Совалката "Дискавъри" успешно излетя тази нощ,

Все същите
Аватар
Green Light

Совалката "Дискавъри" успешно излетя тази нощ,

Мнение от Green Light »

предстои вълнуваща мисия!

Изображение
След дълго и мъчително очакване и продължителни отлагания совалката "Дискавъри" най-сетне излетя в космическото пространство. Целта на нейната мисия (STS-119) e доставянето и инсталирането на последната греда към "Международната космическа станция" - S6. Когато гредата бъде инсталирана и слънчевите панели бъдат разгърнати, станцията ще бъде изключително ярка и лесна за откриване. Тя ще бъде дори по-ярка от Венера, известна сред българите като звездата Вечерница или Зорница. Е...разбира се, нито Венера, нито "Международната космическа станция" са звезди .

На борда на "Дискавъри" летят: Лий Арчамбалт (командир), Доминик Антонели (пилот), Джоузеф Акаба, Стивън Суонсън, Ричард Арнолд, Джон Филипс (специалисти). Сред тях е и Койчи Уаката, който ще се превърне в първия астронавт на Япония, живял в космоса продължително време. Той ще остане на борда на станцията, заменяйки Санди Магнус, която ще се върне на Земята

Венера, известна като Вечерница или Зорница, вече няма да е най-яркият обект на небето след Луната.

http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php ... 1&Itemid=2
Аватар
turist
Обратна връзка:

Мнение от turist »

Такива са човешките планове
ама дали и Божиите са същите
предстои да видим :)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Дано имат късмет.

Ще гледаме звездичка с хора в нея.

Как ли ще я разпознаваме и дали ще ходи по небето или все на едно място ще я виждаме?
За разпознаването е ясно: фиксираш Венера и после търсиш нещо по-ярко от нея, дето да не мърда много бързо. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:Дано имат късмет.

Как ли ще я разпознаваме и дали ще ходи по небето или все на едно място ще я виждаме?
За разпознаването е ясно: фиксираш Венера и после търсиш нещо по-ярко от нея, дето да не мърда много бързо. :lol:
Тя вече се вижда, Мнемо и то отдавна. Като запалена лампичка е в небето, просто не си се заглеждала. Почти всяка вечер я наблюдавам- много по- ярка е от всички звезди и съм я снимал многократно, за съжаление на снимките изглежда като артефакт...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

[unknown] написа:

Тя вече се вижда, Мнемо и то отдавна. Като запалена лампичка е в небето, просто не си се заглеждала. Почти всяка вечер я наблюдавам- много по- ярка е от всички звезди и съм я снимал многократно, за съжаление на снимките изглежда като артефакт...

Изображение

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

[unknown] написа:

Ми да, ама си траеш, нали, криеш от мен толкова време! :mad:

Като спре да ми е студено, ще изляза да поразгледам. Обаче тия дни само зъзна тук. :-)
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
[unknown] написа:

Като спре да ми е студено, ще изляза да поразгледам. Обаче тия дни само зъзна тук. :-)
Пролет пукна, ние- не! Къф студ те гони... Брой дяволите, да се стоплиш...:grin:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Совалката "Дискавъри" успешно излетя тази нощ,

Мнение от Ън »

Green Light написа:
Ся се сетих, че тва си е моята мечта :grin:
Ти що пишеш за моята мечта бе ей?! :mad: :blum:

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

[unknown] написа:
Мнемозина написа:

Пролет пукна, ние- не! Къф студ те гони... Брой дяволите, да се стоплиш...:grin:
Ами това е най-шантавото време - вече си с нагласата, че трябва да е по-топло и от тази позиция студът те мъчи още повече.

Тия дяволи са като шевица на северняшка риза. :blum:(
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:предстои вълнуваща мисия!

