?

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Да вземеш да си мениш името ли, а "Незнайко":blum::winkw:[unknown] написа:Ама, аз не съм го чел, бе Фриски, аз знам.frisky lioness написа:
Абе и аз това четох, ама луковицата ще успее ли да си почине до ноември?

Ще ти препоръчам марули и спанак. Полезно нещо - береш марули - правиш салата, трябва да сготвиш супа спанак - отиваш и накъсваш десетина листенца, малко фиденце, ориз, червен пипер и...А да - да не забравиш и онова което е расло на кокал.Мнемозина написа:Чудя се и аз сега искам ли или не искам цветя на балкона.
И какви цветя искам, ако искам.
И не мога да реша.
ЕДИТ Колкото до зюмбюля - по принцип всички луковицокореноиди е добре като прецъфтят и им поопадат листата да се извадят и сложат на тъмно и сухо. И наесен да се засадят отново. Но не е задължително.
Процедурата по ваденето я приложих насело - три щайги луковици от всякакъв калибър - зюмбюля, лале, нарцис, кокиче... После съм садил като чесън и лук обратно наесен. Не я повторих на следващата година. Поне ефекта бе че подредих градината.
Отново на път
http://vbox7.com/play:87f767b7
----------------------------------------
:harhar::harhar:

- frisky lioness
- Обратна връзка:
ИскашМнемозина написа:Чудя се и аз сега искам ли или не искам цветя на балкона.
И не мога да реша.
Много е готино
Трябва да кажеш какво е изложението на балкона и...
Готово.
Най-малкото нищо не ти пречи да боднеш едно най-простичко мушкато:winkw:

Ако ще е мушкатово, то поне да е индрише. Хем мириши, хем като прави компотите ще има суровина...frisky lioness написа:ИскашМнемозина написа:Чудя се и аз сега искам ли или не искам цветя на балкона.
И не мога да реша.
Много е готино
Трябва да кажеш какво е изложението на балкона и...
Готово.
Най-малкото нищо не ти пречи да боднеш едно най-простичко мушкато:winkw:
Отново на път

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това все не можем да го завъдим....не знам защо така:(:shocked:lancelote написа:Ако ще е мушкатово, то поне да е индрише. Хем мириши, хем като прави компотите ще има суровина...
Баба, лека и пръст, слагаше листа от индрише на грис-халвата

Клонче във вода да се укорени. След това на терасата. Ама иска много слънце за да стана силно ароматно...frisky lioness написа:Това все не можем да го завъдим....не знам защо така:(:shocked:lancelote написа:Ако ще е мушкатово, то поне да е индрише. Хем мириши, хем като прави компотите ще има суровина...
Отново на път

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не ства кат ти казвам, бе...lancelote написа:Клонче във вода да се укорени. След това на терасата. Ама иска много слънце за да стана силно ароматно...frisky lioness написа:Това все не можем да го завъдим....не знам защо така:(:shocked:lancelote написа:Ако ще е мушкатово, то поне да е индрише. Хем мириши, хем като прави компотите ще има суровина...
И с клонче във вода сме опитвали и с отгледано вече подарено цвеКе...Ами умаряме ги. Това е. Не знам защо...
Иначе....слънце да искаш. Терасата ни е южна

frisky lioness написа:Не ства кат ти казвам, бе...lancelote написа:Клонче във вода да се укорени. След това на терасата. Ама иска много слънце за да стана силно ароматно...frisky lioness написа:Това все не можем да го завъдим....не знам защо така:(:shocked:lancelote написа:Ако ще е мушкатово, то поне да е индрише. Хем мириши, хем като прави компотите ще има суровина...
И с клонче във вода сме опитвали и с отгледано вече подарено цвеКе...Ами умаряме ги. Това е. Не знам защо...
Иначе....слънце да искаш. Терасата ни е южна
Отново на път

Не ща трева, бе, искам шарено. Ако искам изобщо нещо...lancelote написа:Ще ти препоръчам марули и спанак. Полезно нещо - береш марули - правиш салата, трябва да сготвиш супа спанак - отиваш и накъсваш десетина листенца, малко фиденце, ориз, червен пипер и...А да - да не забравиш и онова което е расло на кокал.Мнемозина написа:Чудя се и аз сега искам ли или не искам цветя на балкона.
И не мога да реша.
Сега остава да кажеш, че си намеквал и за какво си гледам котката.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Котката я гледаш, за да ти пасе цветята и да ти бута саксиите:lol::lol::lol:Мнемозина написа:Не ща трева, бе, искам шарено. Ако искам изобщо нещо...lancelote написа:Ще ти препоръчам марули и спанак. Полезно нещо - береш марули - правиш салата, трябва да сготвиш супа спанак - отиваш и накъсваш десетина листенца, малко фиденце, ориз, червен пипер и...А да - да не забравиш и онова което е расло на кокал.Мнемозина написа:Чудя се и аз сега искам ли или не искам цветя на балкона.
И не мога да реша.
![]()
Сега остава да кажеш, че си намеквал и за какво си гледам котката.

