падаме си яко по

Все същите
Аватар
bead_
Обратна връзка:

падаме си яко по

Мнение от bead_ »

под игото
неква конспирация е тва, заговор на даскалките по литература:blink:
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Прочетох.
Според мен, толкова е силата на БНТ.
annonymus

Мнение от annonymus »

Нито конспирация, нито сила на БНТ.
Просто като се каже, че е патриотично да се гласува за "Под игото" и де що има патриот гласува.

Извън факта, че много харесвам "Тютюн" се чувствам изпълнена с умилене, синовна гордост, и прочее клишета като гледам първите честа в класацията.

Между другото - бях почти 100 % сигурна, че Вазов ще се класира първи. :grin:
Но такъв пристъп на патриотизъм не очаквах.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

пак добре, аз оня ден пака карах един болен до карвуна тоя път шизо, ама тих...ама имаше нещо против да ходи там де, и му показвам заповедта от съда пък той казва - ми аз не мога да чета, тъй че да се радваме се пак че са останали грамотни хора тука
то на много хора дет са гласували за под игото, името рада госпожина им говори сигурно колкото на баба ми за протоплазмата, пък русиян е марка перилен препарат:grin:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:Нито конспирация, нито сила на БНТ.
Просто като се каже, че е патриотично да се гласува за "Под игото" и де що има патриот гласува.

Извън факта, че много харесвам "Тютюн" се чувствам изпълнена с умилене, синовна гордост, и прочее клишета като гледам първите честа в класацията.

Между другото - бях почти 100 % сигурна, че Вазов ще се класира първи. :grin:
Но такъв пристъп на патриотизъм не очаквах.
Пиша сила, но мисля слабост. Не можа да стане дискусия и нямаше мнения и спор художествени достойнства срещу патриотизъм. Или исторически предпоставки срещу непреходност. Автори, епохи, герои, основополагащи романи породили цели течения е такива работи, повествование, екшън, розово, или въобще харесва ми защото... нищо такова не стана. БНТ има сила само за една анкета. Може би не съвсем повърхностна, не знам. Но "Под игото" не е сред най- добрите романи на тоя свят. Аз съм разочарован.
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

моето мнение е, че целият формат е "леко" безмислен и повърхностен опит да си запълнят програмата с нещо смислено. не мога да отрека, че е по-смислен от другите риалити гнусотии, които ни заливат, но определено не смятам, че резултатът от подобно проучване/анкета е показателен за каквото и да било. това за кой роман ще гласуват нестройна група от зрители не е определящо за вкусовете на нацията. и основното е, че се сравняват круши и ябълки! и разни други плодове и зеленчуци от пазара. :lol: няма обективни критерии, които да могат да определят кой роман е по, по, най. изобщо кому е нужна подобна класация!? просто са различни и всеки си има своя заряд и значение в културата и историята и изграждането на нагласите на четящата аудитория. и нека никой не ме обеждава, че подобен формат може да помогне да се върне интереса на младите към четенето и други подобни идеалистични мехурчета. за подобно нещо не е нужно да се вкарва състезателен елемент в цялата работа. в кратце, това е поредният самоцелен формат, който няма никакъв смисъл освен да ангажира времето и вниманието на хората, които работят в телевизията и скучните вечери на зрителите.
но разбира се, това е просто моето скромно мнение :cool:
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