Изображение
След дълго и мъчително очакване и продължителни отлагания совалката "Дискавъри" най-сетне излетя в космическото пространство. Целта на нейната мисия (STS-119) e доставянето и инсталирането на последната греда към "Международната космическа станция" - S6. Когато гредата бъде инсталирана и слънчевите панели бъдат разгърнати, станцията ще бъде изключително ярка и лесна за откриване. Тя ще бъде дори по-ярка от Венера, известна сред българите като звездата Вечерница или Зорница. Е...разбира се, нито Венера, нито "Международната космическа станция" са звезди .

На борда на "Дискавъри" летят: Лий Арчамбалт (командир), Доминик Антонели (пилот), Джоузеф Акаба, Стивън Суонсън, Ричард Арнолд, Джон Филипс (специалисти). Сред тях е и Койчи Уаката, който ще се превърне в първия астронавт на Япония, живял в космоса продължително време. Той ще остане на борда на станцията, заменяйки Санди Магнус, която ще се върне на Земята

Венера, известна като Вечерница или Зорница, вече няма да е най-яркият обект на небето след Луната.

Мерси за инфото пич - чух за изстрелването, но не знаех за яркостта - това заради отражението на слънцето в панелите ли ще е? Малко ми е странно защо така ще се отразяват - според мен най-ефективни са панелите, когато са на 90 градуса към слънцето, а в такъв случай ние няма да може да я виждаме (станцията), защото лъчите ще се връщат обратно. Някаква инфо по този въпрос?

Тенкс въпреки въпросчето!!!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
annonymus

Мнение от annonymus »

О, на мен това ми прозвуча малко тъжно, предвид, че най-яркият "обект" ще е изкусствен...

Иначе е интересно. Вижда ли се от Софето?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
О, на мен това ми прозвуча малко тъжно, предвид, че най-яркият "обект" ще е изкусствен...

:lol::lol::lol:
Абе и на мен ми мина нещо такова през... сърцето, обаче не посмях да го кажа.

Е, то реално за нас най-ярките обекти са уличните лампи, пък те не ни пречат да мислим за звездите. И планетите, и планетите. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

ELBI написа: Мерси за инфото пич - чух за изстрелването, но не знаех за яркостта - това заради отражението на слънцето в панелите ли ще е? Малко ми е странно защо така ще се отразяват - според мен най-ефективни са панелите, когато са на 90 градуса към слънцето, а в такъв случай ние няма да може да я виждаме (станцията), защото лъчите ще се връщат обратно. Някаква инфо по този въпрос?

Да не говорим, че трябва да поглъщат, а не да отразяват, но какво да се прави - много слаба ефективност имат за сега слънчевите панели.
Наздраве :cool:
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

pocti_bezobidna написа:

Чекайте, незнам Венера у риби или овен е...:wbee: :wbee: :wbee: :harhar:
Отново на път
http://vbox7.com/play:87f767b7
----------------------------------------
:wbee: :harhar: :wbee:
:harhar::harhar::harhar:
:wbee: :harhar: :wbee:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа: Мерси за инфото пич - чух за изстрелването, но не знаех за яркостта - това заради отражението на слънцето в панелите ли ще е? Малко ми е странно защо така ще се отразяват - според мен най-ефективни са панелите, когато са на 90 градуса към слънцето, а в такъв случай ние няма да може да я виждаме (станцията), защото лъчите ще се връщат обратно. Някаква инфо по този въпрос?

Не знам. Предполагам, че става въпрос за това, че МКС става много голяма сама по себе си. И като се има предвид че е близо, логиката се навързва. Слънчевите панели, осигуряват захранването на нови и нови модули и така увеличават площта на станцията и съответно отраженията. Това са мои разсъждения.
Ето инфо за мисията STS 20- Стартирала- 23 Октомври 2007

Изображение
Така ще изглежда Международната космическа станция след завършването на STS-120. В средната част на илюстрация можете да забележите модула Хармония ( осветения и подчертан сегмент ) - който ще бъде доставен на борда на комплекса
http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php ... &Itemid=27
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

[unknown] написа:
Green Light написа:
Ся се сетих, че тва си е моята мечта :grin:
Ти що пишеш за моята мечта бе ей?! :mad: :blum:
:grin:
Интересни са ти мечтите
Айде сделка. Мога да пиша за твоята мечта, ако, освен това, пия за нея. Става ли?

