Мнемозина написа:
Дали ще стигнат до Бай Ганьо?
ХАХАХАХА
Що се отнася до биенето в гърдите и викането са го подминали, мене ако питаш
Не съм инат беееМетаморф написа:чети ме внимателно: мнението е на професионален литератор. а аз съм съгласен с него, защото ми даде съответните факти...pocti_bezobidna написа:"Поръчков" не винаги е мръсна дума. Преди време тук отново се обсъждаше именно "Под игото" като първи роман в литературата ни. Няма как да е кой знае какво като качество, но дърпа напрд развититето на литературата.Метаморф написа:коментар на един литератор: "На първите четири места са подредени все поръчкови романи." (перефразирам, но смисъла беше този)bead_ написа:под игото
неква конспирация е тва, заговор на даскалките по литература:blink:
"Светилника" на знам да е поръчков - не съм чувала. Харесва ми, но не ми е любим.
"Време разделно" - филма е поръчков, да, за романа не знам. Но като не може да му се отрече, че е литература на европейско ниво.
Хасервам много Димитър Димов, тук съм силно пристрастна. Мъчно ми е, че са го карали да преработва и преработва романа, но все пак си личи към кои герои е автороватата симпатия.
а, понеже НИКОГА не съм успял да те убедя в каквото и да е (сигурно, щото си инат) просто няма и да ти кажа, какво ми обясни човека...
От този толкомва дълъг текст разбирам, че много хора са недоволствали от резултата. Не съм си правила труда да ровя из нета за коментари, за разлика от автора.
Ми това си е необходим етап от самоопределянето, бе Грийне, остави хората (и нациите) да си порастват нормално.Green Light написа:Мнемозина написа:
ХАХАХАХА
Има наука "психоистория". Хари Селдън я е основал. Май трябва да е някъде около 30-40г пр.е.ф. но не съм сигуренМнемозина написа:Ми това си е необходим етап от самоопределянето, бе Грийне, остави хората (и нациите) да си порастват нормално.Green Light написа:Мнемозина написа:
ХАХАХАХА
Ще въведем нова наука - етнопсихотерапия.
Сноу, внимавай.
ти си седиш тихо и кротко. сторитейлър. безподобно добър. дет се вика какво повече да иска човек от съклубар. всевишният като е раздавал на теб - с връх.Green Light написа:
Има наука "психоистория". Хари Селдън я е основал. Май трябва да е някъде около 30-40г пр.е.ф. но не съм сигурен
Ама има си енциклопедия Галактика, такова, по- отговорно бе хора:bead_ написа:ти си седиш тихо и кротко. сторитейлър. безподобно добър. дет се вика какво повече да иска човек от съклубар. всевишният като е раздавал на теб - с връх.Green Light написа:
Има наука "психоистория". Хари Селдън я е основал. Май трябва да е някъде около 30-40г пр.е.ф. но не съм сигурен
и изведнъж вадиш кент флош роял и ни разбиваш всички тактики. откъде го изкопа сега тоя селдън /?!/
Текста, а и аз, се опитваме да кажем, че Вазов и романа не са виновни за резултата, и затова не е честно да бъдат плюти - нищо повече - толкова ли е трудно за разбиране?!pocti_bezobidna написа:От този толкомва дълъг текст разбирам, че много хора са недоволствали от резултата. Не съм си правила труда да ровя из нета за коментари, за разлика от автора.
Питам се тогава - как при толкова много недоволни, книгата все пак печели.
Текста потвърждава и друго - не е гласувано за литература, а за криво разбран патриотизъм.
Проблема не е в избора на заглавие или в подреждането на класацията.
Аве го определи доста точно.
Няма да коментирам повече. С теб не може да се води диалог.
Финален, нефинален, няма да е честно спрямо мене самия да не ти отговоря. Ако има на тая земя например 7 милиарда хора, представи си че и 7те не желаят да плюят по под игото, ама един по един, насила ги карат. И те- първи, втори трети започват да го плюят тоя роман. Е като минат 6 999 999 999, тоя последния дето е останал, ще съм аз. Как, защо и откъде накъде ще плюя по подигото, бе човек? И кой тук го е направил? Къде го видя това? Съгласен съм с тебе за това, че в този избор и тази класация се отдава почит на нещо повлияло на мирогледа на цяла нация и издигнало българското писателство. Ама признай и ти, че по всичко личи че тези, които са гласували за Под игото най- вероятно не са го чели. Не и самостоятелно.БоЕВ написа:Текста, а и аз, се опитваме да кажем, че Вазов и романа не са виновни за резултата, и затова не е честно да бъдат плюти - нищо повече - толкова ли е трудно за разбиране?!pocti_bezobidna написа:От този толкомва дълъг текст разбирам, че много хора са недоволствали от резултата. Не съм си правила труда да ровя из нета за коментари, за разлика от автора.