wild_moon написа:моето мнение е, че целият формат е "леко" безмислен и повърхностен опит да си запълнят програмата с нещо смислено. не мога да отрека, че е по-смислен от другите риалити гнусотии, които ни заливат, но определено не смятам, че резултатът от подобно проучване/анкета е показателен за каквото и да било. това за кой роман ще гласуват нестройна група от зрители не е определящо за вкусовете на нацията. и основното е, че се сравняват круши и ябълки! и разни други плодове и зеленчуци от пазара. :lol: няма обективни критерии, които да могат да определят кой роман е по, по, най. изобщо кому е нужна подобна класация!? просто са различни и всеки си има своя заряд и значение в културата и историята и изграждането на нагласите на четящата аудитория. и нека никой не ме обеждава, че подобен формат може да помогне да се върне интереса на младите към четенето и други подобни идеалистични мехурчета. за подобно нещо не е нужно да се вкарва състезателен елемент в цялата работа. в кратце, това е поредният самоцелен формат, който няма никакъв смисъл освен да ангажира времето и вниманието на хората, които работят в телевизията и скучните вечери на зрителите.
но разбира се, това е просто моето скромно мнение :cool:
и моето, и моето скромно мнение е също
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа: Пиша сила, но мисля слабост. Не можа да стане дискусия и нямаше мнения и спор художествени достойнства срещу патриотизъм. Или исторически предпоставки срещу непреходност. Автори, епохи, герои, основополагащи романи породили цели течения е такива работи, повествование, екшън, розово, или въобще харесва ми защото... нищо такова не стана. БНТ има сила само за една анкета. Може би не съвсем повърхностна, не знам. Но "Под игото" не е сред най- добрите романи на тоя свят. Аз съм разочарован.
Ми то класацията си беше за "любим", не за най-добър роман. Така че мисля - основополагащи, повествования смисли и т. н. нямаха място, пък и веднага щеше да има реакция - теа па, кво се праат на мноо умни.
Криво ми е, че така като гледам резултата - не се гласува за литература, каквато беше идеята. И с много други неща сме така, ама карай.

Дано поне тия, дето са гласували за "Под игото" сега да седнат и да го прочетат. Пада им се!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Кент написа:....
то на много хора дет са гласували за под игото, името рада госпожина им говори сигурно колкото на баба ми за протоплазмата, пък русиян е марка перилен препарат:grin:
:grin::grin::grin:
Ма па знаят че Иван Вазов е БеГе писател
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Аз съм доволен от резултата!:-)
Аватар
holi_day

Re: падаме си яко по

Мнение от holi_day »

bead_ написа:под игото
3aлагах на `Време разделно`
Че то винаги настъпва, дори в различните измерения на обществения, на личния и на специфичния форумен живот

Очаквайте референдум през 2192г сред последното останало племе българско, наброяващо 27човека - Имало ли е иго или е било владичество?
Ще имат право да гласуват и потомците* на българи, живеещи в чужбина, ку докажат, че прабаба им е била българка

* - не пренебрегвайте цифрата, щото шъ е значително по-голяма от 27 :blum:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:Но такъв пристъп на патриотизъм не очаквах.
може обяснението да е в това, че хората много малко четат. даже хич. ама поне вазов и под игото са им набити в канчетата от школото. колкото и да са бягали, все в 3-4 часа по литература са стъпвали. иначе трябва пренебрежително малко количество романи да си прочел, за да гласуваш за под игото. не ли?
just perfect
Аватар
Глас в пустиня

holi_day написа:
Чел съм го и съм го препрочитал с голям интерес. Радвам се, че е в челото на класацията. Макар че, както Вазов, така и Дончев са набедени за националисти. Интересно ми е, ако се проведе анкета за популярността и значението на двете битки - Термопили и Шипка, какви ще бъдат коментарите и резултатите!
Цитат от википедия:
Тристата спартанци и Леонид са познати в цял свят като символ на отчаяна смелост - в лицето на непосилно превъзходство на противника. Образите им са намерили място в популярната култура, чрез филми, например: "Тристата спартанци" (1962), "300" (2007) и други. В българската литература например, Иван Вазов прибягва до алюзията със спартанците на Леонид във стиха "...кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса..." в стихотворението си Опълченците на Шипка, описвайки така героичния подвиг на българските опълченци.
Умните хора, нации, създават чрез писано слово и визуални изкуства митове които да повдигат патриотичните чувства и усещането за принадлежност, значимост на народа към който принадлежиш.

А погледнато реално термопилите са едно клане не довело до нищо - персите преминават, опожаряват Атина и чак когато задоволяват мераците си за грабеж започват поетапно да се изтеглят.

