За отношението към другите

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Green Light написа: Постъпката му е такава и такава той така ще постъпва в тази ситуация и занапред.
А пък мен смятате за краен.:lol:
Няма две еднакви ситуации. Статистическите наблюдения и заключения в болшинството си са грешни точно заради неправилното отчитане на субективния фактор. Много пъти обаче в живия живот човек се разочарова от другите точно заради това, че прехвърля върху тях собствените си нагласи и очаквания.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

snowprincess написа:
Semiramis написа:
Холи някъде каза ли Всички черти на характера?
Някак тезите ти се въртят около това.
дружелюбност и недружелюбност две черти в характера ли са
тезата ми е - виждайки как един човек реагира в даден момент, не опознаваш характера му, а само оценяваш според изградената си ценностна система, според вътрешната ти норма за правилно/неправилно, опита ти, знанията ти, поведенческите стереотипи, дали ти харесва постъпката или не (само толкова)
Ехеее! Отидохме в темата за свободната воля на вселената. Наблюдаващия е свободен кои параметри да мери, но и мереното нещо има свободна воля... Наричайте ме Йосарян...

Правилното е- минимум анализ, максимум опит.
Това е личния ми опит
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:Абе как намествате мотивациите в цялата тая картинка?

Те имат ли отношение към характера и разбирането му?

Ами ако оня, дето вдига скандали непрекъснато, играе театър? :lol:

Според мен - ама тук си продължавам една моя стара тема - разбирането е дотолкова, доколкото искаш да разбереш. Или си способен да разбереш. Или както там се разбрахме накрая, че е... :blum:

:lol: е те тука социологията е отишла далече и има еееееееееееееее такива дълги теории че всичко е относително
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:... Много пъти обаче в живия живот човек се разочарова от другите точно заради това, че прехвърля върху тях собствените си нагласи и очаквания.
Ами и аз това казвам. За да няма разочарования, не трябва да има и очаквания и значи никакъв анализ и никакво търсене на мотиви. Гледаш какво прави човека. Само това.
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
БоЕВ написа:
Green Light написа: Искам, да речем, да видя дали е дружелюбен с непознати. Ми като го видя как се държи с непознати и те ти го те на, риш, щрак на портрет... Ако нищо не искате, ами само характеристика да направите някому, значи гледайте го една седмица и попълнете таблица: "Харалампи, начи, действа така и така в тая и тая ситуация" И това е най- многото, най- важното и най- задълбоченото разбиране, което един човек може да добие за друг.
Продължителното наблюдение и попълването на таблицата може да те доближи до истината, но не съвсем. Пак казвам, има неща които остават скрити за наблюдаващия. Ако Иван, да речем, се развика на непознат в трамвая, то той какъв е - недружелюбен?! Ами ако оня се е държал неприлично, блъснал го е, настъпил го е, опитал се е да го пребърка...
Ами нали теоритично разсъждаваме. Теоритично- наблюдаваме внимателно и виждаме цялата ситуация
Значи, теоретично да съм спокоен за Иван, че реакцията му няма да остане неразбрана и неправилно оценена.:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
БоЕВ написа:... Много пъти обаче в живия живот човек се разочарова от другите точно заради това, че прехвърля върху тях собствените си нагласи и очаквания.
Ами и аз това казвам. За да няма разочарования, не трябва да има и очаквания и значи никакъв анализ и никакво търсене на мотиви. Гледаш какво прави човека. Само това.
Ами аз пък казвам, че няма достатъчно "стерилна" среда за сравнение и затова наблюдение извършено по твоя начин е неточно.
Ако се върнем в началото на темата и се концентрираме на въпроса:
Дали опознаваш различни черти от характера и др.такива от това как някой се отнася дори към непознати хора в сходна ситуация, а към теб е постъпил по различен начин?
И си послужим с елементарен пример за образност - В градинката зад джамията до банята навремето се събираха футболни запалянковци, минавал си хиляди пъти, направил ти е впечатление един човек който постоянно коментира разпалено, около него винаги се събират най-различни хора и става шоу, един идва друг си отива. Един ден решаваш и ти да се включиш, отиваш до групата, вкарваш няколко лафа, а оня като става и ти прасва шамар и сега? Изводите са няколко - човека е недружелюбен с непознати; човека е агресивен; човека е агресивен само към тебе; човека е дружелюбен с моментни изблици на агресия....Продължаваш да разсъждаваш по изводите и въобще не си даваш сметка, че човека е от левски, а ти носиш значка на цска и вкарваш лафове за това колко са некадърни сините точно в деня след като са паднали от цска с хандбален резултат. :-)
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