Текста потвърждава и друго - не е гласувано за литература, а за криво разбран патриотизъм.
Никой никого и нищо не плюе. Това с случва само в представите ти. Ако толкова не можеш да понесеш, че някой има различно мнение от твоето, не му приписвай собствените си навици.БоЕВ написа:Текста, а и аз, се опитваме да кажем, че Вазов и романа не са виновни за резултата, и затова не е честно да бъдат плюти - нищо повече - толкова ли е трудно за разбиране?!pocti_bezobidna написа:От този толкомва дълъг текст разбирам, че много хора са недоволствали от резултата. Не съм си правила труда да ровя из нета за коментари, за разлика от автора.
Двамата сте си слабост просто.pocti_bezobidna написа:Никой никого и нищо не плюе. Това с случва само в представите ти. Ако толкова не можеш да понесеш, че някой има различно мнение от твоето, не му приписвай собствените си навици.
holi_day написа: Двамата сте си слабост просто.
И ви се привиждат разни неща сякаш.
Не чувате доводите на другия, още по-малко пъ ги уважавате.
Наслояват ви се предубедености от някакви такива като споменаването на "грюпенфюрер" и обвинения един към друг кой колко не схваща и не проумява...
П.П. Трябваше да си премълча... Мъ все се надявам, че има възможности и за положителна нагласа...

моя отговор по темата:lol:П.П. Трябваше да си премълча... Мъ все се надявам, че има възможности и за положителна нагласа...

Никой никого и нищо не плюе. Това с случва само в представите ти. Ако толкова не можеш да понесеш, че някой има различно мнение от твоето, не му приписвай собствените си навици.
Боев ..... внимавай, имай впредвид с кого си имаш работаДвамата сте си слабост просто.
И ви се привиждат разни неща сякаш.
Не чувате доводите на другия, още по-малко пъ ги уважавате.
Наслояват ви се предубедености от някакви такива като споменаването на "грюпенфюрер" и обвинения един към друг кой колко не схваща и не проумява...
П.П. Трябваше да си премълча... Мъ все се надявам, че има възможности и за положителна нагласа...
[/quote]Нямам нищо против чуждото мнение, даже напротив, в много случаи ми е безразлично до момента в който не започнат да ми го натрапват по агресивен начин в очите.pocti_bezobidna написа: Никой никого и нищо не плюе. Това с случва само в представите ти. Ако толкова не можеш да понесеш, че някой има различно мнение от твоето, не му приписвай собствените си навици.
Дедо Вазов нема ми го пипате! Че ми е от региона!bead_ написа:под игото
неква конспирация е тва, заговор на даскалките по литература:blink:
истината е, че от всички в клуба може би най-добре познавам творчеството на вазов. преподавал ми го е неповторимия проф. елефтеров, мир на душата му, в най-престижния факултет по славянски филологии - този на софийския университет. а след това аз съм го преподавала на ученици по време на стажа си в едно столично училище. спомням си, че бях особено прецизна и внимателна в подготовката на уроците си. мога да говоря и да пиша за "под игото" в лексикологичен, стилистичен, литературно-исторически и ощекакъвторешиштам аспект, вкл. да посоча точните признаци на близостта му с френския авантюрен роман и школата на юго. знам наизуст редица пасажи.lancelote написа: Кат си нямаш хабер за какво точно е писал, ква българка си? НатОрализирана май...:rotfl24::rotfl24:
:
Ама ви е чужд света който е описвал...И най-неграмотната "литературна" критичка може да нацвъка всякакви високопарни изрази, ама ще е толкова далече от Вазовия свят и изобщо от светът на Вазов, Левски и Ботев, щото не е живяла в него /или в онова, което мръсните червени боклуци унищожиха там!!!/... Нема начин! Затова пък АЗ се дразня когато някой се изкаже срещу него! Или дори намекне че трябва да е аут от където и да било!Или ръси че имало даскалски заговори! Мястото му е там...bead_ написа:истината е, че от всички в клуба може би най-добре познавам творчеството на вазов. преподавал ми го е неповторимия проф. елефтеров, мир на душата му, в най-престижния факултет по славянски филологии - този на софийския университет. а след това аз съм го преподавала на ученици по време на стажа си в едно столично училище. спомням си, че бях особено прецизна и внимателна в подготовката на уроците си. мога да говоря и да пиша за "под игото" в лексикологичен, стилистичен, литературно-исторически и ощекакъвторешиштам аспект, вкл. да посоча точните признаци на близостта му с френския авантюрен роман и школата на юго. знам наизуст редица пасажи.lancelote написа: Кат си нямаш хабер за какво точно е писал, ква българка си? НатОрализирана май...:rotfl24::rotfl24:
:
затова ще съм ти благодарна, ако в бъдеще си спестяваш квалификации по мой адрес, а също така се въздържаш от въпроса каква българка съм.