Идентичен е и музеят на Осман паша в Одрин - същият Осман който се предаде с цялата си войска в Плевен.

Та-такива-ми-ти-работги - разни хора - разни идеали - нищо, че и тия слова са на самоук и простоват БеГе автор.:winkw:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

подозирам, че най-много гласове е получил Малкия принц, но са фалшифицирали резултатите
:lol:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Глас в пустиня

bead_ написа:
може обяснението да е в това, че хората много малко четат. даже хич. ама поне вазов и под игото са им набити в канчетата от школото. колкото и да са бягали, все в 3-4 часа по литература са стъпвали. иначе трябва пренебрежително малко количество романи да си прочел, за да гласуваш за под игото. не ли?
Прави сте и двете, аз Под игото го прочетох в 11-ти клас заради матурата.:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Semiramis написа:подозирам, че най-много гласове е получил Малкия принц, но са фалшифицирали резултатите
Не бе, феновете на тва книжле или са в психото или са малки още да пращат смс.:grin::lol:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

БоЕВ написа:
Semiramis написа:подозирам, че най-много гласове е получил Малкия принц, но са фалшифицирали резултатите
Не бе, феновете на тва книжле или са в психото или са малки още да пращат смс.:grin::lol:
:grin: това е само твоята преценка за феновете
:blum:

ПП
Подпис под Луната ... като по-сериозно мнение
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:

Не става дума за набиване.
Гласува се за "Под игото", щото е проява на патритизъм, защита на българщитната, и т.н. и т.н.
Не за книгата, не за автора, не за историята.
"Време разделно" е в същата категория.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
bead_ написа:
И това ми било патриот!!! Ами ако те прочете групенфюрера?!?!? :shocked:
Мислех, ме с тази книга си се научил да четеш. С нея лягаш, ставаш, и т.н. Разочароваш ме, щурмовак.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Много ми е такова отстрани некак си ми се пада на темата и все пак вътре. За патриотизма де, под игото и т.н. Бяхме в Охрид сега петък събота и неделя. Много странно, не бях ходил на почивка в Македония. България едно към едно. Много глупаво дето не сме заедно. Глупаво от тяхна страна, ма предполагам, че глупост има и от наша. Предполагам, че вече е невъзможно да се приказва за федерация или въобще някаква близост политически.
Замислих се и за съединението, и Богориди.
И за вредата от патриотизма, щото Стефан Богориди от гледна точка на Източна Румелия не е бил патриот, нали? . Един народ, разделен от патриотизма.
Са дали да го пусна, бе Боев? Не скачай, политически обусловен и фалшив е тоя патриотизъм, който може да раздели народ.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:Бяхме в Охрид сега петък събота и неделя. Много странно, не бях ходил на почивка в Македония. България едно към едно. Много глупаво дето не сме заедно.
На мен Македония също много ми харесва - уютно е, общо взето те разбират като приказваш, и те те разбират.
Ама те отдавна са други. Няма за какво да сме заедно, изтърван е момента, дето се вика. Сега вече не си е работа.
Не може ли просто да си добросъседстваме, ей тъй на - и така може да сме заедно.

За класацията друго ме е яд - не сме си надскочили мисленето от 19век, ето това показват резултатите. И сме компексари.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа: Не може ли просто да си добросъседстваме, ей тъй на - и така може да сме заедно.
То, според нас- може, ама на тях им е зорно малце...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:под игото
Не мисля. :huhthink:
Това си е тенденция и тя тече от известно време насам, доколкото успявам да наблюдя (или наблюдея) :grin:.