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Пре мен е горе-долу така, че дават много фира:lol::lol::lol:Мнемозина написа:Така си е.frisky lioness написа:
Котката я гледаш, за да ти пасе цветята и да ти бута саксиите:lol::lol::lol:
Сега ще излезе че трябва да гледам цветя заради котката.
Освен това отглеждам само подходящи за условията видове
Лошото е, че дебелият в последно среме си позволява да посяга и на такива,на които преди изобщо не е обръщал внимание.
Изглежда е крайно наложително да преодолея мързела, който ме владее и да му посадя трева:mad::evil:

- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Ох, да става лука и чесъна и да излезе разсада с домати и пипер, та да си правя шопска салата...Проблема ще е в сиренето.БоЕВ написа:Шегуваш се ти, обаче аз съм решил тая година да си направя една леха само с подправки - риган, босилек, мента, мащерка,...lancelote написа:
Ще ти препоръчам марули и спанак.
ЕДИТ Леле, забравих че не садих магданоз...
ЕДИТ ЕДИТ Тази седмица трябва да ида до Четвъртък пазара и да си взема...
Отново на път

- Глас в пустиня
От разсад до плад ще имаш няколко месеца размисъл.Ама ти си знаеш предполагам.lancelote написа:Ох, да става лука и чесъна и да излезе разсада с домати и пипер, та да си правя шопска салата...Проблема ще е в сиренето.БоЕВ написа:Шегуваш се ти, обаче аз съм решил тая година да си направя една леха само с подправки - риган, босилек, мента, мащерка,...lancelote написа:
Ще ти препоръчам марули и спанак.
ЕДИТ Леле, забравих че не садих магданоз...
ЕДИТ ЕДИТ Тази седмица трябва да ида до Четвъртък пазара и да си взема...
vbox7.com/play:5a37ef3d
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Рози?!БоЕВ написа:Рози - така котката нито ще ги яде, нито ще ги препикава. Може и кактуси, но са по-претенциозни.Мнемозина написа:Чудя се и аз сега искам ли или не искам цветя на балкона.
И не мога да реша.
Не разказвах ли какво се случи с една роза преди две, мисля, че бяха, години?
Купувам си от онези пълзящите-жълта, защото имам голяма саксия на терасата празна и си викам...супер ще стане. Ще я пусна по теловете и ще е като в приказка.
Купувам. Следвам инструкциите. Садя. Трамбовам. Поливам. Затаявам дъх. Вълнувам се. Розата беше с едно, две клончета. Съвсем мънички и нежнички с по две-три листенца. И аз си представих как расте, расте, расте....Изчетох как и кога се подрязва.
Да, ама не би.
Една вечер, без да забележим сме затворили добитъка на терасата. Как е станало не знам, защото преди лягане обезателно проверяваме къде е, по причина, че няколко пъти самоволно или не съвсем, беше напускал вилаета, използвайки същата тази тераса като стартова площадка. Както и да е...Та, забравен и самотен останал да нощува на терасата ( в момента седи в скута ми и ме наблюдава какво пиша. от време на време хвърля проучващи погледи на зюмбюла до мен. Наглостта му няма граници Пресяга се. Души го и се опитва да захапе едно от листат му. Рижа наглост:mad::evil:. Шамаросах го). Такаааа, да продължа...Колко е плакал цяла нощ навъм не знам, не сме го чули. Сигурно толкова, колкото аз на другата сутрин.
На сутрината. Отварям вратата на тераста и онзи влита. И се запътва направо към тоалетната си. Не вярвам да се е стискал цяла нош, амо кой знае....
Розата с надъФкано стебло. Те нали са едни такива като клечки дървесина. Косматия много обича да ръфа такива неща. Едното от малките нежни клончета счупено.... Беше ровено и в саксията, така че...може и да е вършил онази работа с малката тоалетна
Надавях се да оживее, розата това, де. Но не успя. Мисля, че почвата и като че ли беше все мокра. Нямаше достатъчно листна маса, с която да изпарява влагата.
След време садих и други неща в тази саксия, но нищо не се задържаше. Викам и омагьосаната саксия. Само мушкатото се приспособи прекрасно и миналото лято си беше свежо и растеше като лудо.
Продължавам да искам да си бодна някакво храстче там-малина, къпина, роза или...не снам лозичка (коментирала съм го това в клуба), но ме е страх, да не последват съдбата на жълтата роза.
Сега имам още една голяма саксия с роза в нея. Донесох си я от офиса. Тя е вече на 3-4 години. Засега (да не чуе дявола) е добре. Никой нищо не е дъФкал

А, аз това го правих веднъж, обаче тогавашният ми котарак не й обърна никакво Фнимание на фона на тогавашните ми цветя.frisky lioness написа:
Пре мен е горе-долу така, че дават много фира:lol::lol::lol:
Освен това отглеждам само подходящи за условията видове
Лошото е, че дебелият в последно среме си позволява да посяга и на такива,на които преди изобщо не е обръщал внимание.
Изглежда е крайно наложително да преодолея мързела, който ме владее и да му посадя трева:mad::evil:
Недей да се мориш и давай все така мързеливата със съборените саксии.
Panta rhei...