snowprincess написа:твоето НЕ е по-близо до истината от ДА-то
ти си ми приятелка, можеш да кажеш - и че съм лоша и знаеш, че ще ти бъде простено, ама виж Грийн не смее :lol:
Хахаха за приятелството. Хем ми знае отношението, хем... Кога съм признавала някви приятелства аз. :grin: Човек да му се доще да те скубне по косата хахаха
Шъ се наложи да отварям нова тема ли? - "колко по-добре се познаваме самите ние, отколкото другите нас ни?" :grin:
сноу, спрямо самите нас можем да отстояваме различни виждания
ха кажи ми "холи, ти си свестен човек"
аз веднага шъ ревна: "кой? аз ли, бе?! боужей, мъ ти не мъ познаваш... аз съм самият дявол!"
обратното: "холидейке, непоносима си!"
аз: "поносима съм! но не на ръце!"
това да опровергаваме другите мислех, че си е само мой "дефект", а го срещам всеки ден.
в случая го видях и при теб сега. :blum:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
holi_day

Re: За отношението към другите

Мнение от holi_day »

vyara написа:Понеже ми е мъчно да те гледам как се измъчваш от въпроса, шти кажа най-сетне. Повече научаваш за другите от собственото си отношение към другите. Опс! Да! Какво имам предвид? Имам предвид именно следното - всички хора са една стока. Всички! Не им гледай фасоните. Просто ситуациите са тези, които им изкарват това-онова наяве.
Именно.
Ноооо не може със всеки човек, когото искаш да познаваш повече, да се поставиш в толкова многобройни ситуации, колкото той се поставя с хората, с които общува...
Да провокирам ситуацrи ли? Се ено да го изпитам...
Да зема да го обера напр., та да видя как се отнася към крадците?
Или по-добре да го вербувам като съучастник в кражба, та да разбера дали е хладнокръвен в критични ситуации... :twisted:

П.П. Като ме занимава тази тема... приятно ми е и вие да се занимавате с нея. :-)
Ф.Песоа

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:
Green Light написа:
Ами аз пък казвам, че няма достатъчно "стерилна" среда за сравнение и затова наблюдение извършено по твоя начин е неточно.
Ако се върнем в началото на темата и се концентрираме на въпроса:
Дали опознаваш различни черти от характера и др.такива от това как някой се отнася дори към непознати хора в сходна ситуация, а към теб е постъпил по различен начин?
И си послужим с елементарен пример за образност - В градинката зад джамията до банята навремето се събираха футболни запалянковци, минавал си хиляди пъти, направил ти е впечатление един човек който постоянно коментира разпалено, около него винаги се събират най-различни хора и става шоу, един идва друг си отива. Един ден решаваш и ти да се включиш, отиваш до групата, вкарваш няколко лафа, а оня като става и ти прасва шамар и сега? Изводите са няколко - човека е недружелюбен с непознати; човека е агресивен; човека е агресивен само към тебе; човека е дружелюбен с моментни изблици на агресия....Продължаваш да разсъждаваш по изводите и въобще не си даваш сметка, че човека е от левски, а ти носиш значка на цска и вкарваш лафове за това колко са некадърни сините точно в деня след като са паднали от цска с хандбален резултат. :-)
Изводите са важните. Извода е, че ако имам да казвам нещо там, в тази компания, ще мина зад въпросния човек, ще нося нещо в ръце, ще съм с удобни гуменки и от удобна позиция, и стойка, ще се изкажа. И това идеално ще ми свърши работа.
Само Славия!
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
Изводите са важните. Извода е, че ако имам да казвам нещо там, в тази компания, ще мина зад въпросния човек, ще нося нещо в ръце, ще съм с удобни гуменки и от удобна позиция, и стойка, ще се изкажа. И това идеално ще ми свърши работа.
Само Славия!
:lol:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

БоЕВ написа:
Green Light написа:
Само Славия!
:lol:
... с гуменки-бързобежки :lol:
Ф.Песоа

Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:Само Славия!
ше схрускате ли чорбарчетата?
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:
Ма на вас много ви хареса да ви отстрелваме, риш, конкуренцията. Литекс, ЦСКА.... брей... ми черпене нещо?
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
bead_ написа:
Ма на вас много ви хареса да ви отстрелваме, риш, конкуренцията. Литекс, ЦСКА.... брей... ми черпене нещо?
първо свършете работа :blum:
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа: първо свършете работа :blum:
Намерите, начи, некой славист и се гледате да го минете. Айде добре. Макар че, нали, гледан филм...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
bead_ написа: първо свършете работа :blum:
Намерите, начи, некой славист и се гледате да го минете. Айде добре. Макар че, нали, гледан филм...
е, тва си на направо по темата! глей кво ти е отношението към другите!!!
just perfect
Публикувай отговор