П.П. Ънноун, чуй http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=225406#225406
Последно промяна от Green Light на 17.03.09, 16:26, променено общо 2 пъти.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:

Не знам. Предполагам, че става въпрос за това, че МКС става много голяма сама по себе си. И като се има предвид че е близо, логиката се навързва. Слънчевите панели, осигуряват захранването на нови и нови модули и така увеличават площта на станцията и съответно отраженията. Това са мои разсъждения.
Ето инфо за мисията STS 20- Стартирала- 23 Октомври 2007

Изображение
Така ще изглежда Международната космическа станция след завършването на STS-120. В средната част на илюстрация можете да забележите модула Хармония ( осветения и подчертан сегмент ) - който ще бъде доставен на борда на комплекса
http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php ... &Itemid=27
момчета, всичко това идва да ви подсети, че локуми и лафове от сорта "скъпа, ненагледна моя, подарявам ти ей онази звезда" вече не се котират. настъпиха времената на реалните покупки на блещукащи небесни тела!
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа: момчета, всичко това идва да ви подсети, че локуми и лафове от сорта "скъпа, ненагледна моя, подарявам ти ей онази звезда" вече не се котират. настъпиха времената на реалните покупки на блещукащи небесни тела!
Това не ми изглежа много трудно. Блещукащите земни са ми проблема на мене
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
bead_ написа: момчета, всичко това идва да ви подсети, че локуми и лафове от сорта "скъпа, ненагледна моя, подарявам ти ей онази звезда" вече не се котират. настъпиха времената на реалните покупки на блещукащи небесни тела!
Това не ми изглежа много трудно.
окс, приемам веднага поръчката, мистър гийни. само срещу некви смешни 5-6 милиарда гущера следващата совалка ще се казва БЕЙБИ 1.

п.п. комисионната ми като посредник между тебе и наса е скромните 0,7%.
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:
Green Light написа:
окс, приемам веднага поръчката, мистър гийни. само срещу некви смешни 5-6 милиарда гущера следващата совалка ще се казва БЕЙБИ 1.

Една от алтернативите, които разисваме в съседната тема, икономическата е тая, че след има няма година, с 5 милиарда ЩД, ще си купуваш кафе и сандвич. Сори за отклонението.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
bead_ написа:
Green Light написа:

Една от алтернативите, които разисваме в съседната тема, икономическата е тая, че след има няма година, с 5 милиарда ЩД, ще си купуваш кафе и сандвич. Сори за отклонението.
кафе и сандвич, сервирани на совалка. сори за уточнението.
just perfect
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:
П.П. Ънноун, чуй http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=225406#225406
Мерси. Здрав саунд- кефи!

П.П Ти чу ли това? :lol:
П.П.П. Метъл! :cool:

Изображение
Аватар
Green Light

Дикавъри се прибира, Союз отлетя.

Мнение от Green Light »

Тази совалка успя с мисията си още на 20ти. http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php ... 1&Itemid=2 Вече би трябвало лесно да намираме МКС в небето. Излезнаха три пъти в открития космос по различни поводи. Проблеми с инсталацията за рециклиране на пиш е такива работи. И аре към къщи.

Сега ще се разпишат руснаците.

Снощи космическата совалка "Дискавъри" успешно се разкачи от "Международната космическа станция". Нейната мисия - STS-119 е към своя край. Завръщането на екипажа на совалката е планирано за събота, като заедно с него ще се завърне и Санди Магнус, астронавтката, която живя на борда на орбиталния комплекс в продължение на няколко месеца. "Дискавъри" ще достави на Земята и вода, получена след рециклирането на урина. Водата ще бъде изследвана за качество.