Обаче пък представяш ли си "Тютюн" да е минал назад заради целокупната всесветовна борба с пушенето? :lol:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

БоЕВ написа:
holi_day написа:
Чел съм го и съм го препрочитал с голям интерес. Радвам се, че е в челото на класацията. Макар че, както Вазов, така и Дончев са набедени за националисти. Интересно ми е, ако се проведе анкета за популярността и значението на двете битки - Термопили и Шипка, какви ще бъдат коментарите и резултатите!
Цитат от википедия:
Тристата спартанци и Леонид са познати в цял свят като символ на отчаяна смелост - в лицето на непосилно превъзходство на противника. Образите им са намерили място в популярната култура, чрез филми, например: "Тристата спартанци" (1962), "300" (2007) и други. В българската литература например, Иван Вазов прибягва до алюзията със спартанците на Леонид във стиха "...кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса..." в стихотворението си Опълченците на Шипка, описвайки така героичния подвиг на българските опълченци.
Умните хора, нации, създават чрез писано слово и визуални изкуства митове които да повдигат патриотичните чувства и усещането за принадлежност, значимост на народа към който принадлежиш.

А погледнато реално термопилите са едно клане не довело до нищо - персите преминават, опожаряват Атина и чак когато задоволяват мераците си за грабеж започват поетапно да се изтеглят.

Идентичен е и музеят на Осман паша в Одрин - същият Осман който се предаде с цялата си войска в Плевен.

Та-такива-ми-ти-работги - разни хора - разни идеали - нищо, че и тия слова са на самоук и простоват БеГе автор.:winkw:
:goodpost: :clap:
Ф.Песоа

Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
bead_ написа:
И това ми било патриот!!! Ами ако те прочете групенфюрера?!?!? :shocked:
Мислех, ме с тази книга си се научил да четеш. С нея лягаш, ставаш, и т.н. Разочароваш ме, щурмовак.
Що не вземеш да предложиш тия мръсни националистически книги, Време разделно и Под игото, да бъдат забранени и изгорени публично на клада - няма да е за първи път.:winkw:
Аватар
Глас в пустиня

Semiramis написа:
БоЕВ написа:
:grin: това е само твоята преценка за феновете
:blum:

ПП
Подпис под Луната ... като по-сериозно мнение
Да бе!:grin:
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа: Са дали да го пусна, бе Боев? Не скачай, политически обусловен и фалшив е тоя патриотизъм, който може да раздели народ.
Патриотизмът не разделя, разделят други неща - като оплюването на книги и заклеймяването на читателската им аудитория.:-)

пп Струва ми се, че си леко в грешка със Стефан Богориди, ама ти си знаеш какво си искал да кажеш.
Аватар
Глас в пустиня

holi_day написа:
БоЕВ написа:
holi_day написа:
Цитат от википедия:

:goodpost: :clap:
Хех, ский ко ш`тъ праат сега - националистка и патриотарка такава.:lol:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

БоЕВ написа:Хех, ский ко ш`тъ праат сега - националистка и патриотарка такава.:lol:
Да пробват. :lol:
Ф.Песоа

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
БоЕВ написа:Хех, ский ко ш`тъ праат сега - националистка и патриотарка такава.:lol:
Националистка и патриотарка такава. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

БоЕВ написа:

:good:

Спомням си като течаха полемики дали да изместят Националния Исторически Музей в резиденцията в Бояна един тогавашен Бг министър (ако не ме лъже късата памет) беше казал нещо всмисъл, че "не е прилично толкова малка държава като България да има такава голяма история" :shocked:
Като един вид аргумен, че не е нужна такава голяма сграда и то баш в центъра на София за излагане на таз цялата история...
Сами като не се уважаваме, никой няма да ни уважава...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:
Green Light написа: Са дали да го пусна, бе Боев? Не скачай, политически обусловен и фалшив е тоя патриотизъм, който може да раздели народ.
Патриотизмът не разделя, разделят други неща - като оплюването на книги и заклеймяването на читателската им аудитория.:-)