Естествено, че ни е чужд - това не е нашият свят.lancelote написа:
Ама ви е чужд света който е описвал...И най-неграмотната "литературна" критичка може да нацвъка всякакви високопарни изрази, ама ще е толкова далече от Вазовия свят и изобщо от светът на Вазов, Левски и Ботев, щото не е живяла в него /или в онова, което мръсните червени боклуци унищожиха там!!!/... Нема начин! Затова пък АЗ се дразня когато някой се изкаже срещу него! Или дори намекне че трябва да е аут от където и да било!Или ръси че имало даскалски заговори! Мястото му е там...
Пристрастен съм, Мнемо към Вазов и това което е описвал...Мнемозина написа:Естествено, че ни е чужд - това не е нашият свят.lancelote написа:
Ама ви е чужд света който е описвал...И най-неграмотната "литературна" критичка може да нацвъка всякакви високопарни изрази, ама ще е толкова далече от Вазовия свят и изобщо от светът на Вазов, Левски и Ботев, щото не е живяла в него /или в онова, което мръсните червени боклуци унищожиха там!!!/... Нема начин! Затова пък АЗ се дразня когато някой се изкаже срещу него! Или дори намекне че трябва да е аут от където и да било!Или ръси че имало даскалски заговори! Мястото му е там...
Но не подценявай способността за вживяване, както и възможността нещо да бъде оценявано подобаващо и без да е "твоето". Щото тогава никой днес няма да има право да говори изобщо за Вазов, след като не води децата си да пикаят на син камък против уплах примерно.
И никой в тази тема не е казал нищо лошо за Вазов, а по-скоро се изказват разни подозрения относно (не)четящите го, което е различно.
EEE, най-после един фен на Фондацията. Култова поредица, една от най-добрите. Ако я филмират качествено, ще сложи в джоба всичките филми. Който не я е чел, да я прочете.Green Light написа:Ама има си енциклопедия Галактика, такова, по- отговорно бе хора:bead_ написа:ти си седиш тихо и кротко. сторитейлър. безподобно добър. дет се вика какво повече да иска човек от съклубар. всевишният като е раздавал на теб - с връх.Green Light написа:
и изведнъж вадиш кент флош роял и ни разбиваш всички тактики. откъде го изкопа сега тоя селдън /?!/
Galactic Empire First Minister and Psycho-Historian Hari Seldon was born in the 10th month of the 11,988th year of the Galactic Era (GE) (-79 Foundation Era (FE)) and died 12,069 GE (3 FE).[1] (In Asimov's saga, the Galactic Era started when the Galactic Empire was founded at an unknown date roughly eleven thousand years in the future: the timeline can be deduced from some hints Asimov dropped in his other science fiction works, including the Robot series and the Empire series.)
He was born on the planet Helicon in the Arcturus sector where his father worked as a tobacco grower in a hydroponics plant.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hari_Seldon
Ами ако си пристрастен не може да спориш, нали?lancelote написа:Пристрастен съм, Мнемо към Вазов и това което е описвал...Мнемозина написа:Естествено, че ни е чужд - това не е нашият свят.lancelote написа:
Но не подценявай способността за вживяване, както и възможността нещо да бъде оценявано подобаващо и без да е "твоето". Щото тогава никой днес няма да има право да говори изобщо за Вазов, след като не води децата си да пикаят на син камък против уплах примерно.
И никой в тази тема не е казал нищо лошо за Вазов, а по-скоро се изказват разни подозрения относно (не)четящите го, което е различно.Може би защото макар и бегло си спомням остатъка от това, което е описвал...
ЕДИТ - Верно, че малко в политически аспект не съм съгласен с русофилските му уклони. Но всеки е многопластов.
Вазов НЕ подлежи на съмнение и спор в частта на своето творчесто и за това че може и да са го наричали поет-фасулковец, защото е писал за народа. Спор или разногласие могат да предизвикат само както писах крайно русофилските му убеждения от гледна точка на силната му вяра в Русия. Друго - не..Ако бъде изхвърлен от всякъде от учебниците и творчеството - с какво ще го заменим? С Комунистическия манифест на Маркс ли?Green Light написа:Ами ако си пристрастен не може да спориш, нали?lancelote написа:Пристрастен съм, Мнемо към Вазов и това което е описвал...Мнемозина написа:Естествено, че ни е чужд - това не е нашият свят.lancelote написа:
И никой в тази тема не е казал нищо лошо за Вазов, а по-скоро се изказват разни подозрения относно (не)четящите го, което е различно.Може би защото макар и бегло си спомням остатъка от това, което е описвал...