Освен това днес успешно излетя космическият кораб "Союз ТМА-14". На борда на кораба се намират Генади Падалка и Майкъл Барат, които са официални членове на поредната експедиция на МКС - "Експедиция 19". Заедно с тях пътува за втори път мултимилиардерът Чарлз Симони като космически турист. Симони ще се завърни на Земята заедно с членовете от "Експедиция 18" и няма да остане на МКС за продължително време. Най-вероятно той ще бъде и последният космически турист, защото след това се очаква екипажът на комплекса да бъде увеличен на шестима души и всички места на борда на "Союз" ще бъдат заети.

Увеличаването на екипажа се планира за месец май, когато ще бъде изстрелян втори кораб "Союз". Искрено вярвам, че това ще бъде символ на възраждането на пилотираната космонавтика. МКС вероятно ще остане в орбита до 2020 година и доготава в космоса мирно ще живеят и ще работят постоянно шестима души, които ще бъдат сменяни периодично. Паралелно НАСА ще строи новия си кораб "Орион" и ракетите от ново поколение "Арес" и ще започне дългоочакваната колонизация на Луната и вероятно пилотираните полети до Марс.

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Интересно- нашето слънчице спрямо хипергиганта VY Canis Majoris - Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Абе, аз оня ден се цъклих, цъклих - нищо се ни види - ни совалка, ни дявол...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:Абе, аз оня ден се цъклих, цъклих - нищо се ни види - ни совалка, ни дявол...
Е, то совалката няма как да я видиш.... :lol:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

[unknown] написа:
pocti_bezobidna написа:Абе, аз оня ден се цъклих, цъклих - нищо се ни види - ни совалка, ни дявол...

:lol: кажи в коя посока да гледаме де

:blum:

нищо не виждам аз
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Semiramis написа:
[unknown] написа:

:lol: кажи в коя посока да гледаме де

:blum:

нищо не виждам аз
Амиииииии...тя се движи :blink: В 19 ч. я виждам в югозападна посока... Как да обясня по- добре, не знам...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

[unknown] написа:Амиииииии...тя се движи :blink: В 19 ч. я виждам в югозападна посока... Как да обясня по- добре, не знам...
с каква скорост, казваш? :lol: добре де..ще си изчисля кога къде е ... някак

мерси-мерси :-)
няколко пъти подминавам темата, а не трябвало...

и мърдащото клипче е готино!

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Semiramis написа:
Де да знам. Ма се фръцка около Земята. Рем трябва да знае с ква скорост. Той е легенда, всичко знае! :grin:
Рем, шегичка бе, друже! :cool: Наздраве! :beer:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

С помоща на телескоп и видеокамера- Изображение

МКС и Венера- Изображение
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

[unknown] написа:
Semiramis написа:
Де да знам. Ма се фръцка около Земята. Рем трябва да знае с ква скорост. Той е легенда, всичко знае! :grin:
Рем, шегичка бе, друже! :cool: Наздраве! :beer:

:lol: 100% знае, да

:-) вие нямате ли именник днес?

Наздраве, жив и здрав, и вие покрай него!
:-)

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Semiramis написа: :-) вие нямате ли именник днес?
Чакай де, много бързаш... Ден преди Цветница е... :winkw:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

[unknown] написа:
ааа...вярно.... :lol:
доверих се на Празничков и въобще не се замислих

Начи ще се черпим щото е днес?
:lol:

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Semiramis написа:
Емиии, да! Наздраве! :cool:
І

Мнение от І »

Гледай към "Люлин планина".
Ако видиш 3...не си пияна...но най-вероятно ще видиш 2. Юпитер би трябвало вече да е "потънал" зад хоризонта.
Просто не погледнах предишните дни докато нямаше облаци.. :shy: за да ти кажа със сигурност.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

[unknown] написа:
Semiramis написа:
Емиии, да! Наздраве! :cool:
Наздраве послучай Първи април! :cool:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

[unknown] написа:
Днес е точно навреме.
Жив и здрав да е. И щастлив да е Пътят му.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

holi_day написа:
[unknown] написа:
Днес е точно навреме.
Жив и здрав да е. И щастлив да е Пътят му.
Мерси! :cool: Току що се събуди юнакът и сега ще ходим на имен ден на дядо му. :lol:
Публикувай отговор