пп Струва ми се, че си леко в грешка със Стефан Богориди, ама ти си знаеш какво си искал да кажеш.
Алеко, Алеко Богориди, риш. Тоя с калпака. Нерде Стефан, нерде Александър, не ми придиряй!
Аз мисля че патриотизма разделя, пречи и промива мозъци. Лъжа, била полезна някога, преди много години. Полезна през време на война, но сега не сме средновековие и не сме във война. И не обичам да бъда лъган. Не си единствения комуто не мога да обясня какво казвам. Да не кажа че почти никой не разбира такъв аргумент. Ква красива дума, нали, пък...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
БоЕВ написа:

:good:

Спомням си като течаха полемики дали да изместят Националния Исторически Музей в резиденцията в Бояна един тогавашен Бг министър (ако не ме лъже късата памет) беше казал нещо всмисъл, че "не е прилично толкова малка държава като България да има такава голяма история" :shocked:
Като един вид аргумен, че не е нужна такава голяма сграда и то баш в центъра на София за излагане на таз цялата история...
Сами като не се уважаваме, никой няма да ни уважава...
Да създаваме митове ли? Да започнем да развенчаваме чуждите и да ги приписваме на нас. Да кажем че 90% от лидерите в света произхождат от български семейства? Ама не само сегашните ами от около 1350 години. И три месеца, нали, извънбрачни деца на Пагане.
Плевен, нали, най- българската битка. И персите- пирати.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:
holi_day написа:
опраи си правописа :blum:
национарка и патриотистка
Ф.Песоа

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

holi_day написа:
Мнемозина написа:
holi_day написа:
Е! Зеха властта и се почна
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Аз мисля че патриотизма разделя, пречи и промива мозъци. Лъжа, била полезна някога, преди много години. Полезна през време на война, но сега не сме средновековие и не сме във война. И не обичам да бъда лъган. Не си единствения комуто не мога да обясня какво казвам. Да не кажа че почти никой не разбира такъв аргумент. Ква красива дума, нали, пък...
Лъжата в момента е по-голяма от всякога. Сещам се в момента за оня хамерички филм - У52 ли беше - за подводницата и разбиването на немските секретни кодове по време на ВСВ. Във флима действието се развива в щатите, кода го разбиват хамериканците и прочее и прочее. В действителност цялата работа е станала в Англия. Колко хора ще гледат филма и колко хора ще прочетат истината? Колко хора след 2-3 поколения ще са убедени, че втората световна е спечелена от американците, които са се били срещу целия свят и са спасявали де когото срещнат?

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Да създаваме митове ли? Да започнем да развенчаваме чуждите и да ги приписваме на нас. Да кажем че 90% от лидерите в света произхождат от български семейства? Ама не само сегашните ами от около 1350 години. И три месеца, нали, извънбрачни деца на Пагане.
Митовете са необходими. Винаги са били и винаги ще бъдат. :-)
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

holi_day написа:
:good: :lol:

пп Интересно ми беше, когато разбрах, че събитията описани във Време разделно са се случили до Якоруда през хилада-шестотин-и-не-знам-коя-си година, а малко след това(стотина години:lol:) от тоя район се пръква и Мехмед синап, описан като хайта и кърджалия в Родопски властелини, на други места споменаван като спасител и защитник на помаклъка. Изобщо историческите сведения сочат, че когато войската с ходжите тръгнала от Пловдив да обръща християните в планината в правата вяра си свършили работата, след тях останали разрушени и изгорени над 120 църкви и 30 манастира.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
Мнемозина написа:
Нищо не направи ти за моето ограмотяване. :mad:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Да създаваме митове ли? Да започнем да развенчаваме чуждите и да ги приписваме на нас. Да кажем че 90% от лидерите в света произхождат от български семейства? Ама не само сегашните ами от около 1350 години. И три месеца, нали, извънбрачни деца на Пагане.
Да говорим свободно за достойнствата си, не само за недостатъците. Да спрем с това "българска работа", дето сами си го казваме. Да спрем да се кланяме на чужди "експерти" - днес сутринта по ТВ-то дискутираха неква идея на серГей да дойдат евопейци да ни управляват.
Естествено, всяко нещо с мярка. Знам, че точно мярката е трудното...

Публикувай отговор