ЕДИТ - Верно, че малко в политически аспект не съм съгласен с русофилските му уклони. Но всеки е многопластов.
Вчера с Бейби попаднахме на някакво шоу по ТВ. Аутошоу. За безопасно шофиране или дявол знае за какво. Очевидно имаха за задача да отидат до лобното място на Ботев. Брато, тия хора не знаеха къде е и питаха хората по пътя дали знаят къде е убит Ботев, бе. А една жена каза "Ми аз нямам спомен Ботев да е убиван" Не знам защо го пиша това. За отбелязване е, понеже моя ТВ оцеля дори и вчера- нищо не метнах, нищо не направих(сигурно дистанционното го спаси ТВто, щото дава избор)Remmivs написа:търсим какво ни дели ли пак
щото открития бол
а какво ни прави братя търсим ли
с тези които дори не знаят, че има българи, камо ли Вазов
примерно
и не говоря за утопии
днес повече от всякога светът е едно голямо село
при това в криза
но ако се убодеш с дигиталното си надъхано перо с което пишеш тук така пламенно и оставиш капка кръв на дисковете на сървъра
тя никак няма да е по-различна от моята или тази на Лейди Бийд
защото истината е, че ние сме брята и сестри
буквално
Ми ето... това е жалкото... Подмениха толкова много в образованието, че накрая...Пфу...Green Light написа:Вчера с Бейби попаднахме на някакво шоу по ТВ. Аутошоу. За безопасно шофиране или дявол знае за какво. Очевидно имаха за задача да отидат до лобното място на Ботев. Брато, тия хора не знаеха къде е и питаха хората по пътя дали знаят къде е убит Ботев, бе. А една жена каза "Ми аз нямам спомен Ботев да е убиван" Не знам защо го пиша това. За отбелязване е, понеже моя ТВ оцеля дори и вчера- нищо не метнах, нищо не направих(сигурно дистанционното го спаси ТВто, щото дава избор)Remmivs написа:търсим какво ни дели ли пак
щото открития бол
а какво ни прави братя търсим ли
с тези които дори не знаят, че има българи, камо ли Вазов
примерно
и не говоря за утопии
днес повече от всякога светът е едно голямо село
при това в криза
но ако се убодеш с дигиталното си надъхано перо с което пишеш тук така пламенно и оставиш капка кръв на дисковете на сървъра
тя никак няма да е по-различна от моята или тази на Лейди Бийд
защото истината е, че ние сме брята и сестри
буквално
Страшно прости бяха тия глупаци, егати
Те също са част от фамилията.Green Light написа:Вчера с Бейби попаднахме на някакво шоу по ТВ. Аутошоу. За безопасно шофиране или дявол знае за какво. Очевидно имаха за задача да отидат до лобното място на Ботев. Брато, тия хора не знаеха къде е и питаха хората по пътя дали знаят къде е убит Ботев, бе. А една жена каза "Ми аз нямам спомен Ботев да е убиван" Не знам защо го пиша това. За отбелязване е, понеже моя ТВ оцеля дори и вчера- нищо не метнах, нищо не направих(сигурно дистанционното го спаси ТВто, щото дава избор)
Страшно прости бяха тия глупаци, егати
С нещо интересно? Дразня те, бе! Няма вече. Надявам се че Комунистическия манифест не е излезнал от учебниците по история. Това би било грешка. Но дори и така да е, можеш да бъдеш сигурен че по философия го изучават най- подробно.lancelote написа: Вазов НЕ подлежи на съмнение и спор в частта на своето творчесто и за това че може и да са го наричали поет-фасулковец, защото е писал за народа. Спор или разногласие могат да предизвикат само както писах крайно русофилските му убеждения от гледна точка на силната му вяра в Русия. Друго - не..Ако бъде изхвърлен от всякъде от учебниците и творчеството - с какво ще го заменим? С Комунистическия манифест на Маркс ли?
липсата на чувство за хумор често превръща притежателите си в пумпали, които се въртят около собствената си ос с все по-голяма скорост и зашеметени от това движение не виждат отчетливо околнитеlancelote написа: Затова пък АЗ се дразня когато някой се изкаже срещу него! Или дори намекне че трябва да е аут от където и да било!Или ръси че имало даскалски заговори! Мястото му е там...